Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
12/10/2017

Ούτε το όνομα μας;

Σας ευχαριστούμε που μας υπονοήσατε!

Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα επιστολή του δημάρχου Βριλησσίων, με την οποία εκφράζει τις ευχαριστίες του στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, τους φορείς και τους εθελοντές που συνέβαλαν στην πυροφύλαξη του δάσους του Αγίου Θεόκλητου. Η επιστολή προκαλεί στον αναγνώστη ορισμένες εύλογες απορίες. Τις αναφέρουμε εδώ, πιστεύοντας ότι μια απάντηση σε αυτές, ίσως ξεκαθαρίσει και τους λόγους της πλήρους απαξίωσης του εθελοντισμού στον τομέα της πυροπροστασίας.


Απορία πρώτη. Ενώ η επιστολή είναι απολύτως συγκεκριμένη όταν αναφέρεται στους συλλόγους που συνέβαλαν στην προστασία του δάσους και αναφέρει κάθε έναν από αυτούς ονομαστικά, όταν φτάνει στις δημοτικές παρατάξεις γίνεται γενική και αφηρημένη και καθαρίζει την αναφορά της με ένα «...Επίσης, ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους τους εθελοντές – μέλη των δημοτικών παρατάξεων...».

Εμείς θα είμαστε πιο σαφείς: Εθελοντές μέλη των δημοτικών παρατάξεων υπήρξαν μόνον από δύο. Την «Νέα Πνοή» και την «Δράση για μια Άλλη Πόλη». Για τη δεύτερη διευκρινίζω, για μια ακόμα φορά, ότι δεν πρόκειται για παράταξη που εκφράζει κάποιο κόμμα, αλλά για κίνηση δημοτών, πίσω από τους οποίους δεν υπάρχει κανείς να ελπίζει ότι θα υλοποιήσει τους όποιους σχεδιασμούς του. Γιατί αυτό η επιστολή το ξεπερνά γενικά και αφηρημένα; Και κάτι ακόμα: Γιατί κάθε φορά, στις ετήσιες εκδηλώσεις βράβευσης των εθελοντών, επιβραβεύονται όλες συλλήβδην οι δημοτικές παρατάξεις, ακόμα και εκείνες που δεν πέρασαν από το Δάσος του Αγίου Θεόκλητου ούτε για βόλτα;

Μια εύλογη εξήγηση είναι ότι η δημοτική αρχή δεν αντέχει ούτε να ακούει το όνομά μας. Αλλά το να μην αναφέρεται ονομαστικά σε εμάς μια επίσημη ευχαριστήρια επιστολή, δεν καταφέρνει να μας σβήσει και από τον τοπικό χάρτη. Υπάρχουμε έτσι ή αλλιώς και μάλλον αυτό λύνει πολλά προβλήματα. Ίσως δημιουργεί και πολλές ελπίδες.

Απορία δεύτερη. Ενώ η επιστολή είναι απολύτως συγκεκριμένη όταν ευχαριστεί τις επιχειρήσεις και τις αναφέρει μία-μία ονομαστικά (και πολύ καλά κάνει), παραλείπει να αναφέρει ονομαστικά τους ελάχιστους "πιστοποιημένους" εθελοντές, όπως την περίπτωση του εθελοντή Σπύρου Ταμία, ο οποίος καθημερινώς και αδιαλείπτως, όλο το χρονικό διάστημα που λειτουργεί η πυρασφάλεια, από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι τις 6:00 το πρωί είναι επί ποδός, φυλάσσοντας το βουνό, καθαρίζοντας το από σκουπίδια και συγκεντρώνοντας εύφλεκτα υλικά, πευκοβελόνες και άλλα, χωρίς να του παρέχεται καμία διευκόλυνση ούτε καν οι σακούλες απορριμμάτων. Μήπως αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι ο εν λόγω εθελοντής, μέλος κι αυτός της Κίνησης δημοτών «Δράση για μια Άλλη Πόλη», δημοσιοποίησε προσωπική επιστολή με την οποία έθιγε τα κακώς κείμενα που αφορούν στο θεσμό της πυροφύλαξης και παράλληλα έκανε κριτική για ατασθαλίες που εμφανίζονται στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη πέριξ του δάσους και τα οποία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχουν παγώσει, δυσκολεύοντας αφόρητα τη ζωή των δημοτών που κατοικούν στους γύρω από το δάσος δρόμους;

Απορία τρίτη. Όταν πριν από 4 χρόνια η Δράση ξεκίνησε να συμμετέχει στις βάρδιες τα πράγματα με τους εθελοντές πυρασφάλειας ήταν εντελώς διαφορετικά. Κατ΄ αρχήν υπήρχαν εθελοντές. Και υπήρχαν πολλοί. Τους έβλεπες παντού. Από το πυροφυλάκειο εφοδιάζονταν με συσκευές αυτόματης επικοινωνίες, νερό, μια καρέκλα για να κάθονται και άλλα απαραίτητα. Τα τελευταίο δύο χρόνια, με αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι, εθελοντές δεν υπάρχουν, πλην των μελών των δύο δημοτικών κινήσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δεν τους παρέχεται τίποτα, ούτε καν νερό και αν υπάρξει ανάγκη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κινητό τηλέφωνο για να αναφέρουν το συμβάν. Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Τι είναι αυτό που έδιωξε τους εθελοντές από το βουνό; Πως σκέφτεται η δημοτική αρχή να τους φέρει πίσω; Και πώς θα εξασφαλίσει να παρέχονται σε αυτούς τα απαραίτητα για να κάνουν καλά τη δουλειά τους για όσες ώρες είναι στο δάσος;

Τέλος, μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω το εξής περίεργο. Ο δήμαρχος μιας πόλης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια μια δημοτική υπηρεσία γιατί έκανε καλά τη δουλειά της. Αυτό δεν είναι αυτονόητο; Θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες δημόσιες επιστολές με τις οποίες θα εκφράζονται ευχαριστίες π.χ. προς την οικονομική υπηρεσία, την υπηρεσία καθαριότητας κοκ; Εκτός αν αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο ανεβάζει κάποιος την αυτοπεποίθηση μιας υπηρεσίας και αυξάνει την αποδοτικότητα της.Μαρίνα Παπαχριστοδούλου


*Στη φωτογραφία, ο αντιδήμαρχος Αλ. Μαυραγάνης βραβεύει τον Λ. Ιωαννιδη ως εκπρόσωπο της "Δράσης" στην περσινή εκδήλωση για τους εθελοντές.


readers  521


Σχόλια (1)


Μάρη Τασία 13 Οκτ 2017, 04:11
Συμφωνώ απόλυτα.
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Μάνος Ελευθερίου
Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα / και τους καημούς που σκέπασε καπνός / η ξενιτιά τα βρήκε αδελφωμένα. / Κι οι ξαφνικές χαρές που ήρθαν για μένα / ήταν σε δάσος μαύρο κεραυνός / κι οι λογισμοί που μπόρεσα για σένα.


Τα σχόλια σας...
2 ομάδες, 1 στόχος, πολλές εμπειρίες8/3/2018 Βαγγέλης Κανίδης
Απαράδεκτο οι μαθητές να μαθαίνουν ότι υπάρχουν τέτοιες έννοιες και δεξιότητες όπως "να καταρτίσει και να εκτελέσει ένα σύνθετο επιχειρησιακό πλάνο με συγκεκριμένες ενέργειες, προθεσμίες και κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών της, για την εύρεση των απαιτούμενων πόρων μέσω χορηγιών, την προβολή της ομάδας στο διαδίκτυο και στα social media, την συμμετοχή σε εκδηλώσεις που αφορούν στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, την κατασκευή εκθεσιακού περιπτέρου για τον διαγωνισμό κ.α". Θα πρέπει να μαθαίνουν ότι όλα πρέπει τα προσφέρει το κράτος και οι πολυχρονεμένοι μας ηγέτες. Το μόνο που χρειάζεται είναι γνωριμίες για ένα μόνιμο διορισμό. Μέχρι να το πετύχουμε αγωνιζόμαστε με καταλήψεις και καταστροφές ώστε να μας τον προσφέρει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Α να μην το ξεχάσουμε και μια πρόωρη σύνταξη. Τα marketing, bussines plan είναι γία τους κουτόφραγκους που όταν εμείς κτίζαμε παρθενώνες κ.λπ κ.λπ
2 ομάδες, 1 στόχος, πολλές εμπειρίες8/3/2018 Θεόδωρος Ε. Παντούλας
H αλήθεια είναι ότι έχω μικρή διδακτική εμπειρία αλλά δεν θυμάμαι να συνάντησα σε κανένα εγχειρίδιο παιδαγωγικής όρους ή εκφράσεις σαν αυτές του Δελτίου Τύπου: "να μάθουν την έννοια του επιχειρείν", "Marketing", "σύνθετο επιχειρησιακό πλάνο", "εύρεση των απαιτούμενων πόρων μέσω χορηγιών", "γνώσεις Επιχειρηματικότητας", "εμπορικό κέντρο" κ.λπ. Δεν αποκλείεται να έχω μείνει πίσω. Αποκλείω όμως την περίπτωση η γλώσσα μας να γράφεται με κατά βούληση ατονικό σύστημα.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2018 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου