Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
5/10/2018

Παρακαλείσθε να απομακρύνετε τον αμίαντο από το πεζοδρόμιο!

Ενημερώνουμε και μέσω διαδικτύου για τα αυτονόητα...

Στο κέντρο των Βριλησσίων, στο πεζοδρόμιο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, αρ. 53, πριν τη διασταύρωση με την οδό Κύπρου, μπροστά σε ερειπωμένη μονοκατοικία, έχουν εγκαταλειφθεί από το καλοκαίρι πλάκες «Ελλενίτ». Είναι γνωστό ότι οι πλάκες αμιαντοτσιμέντου θεωρούνται επικίνδυνο υλικό και πρέπει άμεσα να απομακρύνονται. Πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε πεζοδρόμιο από το οποίο διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες -και παιδιά- πολλοί εκ των οποίων αγνοούν την επικινδυνότητά του!

Οι βλαπτικές επιδράσεις του αμίαντου έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1920 και σήμερα ο αμίαντος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογένεσης (κυρίως μεσοθηλίωμα και καρκίνος του πνεύμονα), στην περίπτωση που οι ίνες του εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό*. "Η άμεση και πρώτη επαφή με τον αμίαντο δεν προκαλεί εμφανή σημεία ασθένειας. Ο αμίαντος γίνεται επικίνδυνος για την υγεία όταν εισπνέονται υψηλές συγκεντρώσεις ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φαίνεται ότι είναι σπάνιο κάποιος να εκδηλώσει μια τέτοια ασθένεια μετά από ένα επεισόδιο έκθεσής του σε ψηλές ποσότητες ινών αμιάντου ή από έκθεσή του για μικρό χρονικό διάστημα σε μικρές ποσότητες. Εν τούτοις, επειδή η εκδήλωση των ασθενειών είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την ευαισθησία του κάθε προσώπου, η έκθεση σε αμίαντο πρέπει πάντοτε να αποφεύγεται" **.

Γνωρίζουμε ότι η απομάκρυνση του αμιάντου απαιτεί ιδιαίτερες διαδικασίες: «Στις περιπτώσεις που οι εργασίες με αμίαντο, περιλαμβάνουν εργασίες κατεδάφισης ή απομάκρυνσης αμιάντου όπως εργασίες αφαίρεσης ή/και αντικατάστασης φύλλων αμιάντου, εφαρμόζονται «οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμοί του 2015 (Κ.Δ.Π. 410/2015)», οι οποίοι καθορίζουν ειδικές διαδικασίες και μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων, σε εργοτάξια».

Οι πλάκες αμιάντου βρίσκονται στο πεζοδρόμιο της Εθνικής Αντιστάσεως από το καλοκαίρι αλλά προφανώς ουδείς από τον δήμο, ούτε και οι υπηρεσίες καθαριότητας, έχει αντιληφθεί την ύπαρξή τους! Όταν -καθυστερημένα- το διαπιστώσαμε κι' εμείς, ενημερώσαμε την διοίκηση στις 21 Σεπτεμβρίου για να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες. Ξαναρωτήσαμε σχετικά με αφορμή την Οικονομική Επιτροπή της 3ης Οκτωβρίου. Αλλά ακόμη, στο «πράσινο» προάστιο δεν φαίνεται να έχει δρομολογηθεί κάποια διαδικασία, γι’ αυτό και πλέον δημοσιοποιούμε το θέμα. Δυστυχώς, μάλλον αυτός είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να πεισθούν οι αρμόδιοι να ενεργήσουν...Πηγές

Βικιπαίδεια
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82

Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων -Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli/dliup.nsf/All/5940EBDA157F8DD9C2257DD6002FFC73?OpenDocument
readers  656


Σχόλια (2)


admin 10 Οκτ 2018, 15:28
O αμίαντος μετά το δημοσίευμα απομακρύνθηκε! Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση...
Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος 9 Οκτ 2018, 20:52
Όχι μόνο στο συγκεκριμένο πεζοδρόμιο αλλά και σε αρκετές οικοδομές, καπνοδόχους και στέγαστρα βοηθητικών χώρων υπάρχει αμίαντος που θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί προ πολλού!Ο κίνδυνος από τις καρκινογόνες ακόμη με το κοινό μικροσκόπιο ίνες του -ορατές μόνο με το ηλεκτρονικό- και εύκολα μεταφερόμενες με τον αέρα της εισπνοής μεγάλος!
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Νίκος Καρούζος
...αυτό που βλέπεις / δεν κατάγεται απ' την όραση


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου