Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
10/4/2018

H Μεγάλη Πολωνική Σχολή: «Μεταπολεμικός Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος», Μέρος 10ο.

Δευτέρα 16 Απριλίου, 8:00μμ, Πίνδου 30 & Μαραθώνος

H Πολωνία, μια χώρα τυραννισμένη, στη διάρκεια πολλών αιώνων, από τις εισβολές και τις κατακτήσεις των ισχυρών γειτόνων της, που όμως -ίσως και εξ αιτίας αυτού- ανέπτυξε μια λαμπρή πολιτιστική παράδοση στη λογοτεχνία και το θέατρο. Από την δεκαετία του ’50 και αργότερα, η χώρα αυτή παρουσίασε μια πλειάδα σπουδαίων κινηματογραφιστών, που θεμελίωσαν τη Μεγάλη Πολωνική Σχολή. Και όταν η χώρα μπήκε αργότερα σε νέες πολιτικές περιπέτειες και η κινηματογραφική παραγωγή της τραυματίστηκε, πολλοί Πολωνοί σκηνοθέτες και τεχνικοί μετανάστευσαν και τροφοδότησαν το παγκόσμιο σινεμά.


Ο Άντρζεϊ Βάιντα (Andrzej Wajda) άνοιξε, κατά κάποιον τρόπο, την αυλαία, με την ταινία «Μια γενιά» (1954) δημιουργώντας μια εξαιρετική τριλογία μαζί με τις κατοπινές «Κανάλ» (1957) και «Στάχτες και διαμάντια» (1958). Με δύναμη, ευαισθησία και εξαίρετο ύφος, που συνδύαζε τον πικρό ρομαντισμό της παράδοσης με τον οδυνηρό προβληματισμό για τα τρομερά χρόνια του πολέμου, της γερμανικής κατοχής, της πολωνικής αντίστασης και τις αδελφοκτόνες μεταπολεμικές συγκρούσεις.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν οι Άντρζεϊ Μουνκ (Andrzej Munk) και Γέρζι ΚαβαλέροβιτςΒόιτσιεχ Χας (Wojciech Has) φώτισε τους λαβυρίνθους των μηχανισμών στην ανθρώπινη συνείδηση, στη φαντασία και στην ανέλιξη του χρόνου. Λίγο αργότερα, ήρθαν ο Γέρζι Σκολιμόφσκι (Jerzy Skolimowski) και ο Ρόμαν Πολάνσκι (Roman Polanski).

Ο Πολάνσκι, ως εκπρόσωπος μιας γενιάς ευρωπαίων σκηνοθετών που ανδρώθηκαν τα πρώτα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταγράφει με το έργο του τις εσωτερικές ανησυχίες, τις συγκρούσεις και το άγχος του σύγχρονου ανθρώπου. Το κλίμα των ταινιών του είναι μελαγχολικό, οι τόνοι μαύροι και η εικόνα που παρουσιάζει για τον κόσμο είναι συχνά απωθητική και αποκρουστική. Οι ήρωες του παλεύουν, συχνά μάταια, να επιβιώσουν συναισθηματικά σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον και η ελπίδα, σχεδόν πάντα, απουσιάζει.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων, στο 10ο μέρος του αφιερωμένου στον «Μεταπολεμικό Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο» σεμιναρίου που οργανώνει κάθε εβδομάδα, θα ασχοληθεί με την Μεγάλη Πολωνική Σχολή.

Στη διάρκεια της συζήτησης θα αναλυθεί η δουλειά των παγκοσμίως γνωστών σκηνοθετών που την αποτελούν, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν ακόμα και σήμερα, οι περισσότεροι μακριά από την πατρίδα τους. Θα παρουσιαστούν εκτενή αποσπάσματα από ένα χαρακτηριστικό απάνθισμα κορυφαίων ταινιών ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι: «Στάχτες και διαμάντια» (1958), «Ο άνθρωπος από Μάρμαρο» (1977), «Η γη της Επαγγελίας» (1975) και «Ο άνθρωπος από σίδερο» (1981) του Άντρζεϊ Βάιντα, το «Νυχτερινό τρένο» (1959) του Γέρζι Καβαλέροβιτς, «Η επιβάτιδα» (1961) του Άντρζεϊ Μουνκ, «Το χειρόγραφο που βρέθηκε στη Σαραγόσα» (1964) του Βόιτσιεχ Χας, «Το μαχαίρι στο νερό» (1962) «Το μωρό της Ρόζμαρι» (1968), «Chinatown» (1974), «Ο πιανίστας» (2002), και «Αόρατος συγγραφέας» (2010) του Πολάνσκι.

Ειδικότερα το «Μαχαίρι στο Νερό» (Νoz W Wodzie), η πρώτη ταινία του Πολάνσκι επιβεβαιώνει την πρώιμη ωριμότητα και τη μαεστρία του, ήδη πριν από 56 ολόκληρα χρόνια. Η πολλαπλή ψυχολογική και σωματική σύγκρουση (ο μεγαλύτερος επιτυχημένος σύζυγος, η ανικανοποίητη γυναίκα, ο φιλόδοξος αμφισβητίας νέος) παίρνει διάφορες μορφές, αυξάνοντας την πίεση, σε ένα ιδιότυπο και σχεδόν αφόρητο σασπένς, ως την έκρηξη. Εκπληκτική η κινηματογράφηση πάνω στο περιορισμένο πεδίο ενός μικρού κότερου που κινείται στο νερό.


Εισηγητής ο Παναγιώτης Δενδραμής.


Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο διδάσκει στη Σχολή Σταυράκου και ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.


Το σεμινάριο πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 8.00 το βράδυ στο στέκι της "Δράσης", Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια.


readers  279


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Φραντς Κάφκα
Η πεποίθηση είναι σαν τη λαιμητόμο. Το ίδιο ανάλαφρη, το ίδιο βαριά.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου