Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
27/9/2017

Μια πολύ δημιουργική συζήτηση!

Κάθε Τετάρτη "Ο Ελληνικός 20ος αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί" στο στέκι της "Δράσης"

Ο εισηγητής, ο «δάσκαλος», είναι ένας νέος επιστήμονας, ο Παναγιώτης Δενδραμής, με γνώση του αντικειμένου του, μεράκι και υπερβολική διάθεση.

Αναφέρεται στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, στην κινηματογραφική παραγωγή. Μιλάει αρκετά, αλλά περισσότερο προβάλει. Δείχνει σκηνές από τις πρώτες ελληνικές ταινίες, κάποιες από αυτές χαμένες που ξαναβρέθηκαν, κάποιες δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά ζει ο μύθος τους και κάποια αποδεικτικά στοιχεία, μια φωτογραφία από τα γυρίσματα ή ένας ηθοποιός που έπαιξε.

Μιλάει πολύ και για τον τρόπο που οι ταινίες αποτύπωναν και αποτυπώνουν την ιστορία της πολύπαθης αυτής χώρας: αντικειμενικά ή όχι, όμορφα ή άτεχνα. Aναφέρεται στα παραλειπόμενα της κινηματογραφικής δημιουργίας, στον τρόπο που οι ταινίες επηρέαζαν την καθημερινή ζωή, αμφισβητούσαν ή ενίσχυαν τα ήθη και τα έθιμα της κοινωνίας μας.

Ο Παναγιώτης Δενδραμής προκαλεί μια συζήτηση ενδιαφέρουσα, πολύ ενδιαφέρουσα, τόσο, που στο τέλος μένει στους ακροατές έντονη επιθυμία να συνεχιστεί η κουβέντα και ακόμα εντονότερη αδημονία: πότε θα γίνει το επόμενο;

Οι ακροατές, οι «μαθητές» είναι άνθρωποι με πολλές διαφορές. Διαφέρουν στην ηλικία, στο μορφωτικό επίπεδο. Αλλά έχουν ένα κοινό στοιχείο και τους ενώνει, ένα δυνατό συνδετικό κρίκο. Είναι η αγάπη για το σινεμά και την ιστορία του. Η ανάγκη να δουν ταινίες, να συζητήσουν για αυτές, να μάθουν από αυτές. Ό,τι μπορούν να μάθουν. Και ιστορία και γεωγραφία και πρακτικά, χρήσιμα πράγματα, αλλά κυρίως να μάθουν να κατανοούν τον «άλλο» και τον «διαφορετικό», όποιος και να είναι αυτός, ό,τι και να εκφράζει. Να μάθουν να μπαίνουν στη θέση του, να καλλιεργούν τα θετικά αισθήματά τους.

Αυτοί οι «μαθητές» παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τον «δάσκαλο». Έχουν περιέργεια, απορίες, αναζητήσεις. Συχνά διακόπτουν τον εισηγητή, του κάνουν ερωτήσεις, αναφέρουν τις ενστάσεις τους, τις δικές τους γνώμες και για το σινεμά και για την ιστορία μας. Και αυτό κάνει την κουβέντα πολύ δημιουργική, διαμορφώνει ένα παράδειγμα μαθήματος γεμάτο ζωντάνια και ζεστασιά. Συμμετέχουν όλοι, με όποιον τρόπο και σε όποιο βαθμό θέλει ή μπορεί ο καθένας. Και αυτό κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την κουβέντα. Και για αυτό λέμε να το συνεχίσουμε.

Και αν δεν καταλάβατε για πoιο πράγμα μιλάμε, σας λέμε ότι αναφερόμαστε στις συζητήσεις με τον γενικό τίτλο «ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ από το ΣΙΝΕΜΑ και για το ΣΙΝΕΜΑ, 100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά - Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί», που οργανώνει κάθε Τετάρτη το Cine-Δράση στο στέκι Πίνδου 30 και Μαραθώνος, Βριλήσσια.


Η επόμενη συζήτηση θα γίνει την ΤΕΤΑΡΤΗ 4 Οκτωβρίου, στις 8:00μμ
και κάθε Τετάρτη.


Μαρίνα Παπαχριστοδούλου


readers  343


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Ρόντγκερτ Μπρέγκμαν
Με ενθαρρύνει η δυσαρέσκεια, γιατί η δυσαρέσκεια απέχει έναν ολόκληρο κόσμο από την αδιαφορία.


Τα σχόλια σας...
Ένα σχόλιο για το διήμερο αφιέρωμα του Cine-Δράση 17/9/2018 Μάρη Τασία
Αγαπητέ Δημήτρη, θέλεις να επικοινωνήσουμε και να διοργανώσουμε μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση γι αυτό το θέμα μέσα στον Οκτώβρη; Έχω πάρα πολύ υλικό (ένα ντοκυμαντέρ 1 ώρας που προμηθεύτηκα στο συνέδριο που ήμουν στην Κρήτη, συνεντεύξεις που πήρα από συνέδρους και διοργανωτές , αφίσες, φωτογραφικό υλικό,δυνατότητα να έρθω σε επαφή με ενδιαφέροντες έλληνες ομιλητές, εμπειρία 29 χρόνων στο δημόσιο σχολείο) και προπάντων πολλή όρεξη!Το mail μου είναι: matasia.mari8@gmail.com Επικοινώνησε μαζί μου , να ανταλλάξουμε τηλέφωνα και να συναντηθούμε να συζητήσουμε και δια ζώσης αν θέλεις!


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2018 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου