Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
24/10/2019

Η εκδρομή στη Δημητσάνα

του Μπάμπη Δαμουλιάνου - Ευαγγελάτου

Άλλη μια καλή ημερήσια εκδρομή της «Cine Δράση» Βριλησσίων για τα μέλη και τους φίλους της στην καρδιά του Μωριά την 20ή του Οκτώβρη 2019.

Εκεί που στέριωσε η επανάσταση της παλιγγενεσίας από την άλωση της Τριπολιτσάς 198 χρόνια πριν μέχρι την νικηφόρα ναυμαχία του Ναβαρίνου το 1927.

Στο ίδιο νησί του μυθικού Πέλοπα που έτσι το είπαν και το ένιωσαν οι προϊστορικοί Έλληνες, το υιοθέτησαν οι ιστορικοί και το πραγματοποίησαν οι Νεοέλληνες με την διώρυγα της Κορίνθου.

Στη μεγαλόνησο μας που δεν έπαψαν να βιώνονται, να γράφονται και να παίζονται τραγωδίες από την εποχή των Ατρειδών μέχρι σήμερα πάνω στα ίδια λιθάρια που βάφτηκαν με αίμα και πελεκημένα δοξάστηκαν στις σκηνές των ξακουστών θεάτρων της αλλά και σε όλα τα αξιόλογα παλκοσένικα στα πέρατα του κόσμου. Ακόμη και στο πανί όπως η τελευταία πράξη της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης με την «Κάθοδο των εννιά» του πρόσφατα εκλιπόντος σκηνοθέτη Χρίστου Σιοπαχά σε σενάριο πάνω στην ομώνυμη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού.Και λες και τόχα τάμα μόλις επέστρεψα στο σπίτι μου μετά την ολοήμερη 12άωρη απόδραση από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, κτύπησε το τηλέφωνο και μου είπαν πως στην ΕΡΤ1 παιζόταν το έργο «Μάθε παιδί μου γράμματα» του Θόδωρου Μαραγκού με τους Νίκο Καλογερόπουλο, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Κώστα Τσάκωνα και Άννα Μαντζουράνη. Ξεσκόνισα το αραχνιασμένο χαζοκούτι, έβαλα τα καλώδια στις πρίζες και το ξαναείδα (όσο πρόφτασα), γυρισμένο στη Στεμνίτσα όπου πριν πέντε ώρες έπινα καφέ στην Πλατεία της Γερουσίας, όνομα προς τιμή της πρώτης εκεί επαναστατικής κυβέρνησης το 1821.

Και κοντά στο επίκεντρο της εκδρομής μας που ήταν το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα για να μας ξαναθυμίσει μια μορφή ήπιας ενέργειας που τόσο πετυχημένα κυρίως με τον μπαρουτόμυλο στήριξε την επιβίωση του αγώνα το 21 χωρίς την αλλοίωση του τοπίου, σε αντίθεση με τα σημερινά θηριώδη έργα των φραγμάτων και τις εκτροπές των ποταμών, πολλοί οι συνειρμοί και ανάλογες οι σκέψεις: Γιατί οι ορεινοί όγκοι της πατρίδας μας, μακριά από το μέγεθος των υδατοκρημνίσεων εκείνων της Παραγουάης που της δίνουν την δυνατότητα να εξάγει απ’ αυτές ηλεκτρική ενέργεια σε όμορες χώρες, έχουν πολλά σημεία όπως εκείνο της Δημητσάνας που θα μπορούσαν να ενισχύουν τη ΔΕΗ Χειμώνα-Καλοκαίρι.

Αλλά μια εκδρομή στην Αρκαδία αποζημιώνει πολλαπλά κόμη και τον ανημέρωτο επισκέπτη. Είναι η ίδια η φύση του τοπίου που την κάνει για πολλούς συνέλληνες και ξένους τον ομορφότερο νομό της χώρας μας. Η ταυτόχρονη συνύπαρξη των κατάφυτων με την γνωστή και σπάνια βλάστηση (Κεφαλληνιακή Ελάτη) ή γυμνών βουνών και βράχων με τα περίκλειστα ρουμάνια που σέρνεται η πρωινή ομίχλη και τα γόνιμα οροπέδια με τα φερτά πλούσια σε οργανικές ουσίες ή ελαφρά αμμούσια χώματα αντάμα με την τοπική μυθολογία, που οδήγησαν σε εκείνον τον διεθνώς καθιερωμένο όρο τον ονομαζόμενο «Αρκαδισμό». Καλλιτεχνικός, ποιητικός και φιλοσοφικός όρος που παραπέμπει σε μια ευτυχισμένη, ανέμελη, βουκολική, λιτή και ερωτική ζωή των αρχαίων Αρκάδων με τον τραγοπόδαρο, κερασφόρο και δασύτριχο Θεό τους Πάνα να τους παίζει τη φλογέρα του και αυτοί να είναι αυτάρκεις στον ευλογημένο τους τόπο.

Όνειρο με τις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας πέρα για πέρα πραγματοποιήσιμο για όλους τους κατοίκους της γης με την εναλλακτική του πλήρους αφανισμού μας! Ας διαλέξουμε...
Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος, Βριλήσσια.
Υ.Γ. Και αυτή μας η εκδρομή με τις πρωτεργάτριες εκλεκτές Κυρίες της λέσχης μας Μαρίνα Παπαχριστοδούλου, Βάλια Παπαπαναγοπούλου και Μαρία Στίγκα που τράβηξαν το κουπί! Τις ευχαριστούμε.


Φωτογραφία: Στο Μουσείο Υδροκίνησης


readers  306


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Ράινερ Μαρία Ρίλκε
Το ωραίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η Αρχή του Τρομερού.


Τα σχόλια σας...
Πορεία -εν χαρά και δημιουργία- μέσα σε έρημο!13/1/2020 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Λόγος βαθιά ελληνικός με ρίζες που πάνε πίσω δυόμισι χιλιάδες χρόνια και πλέον. Όταν σ’ αυτόν τον τόπο που σήμερα πατούμε ζούσαν και τον έκτιζαν έλληνες πολίτες με έργα, λόγια γραφτά που έμειναν και θυσίες! Και εννοούμε τους πολίτες και όχι τους ιδιώτες με την έννοια που επέζησε στη γλώσσα την αγγλική. Και να σκεφτεί κανείς πως αυτό γινότανε όχι σε τριακόσιους περίπου δήμους που αριθμούμε σήμερα αλλά πολύ περισσότερους. Πάνω από χίλιες «πόλεις – κράτη» τότε ελληνικά, όπως πρόσφατα πληροφορήθηκα από χρονογράφημα πασίγνωστου στον κόσμο δημοσιογράφου μας , που η Δημοκρατία εδώ κι’ αλλού πολλά του οφείλει… Και η συλλογικότητα μας «Δράση για μια Άλλη Πόλη» επιμένει! Κι’ αν βαδίζουμε μέσα στην έρημο κατά τον ηγήτορα μας Γιάννη Τσούσια, άλλος δρόμος σωστός και όμορφος για μας δεν υπάρχει.


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2020 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου