Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
20/5/2018

Στο... νοίκι!

Το παράδοξο μιας χαμένης τριακονταετίας!

Ιδού το τελευταίο Δελτίο Τύπου του γραφείου του δημάρχου: Με αφορμή την ενοικίαση κτηρίου από τον Δήμο Βριλησσίων για να στεγασθούν οι Υπηρεσίες Ύδρευσης και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης δήλωσε σχετικά: «Στο νέο, σύγχρονο χώρο στέγασης των Υπηρεσιών του Δήμου μας έχουμε εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες αλλά και εξαιρετικές συνθήκες για τους εργαζόμενους. Βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες και τις υποδομές και έτσι βελτιώνουμε την καθημερινότητα στην πόλη μας».

Αυτό που δεν αναφέρει η ανακοίνωση είναι ότι ο «νέος σύγχρονος χώρος στέγασης των Υπηρεσιών» κοστίζει 6950€ μηνιαίως στο δήμο. Και ότι ο δήμος Βριλησσίων έχει τόση έλλειψη σε υποδομές, που ενοικιάζει κτήρια για την κάλυψη των αναγκών του. Με αποτέλεσμα να δαπανά σήμερα ετησίως 83.400€ για το νέο κτήριο, (6950€ Χ 12), 41.280€ (3440€ Χ 12) για το κτήριο της Λ. Πεντέλης όπου στεγάζονται οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, 29.620€ για το ΚΕΠ της οδού Σισμανογλείου (2468€ Χ 12), 14.400€ για το Κέντρο Νεότητας της οδού Ολύμπου (1200€ Χ 12), 9.480€ (790€ Χ 12) για το ΚΑΠΗ της Λ. Πεντέλης και 6.250€ (12 Χ 520€) για το ακίνητο της οδού Κύπρου, που χρησιμοποιούν τα εργαστήρια! ΣΥΝΟΛΟ –με τα σημερινά δεδομένα- 184.430€ ΕΤΗΣΙΩΣ σε ενοίκια. Αν δεν προκύψει και κάτι άλλο, όπως π.χ. ενοίκιο και για τη δημοτική βιβλιοθήκη.

Την ίδια ώρα, τριάντα χρόνια πριν, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του 1986, επιχειρώντας –επί διοίκησης Παπαδόπουλου- να αντιμετωπίσει αυτές ακριβώς τις ανάγκες, χαρακτήριζε το δημοτικό ακίνητο των 9 στρ. της οδού Μητροπούλου (Ο.Τ.365) ως πολεοδομικό κέντρο του δήμου, για τη χωροθέτηση πολιτιστικών και διοικητικών λειτουργιών, καθώς και για τη «μεταφορά του κοινοτικού καταστήματος σ’ αυτό». Ο χαρακτηρισμός αυτός διατηρήθηκε και στο υπό αναθεώρηση νέο ΓΠΣ που ξεκίνησε να συζητείται το 2010 αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί! Σε όλα τα έγγραφα και τις αποφάσεις του δήμου, το ΟΤ 365 εμφανίζεται ως πολεοδομικό κέντρο με χρήσεις: Κατοικία, Εμπορικά καταστήματα, μέχρι 150 τ.μ., Γραφεία, Τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμοί, Διοίκηση, Εστιατόρια, Αναψυκτήρια, μέχρι 150 τ.μ., Χώροι συνάθροισης κοινού, Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, Κτίρια εκπαίδευσης, Κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, Κτίρια, γήπεδα στάθμευσης, Αθλητικές εγκαταστάσεις.

Με άλλα λόγια, ενώ από το 1986 έχει προγραμματισθεί ότι σ’ αυτή την έκταση θα δημιουργηθεί δημαρχείο και κτήρια πολιτιστικών χρήσεων, Πρόνοιας και αθλητικών υποδομών, αυτό το σχέδιο εγκαταλείπεται και κάθε διοίκηση «κάνει τα δικά της», χωρίς ούτε να ολοκληρώνει, ούτε να τροποποιεί το ΓΠΣ, ούτε και να διατυπώνει μια διαφορετική πρόταση για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης!

Έτσι, ο μεν κ. Ντινόπουλος (μετά και ο κ. Ιωαννίδης) ενοικιάζει για 12 χρόνια την έκταση της Μητροπούλου σε επιχείρηση αναψυχής, (σύμβαση που κατέληξε ζημιογόνα και πολλαπλά προβληματική και ασύμφορη για τον δήμο), η δε σημερινή διοίκηση, (Σεπτέμβριος 2015), «ξαναδίνει» τον χώρο στους δημότες, σε κατάσταση εγκαταλειμμένου εργοταξίου, (μόνον ο «Κένταυρος» χρησιμοποιεί τα γήπεδα, κι αυτό με δυσκολία λόγω έλλειψης άλλων υποδομών) και 4 χρόνια μετά τις εκλογές του 2014, δεν έχει εμφανίσει οποιοδήποτε πρόταση για την αξιοποίησή της! Η διαχρονική λογική του «βλέπουμε και κάνουμε» και του «ας τα λύσει ο επόμενος», άφησε τον δήμο Βριλησσίων χωρίς υποδομές, με τα «χρόνια των παχιών αγελάδων» να έχουν παρέλθει αναξιοποίητα.

Σήμερα το κλειστό γυμναστήριο της Κισσάβου είναι κορεσμένο και επιπλέον έχει ανάγκη παρεμβάσεων αποκατάστασης. (Έδρα των τμημάτων του ΕΣΝΒ, του ΦΟΒ, των δύο συλλόγων μπάσκετ, της ενόργανης κ.α.). Στο παρακείμενο ανοικτό γήπεδο ποδοσφαίρου εκκρεμεί η αντικατάσταση του χλοοτάπητα. Τα ανοιχτά τσιμεντένια γηπεδάκια της Ολύμπου όπου αθλούνται εκατοντάδες παιδιά δεν αρκούν και χρησιμοποιούνται και σχολεία για τις προπονήσεις τους. (Η κατασκευή ενός επιπλέον κλειστού γυμναστηρίου ή έστω βοηθητικού, επείγει). Στον Πολιτισμό, τα ίδια. Ο δήμος έχει την αίθουσα του ΤΥΠΕΤ και την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, δύο εκ κατασκευής ακατάλληλους χώρους για οποιαδήποτε χρήση πλην των προφορικών διαλέξεων. Αίθουσες απεριποίητες, χωρίς στοιχειώδη εξοπλισμό για να παρουσιαστεί κάποιο καλλιτεχνικό γεγονός. Για να μην αναφερθούμε στην ανύπαρκτη δημοτική βιβλιοθήκη ή στο ανοιχτό θέατρο των Άνω Βριλησσίων. Ή στο τρίτο Λύκειο. Τα χρόνια περνούν και ότι υπήρχε ή εκκρεμεί ή καταρρέει. Με τη σειρά του, και το δημαρχείο αποτελούσε εξαρχής προσωρινή λύση. Παρά τις επεκτάσεις που έγιναν, ούτε οι βασικές υπηρεσίες δεν μπορούν πλέον να στεγασθούν. Ανάλογη και η τύχη του δημοτικού οικοπέδου στη συμβολή των οδών Αναπαύσεως & Πεντέλης, χαρακτηρισμένου ως χώρου στάθμευσης απορριμματοφόρων του δήμου, με τα τελευταία να έχουν εγκατασταθεί «προσωρινά» αλλού… Άραγε, πόσοι πόροι απαιτούνται σ’ ένα δήμο στην Ελλάδα της κρίσης, για να αντιμετωπισθούν όλα αυτά, που αφορούν μόνο στον τομέα των υποδομών και όχι σε άλλα ζητήματα; Και πότε θα αντιμετωπίσουμε την εικόνα κατάματα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επίλυσής τους;

Έναντι αυτών (;) η παρούσα διοίκηση, στον τελευταίο χρόνο της θητείας της, επιλέγει να αγοράσει (200 χιλ.€) ένα παλιό οίκημα στην Οδό Ροδόπης για πολιτιστικές χρήσεις και δρομολογεί μια σημαντική αγορά που αποτελούσε «πάγια» θέση όλων των προηγούμενων διοικήσεων: Την απ’ ευθείας αγορά, έναντι 4,5 εκ. ευρώ, της έκτασης των σχεδόν 9 στρεμμάτων του ΟΤ61 στην οδό Τροίας, χαρακτηρισμένη από το ΓΠΣ ως χώρος εκπαίδευσης και αθλητικών χρήσεων. Είναι προοπτικά η κίνηση αυτή ικανή να απαντήσει στις ελλείψεις υποδομών του προαστίου; Χωρίς την παραμικρή ιδέα για την αξιοποίηση και αυτής της έκτασης, (που σήμερα είναι γεμάτη μπάζα), με άγνωστους τους πόρους που θα απαιτηθούν και την πηγή προέλευσής τους, χωρίς έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το μέλλον του προαστίου και με «ανοιχτά» όλα τα προηγούμενα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η απαλλοτρίωση πολλών άλλων δημοτικών ή δεσμευμένων οικοπέδων, θετική απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Διότι απαντήσεις επί υποθετικών δεδομένων στερούνται αξίας και βαρύτητας.

Αφήστε, που δεν είναι μόνο οι υποδομές το θέμα...

Όσο η διαχρονική πορεία του δήμου προκύπτει ως ένα άθροισμα προσωπικών ή παραταξιακών στοιχημάτων, χωρίς ένα δημοκρατικό σχεδιασμό που να υπερβαίνει τις εκλογικές περιόδους, απαντήσεις δεν θα υπάρξουν. Απέναντι σε μια πολιτική ασυνεχή, που δεν συγκροτείται πουθενά αλλά συντίθεται ως ένα μείγμα από «ό,τι βγει» και εικόνας, ούτε η αντιπολίτευση έχει ρόλο. Τι να αντιπολιτευτείς; Ιδίως στην εποχή μας, δεν μπορεί κανείς να «τσαλαβουτάει» σε όλα, είτε επί του πρακτέου, είτε ιδεολογικά.

Γι’ αυτό, αντί να υπερηφανεύεται η διοίκηση για τους χώρους που ενοικίασε, καλύτερα -έστω παράλληλα- (και προτιμότερο όχι προεκλογικά και στο παρά πέντε), να είχε ανοίξει τα μεγάλα θέματα του προαστίου που παραμένουν στάσιμα, ώστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να μη χρειαστεί, σε άλλα τριάντα χρόνια από σήμερα, οι επόμενες διοικήσεις να συζητούν τα ίδια...

Είναι ώρα αποφάσεων και επιλογών.Η φωτογραφία από το rematia.gr


readers  723


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Φραντς Κάφκα
Η πεποίθηση είναι σαν τη λαιμητόμο. Το ίδιο ανάλαφρη, το ίδιο βαριά.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου