Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
19/11/2017

Αριστερό πρόσημο – Δεξιά πορεία

Του Απόστολου Αποστολόπουλου.

Η κυβέρνηση, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είναι έτοιμη και ώριμη να ολοκληρώσει μια νέα στροφή στην πολιτική και στη φυσιογνωμία τη δική της και του κόμματος. Ως τώρα, απόπεμψε μεν την «αριστερή πτέρυγα» αλλά επέμενε να αυτοπαρουσιάζεται ως παραδοσιακή Αριστερά που ενεργούσε υπό το καθεστώς ακραίας ανάγκης, όπως, ας πούμε, ο Λένιν με τη Νέα Οικονομική Πολιτική. Η περίοδος αυτή παίρνει τέλος. Οι ΗΠΑ του Τραμπ, οι Βρυξέλλες/Βερολίνο και το ΔΝΤ κατέληξαν χονδρικά σε συμφωνία για την πορεία της χώρας και την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα παραμένει προτεκτοράτο αλλά η κυβέρνηση αναβαθμίζεται σε προστατευόμενο είδος. Επιδίωξη και πρόβλεψη των επικυρίαρχων είναι ότι θα καταφέρουν και τη χώρα να σταθεροποιήσουν οικονομικά, σε επίπεδο που αυτοί θεωρούν ανεκτό, και την κυβέρνηση να διασώσουν, να κερδίσει δηλαδή με μικρή αλλά ορατή διαφορά τις προσεχείς εκλογές, έως τον Σεπτέμβριο του 18. Ανατρέποντας τα σημερινά δημοσκοπικά προγνωστικά.

Χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι πρέπει να αποκατασταθούν αδικίες σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, που πλήρωσαν βαρύ τίμημα «χωρίς να φταίνε»! Μας κατηγορούν (είστε τεμπέληδες) και μας απαλλάσσουν (δεν είστε τεμπέληδες) με την ίδια αλαζονική αυθαιρεσία.

Η ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού Μέρκελ – Σουλτς εξηγεί εν πολλοίς την όποια μεταστροφή της ΕΕ. Να είναι σαφές: Δεν ηττήθηκε μόνο η Μέρκελ. Ηττήθηκαν και οι σοσιαλδημοκράτες, κλονίστηκε δηλαδή το μεταπολεμικό κυρίαρχο κυβερνητικό σύστημα. Μικρές πολιτικές Δυνάμεις αναδύθηκαν στη Γερμανία βάζοντας σε κίνδυνο ισορροπίες δεκαετιών. Οι τρομπέτες σάλπισαν (μερική) υποχώρηση πριν οι αντιδράσεις φουσκώσουν. Οι ΗΠΑ του Τραμπ κέρδισαν πόντους έναντι της ΕΕ και της Γερμανίας και πρόσδεσαν την Ελλάδα στο άρμα τους όπως τον παλιό καλό καιρό, μεταπολεμικά. Η Γερμανία απείλησε εμμέσως τις ΗΠΑ ότι θα επιχειρήσει άνοιγμα στη Ρωσία, αλλά με ποια κότσια; Οι ηττημένοι δεν μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες, όπως ξέρουμε εμείς καλά.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι επειδή η Τουρκία είναι ασταθής σύμμαχος, θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα. Ψευδαισθήσεις και αποπροσανατολισμοί. Δεν υπάρχει ούτε υποψία αναβαθμισμένου ρόλου. Κανένα προτεκτοράτο δεν αναβαθμίζεται επειδή κάποιος τρίτος προκαλεί προβλήματα στην κυρίαρχη Δύναμη. Ο υποτελής παραμένει υποτελής όποιο ρόλο και αν του αναθέσει ο επικυρίαρχος. Ενίοτε ο επικυρίαρχος του αναθέτει το ρόλο «κρέας για τα κανόνια» και όταν διακηρύσσει ότι οι «ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» σχεδιάζει καταστροφικό εμφύλιο. Ώστε ο υποτελής να παραμείνει υποτελής.

Οι ΗΠΑ θέλουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ώστε να ενισχυθεί η ενότητα της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας. Τα Σκόπια υπάρχουν επειδή το θέλουν οι ΗΠΑ. Ο Καραμανλής έβαλε βέτο για το όνομα. Αν υπάρξει θετική τελική λύση χωρίς ανταλλάγματα σε άλλα κρίσιμα θέματα πχ Κυπριακό/ελληνοτουρκικά τότε θα πρέπει να αναγνωριστεί από όλους.

Στο Κυπριακό, ΗΠΑ και Βρετανία δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν άμεσα με την Τουρκία για να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα. Την εργολαβία εκδίωξής τους ανέλαβε η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κοτζιάς. Ωστόσο, πάλι εμείς πρώτοι στον καυγά με τους Τούρκους με τους Άγγλους από πίσω να τους υποστηρίζουν, αντί να πούμε στους Αγγλοαμερικάνους ότι αφού αυτοί επέτρεψαν την τουρκική εισβολή, είναι και οι αρμόδιοι να πουν στους εισβολείς να τα μαζέψουν. Οι επικυρίαρχοι δεν επιθυμούν καταδίκη της εισβολής και αποκατάσταση της αδικίας. Θέλουν μια Κύπρο έρμαιο της δικής τους εξουσίας, εξοβελίζοντας Έλληνες, Τούρκους και τις δυο Κοινότητες ορφανές. Γι’ αυτό προτείνουν παραλλαγές του ίδιου «σχεδίου Ανάν». Τελεία.

Μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ διαγράφεται μια ακόμα μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και νέες συμμαχίες, πριν ή μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνηση.

Οι προστάτες (δυνάστες/ δανειστές) της χώρας δεν φοβούνται πλέον ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Τσίπρα μπορεί έστω να σκεφτεί την απομάκρυνσή της από τις επιταγές τους. Αλλά αυτό δεν (τους) αρκεί. Θέλουν να εγκαταλειφθεί φραστικά και τυπικά κάθε δεσμός, κάθε ανάμνηση από το παρελθόν. Ιδίως να ξεχαστεί το ΕΑΜικό πατριωτικό παρελθόν. Θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε μια άχρωμη, υποτελή Αριστερά, ιδανικό μόρφωμα με ταιριαστούς συμμάχους τα ανεμομαζώματα της λεγόμενης «κεντροαριστεράς».

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η Αριστερά στην Ελλάδα με τον Κύρκο, τον Σημίτη και λοιπούς δεν ρίζωσε, εξόκειλε. Δεν υπάρχει ευθύς, ειλικρινής τρόπος να εισηγηθεί η ηγεσία τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή τη κατεύθυνση. Και να το έκανε, δεν υπάρχει ο κοινωνικός/πολιτικός χώρος να ακολουθήσει/υποστηρίξει το εγχείρημα. Αφού δεν υπάρχει ο ευθύς τρόπος, υπάρχει ο πλάγιος. Ο ριζοσπαστισμός των μικρομεσαίων παραμένει ζωντανός στις συνθήκες των Μνημονίων παρά το ότι ο χώρος ελέγχεται συγκυριακά με την παροχή ευεργετημάτων πχ τα εξαγγελθέντα (προεκλογικού, συγκυριακού, χαρακτήρα) επιδόματα. Οι παροχές καλύπτουν «τον επιούσιο άρτο» ενώ παράλληλα πχ ο Ρουβίκωνας αλλά και η (νόμιμη) 48ωρη, υπό παρακολούθηση, άδεια στον Κουφοντίνα, προσφέρει το «θέαμα» της «αριστεράς που αντιστέκεται», δημιουργεί κλίμα ριζοσπαστισμού, υπονοεί ότι «πάλι με χρόνους και καιρούς...» χωρίς η κυβέρνηση να αναλαμβάνει ευθύνη.

Ο αριστερισμός ήταν για τον Λένιν παιδική αρρώστια. Αυτό τέλειωσε. Ο αριστερισμός (όταν δεν οφείλεται απλώς σε κανονική, ανίκητη, βλακεία) είναι πια μεταμφίεση, στολή αποκριάτικη, για τους αφελείς. Όπως έλεγε ο Μάο «υψώνουν την κόκκινη σημαία για να χτυπήσουν την κόκκινη σημαία». Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόσημο του αριστερού έως και αριστεριστή θεωρεί ότι μπορεί, ελεύθερος κι ωραίος, να ξανοιχτεί στη Λεωφόρο του Σημιτισμού αιχμαλωτίζοντας λαϊκή βάση που ποτέ αυτός δεν είχε. Ίσως, προσωρινά, να τα καταφέρει. Αρκεί να μην ξεχνάει ότι πχ αφού είχε απαλειφθεί γλώσσα, καταγωγή και μνήμη, οι γενίτσαροι ξέχασαν τελικά το λόγο ύπαρξής τους, δεν είχαν τι να υπερασπιστούν, βυθίστηκαν σε άθλια παρακμή και χάθηκαν άδοξα στην καταβόθρα της Ιστορίας.


Πηγή: http://www.iskra.gr/, 18/11/2017


readers  283


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Ρόντγκερτ Μπρέγκμαν
Με ενθαρρύνει η δυσαρέσκεια, γιατί η δυσαρέσκεια απέχει έναν ολόκληρο κόσμο από την αδιαφορία.


Τα σχόλια σας...
Πέθανε χθες η Βιολέττα Κωνσταντινίδου17/10/2018 Τάκης Μάτσας
Ένα δάκρυ και ένα "γιατί". Η Βιολέττα μας,ένα λου λούδι,που ξάφνου "έφυγε" ολάνθιστο. Ένας άνθρωπος εξαιρετικός,πολιτισμένος,ευγενής,ευφυής. Μια πολύ καλή μας φίλη,ένα αγαπημένο μας πρόσωπο,σύντροφος του Ρήγα,αγαπημένου μας φίλου για πολλά χρόνια. Τι να πρωτοθυμηθούμε γι'αυτό το "παιδί",γι'αυτή την άριστη επιστήμονα,την ψύχραιμη στα δύσκολα,που αγάπησε τη ζωή και προσπαθούσε να τη "ρουφήξει"παρόλες τις υποχρεώσεις που προέκυπταν απ'την οικογένεια και την εργασία της. Αξιοπρεπέστατη,λιτή και ουσιαστική στα λόγια της,"παραμυθητική"και γενναιόδωρη στους φίλους της,σ'όσους συζητούσαν μαζί της και χρειάζονταν τη βοήθειά της. Εναι πολύ δύσκολο ν'αποχαιρετήσεις ένα δικό σου άνθρωπο στο "φευγιό" του,πόσο μαλλον τη Βιολέττα μας.Καθόλου τυχαίο τ'όνομά της.Άδικο και μεγάλη απώλεια. "Άξιον εστί το δάκρυ μας" Τάκης-Αθηνά


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2018 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου