Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
9/3/2018

Ένας ολοκαίνουργιος Πολυχώρος Πολιτισμού στη γειτονιά μας και Ένας Χριστός «Απορεμένος»

Εναρκτήρια εκδήλωση η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη


Ο δικός μας Γιώργος Δαμιανός των ηλεκτρονικών, και όχι μόνον, εκδόσεων «24 γράμματα» και των ομώνυμων φροντιστηρίων έκανε μια τολμηρή κίνηση. Δημιούργησε στο Χαλάνδρι έναν Πολυχώρο Πολιτισμού, κάτι που μέχρι σήμερα έλειπε από την Πόλη και τους γειτονικούς δήμους. Έτσι, από τις αρχές Μαρτίου λειτουργεί ο Πολυχώρος Πολιτισμού 24 Γράμματα στον πρώτο όροφο του Εμπορικού Κέντρου Ερμείον.Ένας ιδιαίτερα φροντισμένος χώρος, ηλιόλουστος, καθαρός, ζεστός, λιτά διακοσμημένος. Τους τοίχους του κοσμούν πίνακες αναγνωρισμένων ζωγράφων. Τα πανέμορφα τραπεζάκια του είναι γεμάτα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις 24γράμματα και το ηλεκτρονικό περιοδικό 24grammata.com. Υπάρχουν, επίσης, μόνιμες εκθέσεις βιβλίων, ιατρικών αντιγράφων και εργαλείων από την αρχαιότητα, ομοιώματα των οποίων έχουν επιμεληθεί καταξιωμένοι γλύπτες όπως ο Τηνιακός Δημήτρης Σκαλκώτος. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί έκθεση δημιουργιών, ζωγραφικής και μικρογλυπτικής, της εικαστικού Τζένης Γεροντάρα και αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Ρόζας Φύτιζα*.

Ο χώρος έχει κατάλληλα διαμορφωθεί ως γκαλερί και εκτός από τις παραπάνω εικαστικές εκθέσεις που ήδη φιλοξενεί, μπορεί παράλληλα να υποστηρίξει συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, θεατρικά παιχνίδια και θεατρικές παρατάσεις για μεγάλους και παιδιά (υπάρχει μόνιμη σκηνή παιδικού θεάτρου), θέατρο σκιών, προβολές ταινιών και γενικά κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα ο χώρος να αξιοποιηθεί για παιδικά και εφηβικά πάρτι, εταιρικές συναντήσεις, συνεντεύξεις τύπου κοκ.

Ο Πολυχώρος Τέχνης 24γράμματα καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην περιοχή και παράλληλα έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει στέκι του καθένα από εμάς που θεωρούμε την τέχνη όχι πολυτέλεια, αλλά μια αναγκαία πτυχή της καθημερινότητας μας.

Εναρκτήρια εκδήλωση του νέου Πολυχώρου ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του πολυγραφότατου Βριλησσιώτη, Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη «Ο χαμός του Γιώργη και άλλες ιστορίες».

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τέσσερα διηγήματα: «Ο Νικολής», «Η καρδιά της Γαρυφαλλιάς», «Ο Χαμός του Γιώργη» και «Ο Χριστός απορεμένος». Αν και εκδόθηκαν πρόσφατα, τα διηγήματα αποτελούν τις πρώτες λογοτεχνικές προσπάθειες του συγγραφέα και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Λεσβιακός Κήρυξ της Μυτιλήνης, πόλης, όπου ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη από αναγνώστες ο σκηνοθέτης-συγγραφέας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Τάσος Λέρτας και η συγγραφέας Μαρία Κανελλάκη παρουσίασαν το βιβλίο τονίζοντας ο καθένας με τη σειρά του τις λογοτεχνικές αρετές του και τα πλούσια αισθήματα που τους προκάλεσε η ανάγνωσή του. Και είναι αλήθεια ότι ο οποιοσδήποτε ανοίξει το βιβλίο θα πλημμυρίσει με συναισθήματα, που κυμαίνονται από τη νοσταλγία για μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί, την οργή για την αδικία από την παρενόχληση (ναι αυτό δεν είναι μόνο σύγχρονο θέμα, ούτε περιορίζεται μόνον στα σχολεία), τη σκληρή ζωή των γυναικών στην δεκαετία του΄70, ιδιαίτερα στην επαρχία όπου οι κοινωνικές συμβάσεις την έκαναν ακόμα δυσκολότερη, μέχρι τη λύπη που προκαλείται ως συνέπεια λαθεμένων επιλογών των ηρώων ή της αδυναμίας τους να μετατρέψουν τα όνειρά τους, ακόμα και τα πιο απλά, σε πραγματικότητα.

Η όμορφη βραδιά τελείωσε με μια ολιγόλεπτη παρέμβαση του κατασυγκινημένου συγγραφέα που αφού περιέγραψε γλαφυρά το πώς, σχεδόν από σπόντα, κόλλησε το σαράκι της γραφής, εξήγησε στους παρευρισκόμενους ότι το επίθετο «απορεμένος» στον τίτλο του τελευταίου διηγήματος της συλλογής, προσδιορίζει, σύμφωνα με την διάλεκτο της ιδιαίτερης πατρίδας του, έναν Χριστό που μπορεί να απορεί ή μπορεί να είναι άπορος, χωρίς βασικούς πόρους δηλαδή, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα σε με μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού σήμερα. Και απορούμε λοιπόν για όσα συμβαίνουν γύρω μας και άποροι είμαστε!Μαρίνα ΠαπαχριστοδούλουΟ Πολυχώρος Πολιτισμού 24 Γράμματα, βρίσκεται στο Χαλάνδρι, Λεωφόρος Πεντέλης 77-79, στον 1ο όροφο του Εμπορικού Κέντρου Ερμείον.


*Η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Ρόζας Φύτιζα, έχει επίσημα εγκαίνια το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 21:30μμ και θα διαρκέσει μέχρι τις 18/3.readers  1346


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Οδυσσέας Ελύτης, 1964
Ανοίγω το στόμα μου κι αναγαλλιάζει το πέλαγος Και παίρνει τα λόγια μου στις σκοτεινές του τις σπηλιές Και στις φώκιες τις μικρές τα ψιθυρίζει Τις νύχτες που κλαιν των ανθρώπων τα βάσανα. Χαράζω τις φλέβες μου και κοκκινίζουν τα όνειρα Και τσέρκουλα γίνονται στις γειτονιές των παιδιών Και σεντόνια στις κοπέλες που αγρυπνούνε Κρυφά για ν' ακούν των ερώτων τα θαύματα. Ζαλίζει τ' αγιόκλημα και κατεβαίνω στον κήπο μου Και θάβω τα πτώματα των μυστικών μου νεκρών Και το λώρο το χρυσό των προδομένων Αστέρων τους κόβω να περάσουν στην άβυσσο. Σκουριάζουν τα σίδερα και τιμωρώ τον αιώνα τους Εγώ που δοκίμασα τις μυριάδες αιχμές Κι από γιούλια και ναρκίσσους το καινούργιο Μαχαίρι ετοιμάζω που αρμόζει στους Ήρωες. Γυμνώνω τα στήθη μου και ξαπολυούνται οι άνεμοι Κι ερείπια σαρώνουνε τις χαλασμένες ψυχές Κι απ' τα νέφη τα πυκνά της καθαρίζουν Τη γη, να φανούν τα Λιβάδια τα Πάντερπνα!


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου