Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
11/11/2017

"ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ από και για το σινεμά" Μέρος 7ο!

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, 8:00 μμ, Πίνδου 30 και Μαραθώνος

Οι συζητήσεις συνεχίζονται γιατί είχαν απρόσμενη αποδοχή από τους φίλους του Cine-Δράση!

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 8:00 μμ, στο στέκι της "Δράσης", Πίνδου 30 και Μαραθώνος, θα πραγματοποιηθεί η 7η συζήτηση του κύκλου που διοργανώνει το Cine-Δράση με κεντρικό τίτλο «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά - Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί».

Εισηγητής ο Παναγιώτης Δενδραμής*.


Αυτή τη φορά οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, δημιουργούς όπως ο Τάκης Κανελλόπουλος, ο Μανούσος Μανουσάκης κ.ά, τον απόηχο στο ελληνικό σινεμά του Μάη του΄68, τον ρόλο της λογοκρισίας, την άνθιση του θεσμού των Κινηματογραφικών Λεσχών.Θα συζητήσουμε επίσης για το 7ο και επεισοδιακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1966) που έμεινε ιστορικό στην πορεία του θεσμού εξ αιτίας ενός σημαντικού αριθμού καλλιτεχνικών ταινιών που διαγωνίστηκαν, της θύελλας των αντιδράσεων που προκάλεσαν τα βραβεία από μία κριτική επιτροπή ιδανική σε σύνθεση (μεταξύ των μελών ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Τσαρούχης, η Έλλη Λαμπέτη, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο Γρηγόρης Γρηγορίου) και για το γεγονός ότι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά νέος κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο η έως τότε Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ άνοιξαν «Οι Ξεχασμένοι ήρωες» του Τζέιμς Πάρις με επεισοδιακό τρόπο: μπάντα που παιάνιζε, παρατεταγμένη διμοιρία στρατιωτών, κ.ά. Οι ταινίες που παίχτηκαν -και ας μην βραβεύτηκαν- κατέχουν όλες από μία εξέχουσα θέση στην ανθολογία του ελληνικού Κινηματογράφου. Πρόκειται για τη μικρού μήκους «Τζίμης ο Τίγρης» του Παντελή Βούλγαρη, και τις ταινίες: «Με τη λάμψη στα μάτια» του Πάνου Γλυκοφρύδη, (τρία βραβεία: σεναρίου, ανδρικού ρόλου στον Γιώργο Φούντα και μουσικής στον Χρήστο Λεοντή). «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη, «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου), (βραβείο φωτογραφίας στον Συράκο Δανάλη), «Μέχρι το Πλοίο» του Αλέξη Δαμιανού (τιμητική διάκριση). Η σκανδαλώδης σχεδόν έκπληξη, ήταν ότι μεγάλος νικητής αναδείχτηκε η ταινία «Ξεχασμένοι ήρωες» μέσα σε θύελλα αποδοκιμασιών. Και όπως ήταν αναμενόμενο οι «Ξεχασμένοι Ήρωες» ξεχάστηκαν μετά από κοινό και κρτικούς!

Και όπως πάντα θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από τις σημαντικότερες ταινίες της περιόδου, μια από τις οποίες είναι ο «Ουρανός» (1962) του Τάκη Κανελλόπουλου. Το φιλμ αυτό είναι μία αριστουργηματική στιγμή του ελληνικού κινηματογράφου, μία ασπρόμαυρη αντιπολεμική ταινία, απ' τις καλύτερες του είδους, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αίσθηση που άφησε η ταινία ήταν τέτοιας έντασης που ο Μακεδόνας σκηνοθέτης Κανελλόπουλος παραλληλίστηκε με τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.


Οι συζητήσεις για το σινεμά, «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά - Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί», γίνονται κάθε Δευτέρα στις 8:15μμ, στο στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος. Mε αυτές, το Cine-Δράση επιχειρεί να εμβαθύνει στην ιστορία του εγχώριου κινηματογράφου και τη διαδραστική του σχέση με την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Οι διαλέξεις περιλαμβάνουν εισήγηση και προβολή αποσπασμάτων από ταινίες.

* Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.Διοργανωτής: Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δράση


readers  183


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Μάνος Ελευθερίου
Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα / και τους καημούς που σκέπασε καπνός / η ξενιτιά τα βρήκε αδελφωμένα. / Κι οι ξαφνικές χαρές που ήρθαν για μένα / ήταν σε δάσος μαύρο κεραυνός / κι οι λογισμοί που μπόρεσα για σένα.


Τα σχόλια σας...
2 ομάδες, 1 στόχος, πολλές εμπειρίες8/3/2018 Βαγγέλης Κανίδης
Απαράδεκτο οι μαθητές να μαθαίνουν ότι υπάρχουν τέτοιες έννοιες και δεξιότητες όπως "να καταρτίσει και να εκτελέσει ένα σύνθετο επιχειρησιακό πλάνο με συγκεκριμένες ενέργειες, προθεσμίες και κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών της, για την εύρεση των απαιτούμενων πόρων μέσω χορηγιών, την προβολή της ομάδας στο διαδίκτυο και στα social media, την συμμετοχή σε εκδηλώσεις που αφορούν στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, την κατασκευή εκθεσιακού περιπτέρου για τον διαγωνισμό κ.α". Θα πρέπει να μαθαίνουν ότι όλα πρέπει τα προσφέρει το κράτος και οι πολυχρονεμένοι μας ηγέτες. Το μόνο που χρειάζεται είναι γνωριμίες για ένα μόνιμο διορισμό. Μέχρι να το πετύχουμε αγωνιζόμαστε με καταλήψεις και καταστροφές ώστε να μας τον προσφέρει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Α να μην το ξεχάσουμε και μια πρόωρη σύνταξη. Τα marketing, bussines plan είναι γία τους κουτόφραγκους που όταν εμείς κτίζαμε παρθενώνες κ.λπ κ.λπ
2 ομάδες, 1 στόχος, πολλές εμπειρίες8/3/2018 Θεόδωρος Ε. Παντούλας
H αλήθεια είναι ότι έχω μικρή διδακτική εμπειρία αλλά δεν θυμάμαι να συνάντησα σε κανένα εγχειρίδιο παιδαγωγικής όρους ή εκφράσεις σαν αυτές του Δελτίου Τύπου: "να μάθουν την έννοια του επιχειρείν", "Marketing", "σύνθετο επιχειρησιακό πλάνο", "εύρεση των απαιτούμενων πόρων μέσω χορηγιών", "γνώσεις Επιχειρηματικότητας", "εμπορικό κέντρο" κ.λπ. Δεν αποκλείεται να έχω μείνει πίσω. Αποκλείω όμως την περίπτωση η γλώσσα μας να γράφεται με κατά βούληση ατονικό σύστημα.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2018 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου