Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
16/2/2019

Ταξιδεύοντας στο Σουδάν, τη Γεωργία και την Αρμενία με τον Κ. Ζυρίνη και την Ισαβέλλα Μπερτράν

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 7:00μμ στο ΤΥΠΕΤ με το Cine – Δράση

«Πάμε για Άλλα» ταξιδεύοντας στο Σουδάν, τη Γεωργία και την Αρμενία με τις φωτογραφίες και την αφήγηση του Κώστα Ζυρίνη και της Ισαβέλλας Μπερτράν.

Ξεκινάμε από το Σουδάν. Αρχαία Νουβία, πυραμίδες, Μαύροι Φαραώ, κρίση του Νταρφούρ, «κράτος-αλήτης» κατά ΗΠΑ, τριακονταετής εμφύλιος, διχοτόμηση της χώρας, τι είναι εν τέλει το Σουδάν; Οι φωτογραφίες και η αφήγηση των Κώστα Ζυρίνη και Ισαβέλλας Μπερτράν θα μας ταξιδέψουν ως το Χαρτούμ των δερβίσηδων της Παρασκευής. Κι από κει, κατά μήκος του Νείλου μέχρι τα βόρεια σύνορα με την Αίγυπτο, θα ανακαλύψουμε έρημους αρχαιολογικούς χώρους χιλιετιών, θα μπούμε σε βασιλικούς τάφους ως μοναδικοί επισκέπτες και θα περιπλανηθούμε στην απέριττη ομορφιά των νουβιακών χωριών, γνωρίζοντας από κοντά μια χώρα εξόχως αυθεντική, άδικα δυσφημισμένη και απόλυτα ασφαλή που επιπλέον κατοικείται από τον πιο ανοιχτόκαρδο και φιλόξενο λαό της υποσαχάριας Αφρικής.

Και συνεχίζουμε με την Γεωργία και Αρμενία. Δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, δυο αιματηροί πόλεμοι περίπου αγνοημένοι από την Δύση, που οδήγησαν στην δημιουργία δύο ντε φάκτο νέων κρατών της Αμπχαζίας & του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ωστόσο δεν αναγνωρίζονται σχεδόν από κανένα άλλο. Και πάλι ο Κώστας και η Ισαβέλλα με τις φωτογραφίες και την αφήγηση τους θα μας ταξιδέψουν στο μωσαϊκό του Καυκάσου, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τους πολιτικούς του γρίφους. Σε ένα μαγευτικό ταξίδι που θα μας οδηγήσει από ιστορικές πόλεις σε ρημαγμένες από τους πολέμους περιοχές, από πυργόσπιτα σε μοναστήρια, από ξεχασμένα χωριά σε βιομηχανικά απομεινάρια σοβιετικής κοπής. Θα γνωρίσουμε την ιστορία τόπων και ανθρώπων, με σταθερό φόντο την απαράμιλλη άγρια γοητεία του Καυκάσου.

Ποιοι είναι όμως οι η Ισαβέλλα Μπερτράν και ο Κώστας Ζυρίνης ή αλλιώς οι «Πάμε γι άλλα»;

Όπως λένε οι ίδιοι: «Όλο πάμε γι άλλα, κι όμως όλο εδώ γυρίζουμε, στο ορμητήριό μας, πλημμυρισμένοι από εικόνες κι αισθήσεις απ' αυτόν τον κόσμο "τον μικρό, τον μέγα" του οποίου αποτελούμε μια ελάχιστη, περίπου ασήμαντη, λεπτομέρεια. Αυτό, αν μη τι άλλο, συμβάλλει στο να βλέπουμε από μια κάπως διαφορετική οπτική το χώρο και την κοινωνία μέσα στην οποία μεγαλώσαμε και ζούμε, με συνέπεια να νοιώθουμε κι εδώ, στη γενέτειρά μας, πλάνητες. Να νοιώθουμε πως αυτό το «εδώ» δεν είναι δα και το κέντρο του κόσμου. Είναι, ας το πούμε έτσι, ο δικός μας τόπος ανάπαυλας και ανασυγκρότησης, για να ονειρευτούμε, να επικοινωνήσουμε με γνωστούς και άγνωστους φίλους και να σχεδιάσουμε το κάθε επόμενο ταξίδι».

Στο περιοδικό "Γεωτρόπιο" της Ελευθεροτυπίας, δημοσίευαν για πολλά χρόνια κείμενα και φωτογραφίες από τα ταξίδια τους. Όταν αυτό σταμάτησε να εκδίδεται δημιούργησαν τον ιστότοπο «Πάμε γι άλλα», έναν ηλεκτρονικό τόπο όπου απλώνουν δεκάδες ταξίδια και χιλιάδες φωτογραφίες από όλον σχεδόν τον πλανήτη και ανοίγουν κουβέντες αμοιβαίας πληροφόρησης με φίλους και συνταξιδιώτες.

Ο Κώστας Ζυρίνης γεννήθηκε το 1943 στα Άνω Πετράλωνα της Αθήνας. Άσκησε πολλά επαγγέλματα μεταξύ των οποίων κι εκείνα του μηχανουργού, του σεναριογράφου, του σκηνοθέτη, του φωτογράφου και του συγγραφέα. Κινηματογραφιστής της "Ταινίας του Πολυτεχνείου" (1973), σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ καθώς και ταινίες μυθοπλασίας. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Οι τρομοκράτες" (γραμμένο με την Ισαβέλλα Μπερτράν ), "Αγκύλες" (εκδόσεις "Οδυσσέας" 1995) κ.α. Μετά το 2000, φωτογραφίζει και γράφει τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής, και της Ασίας. Συνεργάστηκε συστηματικά για μια δεκαετία με το περιοδικό "Γεωτρόπιο". Μετά το κλείσιμο του "Γεωτροπίου" συνεχίζει να περιφέρεται σε όλη τη γη παρέα με την Ισαβέλλα, το παίζει πλέον ελεύθερος σκοπευτής, γράφει τα "Παιδιά της Αρκάδων" και, όποτε δεν έχει έμπνευση για γράψιμο, μαστορεύει το προγονικό του σπίτι.

Η Ισαβέλλα Μπερτράν γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1957. Ως νήπιο έζησε στο Ιράν, ταξίδεψε με την οικογένειά της στη Συρία και στο Λίβανο, μετοίκησε για ένα χρόνο στο Παρίσι, για να καταλήξει τελικά στην Ελλάδα σε σχολική ηλικία. Θιασώτης και γνώστης των αρχαίων πολιτισμών, και δη του ελληνικού, ο Γάλλος πατέρας της ανέλαβε την ιστορικο-πολιτισμική επιμόρφωση της κόρης του περιφέροντας την ανά την Ελλάδα για να γνωρίσει ιδίοις όμμασι και την τελευταία πεσμένη κολώνα. Αν υπάρχει χρονικό σημείο εκκόλαψης του ταξιδιωτικού «μικρόβιου» της Ισαβέλλας μάλλον σ’ εκείνη την περίοδο θα πρέπει να αναζητηθεί.

Η Ισαβέλλα αποφοίτησε από το γαλλικό σχολείο στην Αθήνα και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων. Συγγράφει τους «Τρομοκράτες» μαζί με τον Κώστα Ζυρίνη, συμμετέχει με σενάρια στην τηλεοπτική σειρά «Τα Χαμένα Γράμματα», επιδίδεται σε παντός είδους μεταφράσεις (από φοιτητικές εργασίες μέχρι βιβλία για τις εκδόσεις «Οδυσσέας») και, πάνω απ’ όλα, δεν χάνει ευκαιρία να «πάει γι άλλα», οργώνοντας πρώτα την Ελλάδα πάνω κάτω και πλαγίως και στη συνέχεια καμιά εβδομηνταριά χώρες σε όλες τις ηπείρους. Απότοκο της τελευταίας αυτής δραστηριότητας είναι η δεκαετής συνεργασία της με το «Γεωτρόπιο» της Ελευθεροτυπίας με περισσότερα από σαράντα ταξιδιωτικά άρθρα.Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine-Δράση


readers  205


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Η Ιστορία Ενός Ανθρώπου / Σπύρου Αραβανή
Κάποια μέρα έφθασε σε ένα πανδοχείο. Ζήτησε δωμάτιο. Η ξενοδόχος απόρησε: -Κύριε, φαίνεστε τόσο κουρασμένος και ταλαίπωρος! Από πού έρχεστε; -Έρχομαι από τα βάθη της ψυχής. -Και πού πηγαίνετε; -Πηγαίνω ως την άκρη της ζωής. -Κι όλη αυτή η σκόνη στα παπούτσια σας, τι είναι; -Σημάδια για το δρόμο μου. -Φοβάστε μη χαθείτε; -Φοβάμαι μη ξεχάσω.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου