Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
27/9/2017

Μια πολύ δημιουργική συζήτηση!

Κάθε Τετάρτη "Ο Ελληνικός 20ος αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί" στο στέκι της "Δράσης"

Ο εισηγητής, ο «δάσκαλος», είναι ένας νέος επιστήμονας, ο Παναγιώτης Δενδραμής, με γνώση του αντικειμένου του, μεράκι και υπερβολική διάθεση.

Αναφέρεται στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, στην κινηματογραφική παραγωγή. Μιλάει αρκετά, αλλά περισσότερο προβάλει. Δείχνει σκηνές από τις πρώτες ελληνικές ταινίες, κάποιες από αυτές χαμένες που ξαναβρέθηκαν, κάποιες δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά ζει ο μύθος τους και κάποια αποδεικτικά στοιχεία, μια φωτογραφία από τα γυρίσματα ή ένας ηθοποιός που έπαιξε.

Μιλάει πολύ και για τον τρόπο που οι ταινίες αποτύπωναν και αποτυπώνουν την ιστορία της πολύπαθης αυτής χώρας: αντικειμενικά ή όχι, όμορφα ή άτεχνα. Aναφέρεται στα παραλειπόμενα της κινηματογραφικής δημιουργίας, στον τρόπο που οι ταινίες επηρέαζαν την καθημερινή ζωή, αμφισβητούσαν ή ενίσχυαν τα ήθη και τα έθιμα της κοινωνίας μας.

Ο Παναγιώτης Δενδραμής προκαλεί μια συζήτηση ενδιαφέρουσα, πολύ ενδιαφέρουσα, τόσο, που στο τέλος μένει στους ακροατές έντονη επιθυμία να συνεχιστεί η κουβέντα και ακόμα εντονότερη αδημονία: πότε θα γίνει το επόμενο;

Οι ακροατές, οι «μαθητές» είναι άνθρωποι με πολλές διαφορές. Διαφέρουν στην ηλικία, στο μορφωτικό επίπεδο. Αλλά έχουν ένα κοινό στοιχείο και τους ενώνει, ένα δυνατό συνδετικό κρίκο. Είναι η αγάπη για το σινεμά και την ιστορία του. Η ανάγκη να δουν ταινίες, να συζητήσουν για αυτές, να μάθουν από αυτές. Ό,τι μπορούν να μάθουν. Και ιστορία και γεωγραφία και πρακτικά, χρήσιμα πράγματα, αλλά κυρίως να μάθουν να κατανοούν τον «άλλο» και τον «διαφορετικό», όποιος και να είναι αυτός, ό,τι και να εκφράζει. Να μάθουν να μπαίνουν στη θέση του, να καλλιεργούν τα θετικά αισθήματά τους.

Αυτοί οι «μαθητές» παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τον «δάσκαλο». Έχουν περιέργεια, απορίες, αναζητήσεις. Συχνά διακόπτουν τον εισηγητή, του κάνουν ερωτήσεις, αναφέρουν τις ενστάσεις τους, τις δικές τους γνώμες και για το σινεμά και για την ιστορία μας. Και αυτό κάνει την κουβέντα πολύ δημιουργική, διαμορφώνει ένα παράδειγμα μαθήματος γεμάτο ζωντάνια και ζεστασιά. Συμμετέχουν όλοι, με όποιον τρόπο και σε όποιο βαθμό θέλει ή μπορεί ο καθένας. Και αυτό κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την κουβέντα. Και για αυτό λέμε να το συνεχίσουμε.

Και αν δεν καταλάβατε για πoιο πράγμα μιλάμε, σας λέμε ότι αναφερόμαστε στις συζητήσεις με τον γενικό τίτλο «ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ από το ΣΙΝΕΜΑ και για το ΣΙΝΕΜΑ, 100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά - Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί», που οργανώνει κάθε Τετάρτη το Cine-Δράση στο στέκι Πίνδου 30 και Μαραθώνος, Βριλήσσια.


Η επόμενη συζήτηση θα γίνει την ΤΕΤΑΡΤΗ 4 Οκτωβρίου, στις 8:00μμ
και κάθε Τετάρτη.


Μαρίνα Παπαχριστοδούλου


readers  212


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Γ. Σεφέρης
«Τη γνώμη των δυνατών ποιος θα μπορέσει να τη γυρίσει;... Καθένας χωριστά ονειρεύεται και δεν ακούει το βραχνά των άλλων.»


Τα σχόλια σας...
"Το μετέωρο βήμα του Αριστερού", ένα "δικό μας" βιβλίο!8/12/2017 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Το βήμα του αριστερού μετέωρο συνήθως είναι και έτσι το πιάνει ο φακός του φωτογράφου. Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς του! Από καιρού εις καιρό το πατά αλλά το αμάρτημα είναι στιγμιαίο και πάλι μετέωρο γίνεται, γιατί έτσι και ξεχαστεί παύει αυτόματα και σε αριστερό να ανήκει...Το τελευταίο βιβλίο του φίλου Γιάννη Τσίχλα βρίσκει τη θέση του στη μικρή μου πια βιβλιοθήκη (ότι απέμεινε), δίπλα στις "ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΫΝΕΡ" (η διαλεκτική σαν τρόπος ζωής) του Μπέρτολτ Μπρεχτ).


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2017 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου