Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
1/8/2018

Φάκελος «Ανακύκλωση στα Βριλήσσια», ΜΕΡΟΣ 2ο

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ...

ΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ;

Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα βραβεία που έχει κερδίσει ο Δήμος Βριλησσίων. Σκοπεύουμε όμως να βάλουμε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Οι διοργανώσεις συνεδρίων - βραβεύσεων αποτελούν μέρος μιας άτυπης διαδικασίας που προωθεί συγκεκριμένες εφαρμογές στην αγορά, τροποποιώντας το υπάρχον μοντέλο της ανακύκλωσης. Αλλά ενώ είναι πασιφανές ότι τα πράγματα πρέπει επειγόντως να αλλάξουν στους δήμους, είναι λιγότερο σαφές το με ποιο τρόπο αυτό διεξάγεται.


Το πρόβλημα, ιδίως στην ελληνική εκδοχή του πράγματος, όπου το πολιτικό συγχέεται με το επιχειρηματικό, είναι ότι οι ίδιοι που αξιολογούν, προβάλουν και το αποτέλεσμα της αξιολόγησής τους. Σε σημείο που τα βραβεία να λένε περισσότερα για την ένταξη του βραβευόμενου στο όλο «κύκλωμα», παρά για τις επιδόσεις του στην ανακύκλωση. Επιπλέον, όπως θα δείτε, για να μετέχεις στη διαδικασία, πρέπει να πληρώσεις και κάτι...

Οι αιρετοί βρίσκονται διαρκώς στο στόχο δικτύων με τα οποία οφείλουν να συμπλέουν, αποδεχόμενοι αναθέσεις, συνεργασίες κ.α. Διαφορετικά, κανένα «Γαλατικό χωριό» δεν θα τύχει προβολής. Επιτυχία είναι ό,τι δημοσιεύεται. Και αυτό φροντίζουν να το εξασφαλίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Οι δήμοι βραβεύονται, αρκεί οι δράσεις τους να είναι συμβατές με τον όλο προγραμματισμό. Ο επιτυχών θα κερδίσει σε δημοσιότητα και η εφαρμογή «του» θα γίνει παράδειγμα και για άλλους δήμους. Τώρα, το κατά πόσον όλα αυτά συνδέονται με τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας ή με την ανακύκλωση, σηκώνει συζήτηση.


ΠΟΙΟΣ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ

Οι εταιρείες που διοργανώνουν τις εκθέσεις και τα συνέδρια δεν θέλουν να αδικούν κανέναν. Κυρίως δεν θέλουν γκρίνιες. Τους ενδιαφέρει η δημοσιότητα, άρα περιφρουρούν την αξιοπιστία τους που ενισχύει το "βάρος" τους. Συστήνουν μια επιστημονική επιτροπή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και της αναθέτουν να αξιολογήσει αυτή τις δράσεις των δήμων. Μετά, οι διοργανωτές αναλαμβάνουν να διακινήσουν ένα πλήθος θετικών δημοσιευμάτων για τους δημάρχους. Κανείς δεν θα ασχοληθεί με τη σύνθεση της επιτροπής που τους αξιολόγησε, η οποία δεν αναφέρεται ούτε στους ιστότοπους των διοργανωτών.


ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΆ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ


1) Το Πρότυπο πρόγραμμα συλλογής οργανικών υπολειμμάτων μαναβικής


Ιδού το πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα της νέας εποχής: Οι δήμοι συλλέγουν και μεταφέρουν την πρώτη ύλη, η οποία στη συνέχεια οδηγείται για αξιοποίηση στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Όσο πιο πολύ πρώτη «ύλη» φέρνουν - μάλιστα «προδιαλεγμένη» από τους δημότες- τόσο πιο συνεργάσιμοι θεωρούνται. Στο τέλος ο δήμαρχος θα παραλάβει μερικές σακούλες εδαφοβελτιωτικού, το οποίο θα διαθέσει - παρουσία φωτογράφων - σε λίγους κατοίκους.

Κάπως έτσι ο Δήμος Βριλησσίων βραβεύθηκε για το «Πρότυπο πρόγραμμα συλλογής οργανικών υπολειμμάτων μαναβικής, σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με ειδικό δρομολόγιο αποκομιδής οργανικών αποβλήτων μαναβικής από τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα μαναβικής και από την λαϊκή αγορά κάθε Παρασκευή, και ανεξάρτητη μεταφορά τους στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων), όπου γίνεται η μετατροπή τους σε υψηλής ποιότητας κόμποστ (fisikolipasma.gr).

Στην πραγματικότητα, το βραβείο θα έπρεπε να το πάρει ο ΕΔΣΝΑ και όχι ο δήμος Βριλησσίων, αφού εκείνος εξασφάλισε έναν συνεργάτη να τον τροφοδοτεί με «πρώτη ύλη», η οποία μάλιστα εξαιρείται από την καταβολή τελών για τους δήμους! Εννοούμε ότι ο δήμος δεν επωφελείται ούτε από τη μείωση του οργανικού απορρίμματος, αφού αυτό ούτως ή άλλως δεν θα χρεώνονταν. («Για τον υπολογισμό της τιμής μονάδας (ευρώ ανά τόνο) όπως ορίζει η ΚΥΑ 2527/09 από τα απορρίμματα έτους 2017 έχουν ληφθεί υπόψη μόνο εκείνα που υπόκεινται σε χρέωση ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και ποσότητες για αμιγή πράσινα, οργανικά προδιαλεγμένα, πιλοτική ανακύκλωση και απόβλητα λαϊκών αγορών για τα οποία δεν υπάρχει χρέωση»).

Ο Δήμος μας δηλαδή, συμβάλλεται με κάποιον για να συλλέγει για λογαριασμό του τα απορρίμματα που παράγονται στην έδρα του και αυτό μεταφράζεται σε «Πρότυπο πρόγραμμα διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων». Πολλοί θα διαβάσουν για το βραβείο αλλά ελάχιστοι θα αναρωτηθούν σε τι αφορά αυτό.

Για να το θέσουμε σε μια άλλη βάση, με όρους κοινής λογικής, είναι σαν να λέμε ότι ο δήμος μπορεί να βραβευθεί επειδή «επιτρέπει» στους κάθε λογής «συλλέκτες» να αφαιρούν το χαρτί, τις συσκευές, το πλαστικό κλπ από τους κάδους του! Η μόνη διαφορά εδώ, είναι ότι δεν υπάρχει κανείς να μετράει την ποσότητα που «αφαιρέθηκε», ώστε αυτή να καταγραφεί και να πιστωθεί στον δήμο ως ανακύκλωση!

Δεν λέμε ότι όλα αυτά δεν είναι χρήσιμα, αφού στο τέλος προκύπτει ένα γενικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος. Είναι όμως αναγκαίο να ξέρουμε για τι μιλάμε. Η βάση του προβληματισμού είναι απλή: Τι ακριβώς κάνει ένας δήμος που βραβεύεται για την πολιτική του στο χώρο της ανακύκλωσης; Όταν μάλιστα πλέον, το ζήτημα έχει μετατοπιστεί από το ποιος παράγει, στο ποιος αξιοποιεί τα απορρίμματα; Διότι, με την επέκταση των τεχνολογικών εφαρμογών, σύντομα δεν θα απορρίπτεται τίποτα και οι δήμοι θα λειτουργούν μόνον ως μεσάζοντες, που θα εμφανίζουν υψηλότατα ποσοστά ανακύκλωσης.


2) Η διαδικτυακή πλατφόρμα followgreen

Στα BEST CITY AWARDS 2017, ο Δήμος Βριλησσίων κατέκτησε χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Δράσεις ενθάρρυνσης-ενημέρωσης πολιτών για την ανακύκλωση με τηλε-εκπαίδευση». Ποια ήταν αυτή η δράση; Η λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας followgreen, στην οποία εντάχθηκε ο Δήμος Βριλησσίων καταβάλλοντας κόστος «παροχής υπηρεσίας» 24.552€. Η πλατφόρμα ανήκει στην εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. με έδρα το Χαλάνδρι και καθιερώνει ένα σύστημα συλλογής πόντων που αντιστοιχούν σε αναρτημένες εκπτώσεις από επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς.

Εδώ δηλαδή, ο Δήμος Βριλησσίων πήρε βραβείο επειδή εντάχθηκε στη λειτουργία μιας ιδιωτικής πλατφόρμας, που στη συνέχεια μετονομάζεται σε «δημοτική», με αντίτιμο 24.552€. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να βραβεύεται κάποιος επειδή εγκατέστησε στον υπολογιστή του την έκδοση ενός νέου προγράμματος. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί μετά, η εταιρεία που διαθέτει την εφαρμογή, βομβαρδίζει το διαδίκτυο με δημοσιεύματα υπέρ του συνεργάτη της. (1)

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες δράσεις του δήμου δεν πραγματοποιήθηκαν ή ότι δεν ήταν χρήσιμες, σημαίνει όμως ότι για να γίνουν, χρειάστηκαν ένα σωρό εξωτερικοί συνεργάτες και η ανάλογη δικτύωση, με αποτέλεσμα, τα όρια μεταξύ αυτού που δρα, αυτού που βραβεύει, και αυτού που διαφημίζει, να είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα.


Ο ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΗΜΩΝ


Κάπως έτσι, φθάνουμε στον αστερισμό των «πράσινων δήμων». Όπου διαφορετικών απαιτήσεων και προϋποθέσεων προσπάθειες συμψηφίζονται και θαμπώνουν. Ενδεικτικά, ο Δήμος Πεντέλης βραβεύτηκε το 2018 στην κατηγορία «Βέλτιστες Πρακτικές για το Περιβάλλον και την Αειφορία». Αν αναζητήσει κανείς λεπτομέρειες, (που συνήθως δεν αναφέρονται), θα δει ότι το βραβείο αφορά τη δουλειά των εθελοντών του Εθελοντικού Κλιμακίου Πεντέλης! Στην ίδια κατηγορία βραβεύεται π.χ. και ο δήμος Βούλας για την αρχιτεκτονική μελέτη ενός βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού. Ή ο Δήμος Αλίμου επειδή εγκατέστησε σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, εφαρμογή που κάποια εταιρεία αντιπροσωπεύει και προωθεί.


ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ;

Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας κάποια πρακτική που ανέπτυξε αυτοτελώς ένας δήμος στο πλαίσιο των τοπικών ιδιαιτεροτήτων του για την ανακύκλωση. Οι δήμοι επιλέγουν από ό,τι κυκλοφορεί ή χρηματοδοτείται. Αν και δεν γνωρίζουμε πλήρως το τοπίο και εξαιρέσεις θα υπάρχουν, πιθανολογούμε ότι δεν είναι κυρίως αυτές που βραβεύονται. Η συμπλήρωση π.χ. των μπλε κάδων με πρόσθετα ρεύματα διαλογής, είναι μια θετική τροπή, όμως αμφιβάλλουμε αν είναι και για βραβείο. Πόσο μάλλον για συνεχή βραβεία, ανάλογα κάθε φορά με το «χρώμα» του κάδου που προστίθεται. Επιπλέον, πώς γίνεται ένα δήμος να παρουσιάζει καλές επιδόσεις στην ανακύκλωση χωρίς αυτό να αντανακλάται στη δομή των υπηρεσιών του, που θεωρητικά είναι αρμόδιες για την παραγωγή αυτού του έργου; Μήπως γιατί η «επιχείρηση ανακύκλωση» παρακάμπτει τις δημοτικές δομές;


Ας βγούμε λίγο από τη λογική των βραβείων.
Ο δήμος μας, με τις μεγάλες πράσινες εκτάσεις του ΤΥΠΕΤ ή της Ναυτικής Βάσης, θα μπορούσε να εφαρμόσει εύκολες και μηδενικού κόστους πρακτικές, όπως π.χ. το να συγκεντρώνει τα κλαδέματα και το γκαζόν κατευθείαν σ’ έναν μικρό περιφραγμένο χώρο για να κομποστοποιούνται επί τόπου, χωρίς μεταφορές και απώλειες. Αντ’ αυτού, τα κλαδέματα μεταφέρονται στον ΕΔΣΝΑ με εργατικό και μεταφορικό κόστος και χωρίς έσοδο. Μιλάμε για απλά πράγματα, αλλά πάντως εκτός πεπατημένης, που ακριβώς γι’ αυτό δεν γίνονται.

Πρωτότυπη ιδέα ήταν και αυτή που έχει καταθέσει το 2014 η «Δράση» για τη «Συνοικιακή Κομποστοποίηση» (2). Να αναληφθεί δηλαδή η διεξαγωγή της κομποστοποίησης ανά γειτονιά, κατά προτίμηση μέσω ενός Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ανέργων, ώστε να δοθεί και εργασία σε κάποιους συνδημότες μας. Ουσιαστική πράξη επίσης, ακόμη και χωρίς βραβείο, είναι η αγορά ενός οικοπέδου, όπως στην περίπτωση του δήμου Χαλανδρίου, για την απόκτηση ενός χώρου μεταφόρτωσης. Ακόμη περισσότερο πρωτότυπο θα ήταν, ένας δήμος να κατασκευάσει τη δική του δομή αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων του, κατεύθυνση που θεωρούμε κεντρική για τη αντίληψη του όλου θέματος: Γιατί, αφού τα ανακυκλώσιμα θεωρούνται «χρυσός», καταλήγουν εκτός δήμου;

Αυτά, δεν αναφέρονται κατ’ αντιπαράθεση με όσα διενεργούνται, αλλά για να συνεννοηθούμε για το τι σημαίνει ένα βραβείο, πέραν του να μεταφέρει κανείς τα ανακυκλώσιμά του στην αυλή ενός ΚΔΑΥ.

Αλλά ας αφήσουμε τις «ιδέες». Ας μιλήσουμε για καθιερωμένες ευρωπαϊκές πρακτικές. (3) Με λίγες εξαιρέσεις, (Χανιά, Ελευσίνα, Νάξος), ούτε η αποδοτική μέθοδος «συλλογή πόρτα – πόρτα» δεν έχει αναπτυχθεί στους δήμους. Γιατί δίνει βαρύτητα στο προσωπικό και όχι στον τεχνικό εξοπλισμό, απαιτεί προσπάθεια ΕΝΤΟΣ του δήμου και όχι εξωτερικές «δομές» και συνεργάτες.


ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ

Τα έσοδα από την ανακύκλωση είναι σημαντικά. Ο ΕΔΣΝΑ, ο Σύνδεσμος των Δήμων της Αττικής, διόγκωσε το λειτουργικό του κόστος, προφανώς και λόγω προσλήψεων, ώστε αύξησε εφέτος το κόστος ταφής των απορριμμάτων σε 49 από 44 ευρώ ανά τόνο σε βάρος των δήμων. Από την άλλη, τα Ιδιωτικά ΝΠΙΔ εμφανίζουν προκλητικές αποδόσεις. (Η ΕΕΑΑ από την ίδρυσή της (2003) έως και το 2014 κατέστη κατά 18 φορές πλουσιότερη. Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, Ιανουάριος 2016, για την «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης ΑΕ»). Γι’ αυτό η ανακύκλωση στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δαπανηρή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανά τόνο παραγωγής ανακυκλώσιμων.

Σύμφυτη με όλα αυτά, είναι η αδιαφάνεια που παράγεται (4) και η ευκολία μετακύλισης μέρους του κόστους στην κοινωνία. Η τελευταία εμπλέκεται χωρίς ρόλο, γνώση και πληροφόρηση, μόνον ως πεδίο εφαρμογής πολιτικών που αποσκοπούν να την εκπαιδεύσουν να λειτουργεί ατομικά, ο πολίτης να γίνει «χρήστης» συστημάτων ανταμοιβής, (σύντομα και ποινών) και οι δήμοι να λειτουργούν σαν super market. Αλλά ο «χρήστης» ξαναγίνεται «δημότης», όταν πρόκειται να επιβαρυνθεί με δαπάνες ευαισθητοποίησης, πλατφόρμες, προγράμματα, συνέδρια, μισθοδοσίες συνεργατών, ταξίδια αιρετών κλπ, με αντάλλαγμα μια μικρή μείωση των δημοτικών τελών.


Σε σχέση με αυτή την εικόνα τα Βριλήσσια είναι σε καλή κατάσταση. Είναι ένας οργανωμένος, μικρός δήμος, άρα επιδεκτικός σε νέες εφαρμογές. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, τα βραβεία που έχουν κατακτήσει οι διοικούντες στον δήμο μας, (αξιοποιούμενα αναλόγως), κάθε άλλο παρά για θριαμβολογία και εφησυχασμό προσφέρονται.ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


1) Στα WASTE & RECYCLING AWARDS 2017 ο Δήμος Βριλησσίων βραβεύτηκε για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων του. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, στον τομέα Αλληλεγγύη - Πολιτισμός- Ανακύκλωση! Η συμμετοχή του δήμου για να αντιμετωπιστεί το κόστος υποψηφιότητας και τα έξοδα συμμετοχής 4 εκπροσώπων του στην απονομή που έγινε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park Hotel, ήταν 1.674€.


2) Στα BEST CITY AWARDS 2017 που πραγματοποιήθηκαν στις 5 Οκτωβρίου 2017 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, (συμμετοχή του Δήμου 310€), τα Βριλήσσια κατέκτησαν δύο χρυσά βραβεία, «Απόρριψη αποβλήτων» και «Δράσεις ενθάρρυνσης-ενημέρωσης πολιτών για την ανακύκλωση με τηλε-εκπαίδευση» και ένα αργυρό στην κατηγορία «Ανακύκλωση & επαναχρησιμοποίηση». Ποιες ήταν οι «Δράσεις ενθάρρυνσης-ενημέρωσης πολιτών»; Για λειτουργία της πλατφόρμας followgreen, στην οποία εντάχθηκε ο Δήμος Βριλησσίων καταβάλλοντας κόστος «παροχής υπηρεσίας» 24.552€ αναφερθήκαμε ήδη.

3) Στα ENVIRONMENTAL AWARDS 2018, που πραγματοποιήθηκαν στο κτήμα Αριάδνη την Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018, με παρόντα 300 στελέχη επιχειρήσεων και Δημόσιων Φορέων, ο Δήμος Βριλησσίων βραβεύτηκε (SILVER AWARD) για τις καινοτόμες πρακτικές ορθής διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Το κόστος υποψηφιότητας στα 434€.


Και στα τρία αυτά βραβεία, διοργανωτής ήταν η ίδια εταιρεία «επιχειρηματικής επικοινωνίας Βοussias Communications», με έδρα τον Γέρακα και αντικείμενο τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις, τα εξειδικευμένα συνέδρια και τη διοργάνωση επιχειρηματικών βραβείων.


4) Στο OIKOΠOΛIΣ 2018, ο Δήμος Βριλησσίων βραβεύτηκε σε συνεργασία με τον ΕΔΝΣΑ για το έργο: «Καινοτόμες Πολιτικές από τη Διαχείριση Απορριμμάτων με Ανακύκλωση στην Πηγή». Κόστος συμμετοχής 620€. Η Απονομή έγινε στις 2 Ιουνίου 2018, στη Μήλο. Διοργανωτής η μη κερδοσκοπική εταιρεία ECOCITY, με έδρα το Μαρούσι.


5) Στα Greek Green Awards 2018, που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της ΚΕΔΕ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης forum Verde Tec 2018, ο Δήμος έλαβε τιμητική διάκριση για τη Διαχείριση των Βιοαποβλήτων του. Το βραβείο έδωσε ο Υπουργός κ. Τσιρώνης, (2 Μαρτίου 2018) στο MEC Παιανίας, έκθεση στην οποία ο Δήμος Βριλησσίων συμμετείχε με δικό του περίπτερο με κόστος συμμετοχής τα 930€. Στην ίδια έκθεση βραβεύτηκε όπως είδαμε ο Δήμος Πεντέλης (Κατηγορία: «Οργάνωση και Διοίκηση», Εθελοντισμός), αλλά και οι Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Ιλίου, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Μοσχάτου - Ταύρου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Καλλιθέας. Διοργανωτής η «Τεχνοεκδοτική / T-Press», εταιρία τεχνικών εκδόσεων με έδρα τα Βριλήσσια, που εκδίδει 7 μηνιαία περιοδικά, οδηγούς αγοράς και διοργανώνει συνέδρια. («ΗΛΕΚΤΡΟΤΕC & Σαλόνι Φωτισμού», «METEC – Μηχανήματα Έργων», «ECOTEC – Τεχνολογίες Περιβάλλοντος», «FETEC – Βιομηχανικός Εξοπλισμός» κ.α.).

Γέρακας, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Βριλήσσια, μια γειτονιά η έδρα όλων των εταιρειών – διοργανωτών βραβεύσεων.


Πέρα και από τα βραβεία


1) Ο Δήμος Βριλησσίων υλοποιεί το συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε έργο PAYT (Pay-as-you-throw – Πλήρωνε όσο πετάς) στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «για να εκπαιδεύσει πιλοτικά το προσωπικό και τους πολίτες ως προς τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από την ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης». Τo έργο έχει στόχο να δημιουργήσει εργαλεία που θα μειώσουν τα απορρίμματά στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης. (Οι Βόρειοι τα πάνε καλά). Δεν γνωρίζουμε πόσο έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό του δήμου. Γνωρίζουμε όμως ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 245.370€, με Ίδια Συμμετοχή για τον δήμο 46%, δηλαδή 112.428€. Για την τήρηση των προδιαγραφών της συγχρηματοδότησης, απαιτήθηκε μάλιστα και πρόσθετη ανάθεση, (για δράσεις ευαισθητοποίησης), στην Μ. Κ. Ο. «ΜΙΛΗΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.», με εκτιμώμενο κόστος για το 2017 & 2018 στα 20.100€.


2) Και Υδρογόνο! Τον Μάρτιο του 2018, ο Δήμος Βριλησσίων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Περιβάλλοντος, το Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» και ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, συνδιοργάνωσαν την 1η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Ημερίδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα τις νέες τεχνολογίες καυσίμων και υδρογόνου. Από εκεί πληροφορηθήκαμε, ότι «μεταξύ των (μελλοντικών) στόχων του Δήμου είναι η χρήση απορριμματοφόρων, μίνι λεωφορείων και αυτοκινήτων που θα κινούνται με κυψέλες καυσίμου και η δημιουργία μικρής κλίμακας τοπικών σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο, που θα υποστηρίζονται από ΑΠΕ. Παράλληλα, να εγκατασταθούν 10-15 ποδήλατα για χρήση με σύστημα ενοικίασης.». Αλλά και εδώ, για τη συµµετοχή του ∆ήµου στο ∆ίκτυο απαιτήθηκε παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένου συμβούλου ύψους 16.000€ για το 2017 και 12.000€ για το 2018, ώστε να υπάρξει... «προσέλκυση χρηματοδότησης για την «υλοποίηση επιδεικτικών έργων»!ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η ανακύκλωση είναι αναγκαία και πολλαπλά ωφέλιμη. Οι δήμοι έχουν κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια γιατί το ζήτημα επείγει αλλά και γιατί ο επιχειρηματικός κόσμος έχει μπει δυναμικά στο προσκήνιο. Αλλά όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε, στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, κάποιος επωφελείται και κάποιος παίζει το ρόλο του κομπάρσου. Με αντίτιμο... βραβεία!

Υπενθυμίζουμε επίσης, εν αναμονή των κυψελών υδρογόνου στα δημοτικά οχήματα, ότι οι εκθέσεις, τα ταξίδια, οι πλατφόρμες, οι δαπάνες δημοσίων σχέσεων, τα προγράμματα «ευαισθητοποίησης» και οι κάθε είδους εξωτερικοί συνεργάτες, ανθούν σε μια χώρα όπου οι Δήμοι δεν έχουν οικονομική αυτοτέλεια, δικαίωμα να προσλάβουν προσωπικό, να κάνουν κοινωνική πολιτική, όπου οι πόροι της αυτοδιοίκησης μειώνονται δραματικά και επιβάλλεται η μετατροπή στοιχειωδών υπηρεσιών σε ανταποδοτικές. Αλλά φαίνεται αυτά, αφορούν σε μια άλλη χώρα μέσα στη χώρα...


Το ερώτημα παραμένει: Πώς η ανακύκλωση θα γίνει υπόθεση και μέλημα των δημοτικών υπηρεσιών και της τοπικής κοινωνίας;


Αλλά με αυτό θα ασχοληθούμε στο 3ο μέρος του «Φακέλου Ανακύκλωση στα Βριλήσσια», όπου θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε βάσει στοιχείων, τις πραγματικές επιδόσεις του δήμου μας τα τελευταία χρόνια.
Για την Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ
Ανδρέας Βαρώτσος, Κωνσταντίνα Κουντουριώτη, Λάμπης Λαζάνης, Γιάννης Τσούτσιας
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1) «Η πλατφόρμα του Δήμου Βριλησσίων πάτησε το γκάζι της γνώσης», (17/11/2107), «Εκπροσώπηση του Δήμου Βριλησσίων σε ευρωπαϊκή ημερίδα διαχείρισης απορριμμάτων - ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες», (11/2017), «Χρυσή βράβευση για την πλατφόρμα ανακύκλωσης Followgreen του Δήμου Βριλησσίων» (15/12/2017), «Πρωταθλητής ανακύκλωσης χαρτιού στα σχολεία ο Δήμος Βριλησσίων», (23/02/2018), «Χωροθέτηση νέων κάδων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης ενδυμάτων & υποδημάτων στα Βριλήσσια», (27/6/2018), «Μαθητικός διαγωνισμός Ανακυκλώνουμε γιατί μετράει» - σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ, την Περιφέρεια Αττικής, την ΑΦΗΣ Α.Ε. (05/2018) κ.α.)

2) Σύσταση Συνεργείου Συνοικιακής Κομποστοποίησης στα Βριλήσσια
http://drasivrilissia.gr/themata/parousiash.aspx?sxId=2543

3) -Συλλογή Πόρτα-Πόρτα στην Καταλονία:
http://www.ecorec.gr/ecorec/index.php?option=com_content&view=article&id=58&catid=11&Itemid=485&lang=en

-Συλλογή Πόρτα-Πόρτα στην Ιταλία
http://www.ecorec.gr/ecorec/index.php?option=com_content&view=article&id=59&catid=11&Itemid=485&lang=en

4) «Πρωταθλήτρια στη διαφθορά για ακόμη μια φορά η τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση για τη διετία 2015-2016 του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ Δημοσθένης Κασσαβέτης. Αίσθηση προκαλεί η πολύ μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε το 2016 στον αριθμό των υποθέσεων για τις οποίες αναζητήθηκαν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη διετία, σε 1 από τους 4 ελέγχους του ΣΕΕΔΔ διαπιστώθηκε παραβατικότητα.»
http://www.enikos.gr/society/518653/protathlites-sti-diafthora-oi-dimoi-i-apokalyptiki-ekthesi-ton-ep

Φάκελος «Ανακύκλωση στα Βριλήσσια», ΜΕΡΟΣ 1ο
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων
http://drasivrilissia.gr/themata/parousiash.aspx?sxID=3436


readers  983


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Γιάννης Νεγρεπόντης, Δωρήματα (1963)
Αυτός ο τόπος / Κουραστήκαμε. Άλλο δεν μπορούμε / σ’ αυτόν τον τόπο εδώ / που η ιστορία αναβλύζει / σε κάθε μας βήμα. / Κι αυτές οι πληγές / που δε λένε να κλείσουν / σε κάστρα, σε ναούς, σε αγάλματα / σε τάφους συλημένους που δε συγχωρούν / σε αγίων εικόνες / μιας θρησκείας παρθένας μαινάδας∙ / παντού το πάθος∙ το δέος αυτό / άλλο δεν το μπορούμε. / Τι να καταλάβουν οι άλλοι; / Έρχονται, φωτογραφίζουν, σημειώνουν / φεύγουν, περιγράφουν, ησυχάζουν. / Τι ξέρουν αυτοί απ’ τα δικά μας / μ’ αυτόν τον τόπο τον ανοικτίρμονα / τον παντοκράτορα, τον αβασίλευτο.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου