Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
28/9/2018

Ο Olivier Delorme για τo Κυριακάτικο δηµοψήφισµα στην πΓΔΜ

Νέο επίκαιρο άρθρο του φιλέλληνα ιστορικού σε απόδοση Στ. Λάβδα


Καθώς πλησιάζει το δηµοψήφισµα για τη συµφωνία Τσίπρα-Ζάεφ την Κυριακή, σας υπενθυµίζω το σχετικό άρθρο µου για αυτή τη διαπραγµάτευση που ξεκίνησε το Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης του µακεδονικού ζητήµατος.


Το ερώτηµα που τίθεται στους εκλογείς της πΓΔΜ αποφεύγει προσεκτικά την αναφορά στο συµβιβασµό για το όνοµα (Δηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) όπως και στην τροποποίηση των αλυτρωτικών άρθρων του Συντάγµατος της πΓΔΜ (θα απαιτήσει από το Κοινοβούλιο µια πλειοψηφία των 2/3 για την έναρξη της διαδικασίας και στη συνέχεια την ίδια πλειοψηφία για την επικύρωση των αλλαγών, ενώ η κυβέρνηση Ζάεφ έχει πλειοψηφία µόλις 2 εδρών).

Η ερώτηση του δηµοψηφίσµατος είναι: "είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αποδεχόµενοι τη συµφωνία µεταξύ της Δηµοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δηµοκρατίας;"

Βλέπουµε τώρα πως προσπαθούν να εκτρέψουν το πρόβληµα, από την ουσία της διαφοράς (τον αλυτρωτισµό ενός µέρους του εκλογικού σώµατος της πΓΔΜ) προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, µε το επιχείρηµα ότι η επικύρωση της συµφωνίας οδηγεί στην άρση του ελληνικού βέτο για την προσχώρηση των Σκοπίων σε αυτούς τους δύο Οργανισµούς.

Θα πρέπει επίσης να υπενθυµίσουµε ότι ο πρόεδρος της πΓΔΜ Ιβανόφ, αρνήθηκε να υπογράψει το κείµενο της συµφωνίας, η οποία κατόπιν τούτου αποτέλεσε αντικείµενο δεύτερης διαβούλευσης στο Κοινοβούλιο, προτού υπογραφεί από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου (Αλβανόφωνο) και όχι από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες ηµέρες ότι θα απέχει από την ψηφοφορία.

Το VMRO (Δεξιό και αλυτρωτικό κόµµα), από το οποίο προέρχεται ο Πρόεδρος- ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του 2016, µετά από δέκα χρόνια στην εξουσία, αλλά δεν µπόρεσε να σχηµατίσει πλειοψηφικό συνασπισµό- είναι ενάντια σε αυτή τη συµφωνία και στόχος του είναι µια άκυρη ψηφοφορία.

Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος είναι απαραίτητο όχι µόνο το "Ναι" να πάρει το 50% + 1 ψήφους, αλλά η συµµετοχή να είναι τουλάχιστον το 50% των εγγεγραµµένων ψηφοφόρων. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο, να απόσχουν οι Σλάβοι ψηφοφόροι που είναι εχθρικοί στη συµφωνία, προσθέτοντας τις ψήφους τους στους πάρα πολλούς απέχοντες αλβανόφωνους, αντί να τους ζητηθεί να ψηφίσουν "Όχι". Με τη συµµετοχή στην ψηφοφορία, θα αυξήσουν τις πιθανότητες επικύρωσης της, χωρίς να είναι βέβαιοι ότι το "Όχι" θα είναι πλειοψηφία. Πράγµατι, είναι αµφίβολο αν το δηµοψήφισµα θα φέρει στις κάλπες τους αλβανόφωνους ψηφοφόρους, που ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την ένωση µε τα Τίρανα και την Πρίστινα παρά για αυτό το ζήτηµα. Και ποια θα ήταν η βιωσιµότητα µιας συµφωνίας στην οποία είναι ενάντια η πλειοψηφία της σλαβικής πλειοψηφίας και που επιτεύχθηκε εξαιτίας των αλβανοφώνων;

Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν µια προσέλευση περίπου 45% και το VMRO παίζει πολύ επιδέξια το χαρτί της ακύρωσης. Την Κυριακή θα ξέρουµε αν είχε δίκιο.

Οµοίως στην Ελλάδα, οι δηµοσκοπήσεις δίνουν µια µεγάλη πλειοψηφία, περίπου 70%, εχθρική προς αυτή τη συµφωνία, που συνήφθη υπό τις έντονες πιέσεις ΗΠΑ- ΕΕ (και ενάντια στη Ρωσική βούληση που βλέπει για άλλη µια φορά το ΝΑΤΟ να επεκτείνεται στα Βαλκάνια), από δύο κυβερνήσεις εξαιρετικά αδύναµες. Γιατί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι εταίροι του συνασπισµού του Τσίπρα, αρνούνται να ψηφίσουν την κύρωση της συµφωνίας, η οποία µπορεί να επιτευχθεί µόνο µε τις ψήφους του µικρού ευρω-υστερικού κόµµατος "Ποτάµι", που το ίδιο είναι σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου και που δεν θα εκλέξει κανένα βουλευτή σε περίπτωση εκλογών.

Με λίγα λόγια µια όµορφη άσκηση δηµοκρατίας µε σάλτσα ΕΕ, µε τη Μέρκελ και όλους τους δυτικούς ολιγάρχες σε κινητοποίηση, για να επιβάλουν τις αποφάσεις τους.


Ο Olivier Delorme είναι ιστορικός και συγγραφέας. Σπούδασε αρχαιολογία, δίδαξε ιστορία στην Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστηµών στο Παρίσι, για να ασχοληθεί τελικά αποκλειστικά µε τη συγγραφή. Γνωστότερο έργο του είναι η τρίτοµη "Ιστορία της Ελλάδας και των Βαλκανίων από τον 5ο αιώνα µέχρι σήµερα". Ζει στο Παρίσι και στη Νίσυρο και θεωρείται στην πατρίδα του γνώστης των ελληνικών ζητηµάτων. Στην ιστοσελίδα µας έχουν μεταφραστεί και δηµοσιευθεί συχνά κείµενα του για την σηµερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Αναζητείστε τα στη στήλη "άρθρα".Πηγή: http://www.olivier-delorme.com/odblog/index.php
Απόδοση από τα Γαλλικά: Σταύρος Λάβδας


readers  1055


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Οδυσσέας Ελύτης, 1964
Ανοίγω το στόμα μου κι αναγαλλιάζει το πέλαγος Και παίρνει τα λόγια μου στις σκοτεινές του τις σπηλιές Και στις φώκιες τις μικρές τα ψιθυρίζει Τις νύχτες που κλαιν των ανθρώπων τα βάσανα. Χαράζω τις φλέβες μου και κοκκινίζουν τα όνειρα Και τσέρκουλα γίνονται στις γειτονιές των παιδιών Και σεντόνια στις κοπέλες που αγρυπνούνε Κρυφά για ν' ακούν των ερώτων τα θαύματα. Ζαλίζει τ' αγιόκλημα και κατεβαίνω στον κήπο μου Και θάβω τα πτώματα των μυστικών μου νεκρών Και το λώρο το χρυσό των προδομένων Αστέρων τους κόβω να περάσουν στην άβυσσο. Σκουριάζουν τα σίδερα και τιμωρώ τον αιώνα τους Εγώ που δοκίμασα τις μυριάδες αιχμές Κι από γιούλια και ναρκίσσους το καινούργιο Μαχαίρι ετοιμάζω που αρμόζει στους Ήρωες. Γυμνώνω τα στήθη μου και ξαπολυούνται οι άνεμοι Κι ερείπια σαρώνουνε τις χαλασμένες ψυχές Κι απ' τα νέφη τα πυκνά της καθαρίζουν Τη γη, να φανούν τα Λιβάδια τα Πάντερπνα!


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου