Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 

Εκδηλώσεις


Ανακοίνωση της «Δράσης» που μοιράστηκε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μόλις ξεκίνησε η κοπή δέντρων για την διαπλάτυνση της Λ. Πεντέλης.

15/3/2007

Ανακοίνωση της «Δράσης» που μοιράστηκε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μόλις ξεκίνησε η κοπή δέντρων για την διαπλάτυνση της Λ. Πεντέλης.
Είχε προηγηθεί ενημέρωση και κινητοποίηση πολλών κατοίκων, ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και εικαστική παρέμβαση στους κορμούς των απειλούμενων δέντρων. Τελικά, σχεδόν όλα τα δέντρα σώθηκαν, καθώς η δυναμική των αντιδράσεων ήταν σημαντική και η Διοίκηση αποδέχτηκε την ανάγκη προστασίας των δέντρων.

Η ΠΟΛΗ ΚΟΒΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ, ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΞΕΡΙΖΩΝΟΝΤΑΙ, ΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ;
Ξεκίνησε η δεύτερη φάση διαπλάτυνσης της Λ. Πεντέλης, που εκτελείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με πρώτο θύμα, για άλλη μια φορά, τα δέντρα. Στόχος της διαπλάτυνσης είναι η μετατροπή του κεντρικού άξονα του προαστίου σε δρόμο ταχείας διέλευσης αυτοκινήτων, εκεί δηλαδή που συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος της καθημερινής εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας των πολιτών. Εκεί που περπατάμε, ψωνίζουμε, συναντιόμαστε. Μια βίαιη επέμβαση στην πόλη εξελίσσεται, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη της την υπάρχουσα πραγματικότητα, αφού δέχεται ως μόνη παράμετρο, την αύξηση της ταχύτητας των αυτοκινήτων.
Προηγήθηκαν κυκλοφοριακές μελέτες, που να δικαιολογούν αυτήν την αναγκαιότητα, έγιναν μετρήσεις για τις επιπτώσεις στην τοπική κυκλοφορία, στην καθημερινότητα των χρηστών και των κατοίκων; Αξιολογήθηκε η εμπειρία από το πρώτο τμήμα του δρόμου, που έχει ολοκληρωθεί εδώ κι’ ένα χρόνο, πριν προχωρήσουν στην εκτέλεση και του δεύτερου τμήματος, χωρίς την παραμικρή αλλαγή στο σχεδιασμό τους; Ποιος και με ποια κριτήρια αποφάσισε για τον χαρακτήρα του έργου;
Και τέλος, αν ποτέ έγινε κάτι από όλα αυτά, (που δεν έγινε), ποιος το έμαθε;
Τα αποτελέσματα αυτών των πρακτικών τα βλέπουμε ήδη…
1. Η πόλη κόβεται στα δύο.
2. Γίνεται πιο δύσκολη η κάθετη προς την λεωφόρο κυκλοφορία των οχημάτων.
3. Για να κυκλοφορήσει κανείς πλέον, με Ι.Χ. στα Βριλήσσια, πρέπει να ανεβοκατεβαίνει τη λεωφόρο, για να βρει την κατάλληλη είσοδο ή έξοδο. Έτσι, όμως, μήπως αυξάνεται τελικά η ατμοσφαιρική ρύπανση;
4. Οι πεζοί δεν μπορούν εύκολα να διασχίσουν τη λεωφόρο, γιατί είναι αραιές οι διαβάσεις.
5. Κόβεται σημαντικός αριθμός δέντρων που δεν αντικαθίστανται από δενδροφυτεύσεις.
6. Πολλές μικρές επιχειρήσεις επί της Πεντέλης, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.

Είναι αλήθεια ότι, δεν υπάρχουν έργα χωρίς «παρενέργειες». Αλλά μια κοινωνία θέτει τις δικές της ιεραρχήσεις. Τι είδους μελέτη είναι αυτή, που εκτός των άλλων θεωρεί τα δέντρα αμελητέα αξία; Γιατί δεν αναζητήθηκαν τεχνικές λύσεις, για να σωθούν;
Δεν πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες για το είδος της πόλης που θέλουν να ζουν;
Θέλουν μια πόλη όπου οι βασικές μετακινήσεις υποτίθεται ότι γίνονται με το αυτοκίνητο;
Θέλουν μια πόλη στην οποία οι πεζοί είναι υποχρεωμένοι να περπατούν ανάμεσα στα «ταχύτερα» κινούμενα αυτοκίνητα, σε ελάχιστου πλάτους πεζοδρόμια;

Η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων "Δράση για μια άλλη πόλη", θεωρεί ότι για όσα άλλα έργα πρόκειται να γίνουν στο μέλλον, πρέπει:
- Ο σχεδιασμός να γίνεται με στόχο τη διευκόλυνση κυρίως του πεζού, του ποδηλάτη, του ατόμου με ειδικές ανάγκες και δευτερευόντως του αυτοκινήτου.
- Προτεραιότητα να δίνεται σε ήπιες παρεμβάσεις, ενταγμένες σ’ ένα νέο ρυθμιστικό σχέδιο.
- Οι επεμβάσεις να είναι στη κατεύθυνση της ενοποίησης και όχι της διαίρεσης των γειτονιών.
- Βασικός στόχος να είναι η υπεράσπιση – διεκδίκηση των κοινοχρήστων χώρων, η διατήρηση του πρασίνου και το ζωντάνεμα των ελεύθερων χώρων.
- Οι πολίτες να ενημερώνονται και να συνυπολογίζεται η γνώμη τους, αντί να ξυπνάνε κάποιο πρωί σε μια «άγνωστη» πόλη.
Εκτός από τα αυτοκίνητα υπάρχουν και κάτοικοι, οι οποίοι πλέον, δεν κάθονται στα αυγά τους!Πέμπτη 25 Απριλίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Ποιός θα μου μιλήσει όταν θα 'χω κουραστεί απ'τα ξεφτισμένα τα μεγάλα λόγια ποιος θα με γνωρίσει όταν θα 'χω σκεπαστεί απ'τις ώρες που 'φτυσαν τα νευρικά ρολόγια.


Τα σχόλια σας...
Σκέψεις για την πολιτισμική ανασυγκρότηση της χώρας18/4/2019 Λ.Λ.
Σημειώσεις από το προηγούμενο σχόλιο: 1- Δες, το βιβλίο του αστροφυσικού Martin Rees: Our Final Hour: A Scientist's Warning, ή τη διάλεξή του στο διαδίκτυο όπου ρωτά αν ο 21ος αιώνας μας θα είναι ο τελευταίος. 2- Αν υπάρχει, και πάντως μετά από ένα ταξίδι διάρκειας τουλάχιστον 5-6 ετών και βέβαια με ταχύτητα γειτνιάζουσα εκείνης του φωτός, κατά τον Stephen Hawking. 3- Ο ίδιος (Stephen Hawking) στον οποίο κατά καιρούς φαίνεται πως έθεταν το ερώτημα, βλέποντας την επιταχυνόμενη καταστροφή της κατοικησιμότητας της Γης, απαντούσε κάθε φορά κατεβάζοντας το χρονικό περιθώριο, από τα 1000 ως 600 στα 100 ως 50 χρόνια, στην ουσία μηδενίζοντας τις προσδοκίες για μια βιώσιμη «διαστημική απόδραση» της ανθρωπότητας γιατί, σε τόσο λίγα χρόνια, οι φονταμενταλιστές της Προόδου ούτε μια μίζερη αποικία στον απείρως πιο αφιλόξενο Ερμή δεν προλαβαίνουν να της κατασκευάσουν.
Σκέψεις για την πολιτισμική ανασυγκρότηση της χώρας16/4/2019 Λάμπης Λαζάνης
Ναι, εξαιρετικό. Με αγάπη και πόνο ψυχής πρέπει να μιλάμε, υποβλητικά όχι επιβλητικά, όπως λέει, κι όχι μόνο προς τους νέους (θα προσέθετα) αλλά και προς τους ενήλικες που η εποχή μας τους θέλει μάλλον ανώριμους. Πάντως όταν ο πόνος μιλάει είναι πιο πειστικός, και η αιτία πιστεύω είναι η εξής: είμαστε μέλη μιας -στη συντριπτική της πλειοψηφία κι ανεξαρτήτως τόπου- σακατεμένης ανθρωπότητας ή οδεύουσας προς ανεπανόρθωτο σακάτεμα όπως και η ίδια κάνει στο οικοσύστημα του πλανήτη που την εξέθρεψε και την υποβαστάζει· η εξάντληση των πόρων, «το απόθεμα» ή «οι εφεδρείες» όπως εδώ γράφει ο Καραποστόλης αναφερόμενος στα πολιτισμικά αποθέματα κι εφεδρείες μας, αφορά εξ ίσου και τις υλικές, βιολογικές, κοινωνικές, χωροχρονικές εφεδρείες όλου του πλανήτη. "Η Γη έχει γίνει υπερβολικά μικρή για την Πρόοδο" διαπιστώνει από πλευράς του ο Βιριλιό, και πράγματι το κλειστοφοβικό άγχος, ο πυρετός που έπληττε κάποτε τους πολιορκημένους μέσα στις περίκλειστες από τείχη πόλεις τους, σήμερα δεν εξαιρεί κανέναν. Όλα δείχνουν πως η αντίστροφη μέτρηση του μηδενισμού επιταχύνεται παρά τα αναχώματα που ορθώνονται από την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Η οικολογία γίνεται ξαφνικά εσχατολογική επιστήμη με την έννοια ότι το υποκείμενό της κινδυνεύει να εκλείψει, μαζί με το αντικείμενο της μελέτης του, μέσα σε λίγες δεκαετίες(1) δηλαδή μέσα στη διάρκεια ζωής μιας και μόνο γενιάς θνητών: Κι αυτό, εκεί που (υπό συνήθεις συνθήκες ανθρώπινης παρουσίας στη Γη, ας πούμε αυτές που ίσχυαν προ της βιομηχανικής επανάστασης) ο αναμενόμενος χρόνος ζωής του πλανήτη (της βιόσφαιράς του) θα παρέμενε της τάξης όχι δεκαετιών αλλά δισεκατομμυρίων ετών, όπως μας βεβαιώνουν σήμερα οι αστροφυσικοί, χρονικό διάστημα που χωράει μέσα του πολλά εκατομμύρια γενεές μπροστά μας... Δηλαδή, με άλλα λόγια, στη γενιά μας και σε αυτή των παιδιών μας που τώρα καταρτίζονται πέφτει το ασήκωτο βάρος να αποφασίσουμε για τις εκατομμύρια ερχόμενες γενιές, για το ΑΝ και πώς θα υπάρξουν! για το αν και προς ποιά χαρακτηριστικά θα "προγραμματιστεί" το νέο ανθρώπινο είδος που θα είναι ικανό, είτε να ενδιαιτάται σε έναν στο εξής ακατοίκητο για τους «παλαιούς ανθρώπους» πλανήτη, είτε να μεταβεί σε άλλον εκτός του ηλιακού μας συστήματος!(2) Κι αυτή την απόφαση, στο βαθμό που το πιο πάνω ερώτημα ούτε μας τίθεται ούτε βέβαια μας εκτίθεται στην παρανοϊκότητά του (3), τη λαβαίνουμε καθημερινά απαντώντας έμπρακτα "ναι σε όλα" ή "σχεδόν ναι σε σχεδόν όλα" για την τιμή των όπλων, των δικών μας υποτίθεται αλλά στην πραγματικότητα των ισχυρών, καταβάλλοντας σε θανατηφόρες δόσεις, πότε με σοβαροφάνεια πότε χαζοχαρούμενα, το αβάστακτο τίμημα της ανυπαρξίας, μέσα στη σημερινή πολιτισμική συνθήκη μας που είναι συγγενική με αυτή της πνευματικής αυτοκτονίας, όπως διαπιστώνει, σωστά κατά τη γνώμη μου, ο Καραποστόλης. Αλλά δεν είναι μοιραίο μετά την πνευματική να επέρχεται και η σωματική κατάρρευση; κατά το "μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι";


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου