Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
4/12/2017

"Το μετέωρο βήμα του Αριστερού", ένα "δικό μας" βιβλίο!

Στα βιβλιοπωλεία των Βριλησσίων το τελευταίο βιβλίο του Γιάννη Τσίχλα

Κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τις εκδόσεις manifesto, «Το μετέωρο βήμα του Αριστερού», το τελευταίο βιβλίο του δικού μας Γιάννη Τσίχλα, ενεργού μέλους της "Δράσης", σε άρτια επιμέλεια του επίσης "δικού μας" Θεόδωρου Παντούλα!

(Κεντρική διάθεση: Ἐκδόσεις τοῦ Εἰκοστοῦ Πρώτου, Ζαλόγγου 9, Ἀθήνα).

Μια προσωπική ματιά για την αριστερά, τα κινήματα και τη "Δράση"!


Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου...

«Ο Γιάννης Τσίχλας δεν είναι ακριβώς αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τον όρο συγγραφέας: Διανοούμενος –με την κυριολεξία του όρου– διαθέτει άπλετα την ενεργητικότητα και πολυπραγμοσύνη του υπέρ των κοινών αποφάσεων, είτε αρθρογραφώντας είτε κατασκευάζοντας χαρταετούς, αντιμετωπίζοντάς τα όλα με δοτικότητα και σοβαρότητα, αλλά και με αυστηρότητα και διαρκή επαναξιολόγηση σε ότι αφορά τα αποτελέσματά τους. Με άλλα λόγια, ο «συγγραφέας» δεν έπεσε από τον ουρανό, μιλάμε για ένα ανήσυχο και ταυτόχρονα «ανθεκτικό» πνεύμα, σε πείσμα των καιρών»


Και από τον πρόλογο...
(Προλογίζει ο Γιάννης Τσούτσιας)

«Το βιβλίο επί της ουσίας διαπραγματεύεται κυρίως δυο ζητήματα που διαπλέκονται μεταξύ τους: Την περίοδο της «διάψευσης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη βιωμένη εμπειρία από το αυτοδιοικητικό σχήμα της «Δράσης για μια Άλλη Πόλη» στα Βριλήσσια. Δεν είναι αυθαίρετη ούτε συμπτωματική η σύνδεση αυτών των δύο: Η διερεύνηση του πρώτου ζητήματος οδηγεί τον συγγραφέα στην αναζήτηση ωρίμανσης ενός συνόλου προϋποθέσεων, που όχι απλώς δεν υπήρξαν, αλλά και ουδέποτε επιχειρήθηκαν κατά τη διάρκεια του πειράματος της «πρώτης φοράς αριστερά», ενώ του δεύτερου, στο συμπέρασμα πως αυτές οι προϋποθέσεις δεν μπορεί παρά να προκύψουν «κινηματικά», εκτός του παγιωμένου κομματικού συστήματος, αφού «…Κίνημα είναι αυτό που βιώνοντας την πραγματικότητα μπορεί να την αλλάζει».

Μας "εξηγείται" από τις πρώτες σελίδες, ο συγγραφέας:

Παρακολουθώ την όποια εξέλιξη μέσα από τον άμεσο συσχετισμό του «γενικού με το ειδικό». Αυτόν τον συσχετισμό επιχειρώ με το «Το μετέωρο βήμα του Αριστερού» και τα επιλεγμένα 9 άρθρα στο «Παράρτημα» που δεν θα είχαν τα συγκεκριμένα περιεχόμενα, εάν από αρχές Φεβρουαρίου 2014 δεν συμμετείχα ενεργά στη «Δημοτική Κίνηση Βριλησσίων - Δράση για μια άλλη πόλη» και τα έντονα ερεθίσματα που βίωσα από την περιπετειώδη εμπλοκή της «Δράσης» κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις Δημοτικές εκλογές της Άνοιξης του 2014. (σελ. 14)


Ο Γιάννης Τσίχλας γεννήθηκε στα προσφυγικά της Πάτρας το 1955 από γονείς Μικρασιάτες. Ήρθε στην Αθήνα το 1959 και κατοίκησε περιοδικά στην Νέα Ιωνία, στο Παλαιό Ηράκλειο, στο Μαρούσι και από το 2013 στα Βριλήσσια. Είναι τελειόφοιτος επταταξίου νυχτερινού Λυκείου και οικοδόμος το επάγγελμα. Έχει εκδώσει ακόμη τρία βιβλία: «Η Φούσκα» (2006), «ΤΙ ΝΑ μην ΚΑΝΟΥΜΕ» (2005), «Το σεργιάνι της κρίσης» (2011).


Το μετέωρο βήμα του Αριστερού

- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Οι απόψεις των απόψεων.
2 . Στην αφετηρία επανεκκίνησης. Τι μπορεί να είναι κίνημα;
3 . Και όμως, οι βασιλιάδες είναι γυμνοί!
4 . Τα ιδεολογικά συστήματα του συστήματος και τα Τοτέμ των γεγονότων.
5 . Στιγμές από τη ζωή της συλλογικότητας «Δράση για μια άλλη πόλη»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

TA ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ

1 . Γιατί, με τη «Δράση για μια άλλη πόλη στα Βριλήσσια»
2 . Ενότητα: πώς, που, για ποιόν, και γιατί
3 . Η κρυφή γοητεία της μετριότητας
4 . Η επόμενη μέρα από μια προκατειλημμένη κινηματική ματιά
5 . Στους δύο, ο τρίτος... χωρεί;
6 . Το γύρισμα της σελίδας και ο σελιδοδείκτης
7 . Διαπραγματευτικοί στοχασμοί στο ρυθμό του δημοψηφικού ΟΧΙ - ΝΑΙ
8 . Η τέχνη της υπονόμευσης και ο Μίτος της Αριάδνης
9 . Στη παγίδα των γεγονότων

Αναζητείστε το στα βιβλιοπωλεία των Βριλησσίων:

ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ, Θεσσαλίας 4
ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ, Σισμανογλείου 10
Ο ΧΑΡΤΗΣ, Γράμμου 40
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ, Κύπρου 26Α


readers  516


Σχόλια (1)


Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος 8 Δεκ 2017, 07:26
Το βήμα του αριστερού μετέωρο συνήθως είναι και έτσι το πιάνει ο φακός του φωτογράφου. Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς του! Από καιρού εις καιρό το πατά αλλά το αμάρτημα είναι στιγμιαίο και πάλι μετέωρο γίνεται, γιατί έτσι και ξεχαστεί παύει αυτόματα και σε αριστερό να ανήκει...Το τελευταίο βιβλίο του φίλου Γιάννη Τσίχλα βρίσκει τη θέση του στη μικρή μου πια βιβλιοθήκη (ότι απέμεινε), δίπλα στις "ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΫΝΕΡ" (η διαλεκτική σαν τρόπος ζωής) του Μπέρτολτ Μπρεχτ).
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Μάνος Ελευθερίου
Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα / και τους καημούς που σκέπασε καπνός / η ξενιτιά τα βρήκε αδελφωμένα. / Κι οι ξαφνικές χαρές που ήρθαν για μένα / ήταν σε δάσος μαύρο κεραυνός / κι οι λογισμοί που μπόρεσα για σένα.


Τα σχόλια σας...
2 ομάδες, 1 στόχος, πολλές εμπειρίες8/3/2018 Βαγγέλης Κανίδης
Απαράδεκτο οι μαθητές να μαθαίνουν ότι υπάρχουν τέτοιες έννοιες και δεξιότητες όπως "να καταρτίσει και να εκτελέσει ένα σύνθετο επιχειρησιακό πλάνο με συγκεκριμένες ενέργειες, προθεσμίες και κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών της, για την εύρεση των απαιτούμενων πόρων μέσω χορηγιών, την προβολή της ομάδας στο διαδίκτυο και στα social media, την συμμετοχή σε εκδηλώσεις που αφορούν στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, την κατασκευή εκθεσιακού περιπτέρου για τον διαγωνισμό κ.α". Θα πρέπει να μαθαίνουν ότι όλα πρέπει τα προσφέρει το κράτος και οι πολυχρονεμένοι μας ηγέτες. Το μόνο που χρειάζεται είναι γνωριμίες για ένα μόνιμο διορισμό. Μέχρι να το πετύχουμε αγωνιζόμαστε με καταλήψεις και καταστροφές ώστε να μας τον προσφέρει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Α να μην το ξεχάσουμε και μια πρόωρη σύνταξη. Τα marketing, bussines plan είναι γία τους κουτόφραγκους που όταν εμείς κτίζαμε παρθενώνες κ.λπ κ.λπ
2 ομάδες, 1 στόχος, πολλές εμπειρίες8/3/2018 Θεόδωρος Ε. Παντούλας
H αλήθεια είναι ότι έχω μικρή διδακτική εμπειρία αλλά δεν θυμάμαι να συνάντησα σε κανένα εγχειρίδιο παιδαγωγικής όρους ή εκφράσεις σαν αυτές του Δελτίου Τύπου: "να μάθουν την έννοια του επιχειρείν", "Marketing", "σύνθετο επιχειρησιακό πλάνο", "εύρεση των απαιτούμενων πόρων μέσω χορηγιών", "γνώσεις Επιχειρηματικότητας", "εμπορικό κέντρο" κ.λπ. Δεν αποκλείεται να έχω μείνει πίσω. Αποκλείω όμως την περίπτωση η γλώσσα μας να γράφεται με κατά βούληση ατονικό σύστημα.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2018 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου