Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
15/6/2018

Άρχισαν τα όργανα, αλλά παίζουν τον παλιό σκοπό!

Διεργασίες στον τοπικό συντηρητικό χώρο χωρίς ειρμό και κατεύθυνση.

Ένα είναι βέβαιο: Ανεξάρτητα από τις αντιλήψεις των εκάστοτε διοικούντων, έχει σημασία αυτοί να διαθέτουν αυτοδιοικητική λογική. Η αυτοδιοίκηση θέλει μεράκι. Θέλει αφιέρωση. Και δέσμευση. Έχει τις δικές της ανάγκες. Υπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες. Χρειάζεται τη δική της κουλτούρα. Που πρέπει να ενισχύεται.

Η αυτοδιοίκηση δεν είναι διαμετακομιστικός χώρος. Όπως οι εκλογές δεν γίνονται για να καταγράψουν τα κόμματα τα ποσοστά τους, έτσι και δεν αποτελούν εφαλτήριο για αλλού ή χώρο προσγείωσης όσων υποχρεώθηκαν στην αντίστροφη πορεία.

Συντρέχει όμως και κάτι πιο σημαντικό. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, το πολιτικό σύστημα, απέτυχε να υπερβεί τον εαυτό του και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας. Έτσι παλινδρομεί σε προηγούμενες καταστάσεις. Ο δικομματισμός ανασυστάθηκε. Και όπως συνέβη με τον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ του 2014, (και στο προάστιο), έτσι και τώρα, με την Ν.Δ. να οδεύει προς την εξουσία, προετοιμάζεται η συντηρητική αντεπίθεση στην αυτοδιοίκηση. Το ανακυκλώσιμο προσωπικό που την προηγούμενη περίοδο αντιμετώπισε δυσκολίες, βρίσκει την ευκαιρία να ξεμυτίσει.


Το πρόβλημα είναι ότι η αυτοδιοίκηση, παρά τις μάχες που έδωσε, δεν έχει καταφέρει να επιβάλει το στίγμα της απέναντι στο κεντρικό σκηνικό. Ούτε έχει βρει ένα δικό της τρόπο επίλυσης των εσωτερικών της αναμετρήσεων. Έτσι επιστρέφουν οι κομματικοί ανταγωνισμοί και οι παραγοντισμοί, στην πιο απωθητική μάλιστα, πλευρά τους. Αυτή η παλινδρόμηση, είναι κυρίαρχο ζήτημα σήμερα να αποφευχθεί.

Η αναγέννηση της αυτοδιοίκησης προϋποθέτει ένα πλαίσιο αναζωογόνησης της συμμετοχής, ώστε ο δημότης να συμβάλει με τις δυνατότητές του στον κοινό τόπο. Προϋποθέτει αντιρρόπηση της αφυδάτωσης της κοινωνίας, της απονεύρωσης της πολιτικής και της μετατροπής του πολίτη σε καταθλιπτικό θεατή. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο, ούτε γίνεται προεκλογικά. Θέλει επιμονή, πίστη και συνέχεια.

Όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν μέχρι σήμερα από θέση διοίκησης τον τόπο μας, παραγνώρισαν αυτή την ανάγκη. Της ενδυνάμωσης των τοπικών σχέσεων, των δικτυώσεων, της τροφοδοσίας των συλλογικών δυνατοτήτων σε κάθε επίπεδο της τοπικής ζωής. Λειτούργησαν και λειτουργούν με φίλτρα και δίκτυα και τώρα καλούνται να αναστοχαστούν την πορεία τους.

Το προάστιο όμως πρέπει να προχωρήσει. Όχι με διαμάχες αλλά με νοηματοδότηση της πολιτικής και του κοινού τόπου. Οι εκλογές δεν είναι μια μάχη για την καρέκλα. Είναι πριν απ’ όλα μια μάχη απέναντι στη αλλοτρίωση. Για τη δυνατότητα της κοινότητας να ανασυγκροτηθεί, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις της περιόδου.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια η «Δράση» θα πρωταγωνιστήσει και πάλι, διαθέτοντας όλες της τις δυνάμεις.Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗreaders  565


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Φραντς Κάφκα
Η πεποίθηση είναι σαν τη λαιμητόμο. Το ίδιο ανάλαφρη, το ίδιο βαριά.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου