Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
2/2/2019

Η Βία των νέων

Mικροδιήγηµα του Francois Marha. Απόδοση Σταύρος Λάβδας

Η ιδέα του ήρθε του Αλµπέρ την ώρα που η µητέρα του άπλωνε τη µπουγάδα. Η κατάσταση είχε ξεφύγει. Στα τριανταπέντε του δεν µπορούσε να ανέχεται να του µιλούν έτσι, να του υπαγορεύουν τα πάντα, να µην του αφήνουν κανένα περιθώριο να ενεργήσει όπως εκείνος ήθελε. Αποφάσισε λοιπόν ότι, από απόψε, θα γινόταν άντρας.

Δείπνησαν στην τραπεζαρία. Ως συνήθως. Ως συνήθως, δεν είπαν τίποτα, άφησαν το παλιό ρολόι του τοίχου να δίνει ρυθµό στις στιγµές. Όλα πήγαν καλά: η µητέρα του Αλµπέρ δεν υποψιάστηκε τίποτα, το σχέδιο δούλεψε µια χαρά. Η χοντρή κυρία καθάρισε το τραπέζι, έπλυνε τα πιάτα και όταν το ρολόι χτύπησε οκτώ, πριν αποσυρθεί στο δωµάτιό της, έκανε στον Αλµπέρ όλες τις συνήθεις ερωτήσεις:

- Κλείδωσες την πόρτα;
- Ναι, µαµά.
- Τάισες τη γάτα;
- Ναι.
- Βούρτσισες τα παπούτσια σου;
- Ναι, ναι.
- Έπλυνες τα δόντια σου;
- ... Ναι.


Ο Αλµπέρ χώθηκε στις κουβέρτες του, τρέµοντας ακόµα από το φοβερό γεγονός και ενώ η µητέρα του κοιµόταν ήσυχη στην άλλη άκρη του διαδρόµου, αυτός, που µόλις είχε κάνει το αδιανόητο, ξανάφερνε στο µυαλό του όλες τις λεπτοµέρειες του ανήκουστου εγχειρήµατος του.

Αισθάνθηκε κάποιες ενοχές από την ιδέα ότι αυτή µάλλον δεν θα µάθει ποτέ τίποτα για το τι είχε συµβεί... Είχε κλείσει την πόρτα, είχε ταΐσει τη γάτα, είχε βουρτσίσει τα παπούτσια του, όµως τα τρία τέταρτα της αλήθειας αποτελούν ψέµα, όπως είχε µάθει από µικρός και τα γεγονότα το αποδείκνυαν: δεν είχε πλύνει τα δόντια του.

Μεθυσµένος από τις µυρωδιές του εγκλήµατος του, ο Αλµπέρ έπεσε σε βαθύ ύπνο.


Πηγή: Δηµοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Le Comptoir, 22/1/2019
https://comptoir.org/2019/01/22/micro-fictions-la-violence- des-jeunes/

Απόδοση: Σταύρος Λάβδας


readers  461


Σχόλια (1)


Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος 5 Φεβ 2019, 20:18
Μαξιμαλισμός της εξάρτησης και μινιμαλισμός της αντίστασης.
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Οδυσσέας Ελύτης, 1964
Ανοίγω το στόμα μου κι αναγαλλιάζει το πέλαγος Και παίρνει τα λόγια μου στις σκοτεινές του τις σπηλιές Και στις φώκιες τις μικρές τα ψιθυρίζει Τις νύχτες που κλαιν των ανθρώπων τα βάσανα. Χαράζω τις φλέβες μου και κοκκινίζουν τα όνειρα Και τσέρκουλα γίνονται στις γειτονιές των παιδιών Και σεντόνια στις κοπέλες που αγρυπνούνε Κρυφά για ν' ακούν των ερώτων τα θαύματα. Ζαλίζει τ' αγιόκλημα και κατεβαίνω στον κήπο μου Και θάβω τα πτώματα των μυστικών μου νεκρών Και το λώρο το χρυσό των προδομένων Αστέρων τους κόβω να περάσουν στην άβυσσο. Σκουριάζουν τα σίδερα και τιμωρώ τον αιώνα τους Εγώ που δοκίμασα τις μυριάδες αιχμές Κι από γιούλια και ναρκίσσους το καινούργιο Μαχαίρι ετοιμάζω που αρμόζει στους Ήρωες. Γυμνώνω τα στήθη μου και ξαπολυούνται οι άνεμοι Κι ερείπια σαρώνουνε τις χαλασμένες ψυχές Κι απ' τα νέφη τα πυκνά της καθαρίζουν Τη γη, να φανούν τα Λιβάδια τα Πάντερπνα!


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου