Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
13/9/2017

Μια προσευχή για την Ταϋγέτου!

Οι αγιασμοί τελείωσαν, η ανυπαρξία πεζοδρομίου παραμένει!

Ξεκίνησε η σχολική χρονιά, με τις χαμογελαστές αναρτήσεις και τις ευχές των τοπικών παραγόντων, αλλά η οδός Ταϋγέτου, απ’ όπου διέρχονται οι μαθητές του 6ου Δημοτικού, του 2ου Γυμνάσιου και του 2ου Λυκείου Βριλησσίων, (όπως και τα εκατοντάδες παιδιά που καθημερινά προπονούνται στα γηπεδάκια της οδού Ολύμπου), παραμένει εν έτη 2017 χωρίς πεζοδρόμιο! Ένας δρόμος, που κάθε χρόνο «αναπλάθεται» σύμφωνα με τα Τεχνικά Προγράμματα των τελευταίων ετών, ο οποίος μάλιστα επιβαρύνεται από τα οχήματα της οδού Αργυροκάστρου, η διευθέτηση της οποίας εκκρεμεί κάτι χρόνια, παρά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Επισημάναμε τον περσινό χειμώνα, μεταξύ άλλων, με αφορμή την κριτική που άσκησε η «Δράση» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 και τον Προϋπολογισμό ότι «... Στον Δήμο Βριλησσίων τίποτα δεν είναι επείγον». Και αναρωτηθήκαμε δημόσια, γιατί «Όταν διαπιστώνουμε μια ανάγκη, π.χ. ότι είναι απαραίτητη η πεζογέφυρα της Αναπαύσεως για την ασφάλεια των μαθητών, πρέπει να περνάνε χρόνια για να υλοποιήσουμε αυτό που εμείς οι ίδιοι θεωρήσαμε ως επιτακτικό; Όταν πάλι διαπιστώνουμε ότι η Ταϋγέτου είναι ένας δρόμος που περνάνε μαθητές αλλά δεν έχει καν πεζοδρόμιο, γιατί προγραμματίζουμε να παρέμβουμε 5 χρόνια μετά την αρχική διαπίστωση; Όταν παιδάκια 6-12 ετών παίζουν μπάσκετ σε ένα ανοιχτό τσιμεντένιο γήπεδο, με χαμηλές θερμοκρασίες που προκαλούν τραυματισμούς και συνεχείς αναβολές προπονήσεων, και έχουμε παραχωρήσει ακόμη και τα σχολεία στους συλλόγους επειδή δεν έχουμε χώρους άθλησης, όταν ΟΛΟΙ διαπιστώνουμε την ανάγκη ενός κλειστού βοηθητικού γηπέδου, όταν το κόστος κατασκευής του είναι μικρό, (ανάλογο μιας κυκλοφοριακής μελέτης), και λύσεις υπάρχουν, τότε γιατί αυτό δεν μπαίνει στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα; Τελικά τι σόι επείγον είναι αυτό που χρειάζεται 2-3 δημοτικές θητείες για να αντιμετωπιστεί;»

http://www.drasivrilissia.gr/themata/parousiash.aspx?sxID=3012

Σχεδόν ένα χρόνο μετά και ενώ σε κανένα από τα παραπάνω ζητήματα δεν υπήρξε εξέλιξη, μια δημότης, (τα στοιχεία της, στη διάθεση της ιστοσελίδας) μας έστειλε την ακόλουθη επιστολή, που επιβεβαιώνει ότι αυτά δεν προβληματίζουν μόνον εμάς:

«Είμαι μια δημότης, μητέρα τριών παιδιών που προσπαθώ από το 2013 – μάταια όπως θα δείτε από την αλληλογραφία με τον Δήμο παρακάτω – να αναδείξω την επικινδυνότητα στην μετακίνηση των παιδιών μας (6ο Δημοτικό – 2ο Γυμνάσιο) όταν οι μαθητές περπατούν χωρίς πεζοδρόμιο στην οδό Ταϋγέτου – με παρκαρισμένα και στις δύο πλευρές του δρόμου. Το αποτέλεσμα: Προσευχόμαστε να μην γίνει ατύχημα μέχρι την κατασκευή του πεζοδρομίου από το 2019... Η ακόλουθη αλληλογραφία μπορεί να αναρτηθεί και στο site της Δράσης. »

Δημοσιοποιούμε τις επιστολές μεταξύ της συγκεκριμένης δημότιδος και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βριλησσίων, (ο διάλογος είναι ευπρεπέστατος), επειδή αυτές παρουσιάζουν δημόσιο ενδιαφέρον, αποσκοπώντας στην επικαιροποίηση του θέματος και στην ευαισθητοποίηση της διοίκησης, επισημαίνοντας και πάλι, ότι οποιαδήποτε κριτική δεν αφορά σε Υπηρεσίες, διευθυντές και διοικητικούς παράγοντες, (οι οποίοι συχνά υποχρεούνται και να «επεξηγούν» την πολιτική των διοικήσεων), αλλά στις ίδιες τις διοικήσεις και τους αιρετούς που έχουν την ευθύνη των επιλογών επί των τοπικών παρεμβάσεων.

Η πρώτη επιστολή έχει σταλεί τον Οκτώβριο του 2013, η δεύτερη τον Σεπτέμβριο του 2014 και η τρίτη, τον Σεπτέμβριο του 2017. Όπως θα διαπιστώσετε στην αρχή δεν υπήρχαν κονδύλια, μετά ανακαλύφθηκε η «καραμέλα» της κυκλοφοριακής μελέτης, (η οποία καθυστερεί τα πάντα και οδηγεί στην ...προεκλογική χρονιά), ενώ παραμένει η στρεβλή αντίληψη πως κάθε έργο προϋποθέτει έναν μεγαλεπήβολο σχεδιασμό (και προϋπολογισμό), που ακυρώνει τα αυτονόητα.

Προσευχόμεθα λοιπόν όλοι, μαζί με την δημότη -και πολλούς άλλους- που μας έστειλε την επιστολή!

30 Οκτωβρίου 2013, 1η επιστολή

Δημότης::

Ελπίζω κάποιος να διαβάσει και να δώσει την πρέπουσα βαρύτητα στο e-mail μου. Είναι μεγάλη ανάγκη να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο στην οδό Ταϋγέτου στο κομμάτι που οδηγεί προς το 6ο δημοτικό σχολείο. Θα θρηνήσουμε θύμα, είναι θέμα χρόνου. Δεν υπάρχει ούτε μία πινακίδα που να δείχνει ότι υπάρχει διέλευση παιδιών για μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων αυτοκινήτων.
Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Βριλησσίων:
Αξιότιμη κ. ...Ο Δήμος Βριλησσίων έχει εκπονήσει (δια των Τεχνικών του Υπηρεσιών) μελέτη για την ηπιοποίηση της κυκλοφορίας της οδού Ταϋγέτου, όπου παρατηρούνται πυκνές διαβάσεις μαθητών, τόσο λόγω των σχολείων που ευρίσκονται στην περιοχή, όσο και επειδή είναι δρόμος που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα από τους μαθητές για την πρόσβασή τους στην Λεωφόρο Πεντέλης. Η μελέτη προβλέπει την ελαχιστοποίηση των υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης και την παραχώρηση του αντίστοιχου χώρου για την δημιουργία επαρκών πεζοδρομίων, για την ασφαλή μετακίνηση των πεζών. Η δαπάνη κατασκευής του έργου υπερβαίνει τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και η Διοίκηση του Δήμου καταβάλει κάθε προσπάθεια για την χρηματοδότηση του έργου από άλλους πόρους (εθνικούς, περιφερειακούς κ.λ.π.). Μέχρι την εξεύρεση πόρων για την δημοπράτηση του έργου, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προτίθεται σύντομα να παρουσιάσει πρόταση στην Διοίκηση του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο για την θέσπιση ορίου ταχύτητος 30 χλμ./ώρα και την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης για την προσωρινή θεραπεία του προβλήματος. Στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.
Δημότης:
Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση και πλήρη απάντησή σας.

4 Σεπτεμβρίου 2014, 2η επιστολή

Δημότης:

Μήπως έχουμε κάποια εξέλιξη σε σχέση με την ενημέρωση που μου αποστείλατε στις 30/010/2013;
Τεχνική Υπηρεσία:
«...Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να σας δώσω κάποια πιο θετική πληροφόρηση. Μόλις την Δευτέρα ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή. Σε πρώτη ευκαιρία θα θέσω το πρόβλημα στην νέα Διοίκηση (αν και ως επί σειράν ετών δημοτικοί σύμβουλοι, οι στελεχώνοντες τα όργανα της Διοίκησης του Δήμου μας, γνωρίζουν το πρόβλημα). Μόλις έχω κάποια θετική εξέλιξη θα σας ενημερώσω σχετικά.

11 Σεπτεμβρίου 2017, 3η επιστολή

Δημότης:

Με αφορμή την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων μας, θα ήθελα εκ νέου να παραθέσω το αίτημά μου για κατασκευή πεζοδρομίου επί της οδού Ταϋγέτου στα οικοδομικά τετράγωνα από το 2Ο Λύκειο έως το 6ο δημοτικό. Παραθέτω επικοινωνία μας από το 2014 που αναμενόταν από την νέα τότε δημοτική αρχή να αναλάβει!! Μήπως υπάρχει μετά από τρία χρόνια που πέρασαν κάποιο νεότερο; Τα παιδιά μας εξακολουθούν να κινδυνεύουν στην προσέλευση-αποχώρηση προς/από το 6ο δημοτικό – 2ο γυμνάσιο.
Τεχνική Υπηρεσία:
Αν και η ανάπλαση της οδού Ταϋγέτου έχει περιληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του 2017, πιθανότατα θα αναβληθεί η προσπάθεια υλοποίησης του έργου. Ο λόγος είναι η εντός του φθινοπώρου παράδοση της νέας κυκλοφοριακής μελέτης, που αφορά στο σύνολο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για όλη την πόλη, με ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση της αστικής κινητικότητας των πολιτών, με προτεραιότητα στον πεζό, τον ποδηλάτη, τα μέσα μαζικών μετακινήσεων και δευτερευόντως στο ιδιωτική χρήσεως όχημα. Η μελέτη θα περιλαμβάνει μία πλειάδα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την ηπιοποίηση της κυκλοφορίας των οχημάτων εντός των περιοχών κατοικίας της πόλης μας και ιδιαίτερα στην περιοχή των σχολείων. Προβλέπεται δημόσια διαβούλευση επί των θεμάτων που αποτελούν αντικείμενο της εν λόγω μελέτης, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου μας αλλά και με την διεξαγωγή συγκεντρώσεων για την ενημέρωση των πολιτών, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Θεωρώ ότι αν δεν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ουδεμία ανάπλαση οδού της πόλης μας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί. Κατά συνέπεια η οιαδήποτε ανάπλαση της οδού Ταϋγέτου εκτιμάται ότι θα δύναται να προγραμματισθεί μετά το 1ο τρίμηνο του 2018».

Εντωμεταξύ, μην ανησυχείτε: Με 150-170 χιλιάδες ευρώ, ο Δήμος Βριλησσίων αποφασίστηκε να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LΙFE που αφορά στην «εφαρμογή της έννοιας της κυκλικής οικονομίας με την καταγραφή, αξιολόγηση και αξιοποίηση μέσω δράσεων δημοπρασίας των χρήσιμων αστικών υλικών απορριμμάτων διασφαλίζοντας τη χρήση των δευτερογενών πρώτων υλών»!!!


Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων «Δράση για μια Άλλη Πόλη»


readers  414


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
Στην αόριστη αγάπη για την ανθρωπότητα, αγαπάς σχεδόν πάντα μονάχα τον εαυτό σου.


Τα σχόλια σας...
ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, Η ΙΣΠΑΝΙΑ;10/10/2017 Παπαχριστοδούλου Μαρίνα
Έχω και εγώ σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο αυτό. Δεν είναι ακριβώς τα ζητήματα που βάζει ο Ορέστης που με απασχολούν, ούτε ξέρω να πω αν είναι καλύτερα αυτή την περίοδο να ζήσει η Καταλονία μακριά ή μέσα στην Ισπανία. Είναι το γεγονός ότι τόσο Régis de Castelnau όσο και ο Μπελαντής (λιγότερο) οι οποίοι και προφανώς έχουν καταλήξει ότι η Καταλονία πρέπει να μείνει στην αγκαλιά της κραταιής Ισπανίας ή καλύτερα είναι ενάντια στις αποσχιστικές τάσεις, αντιμετωπίζουν το θέμα με απίστευτη μονομέρεια. Μάλιστα στο άρθρο του Castelnau μπορώ να πω ότι διακρίνω μια υποτιμητική, σχεδόν ρατσιστική αντίληψη προς τους νότιους και τους "αριστερούς", ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σήμερα. Μου θύμισε κάτι από την ανωτερότητα των προηγμένων βόρειων ενάντια στους καθυστερημένους νότιους για να μην θυμηθώ την αποικιοκρατία κοκ. Αλλά οι κύριες επιφυλάξεις μου είναι τρεις: Πρώτον: κανένας από τους δύο δεν αναφέρεται στο όργιο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας (και κατ΄ επέκταση στους σχετικούς χειρισμούς της ΕΕ) απέναντι στους Καταλανούς, στάση στην οποία κανένας προοδευτικός άνθρωπος και πολύ περισσότερο σχολιαστής δεν μπορεί να αγνοεί . Η άποψή μου, που νομίζω ότι είναι κεντρική θέση της Δράσης ότι «δεν θέλουμε τίποτα, ούτε το καλύτερο ούτε το χειρότερο για μας αν δεν συμμετέχουμε στην απόφασή του» και από αυτή την άποψη δεν είναι να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε στο δικαίωμα των Καταλανών στην αυτοδιάθεση, αλλά να συμφωνήσουμε απόλυτα στο δικαίωμα τους να αποφασίζουν για την αυτοδιάθεση ή όχι. Τέλος διάβασα κάπου ότι τόσο η στάση της κυβέρνησης Ραχόι, όσο και της ΕΕ είναι για να διδάσκονται στα πανεπιστήμια, στις σχολές πολιτικών επιστημών ως παραδείγματα του τι πρέπει να κάνεις για να πετύχεις αυτό που δεν θέλεις. Το λέω εδώ για να σημειώσω ότι ΕΕ και Ραχόι αυτό ήθελαν και όχι δεν ήθελαν και αυτή τη διάσταση την δίνει ο Castelnau, όχι όμως με πολύ πειστικό τρόπο. Δεύτερον: Το γεγονός ότι υπάρχουν πλείστα όσα παραδείγματα που παραπέμπουν στην καταστροφική εξέλιξη αποσχιστικών κινημάτων (πχ Γιουγκοσλαβία , Ουκρανία ), δεν σημαίνει ότι εμείς συλλήβδην θα είμαστε κατά των αιτημάτων και κινημάτων αυτοδιάθεσης. Και στο κάτω-κάτω είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Ένα να επιλέξει ένας λαός πως θέλει να ζήσει, μέσα σε ποιο πλαίσιο. Δικαίωμα του αναφαίρετο. Και ένα δεύτερο να προσπαθήσει να εμποδίσει τις έξωθεν επεμβάσεις. Ανεδαφικό σήμερα; Μάλλον δύσκολο, αλλά δεν βλέπω και άλλο τρόπο. Ούτε είναι δικαιολογία ότι ο Κάρλας Πουτσντεμόν είναι συντηρητικός άρα δεν μπορούμε ως προοδευτικοί να συντασσόμαστε με το αίτημα του. Ένα αίτημα είναι αυθύπαρκτο και ως τέτοιο πρέπει να κρίνεται. Συνυπολογίζεις πολλούς παράγοντες για να πεις αν είσαι υπέρ ή κατά. Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί κυρίως κλπ, και μετά ας το υποστηρίζει όποιος θέλει. Τρίτο: Υπάρχει μία πλευρά της πολιτικής ζωής στην Ισπανία που αποσιωπάται αν και σε αυτήν εδράζονται πολλά από τα κακώς κείμενα που παρακολουθούμε να συμβαίνει σε αυτήν την χώρα. Πρόκειται για το γεγονός ότι μια δικτατορία που κράτησε 39 ολόκληρα χρόνια καταλύθηκε χωρίς να ανοίξει μύτη, χωρίς να υπάρξει κανενός είδους αποχουντοποίηση. Όλοι έμειναν στη θέση τους και συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους όπως την ήξεραν. Οι στρατιωτικοί στο στρατό, οι αστυνομικοί στην αστυνομία, οι παπάδες στην εκκλησία (μεγάλο στήριγμα της δικτατορίας και πολύ το απόλαυσε η εκκλησία αυτό) κοκ. Οι δικοί μας χουντικοί, που παρεμπιπτόντως φαντάζουν αγγελάκια μπροστά στους Ισπανούς, με κάποιον τρόπο έστω περιορισμένο τιμωρήθηκαν. Εκεί τίποτα. Μόλις τον τελευταίο καιρό γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το θέμα. Ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές, γίνονται και κάποια πράγματα, όχι τόσο εξ αιτίας του παρελθόντος, αλλά εξ αιτίας της δράσης όλων αυτών σήμερα. Ως συνέπεια αυτού είναι φυσικό να υπάρχει τόσος αυταρχισμός εκεί. Φυσικό όσο και απαράδεκτο.
ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, Η ΙΣΠΑΝΙΑ;9/10/2017 Ορέστης Ηλίας
Από αυτούς που χαίρουν της συντροφικής εκτίμησης του Μπελαντή, κανένας δεν είπε ότι το καταλανικό εθνικό ζήτημα είναι σπόρος του σοσιαλιστικού μέλλοντος..(μακάρι να γίνει) Όμως, είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η κοινωνική διάσταση του κινήματος απέναντι στην αμιγώς εθνική. Οι επιτροπές και συντονισμοί που στήθηκαν σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και πανεπιστήμια για την διασφάλιση του δημοψηφίσματος είναι κύτταρα που κρίνουν στη συνέχεια το τι είδους ανεξαρτησία θέλουν "οι από κάτω", για να μην περιοριστεί όλο αυτό το κίνημα σε μια απλή αλλαγή σημαίας. Άρα, ας μην βιαζόμαστε στις αναλύσεις διότι το εθνικό μετατρέπεται πολλές φορές σε ταξικό. Παράδειγμα το Brexit, όλοι οι αναλυτές έγραφαν σεντόνια για τον εθνικισμό των Άγγλων και ότι εμπιστεύονται την πλούσια οικονομία τους γι' αυτό ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ πριν ενάμισι χρόνο, όμως οι τελευταίες εκλογές (Ιούνιος 2017) έδειξαν στροφή προς τα αριστερά, πτώση των εκφραστών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και πλήρη εξαφάνιση των εθνικιστών. Είναι οι αγώνες των απλών καθημερινών ανθρώπων που μπορούν να μετατρέπουν ακόμα και "ψευτοδημοψηφίσματα" σε κρίση κυριαρχίας της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ. Και αυτό είναι κάτι που το θέλουμε όλοι όσοι βάζουμε τον εαυτό μας στους "από τα κάτω".
ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, Η ΙΣΠΑΝΙΑ;9/10/2017 Γιάννης Τσούτσιας
Δεν τα λέει μόνο ο Castelnau. Τα λέει π.χ. και ο Μπελαντής. Επισημαίνοντας μάλιστα, ότι "...μου προξενεί μεγάλη εντύπωση η εξής αντίφαση: πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα της Αριστεράς, στα οποία έχω συντροφική εκτίμηση αλλά διαφωνώ μαζί τους ιδεολογικά, που στην Ελλάδα ή αλλού αισθάνονται ρίγος ή ψυχική απώθηση, όταν εκφέρονται οι λέξεις «εθνικό ζήτημα», «πατρίδα» ή «εθνική ανεξαρτησία» (σε ένα έθνος-κράτος που υπάρχει εδώ και δύο αιώνες), αντιστρέφουν τελείως την οπτική τους, όταν πρόκειται για την καταλανική εθνότητα. Η μια εθνότητα (η δική μας) είναι αυτόχρημα καπιταλιστική, η άλλη φέρει τον σπόρο του σοσιαλιστικού μέλλοντος. Πόση λογική, πολιτική και θεωρητική συνοχή υπάρχει ανάμεσα στις δύο ταυτόχρονες αυτές τοποθετήσεις;" Όλο το άρθρο: pandiera.gr Για την υπόθεση της Καταλονίας -μια πολύ διαφορετική άποψη. Του Δημήτρη Μπελαντή. 9/10/2017


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2017 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου