Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
17/8/2017

Ποιος δεν θέλει τους εθελοντές δασοπροστασίας;

Εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης στο πυροφυλάκιο Βριλησσίων


Θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πυροφυλάκιο Βριλησσίων, σημείο αναφοράς για την προστασία του περιαστικού άλσους του Αγ. Θεόκλητου. Παρά τις σχετικές «σέλφι» που αναρτώνται εν αφθονία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με τα χαμόγελα των κατά περίσταση επισκεπτών -πολιτευτών και κυρίως των διοικούντων, που αναπαράγουν μια εικόνα ειδυλλιακή, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική...


Ελάχιστοι και εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους εθελοντές, έλλειψη φωτισμού στο πυροφυλάκιο και τους γύρω χώρους, (στο απόλυτο σκοτάδι οι βραδινές βάρδιες), έλλειψη ρεύματος (που συνεπάγεται έλλειψη ψυγείου για την εξασφάλιση κρύου νερού εν μέσω θέρους και αδυναμία φόρτισης κινητών και ασυρμάτων), κατεστραμμένη στέγη από τον αέρα, (που κατά τη διοίκηση θα επιδιορθωθεί τον Σεπτέμβριο!), έλλειψη ασυρμάτων ώστε να επικοινωνούν οι εθελοντές με το «κέντρο», εικόνα εγκατάλειψης... Την ίδια ώρα, η υπό εξέλιξη εργολαβία για την αποκατάσταση της υδατοδεξαμενής καθυστερεί ανεπίτρεπτα χωρίς ουδείς να αντιδρά, έχοντας μετατρέψει την περιοχή σε ανοιχτό εργοτάξιο που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την ασφάλεια των εθελοντών, αλλά ακόμη και για την ενδεχόμενη πρόσβαση πυροσβεστικού οχήματος στη δεξαμενή!

Πριν από δύο χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων (20.07.2015, Αριθμός Απόφασης 104/ 2015) είχε αποφασίσει ομόφωνα τη σύσταση Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βριλησσίων. Η απόφαση προέβλεπε:

«...Λόγω των ειδικότερων αναγκών αντιπυρικής προστασίας της φετινής θερινής περιόδου και των γενικών αναγκών πολιτικής προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια κάθε χρόνου προτείνεται η σύσταση Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βριλησσίων. Η εθελοντική ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες εντοπισμού και έγκαιρης ειδοποίησης σε περίπτωση πυρκαγιών και σε κάθε δράση που εμπίπτει στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής σε κάθε χρονική περίοδο, σε συνεργασία και υπό τις κατευθύνσεις του Δήμου Βριλησσίων και των συναρμόδιων αρχών. Στα κύρια καθήκοντά της περιλαμβάνεται η συνεχής παρατήρηση και εποπτεία της δασικής περιοχής από το φυλάκιο επί της οδού Σολωμού στα Άνω Βριλήσσια (Πάτημα), οι τακτικές περιπολίες εντός της δασικής περιοχής καθώς και καθαρισμός της περιοχής από παραπεταμένα υλικά (σκουπίδια) επικίνδυνα για έναυση πυρκαγιάς, καθώς και άλλων επίμαχων περιοχών και σημείων που κρίνεται σκόπιμο. Η ομάδα των εθελοντών προτείνεται να ονομαστεί «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» και να έχει έδρα στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων, με επικεφαλής τον εκάστοτε αρμόδιο αιρετό για τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας. Μετά την κατάρτιση της παραπάνω ομάδας πρέπει να συντελεστούν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για την εκπαίδευση των εθελοντών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.»

Η «Δράση» είχε προτείνει τότε να δημιουργηθεί μια ανοιχτή ομάδα εθελοντών υπό μορφή συλλόγου, που να διαθέτει δηλαδή νομική υπόσταση και καταστατικό, ώστε αφενός να διευρυνθεί το σώμα των εθελοντών, αφετέρου η ομάδα των ενδιαφερομένων να αποκτήσει αυτόνομη λειτουργία, υπό την αιγίδα βεβαίως του Δήμου και του αρμόδιου γραφείου Πολιτικής Προστασίας. Η πρόταση της «Δράσης» δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ., επειδή κρίθηκε ότι η υπάρχουσα κατάσταση λειτουργούσε ικανοποιητικά, παρ’ όλο που με αυτήν θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και άλλα κρίσιμα προβλήματα, όπως π.χ. η έλλειψη ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ των εθελοντών σε περίπτωση κινδύνου ή τραυματισμού τους στο βουνό αλλά και κατά τη μετακίνησή τους, είτε από και προς τα σημεία φύλαξης, είτε στις περιπολίες, είτε και σε συμβάντα εκτός της περιοχής.

Ποια ήταν η «υπάρχουσα κατάσταση» στο δήμο μας; Η συγκρότηση μιας «κλειστής» ομάδας από 15 συγκεκριμένα και ονομαστικά αναφερόμενα μέλη, (με την προσθήκη, ως επικεφαλής, του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας), τα περισσότερα των οποίων διέθεταν πολύχρονη εμπειρία στη φύλαξη του βουνού και αποδεδειγμένο ενδιαφέρον και αγάπη για το άλσος, ορισμένα μάλιστα είχαν αποκτήσει ή απέκτησαν και εκπαίδευση από την Πυροσβεστική. Οι 15 αυτοί εθελοντές, στους περισσότερους εκ των οποίων ο δήμος και κάθε διοίκηση «χρωστάνε» πολλά, ορίστηκαν με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ..

(Οι συγκεκριμένοι εθελοντές ας μη συγχέονται με τους μεμονωμένους εθελοντές ή τις συλλογικότητες που δεν διαθέτουν αρμοδιότητα και εκπαίδευση, (μεταξύ των οποίων και η «Δράση») και συμβάλουν μόνον επικουρικά στη φύλαξη του βουνού καλύπτοντας ορισμένες βάρδιες, χωρίς να εντάσσονται οργανικά στο σχεδιασμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που έχει επιφορτιστεί με την 24ωρη φύλαξη του βουνού και όχι μόνον...)

Ερωτάται λοιπόν η διοίκηση και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, δυο χρόνια μετά τη συγκεκριμένη απόφαση, στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, πόσα από τα 15 συστατικά μέλη της «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» παραμένουν και σήμερα ενεργά, επιφορτισμένα σε σταθερή βάση με τη φύλαξη του δημοτικού άλσους; Λειτουργεί η ομάδα ως ομάδα;

Μήπως έχει αντιληφθεί η διοίκηση και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ότι ούτε στα δάκτυλα του ενός χεριού δεν αριθμούνται πλέον οι εκ συστάσεως εθελοντές που «επιχειρούν» στον «Θεόκλητο»; Και για ποιους λόγους άραγε συνέβη αυτό;

Με ποιον τρόπο ο δήμος Βριλησσίων φροντίζει τους εθελοντές τους, οι οποίοι μπορεί να μη ζητούν τίποτα περισσότερο από ένα αυτονόητο ενδιαφέρον, ωστόσο μέχρι και τη «στολή» με τον απαραίτητο δαπανηρό εξοπλισμό πληρώνουν από την τσέπη τους; Μήπως καλύπτονται έξοδα βενζίνης για τις μετακινήσεις τους ή τις περιπολίες; Και πόσο «εθελοντής» πρέπει να είναι τελικά κάποιος, για να παραμένει σ’ ένα βουνό νύχτα, χωρίς φωτισμό, χωρίς ασφάλεια των προσωπικών αντικειμένων του, χωρίς ρεύμα, χωρίς επικοινωνία, χωρίς ένα μπουκάλι νερό, ακόμη και χωρίς σακούλες απορριμμάτων όταν οικειοθελώς καθαρίζει το δάσος; Και κυρίως χωρίς να ερωτάται ή να υπολογίζεται σε οτιδήποτε; Είμαστε σοβαροί;


Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί ομαλά η φετινή αντιπυρική περίοδος... ώστε στη συνέχεια να διερευνηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, εάν πράγματι, η διοίκηση επιθυμεί τη διάλυση της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας ή όχι...


Θα επανέλθουμε...Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων "Δράση για μια Άλλη Πόλη"


readers  520


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Ρόντγκερτ Μπρέγκμαν
Με ενθαρρύνει η δυσαρέσκεια, γιατί η δυσαρέσκεια απέχει έναν ολόκληρο κόσμο από την αδιαφορία.


Τα σχόλια σας...
Ένα σχόλιο για το διήμερο αφιέρωμα του Cine-Δράση 17/9/2018 Μάρη Τασία
Αγαπητέ Δημήτρη, θέλεις να επικοινωνήσουμε και να διοργανώσουμε μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση γι αυτό το θέμα μέσα στον Οκτώβρη; Έχω πάρα πολύ υλικό (ένα ντοκυμαντέρ 1 ώρας που προμηθεύτηκα στο συνέδριο που ήμουν στην Κρήτη, συνεντεύξεις που πήρα από συνέδρους και διοργανωτές , αφίσες, φωτογραφικό υλικό,δυνατότητα να έρθω σε επαφή με ενδιαφέροντες έλληνες ομιλητές, εμπειρία 29 χρόνων στο δημόσιο σχολείο) και προπάντων πολλή όρεξη!Το mail μου είναι: matasia.mari8@gmail.com Επικοινώνησε μαζί μου , να ανταλλάξουμε τηλέφωνα και να συναντηθούμε να συζητήσουμε και δια ζώσης αν θέλεις!


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2018 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου