Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
1/12/2017

ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ από και για το ΣΙΝΕΜΑ: Μέρος 10ο!

Συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον τα σεμινάρια! Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, 8:00μμ, η 10η συνάντηση!

Όπως ακριβώς ισχύει και στη βασική εκπαίδευση, έτσι, όποιος αποφασίσει, είτε για λόγους βιοποριστικούς είτε κάτω από την πίεση μιας εσωτερικής ανάγκης, να μάθει κάτι περισσότερο για το επάγγελμά του ή τα ενδιαφέροντα του, θα είναι το λιγότερο τυχερός στην περίπτωση που του τύχει δάσκαλος, με κέφι, μεράκι, γνώσεις και μεταδοτικότητα. Ένας δάσκαλος που αγαπάει αυτό με το οποίο ασχολείται και διακατέχεται από μια φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία: «αυτά που ξέρω πρέπει να τα μοιράζομαι, να τα κάνω κτήμα όσων περισσότερο μπορώ». Έτσι και αλλιώς όλοι αυτούς τους δασκάλους θυμόμαστε από τα μαθητικά μας χρόνια. Αυτοί μας έχουν σφραγίσει. Από αυτήν την άποψη οι θιασώτες των δευτεριάτικων συζητήσεων με κεντρικό θέμα «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά - Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί», έτσι ακριβώς αισθανόμαστε: Τυχεροί. Ο δικός μας «δάσκαλος» Παναγιώτης Δενδραμής διαθέτει όλα τα παραπάνω προσόντα, τόσο που ο χρόνος κυλάει σαν νερό και το δίωρο φτάνει τις δυόμισι και τις τρεις ώρες. Ήταν 11:00 η ώρα όταν τελικά αποφασίσαμε να κλείσουμε το στέκι την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου και το σπουδαιότερο κανένας μας δεν αισθανόταν κουρασμένος.


Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου όσοι βρεθούμε στις 8:00μμ πάλι εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πορεία του ελληνικού σινεμά στην αποκαλούμενη «αλλοπρόσαλλη» δεκαετία του 1980. Θα μιλήσουμε για τη νέα γενιά σκηνοθετών: Νικολαίδης, Πανουσόπουλος, Τορνές, Περράκης, Παπαστάθης, Παπατάκης, Τσιώλης, καθώς και τη μικρή αναλαμπή του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου (Δαλιανίδης), τις κρατικές πολιτικές στο χώρο του σινεμά (χρηματοδοτήσεις, νόμος Μελίνας), την πορεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το ρόλο της ΕΡΤ. Θα μας απασχολήσουν επίσης οι αλλαγές που προκλήθηκαν αυτήν την περίοδο από την γενικευμένη χρήση του βίντεο και της βιντεοκασέτας.

Τέλος, θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από ταινίες όπως «Η φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη, «Η τιμή της Αγάπης» της Τόνιας Μαρκετάκη, «Οι απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου, ο «Θεόφιλος» του Λάκη Παπαστάθη η «Καρκαλού» του Σταύρου Τορνέ, Η «Γλυκιά Συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη, «Μάθε παιδί μου γράμματα» του Θόδωρου Μαραγκού, «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περράκη, για να αναφέρουμε τις πιο χαρακτηριστικές από αυτές.


Οι συζητήσεις για το σινεμά, «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά - Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί», γίνονται κάθε Δευτέρα στις 8:00μμ, στο στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος. Mε αυτές, το Cine-Δράση επιχειρεί να εμβαθύνει στην ιστορία του εγχώριου κινηματογράφου και τη διαδραστική του σχέση με την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Οι διαλέξεις περιλαμβάνουν εισήγηση και προβολή αποσπασμάτων από ταινίες.

*Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.Διοργανωτής: Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δράση


readers  244


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Μάνος Ελευθερίου
Όταν ρυθμίσετε λοιπόν τη διαθήκη / και το μερίδιο δοθεί του καθενός / εμένα αφήστε μου το δρόμο που μου ανήκει / αυτόν που διάλεξα να πάρω μοναχός.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2018 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου