Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
7/8/2018

Οικόπεδο – εύφλεκτη ύλη στο κέντρο της πόλης

Ο Δήμος καλείται να παρέμβει άμεσα καθ’ υπέρβαση των γραφειοκρατιών

Αυτό που βλέπετε δεν είναι κήπος. Ούτε πάρκο. Είναι ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο, ανάμεσα σε σπίτια, σε κεντρικό δρόμο (και πεζόδρομο) της πόλης. Με την πρώτη ματιά, καταλαβαίνει κανεις οτι δεν εχει καθαριστεί ποτέ!

Είναι σαφέστατη η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι οι υπεύθυνοι για την αποψίλωσή τους ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση πυρκαγιών από αγριόχορτα και κάθε λογής εύφλεκτα υλικά! Οι ποινικές κυρώσεις ασκούνται από την Πυροσβεστική Αρχή, αλλά η αρμοδιότητα περί μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για αποψίλωση και καθαρισμό ανήκει στους δήμους.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Βριλησσίων πληροφορούμαστε ότι (πέρσι) «περισσότερα από 70 οικόπεδα αποψιλώθηκαν και καθαρίστηκαν από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας ... (και ότι) εστάλησαν πλέον των 300 επιστολών ... και (ότι) η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ανταποκρίθηκαν» και ότι «υπήρξε η αναλογούσα χρέωση μετά την υλοποίηση των καθαρισμών από τους ιδιοκτήτες που αδυνατούσαν να τις πραγματοποιήσουν με δικές τους ενέργειες». Παραμένει όμως το ζήτημα του τι γίνεται όταν ο ιδιοκτήτης δεν βρίσκεται ή δεν ανταποκρίνεται καθόλου;

Το εικονιζόμενο οικόπεδο βρίσκεται στην κάθοδο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, λίγο μετά τη διασταύρωσή της με την οδό Μπακογιάννη. Είναι σε γνώση μας ότι είναι εγκαταλειμμένο τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970. Ουδείς έχει εμφανιστεί. Παρά τις κατά καιρούς επεμβάσεις των όμορων ιδιοκτητών, το οικόπεδο έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, μια υπό ανάφλεξη βόμβα, με λίγους ασυνείδητους κηπουρούς να έχουν βάλει κι αυτοί το χεράκι τους. Η φωτογραφία αδυνατεί να περιγράψει το μέγεθος της εγκατάλειψης και της βλάστησης του εδάφους.

Η επισήμανσή μας δεν γίνεται από τυπολατρία, ούτε καθ’ υπερβολή, ούτε επειδή είμαστε επηρεασμένοι από το κλίμα των ημερών. Αλλά γιατί η υπόθεση ανήκει στις κραυγαλέες περιπτώσεις που χρήζουν αντιμετώπισης!

Στο οικόπεδο υπάρχει κι' ένα τεράστιο πεύκο, τα κλαδιά του αγγίζουν το παρακείμενο κτήριο – κατοικία. Το πρόβλημα δεν είναι το πεύκο αλλά η εύφλεκτη βλάστηση και τα ξερά χόρτα του οικοπέδου που θα πυροδοτήσουν το πεύκο. Ο δήμος πρέπει να παρέμβει στο συγκεκριμένο χώρο, ξεπερνώντας οποιεσδήποτε διαδικασίες.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ενημερώθηκαν, τόσο οι αρμόδιες Υπηρεσίες Καθαριότητας στο κτήριο της Λ. Αναπαύσεως, όσο και ο διοιητικός μηχανισμός -με αίτηση και αριθμό πρωτοκόλλου στο δημαρχείο.

Εν μέσω Αυγούστου και με τα επίπεδα συναγερμού στο 4, αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

* Σημειώνεται ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο, «σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα (σ.σ.: Παράβαση διατάξεων για την προφύλαξη από τη φωτιά)», το οποίο αναφέρει: «Με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή με πρόστιμο τιμωρείται, αν άλλη διάταξη δεν επιβάλλει βαρύτερη ποινή, όποιος: α) κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς η των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτήν βλάβη σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα και β) παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή, και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού»!

Πηγή: Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, https://www.eypspba.grreaders  233


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Γιώργος Χειμωνάς
Μοναχά ο θάνατος βγάζει στο φως την ευγενική καταγωγή των ανθρώπων. Αυξάνει το χαμηλό φώς της ζωής τυφλώνοντας.


Τα σχόλια σας...
Φάκελος «Ανακύκλωση στα Βριλήσσια». ΜΕΡΟΣ 3ο. 13/8/2018 Κωνσταντίνα
Με την καινούργια νομοθεσία (4497/17) δίνεται η δυνατότητα και στους δήμους να είναι διαχειριστές των ανακυκλώσιμων και όχι απλά συλλέκτες, να μη χρειάζεται να απευθυνθούν σε ιδιώτες και να μπορούν να συνεργαστούν με φορείς και την κοινωνικά αλληλέγγυα οικονομία, ενώ με τις καινούργιες συμβάσεις είναι υποχρεωτικό να επιστρέφει μέρος της αξίας των υλικών που ανακυκλώνονται στους δήμους. Ο δήμος μας τι έσοδα έχει απο τα ανακυκλώσιμα ;
Στο Μάτι με τους εθελοντές29/7/2018 Μάρκος
Μαρίνα μου χωρίς υποτίμηση στα στοιχεία που παραθέτεις για τη στάση των εκπροσώπων του δήμου, αυτό που κυρίως διακρίνεις στους εντεταλμένους ''υπεύθυνους'' νομίζω δεν είναι τόσο η ανικανότητα ή ανοργανοσιά αλλά η πλήρης αναντιστοιχία τους με τη διάθεση προσφοράς των εθελοντών.Η διεκπεραιωτική αγγαρεία χωρίς ψυχή. Ευτυχώς, βρίσκονται σε αναντιστοιχία μ΄όλους αυτούς τους ανώνυμους, καθημερινούς αφανείς ήρωες που δίνουν περίσσεια ψυχής.,


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2018 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου