Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
11/7/2019

Τα δένδρα μας σαν πρόβλημα

του Μπάμπη Δαμουλιάνου Ευαγγελάτου

Παθός, μαθός και κοινωνός με σεμνότητα καθότι στερούμαι σχετικών περγαμηνών. Δεν είμαι γεωπόνος, δασολόγος ή γνώστης κάποιας άλλης σχετικής με το αντικείμενο επιστήμης. Λίγες γνώσεις από διαχρονικά σκοντάμματα, παθήματα και μαθήματα δραχμοβόρα, ευρωβόρα και ψυχοφθόρα.

Ήδη καλούμαι να πληρώσω τη ζημιά στην μεσημβρινή μάντρα που χωρίζει μια στάλα γη που κληρονόμησα από εκείνη του γείτονα στην πόλη μας. Ένοχος η τελευταία καταιγίδα που την ονόμασαν Ωκεανίδα. Αλλά αυτή δεν πληρώνει τον λογαριασμό. Χρόνια πριν παρόμοια ζημιά στην δυτική μάντρα μου κόστισε και τότε την πλήρη αποκατάσταση. Στον ανατολικό μαντρότοιχο που με χωρίζει από τον δρόμο, τα γερά του κάγκελα άντεξαν το δέντρο που έπεσε πάνω τους. Απέμενε το βορεινό σύνορο με την κατοικία του αδελφού μου, μέχρι που ένα του δέντρο με δυνατό βοριά ξεριζώθηκε, έγειρε και αναπαύθηκε πάνω στο σπίτι που με κόπους μιας ζωής, μεροκάματα και νυχτοκάματα έκτισα. Τώρα περιμένω να μου πέσει και κάποια αγελάδα από τον ουρανό, όπως στο ομώνυμο έργο!

Με αυτά στο νου και απ’ όσα βλέπω στα καθημερινά μου περιορισμένα δρομολόγια πεζοπορώντας, τολμώ να πω και να προτείνω τα παρακάτω:

1. Φρόνιμο να μη φυτεύουμε ή να βοηθούμε την ανάπτυξη δέντρων κοντά στα θεμέλια των σπιτιών και τις μάντρες διαχωρισμού τους.

2. Δεδομένο ότι κατά μία διαίρεση τα δέντρα διακρίνονται σε αειθαλή και φυλλοβόλα, τα πρώτα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σκιάζουν με την παρουσία τους την κατοικία, την ανθρώπινη φωλιά. Έτσι σ’ εμάς που ζούμε στο βόρειο ημισφαίριο αποφεύγουμε την πλησίον παρουσία τους στην ανατολική, την μεσημβρινή και την δυτική πλευρά του σπιτιού. Το αντίθετο θα έλεγα για τα φυλλοβόλα όπου ο ίσκιος τους είναι επιθυμητός τις θερμές εποχές και τα γυμνά κλαδιά τους ευεργετικά για τον μετριασμό, τον διασκεδασμό των κρύων ανέμων τον χειμώνα. Απλή λογική για την εξοικονόμηση της ακριβής, της ρυπογόνου και ανθυγιεινής κατανάλωσης ενέργειας στις μέρες μας.

3. Κατά την ανάπτυξή τους ας έχουμε υπ’ όψη μας ότι πάνω από τρία μέτρα αποκτούμε συνέταιρο την Δασική Υπηρεσία για οποιαδήποτε επέμβασή μας σ’ αυτά.

4. Για όσα είναι επιθυμητά φροντίζουμε την στερρή τους πρόσφυση στο έδαφος και για τούτο αποφεύγουμε το συχνό τους πότισμα που ευνοεί την επιφανειακή τους ριζοβολία και το απ’ αυτή εύκολο ξερίζωμα και πτώση τους με ένα ισχυρό άνεμο. Έτσι προτιμούμε ένα γερό πότισμα κάθε εβδομάδα το Καλοκαίρι για να τα αναγκάζουμε τη δεύτερη μέρα και τις υπόλοιπες να κατευθύνουν τις ρίζες τους βαθιά για το νερό που εκεί κατασταλάζει.

5. Με την τραγωδία στο Μάτι χωρικά και χρονικά κοντά μας καθώς και την οσμή του καιόμενου δάσους από τα πέριξ να μας επισκέπτεται σχεδόν κάθε Καλοκαίρι, ίσως θα έπρεπε να στρίψουμε και για λίγο το βλέμμα σε εκείνες τις αλέες, τις δεντροστοιχίες, που πανύψηλα εύφλεκτα δέντρα αγκαλιάζουν το’ να τα’ άλλο και με τα κλαδιά τους γλείφουν κυριολεκτικά τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων στις πλησίον πολυκατοικίες...

Και να! Στην πρώτη διασταύρωση αριστερά έξω από την αυλόπορτα μου όπου η συμβολή των οδών Φλωρίνης και Πίνδου συναντώ μια τέτοια αλέα που εκτείνεται στην βορεινή παρειά της Πίνδου μέχρι και την μεθεπόμενη διασταύρωση με την οδό Βερνάρδου. Αν όμως στρίψω δεξιά, τότε πάλι στην πρώτη διασταύρωση Φλωρίνης και Κύπρου, μια εσωτερική τούτη τη φορά συστοιχία κατάξερων κυπαρισσιών απόκρυψης από τον δρόμο και σχεδόν σε όλο το μεσημβρινό μέτωπο του οικοδομικού τετραγώνου, στο υπογάστριό του, στοιχειοθετεί μια ουσιαστική νάρκη να χρειάζεται έναν και μόνο σπινθήρα για να γίνουμε παρανάλωμα!

Σίγουρα τέτοιες ή παρόμοιες δεντροστοιχίες με πεύκα κυπαρίσσια ή άλλα δέντρα ευεπίφορα σε πυρκαγιά, θα υπάρχουν και σε άλλα αρκετά σημεία της πόλης μας. Ευτυχώς η ρυμοτομία της είναι καλή, προτιμάται ατύπως σαν πίστα εκμάθησης οδήγησης από σχετικές σχολές του λεκανοπεδίου και είναι εύκολα προσβάσιμη σε πυροσβεστικά οχήματα.

Θα ήταν όμως σοφό να σχεδιαστεί ένας χάρτης της με αυτά τα επικίνδυνα σημεία τονισμένα με έντονο χρώμα και να φτάσει σε μικρό σχήμα στα χέρια κάθε συνδημότη μας. Να εμπλουτιστούν ανάλογα με πυροσβεστικές φωλιές και ίσως η εγκατάσταση ενός σταθμού της πυροσβεστικής υπηρεσίας στον χώρο της πρώην ναυτικής βάσης θα ήταν μια καλή συντροφιά τόσο για την πόλη μας, τον ίδιο τον χώρο, όσο και για τους γύρω μας δήμους.Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος, Βριλήσσια.


readers  316


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης
Γι' αυτό σου λέω... πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο να, ξεχωρίζεις τους ανθρώπους, όχι να περιμένεις την πράξη - είναι τότε αργά.


Τα σχόλια σας...
Έρχονται μισθοφόροι στα Βριλήσσια;6/12/2019 Λεωνίδας Μάρκογλου
Φύλαξη αντλιοστασίων, μάλιστα. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, υπάρχει από τότε που κατασκευάστηκαν τα αντλιοστάσια. Εγώ θα μιλήσω για την δεξαμενή στην κορυφή του λόφου των Άνω Βριλησσίων. Επί διοίκησης Ιωαννίδη κάποια «καλόπαιδα» έσπασαν τον έναν από τους δύο αεραγωγούς της δεξαμενής και έριξαν μέσα στο νερό χώματα και πέτρες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αδειάσει τελείως η δεξαμενή για να καθαριστεί. Και καλά αυτοί έριξαν χώμα και πέτρες, εάν κάποιος «τρελαθεί» ή θέλει να κάνει κακό μπορεί να ρίξει οτιδήποτε θελήσει και να πάμε «αδιάβαστοι» όλοι εδώ στα Άνω Βριλήσσια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα άλλα αντλιοστάσια, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και δεν χωράνε παιχνίδια οποιουδήποτε είδους, έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας ότι η δεξαμενή χρειάζεται περίφραξη άμεσα και τοποθέτηση αγκαθωτού για να μην μπορεί κανένας να πλησιάσει. Τώρα δεν ξέρω αν θα μπουν φρουροί ή κάτι άλλο, αλλά κάτι πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ.
Η σπασμένη «γραμμή του δημότη» και η διοίκηση Μανιατογιάννη2/12/2019 Λεωνίδας Μάρκογλου
Θέλω να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με το Παροχή υπηρεσίας για την βελτιστοποίηση των διαδρομών αποκομιδής των απορριμματοφόρων» 4.960€. Δηλαδή ο διευθυντής, ο προϊστάμενος και οι τρεις επόπτες τι κάνουν; Δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα προγράμματα των απορριμματοφόρων; Αυτή είναι η δουλειά τους.Ποιός ξέρει καλύτερα από αυτούς; Ξέρουν πόσους κάδους έχει ο κάθε δρόμος και πόσα χιλιόμετρα κάνει κάθε απορριμματοφόρο για τη συλλογή τους. Ήμαρτον δηλαδή.
Τι είδαμε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που έρχεται στα Βριλήσσια!30/11/2019 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Οργισμένα νιάτα! Χωρίς βαθιές αναλύσεις για τα αίτια, μέσα στους κλειστούς δρόμους, τα αδιέξοδα και τρομερά διλήμματα, απλώνουν τις αλήθειες τους στο πανί όπως τις βλέπουν, όπως τις αισθάνονται και μας πετούν στα μούτρα: Την τύφλα μας στην Παιδαγωγική (Ο καραγκιόζης). Την οδυνηρή, την αβάσταχτη απόφαση (Index). Την κατά παραχώρηση κατανόηση και συγχώρηση (Μίλα). Το τι μας περιμένει (Στο δωμάτιο, Το βάρος της θάλασσας). Την γελοιοποίησή μας μέσα σε έναν επί γης και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας παράδεισο (Κλεονίκη). Την ευσπλαχνία τους (Chopper). Την νοσταλγική ουτοπία μιας πρωτόγονης ζωής (Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου). Τον ζαλισμένο έρωτα από το ορμονικό μαστίγωμα στην εφηβεία μέσα σ’ έναν κόσμο «λαμέ» (I am Mackenzie). Τις ικανότητές τους στο κατώφλι της νιότης (Ο Μάγκας). Ας θυμηθούμε εδώ και «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» του Ταρκόφσκι. Την αμοιβαία εξομολόγηση δύο θανάσιμων εχθρών από τον Κύπριο Ανδρέα Σιεηττάνη που ξέρει καλά το βαθύ πιστεύω ενός άρρωστου κομματιού του αγγλικού λαού να θεωρεί προέκταση της νησιωτικής του χώρας τις αποικίες βαφτισμένες κατά περίπτωση με διάφορα κίβδηλα ονόματα (Bόρειος Ιρλανδία, Ουαλία και Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αυτοκυβέρνητες επικράτειες, Αυτόνομες αποικίες, Αποικίες του στέματος, Προτεκτοράτα κ.ά.) ομνύοντας όλες στον ίδιο βασιλιά ή βασίλισσα. Αυτό το κομμάτι ψήφισε σύσσωμο το Brexit. Tούτα τα λίγα για τα οργισμένα νιάτα, τους μικρομηκάδες στη Δράμα, από το μικρό μέρος της δουλειάς τους που είδαμε στις 21 και 22 Νοέμβρη 2019 στο ΤΥΠΕΤ. Που ίσως να μη μπαίνουν εύκολα στα γνωστά μας κουτάκια! Στις δεκαετίες ή πενταετίες που ακολουθούν με τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που νομίζω ότι θα φέρουν, μάλλον είναι αδύνατο να προβλέψουμε την συμπεριφορά τους. Μεγάλη η συμπίεση και το μέλλον άδηλο. Πολύ άσχημο κόσμο τους παραδόσαμε…


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου