Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
20/6/2017

Ανακύκλωση της Ανεργίας – όλοι όμηροι της κομματοκρατίας;

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις στην αυτοδιοίκηση

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν γενικευτεί οι δράσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου εργάζονται στους Δήμους μέσω ολιγόμηνων συμβάσεων. Οι ολιγόμηνες συμβάσεις αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα των αδιεξόδων που προκαλεί η επιδοτούμενη ανεργία. Ο χαρακτήρας τους λειτουργεί περισσότερο ως ανακύκλωση της ανεργίας, παρά ως πραγματικό «όπλο» καταπολέμησης της ανεργίας ή σύμμαχος στη διαχείριση βασικών εργασιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το συμφέρον των δημοτών. Με αποτέλεσμα; Να βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολλαπλή ομηρία:

Όμηροι οι ολιγόμηνοι συμβασιούχοι που εργάζονται έως σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:

Παρά τις υποσχέσεις που έλαβαν, είναι πιθανό κατά το προσεχές διάστημα να χάσουν την εργασία τους, μολονότι έλαβαν αλλεπάλληλες παρατάσεις και τους καλλιεργήθηκαν οι προσδοκίες για μονιμοποίηση.

Όμηροι όλοι οι άνεργοι:

Η «αναδιανομή» των ολιγόμηνων συμβάσεων καλλιεργεί τις προσδοκίες των ανέργων για μια ολιγόμηνη εργασία και για την ασφάλεια που αυτή επιφέρει. Χωρίς να αδιαφορούν κι αυτοί από την πλευρά τους για την υπόνοια που η κάθε εξουσία αφήνει, πως τέτοιες συμβάσεις αποτελούν το διαβατήριο για μια «μόνιμη» και σταθερή δουλειά.

Όμηροι οι Δήμοι:

Οι Δήμοι αδυνατούν να εξορθολογήσουν το αντικείμενο των εργασιών τους εξαιτίας των περιοδικών προσλήψεων και των διαρκών εναλλαγών των ανθρώπων στις θέσεις εργασίας. Αναπαράγεται στερεοτυπικά ο κύκλος εργασιών χωρίς να γίνεται ουσιαστική εσωτερική αξιολόγηση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος των δημοτών.

Όμηροι οι Δημότες:

Ανά πάσα στιγμή, πότε μια δικαστική και πότε μια «άλλη» αρχή, είναι σε θέση να αφήσει τους Δήμους για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς τους απαραίτητους ολιγόμηνους συμβασιούχους. Με αποτέλεσμα, οι διαρκείς ανάγκες των δημοτών να μένουν μετέωρες και ανά πάσα στιγμή να κινδυνεύει να τελματώσει η καθημερινότητά τους. Όπως για παράδειγμα μπορεί να συμβεί στο προσεχές διάστημα, αν οι σημερινοί ολιγόμηνοι συμβασιούχοι στην διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου σταματήσουν να εργάζονται, οπότε θα πρέπει να συσταθεί νέα ομάδα συμβασιούχων για να επιτελέσει την ίδια εργασία.

Αυτή η πολλαπλή ομηρία έχει θύτη! Η κομματοκρατία εκπεφρασμένη μέσα από τα κανάλια της εξουσίας διαμόρφωσε το θεσμό των ολιγόμηνων συμβάσεων. Ώστε να μπορεί κατά το δοκούν να διαμορφώνει το δικό της κομματικό πελατολόγιο. Άλλοτε με προσλήψεις fast truck, άλλοτε με παρατάσεις και άλλοτε πάλι με το ασαφές αφήγημα της μονιμότητας. Εκμεταλλευόμενη με το χειρότερο τρόπο τη διαρκή ανάγκη των ανθρώπων να εργαστούν με σιγουριά, αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Μια πτυχή της κομματοκρατίας, που ταιριάζει «γάντι» στις νόρμες των «εντεταλμένων» των εταίρων μας. Που προκρίνουν τους θεσμούς ολιγόμηνης απασχόλησης και της «επιδοτούμενης» ανεργίας για να «κρατάν» τους πάντες στο χείλος της εξαθλίωσης εξαιτίας των ολιγαρχών ή των μεγάλων funds.

Από την πλευρά μας, αναγνωρίζοντας ότι οι θέσεις εργασίας όπου απασχολούνται οι ολιγόμηνοι συμβασιούχοι αποτελούν πάγιες ανάγκες για την καθαριότητα της Θεσσαλονίκης, θεωρούμε πως οι συγκεκριμένες θέσεις θα πρέπει να αντιστοιχούν σε μόνιμους εργαζόμενους. Η καθαριότητα της πόλης μας είναι διαρκής και μόνιμη προτεραιότητα. Όμως, είναι απαραίτητο οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου να στελεχωθούν με αμιγώς αξιοκρατικά κριτήρια, να επιδέχονται τη διαρκή αξιολόγηση της κοινωνίας και να μεριμνούν για τον μόνιμο εργοδότη τους: Το δημόσιο συμφέρον, την τοπική τους κοινωνία, τις γειτόνισσες και τους γείτονές τους.


Πηγή: Δημοτική Κίνηση «Μένουμε Θεσσαλονίκη», https://menoumethess.wordpress.com

Η φωτογραφία από τις χθεσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δήμο Βριλησσίων


ΥΓ

"Λύση για να μη μείνουν οι Δήμοι χωρίς έκτακτο προσωπικό στην Καθαριότητα εν μέσω της Θερινής περιόδου επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών ... Στο "τραπέζι έχει πέσει" η σκέψη για δίμηνες συμβάσεις στην Kαθαριότητα. «Άλλωστε, η σύναψη δίμηνων συμβάσεων μπορεί να γίνει με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων, η οποία συνοδεύεται από την απαιτούμενη αναμόρφωση των δημοτικών προϋπολογισμών»..."
(www.epoli.gr, 20/06/2017)


readers  465


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Ρόντγκερτ Μπρέγκμαν
Με ενθαρρύνει η δυσαρέσκεια, γιατί η δυσαρέσκεια απέχει έναν ολόκληρο κόσμο από την αδιαφορία.


Τα σχόλια σας...
Ένα σχόλιο για το διήμερο αφιέρωμα του Cine-Δράση 17/9/2018 Μάρη Τασία
Αγαπητέ Δημήτρη, θέλεις να επικοινωνήσουμε και να διοργανώσουμε μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση γι αυτό το θέμα μέσα στον Οκτώβρη; Έχω πάρα πολύ υλικό (ένα ντοκυμαντέρ 1 ώρας που προμηθεύτηκα στο συνέδριο που ήμουν στην Κρήτη, συνεντεύξεις που πήρα από συνέδρους και διοργανωτές , αφίσες, φωτογραφικό υλικό,δυνατότητα να έρθω σε επαφή με ενδιαφέροντες έλληνες ομιλητές, εμπειρία 29 χρόνων στο δημόσιο σχολείο) και προπάντων πολλή όρεξη!Το mail μου είναι: matasia.mari8@gmail.com Επικοινώνησε μαζί μου , να ανταλλάξουμε τηλέφωνα και να συναντηθούμε να συζητήσουμε και δια ζώσης αν θέλεις!


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2018 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου