Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
20/8/2019

Η εποχή του φασκόμηλου

του Μπάμπη Δαμουλιάνου - Ευαγγελάτου

Πρωτογνώρισα τα Βριλήσσια στα τέλη της 10ετίας του 1950, αρχές εκείνης του 1960 με σπίτια μονόπατα, από το έδαφος υπερυψωμένα και αρκετά δίπατα (μονόροφα) από παντού ελεύθερα με πρασιές. Κοινότητα με προοπτικές κηπούπολης. Πολλά τα άκτιστα οικόπεδα με παραδοσιακές καλλιέργειες και χρήσεις της αττικής γης. Μικρά κοπάδια πρόβατα έφταναν να βόσκουν σχεδόν μέχρι το κέντρο τους. Λαϊκές αγορές δεν υπήρχαν και συνήθως προμηθευόμαστε τα κηπευτικά από τους ντόπιους καλλιεργητές. Στο σπίτι ενός τέτοιου καλλιεργητή ζήσαμε λίγο διάστημα με νοίκι ενώ αυτός περιορίστηκε με τη σύζυγο του σε ένα μικρό κατάλυμα εφαπτόμενο του σπιτιού. Ήταν στην οδό Πλαταιών αρ. 33. Πηγάδι, αντλία με αποθηκευτική δεξαμενή του νερού, ζαρζαβατικά, γίδα, κότες, μελίσσια... Το σπίτι πέτρινο, προ πολλού ακατοίκητο, υπάρχει και σήμερα.

Οι γονείς μου συνταξιούχοι δάσκαλοι, νησιώτες, χωρικοί, αγόρασαν δύο συνεχόμενα οικόπεδα στην οδό Φλωρίνης και στη συνέχεια ένα διαμέρισμα για την αδελφή μου στον ίδιο δρόμο. Είχαν αρχίσει να κτίζονται πολυκατοικίες. Καλή επιλογή. Δεκατρία χιλιόμετρα από το κέντρο της χώρας στην πλατεία συντάγματος. Υψόμετρο 240 μέτρα και το κλίμα καλό, ξηρό! Στα όρια της κοινότητας με τον γειτονικό δήμο Μελισσίων, είχαν υποδείξει στον Εθνικό ευεργέτη Κων/νο Σισμάνογλου την ανέγερση του ομώνυμου Φυματολογικού Ινστιτούτου. Είχα την τύχη να υπηρετήσω εκεί εσωτερικός βοηθός στην θωρακοχειρουργική του κλινική το 1970-1971. Μου διηγούνταν ότι λίγο πριν στον ελεύθερο χώρο του ιδρύματος, καλλιεργούσαν τα λαχανικά για τους ασθενείς του. Εκεί που σήμερα υπάρχει η προέκτασή του με την μετατροπή του σε Γενικό Νος/μείο. Στα Βριλήσσια δεν θυμάμαι τότε σήτες στα παράθυρα. Σπάνιζαν τα κουνούπια και αν εμφανίζονταν πού και πού ο καπνός ενός εντομοαπωθητικού τα κρατούσε μακριά. Απολαμβάναμε τα βράδια του Καλοκαιριού χωρίς τσιμπήματα.

Αυτά βέβαια όλα μια φορά κι ένα καιρό και στα παλιά τα χρόνια... Αλλά ο καιρός πέρασε, τα Βριλήσσια πληθυσμιακά μεγάλωσαν, έγιναν δήμος και το κλίμα άλλαξε προς το χειρότερο. Έγινε υγρό, ανθυγιεινό και έξω κυκλοφορούμε πετρελαιοπασαλειμμένοι με τις σχετικές λάσπες και τα σπρέι για των κουνουπιών την επέλαση με τους ιούς του Δυτικού Νείλου καβαλάρηδες. Στα σπίτια μας αμπαρωμένοι πίσω από σήτες. Σήτες παντού σε παράθυρα και πόρτες. Και οι πάσχοντες από ρευματικές παθήσεις που κατέφευγαν στην πόλη μας για το ξηρό της κλίμα να πονούν το ίδιο, όπως στις υγρές επαρχίες τους που άφησαν.

Θα έκανα όμως μεγάλο λάθος αν έριχνα ολοκληρωτικό το φταίξιμο στη μαζική εγκατάσταση των νέων συνδημοτών και συνδημοτισσών μου, στους οποίους οφείλω την οργανωμένη ζωή που απολαμβάνω στην πόλη μας με τις πολλές υπηρεσίες, τις δουλειές τους, την σχετική αυτάρκεια και την σημαντική απεξάρτηση από το κέντρο της πρωτεύουσας. Τους καταλογίζω όμως μαζί και στον εαυτό μου το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και γι’ αυτά που μπορούμε να κάνουμε για μια διορθωτική πορεία ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Πρωταρχικό μας καθήκον θεωρώ την συνετή διαχείριση του νερού! Αυτού του αγαθού που σ’ αυτό το μέρος του κόσμου που έλαχε να ζούμε μας παρέχεται μέχρι στιγμής σε επάρκεια και το οποίο ας μη το ξεχνάμε, έρχεται από τον Μόρνο με σημαντικό κόστος! Η υπερκατανάλωση του δεν προσθέτει σε πολιτισμό και κύρος αλλά αφαιρεί.

Έτσι στον τόπο μας οι ιδιωτικές πισίνες συνιστούν πρόκληση, τους πρέπει βαριά φορολογία και κοινωνική αποστροφή. Γι’ αυτούς που πέφτει μακριά η θάλασσα, υπάρχουν τα δημόσια, τα δημοτικά και τα ιδιωτικά κολυμβητήρια. Σκούπες για τις αυλές και τα αυτοκίνητα στο πλυντήριο. Το καθημερινό μας λουτρό με ρυθμιζόμενο κρουνό. Αλλά εκεί που νομίζω πως πρέπει να εστιάσουμε εντονότερα την προσοχή μας είναι στην ξενόφερτη, την γενικευμένη άμα και απαράδεκτη μόδα του γκαζόν σε πάρκα, δημόσιες πρασιές, σπίτια και τους ελεύθερους χώρους των πολυκατοικιών. Ακόμη και με ψηλά τον ήλιο τις μέρες του Καλοκαιριού, οι πίδακες της τεχνητής βροχής και το ξεφάντωμα των κουνουπιών!... Αυτό μπορούμε και πρέπει να το σταματήσουμε με την εκπαίδευση και την πειθώ για ένα ξαναγύρισμα στα δέντρα μας με τις γλυκές γεύσεις της εποχής, στους θάμνους και στα λουλούδια της ελληνικής γης με τα μεθυστικά τους αρώματα και χρώματα. Γιατί άλλες οι ακτές της Βορειοδυτικής Ευρώπης στον Ατλαντικό με τις συχνές ποτιστικές βροχές και τα λιβάδια τους και άλλη η πατρίδα μας. Ας κρατήσει ο κάθε τόπος τις ομορφιές του και ας τις χαιρόμαστε στα εναλλάξ ταξίδια μας.

Αυτά έχω τουλάχιστο να πω απευθυνόμενος κυρίως στην κατ’ ουσία ή κατά φαντασία μεσαία και μικρομεσαία τάξη της πόλης μας που την φαντάζουμε να με ακούει με μία μάνικα στο χέρι και ένα εισιτήριο στην τσέπη για μια ολιγοήμερη απουσία στη Λόντρα, για τι άλλο; Για ψώνια φυσικά και έναν περίπατο στα πάρκα του με το πολύ γρασίδι... Ας το χορτάσει εκεί!

Περπατώ στα Βριλήσσια και νοσταλγώ τέτοια εποχή του φασκόμηλου τη μοσχοβόλια και την σπιρτάδα από του θυμαριού το άρωμα στο νησί μου. Θα μπορούσαν να μου τα δίνουν κι εδώ στις αναγκαστικές διαδρομές μου με αντάλλαγμα το σβήσιμο της ελάχιστης δίψας τους με την μέθοδο της σταγόνας στις πρασιές και τα πάρκα μας.





Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος


readers  412


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:



Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης
Γι' αυτό σου λέω... πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο να, ξεχωρίζεις τους ανθρώπους, όχι να περιμένεις την πράξη - είναι τότε αργά.


Τα σχόλια σας...
Έρχονται μισθοφόροι στα Βριλήσσια;6/12/2019 Λεωνίδας Μάρκογλου
Φύλαξη αντλιοστασίων, μάλιστα. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, υπάρχει από τότε που κατασκευάστηκαν τα αντλιοστάσια. Εγώ θα μιλήσω για την δεξαμενή στην κορυφή του λόφου των Άνω Βριλησσίων. Επί διοίκησης Ιωαννίδη κάποια «καλόπαιδα» έσπασαν τον έναν από τους δύο αεραγωγούς της δεξαμενής και έριξαν μέσα στο νερό χώματα και πέτρες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αδειάσει τελείως η δεξαμενή για να καθαριστεί. Και καλά αυτοί έριξαν χώμα και πέτρες, εάν κάποιος «τρελαθεί» ή θέλει να κάνει κακό μπορεί να ρίξει οτιδήποτε θελήσει και να πάμε «αδιάβαστοι» όλοι εδώ στα Άνω Βριλήσσια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα άλλα αντλιοστάσια, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και δεν χωράνε παιχνίδια οποιουδήποτε είδους, έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας ότι η δεξαμενή χρειάζεται περίφραξη άμεσα και τοποθέτηση αγκαθωτού για να μην μπορεί κανένας να πλησιάσει. Τώρα δεν ξέρω αν θα μπουν φρουροί ή κάτι άλλο, αλλά κάτι πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ.
Η σπασμένη «γραμμή του δημότη» και η διοίκηση Μανιατογιάννη2/12/2019 Λεωνίδας Μάρκογλου
Θέλω να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με το Παροχή υπηρεσίας για την βελτιστοποίηση των διαδρομών αποκομιδής των απορριμματοφόρων» 4.960€. Δηλαδή ο διευθυντής, ο προϊστάμενος και οι τρεις επόπτες τι κάνουν; Δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα προγράμματα των απορριμματοφόρων; Αυτή είναι η δουλειά τους.Ποιός ξέρει καλύτερα από αυτούς; Ξέρουν πόσους κάδους έχει ο κάθε δρόμος και πόσα χιλιόμετρα κάνει κάθε απορριμματοφόρο για τη συλλογή τους. Ήμαρτον δηλαδή.
Τι είδαμε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που έρχεται στα Βριλήσσια!30/11/2019 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Οργισμένα νιάτα! Χωρίς βαθιές αναλύσεις για τα αίτια, μέσα στους κλειστούς δρόμους, τα αδιέξοδα και τρομερά διλήμματα, απλώνουν τις αλήθειες τους στο πανί όπως τις βλέπουν, όπως τις αισθάνονται και μας πετούν στα μούτρα: Την τύφλα μας στην Παιδαγωγική (Ο καραγκιόζης). Την οδυνηρή, την αβάσταχτη απόφαση (Index). Την κατά παραχώρηση κατανόηση και συγχώρηση (Μίλα). Το τι μας περιμένει (Στο δωμάτιο, Το βάρος της θάλασσας). Την γελοιοποίησή μας μέσα σε έναν επί γης και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας παράδεισο (Κλεονίκη). Την ευσπλαχνία τους (Chopper). Την νοσταλγική ουτοπία μιας πρωτόγονης ζωής (Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου). Τον ζαλισμένο έρωτα από το ορμονικό μαστίγωμα στην εφηβεία μέσα σ’ έναν κόσμο «λαμέ» (I am Mackenzie). Τις ικανότητές τους στο κατώφλι της νιότης (Ο Μάγκας). Ας θυμηθούμε εδώ και «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» του Ταρκόφσκι. Την αμοιβαία εξομολόγηση δύο θανάσιμων εχθρών από τον Κύπριο Ανδρέα Σιεηττάνη που ξέρει καλά το βαθύ πιστεύω ενός άρρωστου κομματιού του αγγλικού λαού να θεωρεί προέκταση της νησιωτικής του χώρας τις αποικίες βαφτισμένες κατά περίπτωση με διάφορα κίβδηλα ονόματα (Bόρειος Ιρλανδία, Ουαλία και Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αυτοκυβέρνητες επικράτειες, Αυτόνομες αποικίες, Αποικίες του στέματος, Προτεκτοράτα κ.ά.) ομνύοντας όλες στον ίδιο βασιλιά ή βασίλισσα. Αυτό το κομμάτι ψήφισε σύσσωμο το Brexit. Tούτα τα λίγα για τα οργισμένα νιάτα, τους μικρομηκάδες στη Δράμα, από το μικρό μέρος της δουλειάς τους που είδαμε στις 21 και 22 Νοέμβρη 2019 στο ΤΥΠΕΤ. Που ίσως να μη μπαίνουν εύκολα στα γνωστά μας κουτάκια! Στις δεκαετίες ή πενταετίες που ακολουθούν με τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που νομίζω ότι θα φέρουν, μάλλον είναι αδύνατο να προβλέψουμε την συμπεριφορά τους. Μεγάλη η συμπίεση και το μέλλον άδηλο. Πολύ άσχημο κόσμο τους παραδόσαμε…


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009




Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.




   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου