Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
6/10/2018

Η επέλαση της ΜΗ πολιτικής

Με την απαξίωση και την γελοιοποίηση αντιμέτωπη η αυτοδιοίκηση

Όπως είχαμε προβλέψει συζητώντας για το νομοσχέδιο της αυτοδιοίκησης, η κύρια συνέπεια που αυτό θα επιφέρει -στο δεδομένο πολιτικό κλίμα- είναι η περαιτέρω ρευστοποίηση και υποβάθμιση κάθε πολιτικής διεργασίας. Την ώρα που βασική λειτουργία της πολιτικής είναι η αναγωγή των αντιτιθέμενων στοιχείων της πραγματικότητας σε μια σύνθεση με νόημα, για την οποία αξίζει κανείς να αγωνίζεται, η χωρίς περιεχόμενο παρέλαση υποψηφίων που φιλοδοξούν - γενικώς - να αλλάξουν τα Βριλήσσια, οδηγεί στη απαξίωση των εκλογών.

Ήδη από την προεκλογική περίοδο και πριν η απλή αναλογική εφαρμοστεί, έχουν απελευθερωθεί και διασταλεί όλοι οι υποκειμενισμοί, όλες οι αυτοαναφορικές στρατηγικές: Ο καθένας αισθάνεται ότι ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να μετέχει της τοπικής εξουσίας, όχι ως πολιτικό υποκείμενο ή ως εκπρόσωπος μιας κατάστασης που έχει αναδειχθεί στην πράξη, αλλά ως έκφραση προσωπικών «θέλω», επιμέρους στοχεύσεων ή αιτημάτων.

Με την πολιτική να αδυνατεί να μεσολαβήσει, εκτρεπόμενη σε αντιπαραθέσεις για το κάθε τι, ούτε και η διαδικασία της εκπροσώπησης μπορεί να λειτουργήσει αυθεντικά. Οι επιλογές δεν γίνονται στο όνομα της κοινότητας, αλλά των θραυσμάτων της. Μπορούμε π.χ. να επιλέγουμε τα μέλη του τάδε ποδοσφαιρικού συλλόγου για να βελτιωθεί το γήπεδο της ομάδας μας ή αυτούς που αγαπούν το ποδήλατο για να αποκτήσουμε νέους ποδηλατοδρόμους ή τον νέο υποψήφιο που είναι «καλό παιδί» κ.τ.λ. αλλά το ερώτημα είναι εάν έκαστος εξ αυτών είναι σε θέση να εκφράσει κάτι περισσότερο από την μερική οπτική του.

Η διάλυση του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Βριλήσσια είναι δείγμα των προηγούμενων. Οι παράγοντες της Ν.Δ. (που διοίκησαν από κοινού τον δήμο), ακολουθούν αποκλίνουσες επιλογές αν και είναι αδύνατον να διαχωρισθούν στη βάση κάποιας διαφορετικής αυτοδιοικητικής αντίληψης! Ανάλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε άλλους δήμους, άλλωστε αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης με τον «Κλεισθένη»: Η επιτάχυνση της ρευστοποίησης κομμάτων, παρατάξεων, ιδεών, των «αντιπάλων» της, ώστε να εμποδίζεται η συγκρότηση κάθε εναλλακτικής και να διευκολύνεται η ανασύσταση ενός «νέου» σκηνικού στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα προηγούμενα αφορούν και την «κεντροαριστερά», με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ του 2014 να ενσωματώνονται σ’ έναν ενιαίο συνδυασμό υπό τον σημερινό δήμαρχο, επιλογή βολική για τον ίδιο αλλά και για το κυβερνητικό κόμμα που δεν έχει στελέχη στην αυτοδιοίκηση. Ολίγον ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον ΠΑΣΟΚ, το σύνθημα είναι να μην επιστρέψει η Δεξιά. Ως εκεί...

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, με το «φαινόμενο» Ντινόπουλου, τη διάλυση της «Νέας Πνοής», τη μετάλλαξη παρατάξεων που εκλέχθηκαν ως αντιπολίτευση και κατέληξαν να συνδιοικούν, με τις υποβόσκουσες αντιπαραθέσεις στον συνδυασμό της πλειοψηφίας και τις συνεχείς ανεξαρτητοποιήσεις, προοιωνίζεται μια προεκλογική περίοδος χωρίς όρια, χωρίς μέτρο αλλά και χωρίς ουσιαστικό επίδικο!
Μάλλον και με περιορισμένο κοινό...

Αυτό που δεν έχουν υποψιαστεί οι πρωταγωνιστές αυτού του σεναρίου, που πολιτεύονται σαν να μην τρέχει τίποτα, με ανάλογο στίγμα, γλώσσα και συμπεριφορές, μη αντιλαμβανόμενοι ότι η πλειοψηφία της κοινότητας τους έχει γυρίσει την πλάτη, είναι ότι η γελοιοποίηση της προσεχούς εκλογικής διαδικασίας βρίσκεται προ των θυρών. Ουδείς σκεπτόμενος άνθρωπος -πρωτίστως η νεολαία- έλκεται από αυτή την εικόνα και διατίθεται να μετάσχει.

Έτσι, η προοπτική για την ανασύνταξη μιας λειτουργικής δημοτικής ζωής επαφίεται σε όσους κρατούν αποστάσεις από τα προηγούμενα, από τα Like, τα «συγχαρητήρια», τις φωτογραφίες του αρχηγού σε κάθε εκδήλωση, τις χαιρετούρες, τις βόλτες στη λαϊκή και τα «είμαστε μαζί σου». Αρκετά με τους υποκειμενισμούς, τις μεταγραφές, τα «παιχνίδια», τα λόμπι και τα τετριμμένα. Ζητείται πολιτική για την Πόλη!Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ


readers  715


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Ποιός θα μου μιλήσει όταν θα 'χω κουραστεί απ'τα ξεφτισμένα τα μεγάλα λόγια ποιος θα με γνωρίσει όταν θα 'χω σκεπαστεί απ'τις ώρες που 'φτυσαν τα νευρικά ρολόγια.


Τα σχόλια σας...
Σκέψεις για την πολιτισμική ανασυγκρότηση της χώρας18/4/2019 Λ.Λ.
Σημειώσεις από το προηγούμενο σχόλιο: 1- Δες, το βιβλίο του αστροφυσικού Martin Rees: Our Final Hour: A Scientist's Warning, ή τη διάλεξή του στο διαδίκτυο όπου ρωτά αν ο 21ος αιώνας μας θα είναι ο τελευταίος. 2- Αν υπάρχει, και πάντως μετά από ένα ταξίδι διάρκειας τουλάχιστον 5-6 ετών και βέβαια με ταχύτητα γειτνιάζουσα εκείνης του φωτός, κατά τον Stephen Hawking. 3- Ο ίδιος (Stephen Hawking) στον οποίο κατά καιρούς φαίνεται πως έθεταν το ερώτημα, βλέποντας την επιταχυνόμενη καταστροφή της κατοικησιμότητας της Γης, απαντούσε κάθε φορά κατεβάζοντας το χρονικό περιθώριο, από τα 1000 ως 600 στα 100 ως 50 χρόνια, στην ουσία μηδενίζοντας τις προσδοκίες για μια βιώσιμη «διαστημική απόδραση» της ανθρωπότητας γιατί, σε τόσο λίγα χρόνια, οι φονταμενταλιστές της Προόδου ούτε μια μίζερη αποικία στον απείρως πιο αφιλόξενο Ερμή δεν προλαβαίνουν να της κατασκευάσουν.
Σκέψεις για την πολιτισμική ανασυγκρότηση της χώρας16/4/2019 Λάμπης Λαζάνης
Ναι, εξαιρετικό. Με αγάπη και πόνο ψυχής πρέπει να μιλάμε, υποβλητικά όχι επιβλητικά, όπως λέει, κι όχι μόνο προς τους νέους (θα προσέθετα) αλλά και προς τους ενήλικες που η εποχή μας τους θέλει μάλλον ανώριμους. Πάντως όταν ο πόνος μιλάει είναι πιο πειστικός, και η αιτία πιστεύω είναι η εξής: είμαστε μέλη μιας -στη συντριπτική της πλειοψηφία κι ανεξαρτήτως τόπου- σακατεμένης ανθρωπότητας ή οδεύουσας προς ανεπανόρθωτο σακάτεμα όπως και η ίδια κάνει στο οικοσύστημα του πλανήτη που την εξέθρεψε και την υποβαστάζει· η εξάντληση των πόρων, «το απόθεμα» ή «οι εφεδρείες» όπως εδώ γράφει ο Καραποστόλης αναφερόμενος στα πολιτισμικά αποθέματα κι εφεδρείες μας, αφορά εξ ίσου και τις υλικές, βιολογικές, κοινωνικές, χωροχρονικές εφεδρείες όλου του πλανήτη. "Η Γη έχει γίνει υπερβολικά μικρή για την Πρόοδο" διαπιστώνει από πλευράς του ο Βιριλιό, και πράγματι το κλειστοφοβικό άγχος, ο πυρετός που έπληττε κάποτε τους πολιορκημένους μέσα στις περίκλειστες από τείχη πόλεις τους, σήμερα δεν εξαιρεί κανέναν. Όλα δείχνουν πως η αντίστροφη μέτρηση του μηδενισμού επιταχύνεται παρά τα αναχώματα που ορθώνονται από την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Η οικολογία γίνεται ξαφνικά εσχατολογική επιστήμη με την έννοια ότι το υποκείμενό της κινδυνεύει να εκλείψει, μαζί με το αντικείμενο της μελέτης του, μέσα σε λίγες δεκαετίες(1) δηλαδή μέσα στη διάρκεια ζωής μιας και μόνο γενιάς θνητών: Κι αυτό, εκεί που (υπό συνήθεις συνθήκες ανθρώπινης παρουσίας στη Γη, ας πούμε αυτές που ίσχυαν προ της βιομηχανικής επανάστασης) ο αναμενόμενος χρόνος ζωής του πλανήτη (της βιόσφαιράς του) θα παρέμενε της τάξης όχι δεκαετιών αλλά δισεκατομμυρίων ετών, όπως μας βεβαιώνουν σήμερα οι αστροφυσικοί, χρονικό διάστημα που χωράει μέσα του πολλά εκατομμύρια γενεές μπροστά μας... Δηλαδή, με άλλα λόγια, στη γενιά μας και σε αυτή των παιδιών μας που τώρα καταρτίζονται πέφτει το ασήκωτο βάρος να αποφασίσουμε για τις εκατομμύρια ερχόμενες γενιές, για το ΑΝ και πώς θα υπάρξουν! για το αν και προς ποιά χαρακτηριστικά θα "προγραμματιστεί" το νέο ανθρώπινο είδος που θα είναι ικανό, είτε να ενδιαιτάται σε έναν στο εξής ακατοίκητο για τους «παλαιούς ανθρώπους» πλανήτη, είτε να μεταβεί σε άλλον εκτός του ηλιακού μας συστήματος!(2) Κι αυτή την απόφαση, στο βαθμό που το πιο πάνω ερώτημα ούτε μας τίθεται ούτε βέβαια μας εκτίθεται στην παρανοϊκότητά του (3), τη λαβαίνουμε καθημερινά απαντώντας έμπρακτα "ναι σε όλα" ή "σχεδόν ναι σε σχεδόν όλα" για την τιμή των όπλων, των δικών μας υποτίθεται αλλά στην πραγματικότητα των ισχυρών, καταβάλλοντας σε θανατηφόρες δόσεις, πότε με σοβαροφάνεια πότε χαζοχαρούμενα, το αβάστακτο τίμημα της ανυπαρξίας, μέσα στη σημερινή πολιτισμική συνθήκη μας που είναι συγγενική με αυτή της πνευματικής αυτοκτονίας, όπως διαπιστώνει, σωστά κατά τη γνώμη μου, ο Καραποστόλης. Αλλά δεν είναι μοιραίο μετά την πνευματική να επέρχεται και η σωματική κατάρρευση; κατά το "μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι";


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου