Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
7/10/2018

Ξαναρχίζει το «Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε, από και για το ΣΙΝΕΜΑ»!

Αμερικανικός Κινηματογράφος, κάθε Δευτέρα, 8.30μ.μ. στο στέκι της "Δράσης"

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι συζητήσεις με κεντρικό θέμα «ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ από και για το ΣΙΝΕΜΑ» συνεχίζουμε!

Έτσι, από την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, 8:30 μμ και κάθε Δευτέρα στο στέκι της "Δρόσης", Πίνδου 30 και Μαραθώνος, θα βλέπουμε αποσπάσματα από αμερικανικές ταινίες και θα κουβεντιάζουμε για τον «Αμερικανικό Κινηματογράφο».

Στην πρώτη συνάντηση θα ασχοληθούμε με τις απαρχές της κινηματογραφικής δημιουργίας στις ΗΠΑ. Από τον Thomas Edison και τον W. K. Diskon, θα περάσουμε στην εποχή των Νικελόντεον και την «Μεγάλη Ληστεία του τρένου» και θα ολοκληρώσουμε D. W. Griffith και την ταινία του «Η Γέννηση ενός Έθνους» (The Birth of a Nation).

Στη δεκαετία του 1910 το σινεμά γιγαντώνεται σε Αμερική και Ευρώπη. Η φτηνή μορφή ψυχαγωγίας των πρωταρχικών Νικελόντεον είχε εξελιχθεί σε μια μαζική βιομηχανία, στο πρωταρχικό της ακόμα στάδιο. Όσο γιγαντωνόταν το Μέσο, τόσο μεγάλωνε το Μήνυμα. Ο κινηματογράφος μετεξελίσσονταν ραγδαία από μέσο φτηνής διασκέδασης στο απόλυτο Μέσο Φυγής και Απόδρασης. Τα πρωταρχικά φιλμάκια παραχώρησαν τη θέση τους σε υπέρλαμπρες υπερπαραγωγές. Αλλά ο κινηματογράφος δεν είχε επιδείξει ακόμα τα δυνατά χαρτιά του. Οι ταινίες ήταν πολλές, ο κόσμος περισσότερος – μα η ποιότητα αμφίβολη. Και αν μέχρι το 1914 η Ευρώπη πρωταγωνιστούσε, μετά τον Πόλεμο η Αμερική θα έπαιρνε τα ηνία. Ήδη στα χρόνια του πολέμου είχε εμφανιστεί ο σκηνοθέτης εκείνος που θα έκανε τη διαφορά και δεν ήταν άλλος από τον D.W. Griffith.

Ο Griffith υπήρξε ο σημαντικότερος αμερικανός σκηνοθέτης της δεκαετίας του Πολέμου. Οι καινοτομίες που καθιέρωσε, οι πρωτοποριακές του επινοήσεις και η απήχηση των έργων του δεν είχαν προηγούμενο. Ο κινηματογράφος ποτέ ξανά δεν θα ήταν ίδιος μετά από αυτόν. Παράλληλα όμως ξεχωρίζει για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα στην ιστορία του κινηματογράφου, μια ταινία που όσο θαυμασμό προκάλεσε τον καιρό εκείνον που προβλήθηκε, άλλη τόση αποδοκιμασία επέφερε σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. Ο λόγος για την «Γέννηση Ενός Έθνους» (“Birth Of A Nation”, ΗΠΑ, 1915), ένα από τα σημαντικότερα και ταυτόχρονα πιο αμφιλεγόμενα φιλμ όλων των εποχών.


Εισηγητής ο Παναγιώτης Δενδραμής.


Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο διδάσκει στη Σχολή Σταυράκου και ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.


Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δράση


readers  227


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Ρόντγκερτ Μπρέγκμαν
Με ενθαρρύνει η δυσαρέσκεια, γιατί η δυσαρέσκεια απέχει έναν ολόκληρο κόσμο από την αδιαφορία.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2018 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου