Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
13/10/2018

Πέρα στο θολό ποτάμι

του Χρήστου Ι. Βατούσιου

Σαν θα παντρεφτείς με το καλό, τότε θα ιδείς πόσο γρήγορα έρχονται τα παιδιά. Σαν τα λόγια των γυναικών στο ποτάμι που σταματημό δεν έχουν και τρέχουν πάνω στις πέτρες και φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν με τα νερά του σαν τις κοιλίες μας.
Θα τα ιδείς, όλα στην ώρα τους με την ευκή του θεού.

Έτσι της μίλαγε η θειά της η Χαδούλα που την μοσχανάθρεψε σαν να 'ταν δικό της παιδί, καθώς η μάνα της έκλεισε τα μάτια της την ώρα που εκείνη άνοιγε τα δικά της.

Τέσσερα χρόνια είχανε περάσει από τότε που την πήρε ο Μιχαλιός, τέσσερα ολόκληρα χρόνια κι ώρα της δεν ερχόταν.

Τι κι αν κατέβαινε στο ποτάμι κι έβλεπε τα νερά του να φουσκώνουν, τι κι αν μπλεκόταν με τις γυναίκες σε λόγια παράφορα, τι κι αν κάθε που συναντούσε τη θειά της την ρωτούσε επίμονα με το βλέμμα κι απόκριση δεν έπαιρνε, η ώρα δεν ερχόταν.

Με τον καιρό δόθηκε στα βοτάνια, στα ξόρκια, στα τάματα, μα ο καιρός κυλούσε σαν το ποτάμι και το μόνο που φούσκωνε μέσα της ήταν η απελπισία.

Βάλθηκε να ρωτά για το σόι της και για του αντρός της. Μην ήταν κάποιος στέρφος, μην υπήρχε τέτοιο κακό και το 'χε πάρει όλο επάνω της.
Μα άκρη δεν έβρισκε μέχρις εκεί που τα θυμούνταν οι παλιοί.

Ο ύπνος την είχε εγκαταλείψει προ πολλού και ξέσερνε τα λογικά της στις όχθες του ποταμού.
Άρχισε να κατηγορεί τον άντρα της, να δίνεται στους περαστικούς, τα κουτσομπολιά φούντωναν καλύπτοντας το μουρμουρητό του νερού που τα σεργιάνιζε και σ' άλλα χωριά.

Ένα βράδυ ανάμεσα σε βροντές, περίλαμπρη ανακοίνωσε στον άντρα της.
Μιχαλιό μου, τα καταφέραμε, περιμένω παιδί...!

Άλλο δεν πρόλαβε να ιδεί, παρά τα μάτια του που άστραψαν μαζί με την λάμα.
ΠΙΝΑΚΑΣ: Childe Hassam, Η σονάτα. 1893.


ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΒΑΤΟΥΣΙΟΣ


readers  493


Σχόλια (1)


Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος 13 Οκτ 2018, 20:24
Πόσο εύκολα θολώνει το μυαλό!
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Οδυσσέας Ελύτης, 1964
Ανοίγω το στόμα μου κι αναγαλλιάζει το πέλαγος Και παίρνει τα λόγια μου στις σκοτεινές του τις σπηλιές Και στις φώκιες τις μικρές τα ψιθυρίζει Τις νύχτες που κλαιν των ανθρώπων τα βάσανα. Χαράζω τις φλέβες μου και κοκκινίζουν τα όνειρα Και τσέρκουλα γίνονται στις γειτονιές των παιδιών Και σεντόνια στις κοπέλες που αγρυπνούνε Κρυφά για ν' ακούν των ερώτων τα θαύματα. Ζαλίζει τ' αγιόκλημα και κατεβαίνω στον κήπο μου Και θάβω τα πτώματα των μυστικών μου νεκρών Και το λώρο το χρυσό των προδομένων Αστέρων τους κόβω να περάσουν στην άβυσσο. Σκουριάζουν τα σίδερα και τιμωρώ τον αιώνα τους Εγώ που δοκίμασα τις μυριάδες αιχμές Κι από γιούλια και ναρκίσσους το καινούργιο Μαχαίρι ετοιμάζω που αρμόζει στους Ήρωες. Γυμνώνω τα στήθη μου και ξαπολυούνται οι άνεμοι Κι ερείπια σαρώνουνε τις χαλασμένες ψυχές Κι απ' τα νέφη τα πυκνά της καθαρίζουν Τη γη, να φανούν τα Λιβάδια τα Πάντερπνα!


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου