Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
5/11/2017

«Η Χρυσή δεκαετία του ελληνικού σινεμά», μέρος 6ο!

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017, 8:00μμ (Πίνδου 30 &Μαραθώνος)

Στις 30 Οκτωβρίου, όσοι παρακολουθήσαμε μια από τις καθιερωμένες δευτεριάτικες συζητήσεις που οργανώνει το Cine-Δράση με γενικό θέμα «Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε από και για το σινεμά», είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και να συμμετέχουμε σε μια δημιουργική και ευχάριστη κουβέντα που αφορούσε την πορεία του ελληνικού σινεμά στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950.

Στην απολαυστική παρουσίαση του, ο Παναγιώτης Δενδραμής, αναφέρθηκε σε επιλεγμένες κινηματογραφικές δημιουργίες, χαρακτηριστικές της συγκεκριμένης περιόδου που τεκμηριώνουν την επίδραση του ιταλικού νεορεαλισμού στο ελληνικό σινεμά και αποδεικνύουν την, σε αυτήν ακριβώς τη χρονική περίοδο. Επίσης επεσήμανε την ανάπτυξη των Εταιριών Παραγωγής (Φίνος Φιλμ και άλλοι) και τα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά της ανερχόμενης ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Οι ακροατές είδαμε και σχολιάσαμε αποσπάσματα, στιγμιότυπα και σκηνές από πολλές ταινίες της εποχής, διαφορετικές μεταξύ τους, όπως το «Το πικρό ψωμί» του Γρηγόρη Γρηγορίου, το «Ξυπόλητο τάγμα» του Γκρέγκ Τάλλας, η «Συνοικία το Όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη, η «Κάλπικη λίρα», η «Στέλλα» και το υπέροχο «Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, ο «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου κ.ά.

Όλα αυτά συνδυασμένα με αναφορές στους ανθρώπους που εδραίωσαν το ελληνικό σινεμά είτε βρίσκονταν μπροστά, είτε πίσω από την κάμερα, έγραψαν τη μουσική ή το σενάριο. Και πάντα με γενναίες δόσεις από την ελληνική ιστορία της εποχής την οποία οι ταινίες εμμέσως ή εμμέσως κατέγραφαν, αλλά και κάποια φορά την προκαλούσαν.

Αυτό που παρακολουθούμε όλοι τις Δευτέρες είναι ένα ταξίδι στην καλύτερη κατανόηση όσων συνέβαιναν τότε και όσων συμβαίνουν τώρα στην πολύπαθη αυτή χώρα που μας έμελλε ως πατρίδα. Ένα νοσταλγικό ταξίδι στην ιστορία του καθένα μας.


Μας αρέσει και το συνεχίζουμε. Για αυτό και την επόμενη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στις 8:00μμ, θα βρεθούμε και πάλι στο στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια, για να ασχοληθούμε με το «Εμπορικό ελληνικό σινεμά και τη «χρυσή δεκαετία» του 1960. Το ελληνικό σταρ σύστεμ στη γέννηση του, τα διάφορα ταινιών: Κωμωδίες, μελοδράματα, μιούζικαλ, φουστανέλες και το άνοιγμα του ελληνικού σινεμά στο εξωτερικό. Θα παρακολουθήσουμε σκηνές από τις ταινίες: «Μανταλένα», «Ποτέ την Κυριακή», «Zorba the Greek» κ.ά.


Η ομάδα του Cine-Δράση


readers  139


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Χαλίλ Γκιμπράν
Ένας μονάχα άνθρωπος αλήθεια δεν ξεθάβει Δυο θέλει / Ένας να την πεί / κι άλλος να καταλάβει.


Τα σχόλια σας...
Άγριοι καιροί6/1/2018 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Λόγος υψηλός, νηφάλιος, με τον πλατύ ορίζοντα της Ιστορίας από το απροσδιόριστο πριν στο πιθανό κοντινό μετά. Για τη γέννηση και το θάνατο της Επανάστασης την στριμωγμένη μέσα στον στενό χρόνο και χώρο των μεγάλων ελπίδων και την τεράστια πολυεπίπεδη λαϊκή συμμετοχή. Την αναγκαιότητα μιας φωτισμένης και ταυτόχρονα ταπεινής ηγεσίας τη πάντα δεμένη με την ελεύθερη λαϊκή θέληση και συμπαράταξη. Την ικανότητά της για τούτο. Να σέβεται, να ενθαρρύνει, να πολλαπλασιάζει και να ενσωματώνει τους ενεργούς πολίτες. Να πλοηγεί το κίνημα ανάμεσα στις συμπληγάδες της συγκεντρωμένης δύναμης για την απόκρουση των επιθέσεων της ανθεκτικής και πολύτροπης αντίδρασης και τη Δημοκρατία. Αυτά τα λόγια του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα με την κυβέρνηση του Έβο Μοράλες στην πάμπτωχη και ξεπουλημένη μέχρι το νερό της βροχής στις στέγες των σπιτιών Βολιβίας, τα είδαμε, τα βλέπουμε με όσες πληροφορίες έφτασαν και φτάνουν μέχρι σήμερα σ' εμάς, να γίνονται πράξη!


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2018 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου