Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
13/10/2018

Πέρα στο θολό ποτάμι

του Χρήστου Ι. Βατούσιου

Σαν θα παντρεφτείς με το καλό, τότε θα ιδείς πόσο γρήγορα έρχονται τα παιδιά. Σαν τα λόγια των γυναικών στο ποτάμι που σταματημό δεν έχουν και τρέχουν πάνω στις πέτρες και φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν με τα νερά του σαν τις κοιλίες μας.
Θα τα ιδείς, όλα στην ώρα τους με την ευκή του θεού.

Έτσι της μίλαγε η θειά της η Χαδούλα που την μοσχανάθρεψε σαν να 'ταν δικό της παιδί, καθώς η μάνα της έκλεισε τα μάτια της την ώρα που εκείνη άνοιγε τα δικά της.

Τέσσερα χρόνια είχανε περάσει από τότε που την πήρε ο Μιχαλιός, τέσσερα ολόκληρα χρόνια κι ώρα της δεν ερχόταν.

Τι κι αν κατέβαινε στο ποτάμι κι έβλεπε τα νερά του να φουσκώνουν, τι κι αν μπλεκόταν με τις γυναίκες σε λόγια παράφορα, τι κι αν κάθε που συναντούσε τη θειά της την ρωτούσε επίμονα με το βλέμμα κι απόκριση δεν έπαιρνε, η ώρα δεν ερχόταν.

Με τον καιρό δόθηκε στα βοτάνια, στα ξόρκια, στα τάματα, μα ο καιρός κυλούσε σαν το ποτάμι και το μόνο που φούσκωνε μέσα της ήταν η απελπισία.

Βάλθηκε να ρωτά για το σόι της και για του αντρός της. Μην ήταν κάποιος στέρφος, μην υπήρχε τέτοιο κακό και το 'χε πάρει όλο επάνω της.
Μα άκρη δεν έβρισκε μέχρις εκεί που τα θυμούνταν οι παλιοί.

Ο ύπνος την είχε εγκαταλείψει προ πολλού και ξέσερνε τα λογικά της στις όχθες του ποταμού.
Άρχισε να κατηγορεί τον άντρα της, να δίνεται στους περαστικούς, τα κουτσομπολιά φούντωναν καλύπτοντας το μουρμουρητό του νερού που τα σεργιάνιζε και σ' άλλα χωριά.

Ένα βράδυ ανάμεσα σε βροντές, περίλαμπρη ανακοίνωσε στον άντρα της.
Μιχαλιό μου, τα καταφέραμε, περιμένω παιδί...!

Άλλο δεν πρόλαβε να ιδεί, παρά τα μάτια του που άστραψαν μαζί με την λάμα.
ΠΙΝΑΚΑΣ: Childe Hassam, Η σονάτα. 1893.


ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΒΑΤΟΥΣΙΟΣ


readers  257


Σχόλια (1)


Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος 13 Οκτ 2018, 20:24
Πόσο εύκολα θολώνει το μυαλό!
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Μάνος Ελευθερίου
Όταν ρυθμίσετε λοιπόν τη διαθήκη / και το μερίδιο δοθεί του καθενός / εμένα αφήστε μου το δρόμο που μου ανήκει / αυτόν που διάλεξα να πάρω μοναχός.


Τα σχόλια σας...
Πέθανε χθες η Βιολέττα Κωνσταντινίδου24/10/2018 Μαγκυ Γαιτανου
Ειμαι...ημουν θεραπευομενη της Βιολεττας πολλα χρονια.Σημερα περιμενα με αγωνια να της μιλησω στην καθιερωμενη μας συνεδρια απο το skype ...και δεν της μιλησα ποτε...Ετσι εμαθα για τον χαμο του πιο κοντινου μου ανθρωπου.Του πιο κοντινου στην ψυχη μου,αυτου που με ακουσε,με αντεξε,με καταλαβε και με βοηθησε στις πιο δυσβασταχτες στιγμες μου. Σημερα ειμαι καλα και αυτη που ειμαι χαρη σ'εκεινη. Βιολεττα,θα σε κραταω παντα μεσα μου με αγαπη.Ενα απλο "ευχαριστω" που μοιαζει ομως τοσο λιγο. Καλο ταξιδι.


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Κάθε Τρίτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 το στέκι της Δράσης είναι ανοιχτό, ενώ παράλληλα, λειτουργεί και η δανειστική βιβλιοθήκη της "Δράσης"
   
© 2006 - 2018 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου