Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
1/6/2018

Οι θλιμμένες κοπέλες της ζωής μας. Ή νιάτα χωρίς μέλλον;

Η Βριλησσιώτισα Ιφιγένεια Καμμένου* στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Κυριολεκτικά στο παραπέντε, λίγο πριν αρχίσουν να κατεβάζουν τα έργα, παρακολούθησα την έκθεση ζωγραφικής των αποφοίτων της Σχολής Vellios School of Art στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Εκεί, σε δυο ορόφους, ήταν εκτεθειμένα έργα 8 νέων ανθρώπων. Η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιάστηκα με αυτό που είδα. Νέοι καλλιτέχνες στο ξεκίνημα ακόμα της καριέρας τους εξέθεταν έργα που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά φτασμένων ζωγράφων. Όχι σαν εκείνα που συνήθως συναντάμε σε εκθέσεις ανθρώπων που μόλις παίρνουν το βάπτισμα της τέχνης τους, αλλά πίνακες εκφραστικοί, που με άνεση αποτύπωναν το κλίμα της εποχής. Μουντά αλλά όχι σκοτεινά χρώματα, θλιμμένες μορφές που λες ότι κουβαλάνε το βάρος της εποχής, την αβεβαιότητα του μέλλοντος τους. Τόσο που ένα δυο έργα με έντονα χρώματα μάλλον εξέφραζαν την ιδιοσυγκρασία του δημιουργού τους, παρά αποτύπωναν το κλίμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρα στην Ελλάδα της κρίσης.

Ξεχώρισα από αυτά τα έργα της Ιφιγένειας Καμμένου. Και όχι γιατί η Ιφιγένεια είναι ένα δικό μας παιδί. Κόρη της Βίκυ Μαλλίρη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Cine- Δράση και υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τη Δράση για μια Άλλη Πόλη. Καλλιτέχνης και η ίδια, η Βίκυ, επιμελείται όλα τα έντυπα της Λέσχης μας από το ξεκίνημά της και πολλά της Δράσης, φαίνεται ότι προίκισε την νέα κοπέλα με το ταλέντο και την δημιουργικότητα της. Ξεχώρισα τα έργα της γιατί ατμοσφαιρικά, με δύναμη, εσωτερικότητα αλλά και με ήρεμο στυλ, ίσως για να μην ταράξει τον ύπνο της δικής μας γενιάς που φρόντισε να μην έχει η δική της μέλλον, περιγράφει στους πίνακες της την θλίψη των κοριτσιών και των αγοριών που μόλις αρχίζουν τη ζωή τους στην Ελλάδα της κρίσης, με όραμα αλλά χωρίς προοπτική. Μορφές που σχεδόν διαχέονταν στο περιβάλλον τους, πίνακες ανθρωποκεντρικοί, νοσταλγικοί, δεν χάνονταν, αλλά ήταν αναγνωρίσιμοι ανάμεσα στο σύνολο των έργων που εκτίθονταν, γεγονός που αποδεικνύει ότι η νεαρή καλλιτέχνης έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει το δικό της, προσωπικό στυλ.

Συγκρατείστε το όνομα. Θα το ξανασυναντήσουμε!


*Η Ιφιγένεια Καμμένου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Είναι τελειόφοιτη του "Vellios School of Art" στο τμήμα Mixed Media Fine Arts. Ζωγραφίζει έξι χρόνια κυρίως με λάδια και τα τελευταία δύο έχει προσηλωθεί στη γλυπτική.Μ.Π.


readers  436


Σχόλια (1)


Σμαράγδα Καζασιδου 2 Ιουν 2018, 11:15
Μπράβο !!! και στις τρεις ,τη νεαρή καλλιτέχνη, τη μητέρα της και στην κριτικό!!!
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Φραντς Κάφκα
Η πεποίθηση είναι σαν τη λαιμητόμο. Το ίδιο ανάλαφρη, το ίδιο βαριά.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου