Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 

Εκδηλώσεις


Ανακοίνωση της «Δράσης» που μοιράστηκε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μόλις ξεκίνησε η κοπή δέντρων για την διαπλάτυνση της Λ. Πεντέλης.

15/3/2007

Ανακοίνωση της «Δράσης» που μοιράστηκε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μόλις ξεκίνησε η κοπή δέντρων για την διαπλάτυνση της Λ. Πεντέλης.
Είχε προηγηθεί ενημέρωση και κινητοποίηση πολλών κατοίκων, ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και εικαστική παρέμβαση στους κορμούς των απειλούμενων δέντρων. Τελικά, σχεδόν όλα τα δέντρα σώθηκαν, καθώς η δυναμική των αντιδράσεων ήταν σημαντική και η Διοίκηση αποδέχτηκε την ανάγκη προστασίας των δέντρων.

Η ΠΟΛΗ ΚΟΒΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ, ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΞΕΡΙΖΩΝΟΝΤΑΙ, ΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ;
Ξεκίνησε η δεύτερη φάση διαπλάτυνσης της Λ. Πεντέλης, που εκτελείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με πρώτο θύμα, για άλλη μια φορά, τα δέντρα. Στόχος της διαπλάτυνσης είναι η μετατροπή του κεντρικού άξονα του προαστίου σε δρόμο ταχείας διέλευσης αυτοκινήτων, εκεί δηλαδή που συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος της καθημερινής εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας των πολιτών. Εκεί που περπατάμε, ψωνίζουμε, συναντιόμαστε. Μια βίαιη επέμβαση στην πόλη εξελίσσεται, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη της την υπάρχουσα πραγματικότητα, αφού δέχεται ως μόνη παράμετρο, την αύξηση της ταχύτητας των αυτοκινήτων.
Προηγήθηκαν κυκλοφοριακές μελέτες, που να δικαιολογούν αυτήν την αναγκαιότητα, έγιναν μετρήσεις για τις επιπτώσεις στην τοπική κυκλοφορία, στην καθημερινότητα των χρηστών και των κατοίκων; Αξιολογήθηκε η εμπειρία από το πρώτο τμήμα του δρόμου, που έχει ολοκληρωθεί εδώ κι’ ένα χρόνο, πριν προχωρήσουν στην εκτέλεση και του δεύτερου τμήματος, χωρίς την παραμικρή αλλαγή στο σχεδιασμό τους; Ποιος και με ποια κριτήρια αποφάσισε για τον χαρακτήρα του έργου;
Και τέλος, αν ποτέ έγινε κάτι από όλα αυτά, (που δεν έγινε), ποιος το έμαθε;
Τα αποτελέσματα αυτών των πρακτικών τα βλέπουμε ήδη…
1. Η πόλη κόβεται στα δύο.
2. Γίνεται πιο δύσκολη η κάθετη προς την λεωφόρο κυκλοφορία των οχημάτων.
3. Για να κυκλοφορήσει κανείς πλέον, με Ι.Χ. στα Βριλήσσια, πρέπει να ανεβοκατεβαίνει τη λεωφόρο, για να βρει την κατάλληλη είσοδο ή έξοδο. Έτσι, όμως, μήπως αυξάνεται τελικά η ατμοσφαιρική ρύπανση;
4. Οι πεζοί δεν μπορούν εύκολα να διασχίσουν τη λεωφόρο, γιατί είναι αραιές οι διαβάσεις.
5. Κόβεται σημαντικός αριθμός δέντρων που δεν αντικαθίστανται από δενδροφυτεύσεις.
6. Πολλές μικρές επιχειρήσεις επί της Πεντέλης, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.

Είναι αλήθεια ότι, δεν υπάρχουν έργα χωρίς «παρενέργειες». Αλλά μια κοινωνία θέτει τις δικές της ιεραρχήσεις. Τι είδους μελέτη είναι αυτή, που εκτός των άλλων θεωρεί τα δέντρα αμελητέα αξία; Γιατί δεν αναζητήθηκαν τεχνικές λύσεις, για να σωθούν;
Δεν πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες για το είδος της πόλης που θέλουν να ζουν;
Θέλουν μια πόλη όπου οι βασικές μετακινήσεις υποτίθεται ότι γίνονται με το αυτοκίνητο;
Θέλουν μια πόλη στην οποία οι πεζοί είναι υποχρεωμένοι να περπατούν ανάμεσα στα «ταχύτερα» κινούμενα αυτοκίνητα, σε ελάχιστου πλάτους πεζοδρόμια;

Η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων "Δράση για μια άλλη πόλη", θεωρεί ότι για όσα άλλα έργα πρόκειται να γίνουν στο μέλλον, πρέπει:
- Ο σχεδιασμός να γίνεται με στόχο τη διευκόλυνση κυρίως του πεζού, του ποδηλάτη, του ατόμου με ειδικές ανάγκες και δευτερευόντως του αυτοκινήτου.
- Προτεραιότητα να δίνεται σε ήπιες παρεμβάσεις, ενταγμένες σ’ ένα νέο ρυθμιστικό σχέδιο.
- Οι επεμβάσεις να είναι στη κατεύθυνση της ενοποίησης και όχι της διαίρεσης των γειτονιών.
- Βασικός στόχος να είναι η υπεράσπιση – διεκδίκηση των κοινοχρήστων χώρων, η διατήρηση του πρασίνου και το ζωντάνεμα των ελεύθερων χώρων.
- Οι πολίτες να ενημερώνονται και να συνυπολογίζεται η γνώμη τους, αντί να ξυπνάνε κάποιο πρωί σε μια «άγνωστη» πόλη.
Εκτός από τα αυτοκίνητα υπάρχουν και κάτοικοι, οι οποίοι πλέον, δεν κάθονται στα αυγά τους!Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης
Γι' αυτό σου λέω... πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο να, ξεχωρίζεις τους ανθρώπους, όχι να περιμένεις την πράξη - είναι τότε αργά.


Τα σχόλια σας...
Έρχονται μισθοφόροι στα Βριλήσσια;6/12/2019 Λεωνίδας Μάρκογλου
Φύλαξη αντλιοστασίων, μάλιστα. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, υπάρχει από τότε που κατασκευάστηκαν τα αντλιοστάσια. Εγώ θα μιλήσω για την δεξαμενή στην κορυφή του λόφου των Άνω Βριλησσίων. Επί διοίκησης Ιωαννίδη κάποια «καλόπαιδα» έσπασαν τον έναν από τους δύο αεραγωγούς της δεξαμενής και έριξαν μέσα στο νερό χώματα και πέτρες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αδειάσει τελείως η δεξαμενή για να καθαριστεί. Και καλά αυτοί έριξαν χώμα και πέτρες, εάν κάποιος «τρελαθεί» ή θέλει να κάνει κακό μπορεί να ρίξει οτιδήποτε θελήσει και να πάμε «αδιάβαστοι» όλοι εδώ στα Άνω Βριλήσσια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα άλλα αντλιοστάσια, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και δεν χωράνε παιχνίδια οποιουδήποτε είδους, έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας ότι η δεξαμενή χρειάζεται περίφραξη άμεσα και τοποθέτηση αγκαθωτού για να μην μπορεί κανένας να πλησιάσει. Τώρα δεν ξέρω αν θα μπουν φρουροί ή κάτι άλλο, αλλά κάτι πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ.
Η σπασμένη «γραμμή του δημότη» και η διοίκηση Μανιατογιάννη2/12/2019 Λεωνίδας Μάρκογλου
Θέλω να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με το Παροχή υπηρεσίας για την βελτιστοποίηση των διαδρομών αποκομιδής των απορριμματοφόρων» 4.960€. Δηλαδή ο διευθυντής, ο προϊστάμενος και οι τρεις επόπτες τι κάνουν; Δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα προγράμματα των απορριμματοφόρων; Αυτή είναι η δουλειά τους.Ποιός ξέρει καλύτερα από αυτούς; Ξέρουν πόσους κάδους έχει ο κάθε δρόμος και πόσα χιλιόμετρα κάνει κάθε απορριμματοφόρο για τη συλλογή τους. Ήμαρτον δηλαδή.
Τι είδαμε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που έρχεται στα Βριλήσσια!30/11/2019 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Οργισμένα νιάτα! Χωρίς βαθιές αναλύσεις για τα αίτια, μέσα στους κλειστούς δρόμους, τα αδιέξοδα και τρομερά διλήμματα, απλώνουν τις αλήθειες τους στο πανί όπως τις βλέπουν, όπως τις αισθάνονται και μας πετούν στα μούτρα: Την τύφλα μας στην Παιδαγωγική (Ο καραγκιόζης). Την οδυνηρή, την αβάσταχτη απόφαση (Index). Την κατά παραχώρηση κατανόηση και συγχώρηση (Μίλα). Το τι μας περιμένει (Στο δωμάτιο, Το βάρος της θάλασσας). Την γελοιοποίησή μας μέσα σε έναν επί γης και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας παράδεισο (Κλεονίκη). Την ευσπλαχνία τους (Chopper). Την νοσταλγική ουτοπία μιας πρωτόγονης ζωής (Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου). Τον ζαλισμένο έρωτα από το ορμονικό μαστίγωμα στην εφηβεία μέσα σ’ έναν κόσμο «λαμέ» (I am Mackenzie). Τις ικανότητές τους στο κατώφλι της νιότης (Ο Μάγκας). Ας θυμηθούμε εδώ και «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» του Ταρκόφσκι. Την αμοιβαία εξομολόγηση δύο θανάσιμων εχθρών από τον Κύπριο Ανδρέα Σιεηττάνη που ξέρει καλά το βαθύ πιστεύω ενός άρρωστου κομματιού του αγγλικού λαού να θεωρεί προέκταση της νησιωτικής του χώρας τις αποικίες βαφτισμένες κατά περίπτωση με διάφορα κίβδηλα ονόματα (Bόρειος Ιρλανδία, Ουαλία και Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αυτοκυβέρνητες επικράτειες, Αυτόνομες αποικίες, Αποικίες του στέματος, Προτεκτοράτα κ.ά.) ομνύοντας όλες στον ίδιο βασιλιά ή βασίλισσα. Αυτό το κομμάτι ψήφισε σύσσωμο το Brexit. Tούτα τα λίγα για τα οργισμένα νιάτα, τους μικρομηκάδες στη Δράμα, από το μικρό μέρος της δουλειάς τους που είδαμε στις 21 και 22 Νοέμβρη 2019 στο ΤΥΠΕΤ. Που ίσως να μη μπαίνουν εύκολα στα γνωστά μας κουτάκια! Στις δεκαετίες ή πενταετίες που ακολουθούν με τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που νομίζω ότι θα φέρουν, μάλλον είναι αδύνατο να προβλέψουμε την συμπεριφορά τους. Μεγάλη η συμπίεση και το μέλλον άδηλο. Πολύ άσχημο κόσμο τους παραδόσαμε…


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου