Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
21/12/2019

«Το σινεμά της Ισλανδίας: Μικρό αλλά φιλόδοξο»

Κινηματογραφική Γεωγραφία, 10η συνάντηση. Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 8:00 μ.μ. στο στέκι της "Δράσης"


Κινηματογραφική Γεωγραφία
Συνάντηση 10η.
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 8:00 μ.μ., Πάρνηθος 21

Θέμα: «Το σινεμά της Ισλανδίας: Μικρό αλλά φιλόδοξο»

Η πρεμιέρα του φιλμ «Land and Sons» τον Ιανουάριο του 1980 προανήγγειλε τη γένεση της κινηματογραφικής παραγωγής στην Ισλανδία. Ωστόσο, η ιστορία του ισλανδικού κινηματογράφου πηγαίνει πολύ πίσω. Ταινίες δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα το 1903. Η παλαιότερη συντηρημένη ταινία είναι ένα τρίλεπτο ντοκιμαντέρ του Dane Alfred Lind, που χρονολογείται από το 1906, και το 1919 ο Gunnar Sommerfeldt σκηνοθέτησε το πρώτο φιλμ μεγάλου μήκους που δημιουργήθηκε στην χώρα βασισμένο στο βιβλίο του ντόπιου συγγραφέα Gunnar Gunnarsson's «The Story of the Borg Family». Αν και ήταν λίγοι και δημιούργησαν σε χρονική απόσταση ο ένας από τον άλλον υπήρξε ένας αριθμός Ισλανδών κινηματογραφιστών που εργάζονταν πριν το 1980. Ίσως ο μεγαλύτερος μεταξύ τους ήταν ο Loftur Gudmundsson, του οποίου η φάρσα «The Adventures of Jon and Gvendur» (1923) είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας. Δικό του φιλμ, το «Between Mountain and Shore» (1949) είναι και το πρώτο Ισλανδικό φιλμ μεγάλου μήκους.

Στη δεκαετία του 1970 μια ομάδα από σκηνοθέτες που πρόσφατα είχαν ολοκληρώσει τις κινηματογραφικές σπουδές τους στην Ευρώπη επέστρεψαν στην Ισλανδία, εργάστηκαν αρχικά κυρίως για την τηλεόραση αλλά αυτό άλλαξε μετά το 1978 όταν ιδρύθηκε το Ισλανδικό Ταμείο Κινηματογράφου και διατέθηκαν κεφάλαια για την παραγωγή ταινιών. Το 1979 δημιουργήθηκαν τρία φιλμ και τον Ιανουάριο του 1980 έκανε την πρεμιέρα της η πρώτη από αυτές, το «Land and Sons» του Ágúst Gudmundsson. Έκτοτε έχει παραχθεί ένας μεγάλος αριθμός ταινιών που έχουν βρει διανομή σε πάρα πολλές χώρες. Στη δεκαετία του '80 τα φιλμ με θέμα τους βίκινγκς του Hrafn Gunnlaugsson («When the Raven Flie») συγκέντρωσαν τη προσοχή κοινού και κριτικών σε όλο τον κόσμο, ενώ στη δεκαετία του '90 σειρά είχαν οι γλυκόπικρες ταινίες του Fridrik Thor Fridriksson, του οποίου το φιλμ «Children of Nature» (1991) έφτασε στην τελική πεντάδα των Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η υποψηφιότητα αυτή ανέδειξε τον ίδιο και έκανε γνωστό το γεγονός ότι στην Ισλανδία υπήρχε μια δημιουργική και ταλαντούχα κινηματογραφική ομάδα. Ένα σύνολο ταινιών με ευρύτερη θεματολογία άρχισε να φτάνει στο διεθνές κοινό και η νεοσύστατη κινηματογραφική βιομηχανία της ενισχύθηκε.

Τον 21ο αιώνα δημιουργήθηκαν υπέροχες ταινίες και οι σκηνοθέτες τους έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Ξεχωρίζουν οι: Baltasar Kormákur με ταινίες όπως «101 Reykjavik», «Jar City», «The Deep»), ο Dagur Kári «Noi Albinoi», ο Ragnar Bragason «Children», «Parents», ο Rúnar Rúnarsson «Volcano» και ο Hafsteinn Gunnar Sigurdsson «Either Way». Υπάρχει επίσης μια σειρά κινηματογραφιστών που ασχολείται με μεγάλη επιτυχία με τα φιλμ μικρού μήκους και τα ντοκιμαντέρ. Όλοι μαζί αναδεικνύουν το σινεμά της πατρίδας τους στο εξωτερικό.

Ο Baltasar Kormákur είναι χωρίς αμφιβολία ο γνωστότερος, σημαντικότερος, παραγωγικότερος Ισλανδός σκηνοθέτης και ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους σε όλο τον κόσμο. Έκανε το ντεμπούτο του με το φιλμ «101 Ρέικιαβικ» (2000) και τα επόμενα χρόνια σκηνοθέτησε ή συμμετείχε στην παραγωγή είκοσι, περίπου, ταινιών μεγάλου μήκους.

Η άνοδος του Ισλανδικού σινεμά συνεχίζεται και στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Οι ταινίες που παράγονται αυτή την περίοδο κερδίζουν πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια γυναίκες σκηνοθέτες μπαίνουν δυναμικά στο στίβο. Δύο από αυτές η Μπένεντικτ Έρλινγκσον με το «Γυναίκα σε πόλεμο» (2018) και η Ίζολντ Ουγκαντότιρ με το «Ανάσα Ελευθερίας», (2018) απέσπασαν πολλά βραβεία παγκοσμίως και στην Ελλάδα και δικαίως θεωρούνται σημαντικές για το μέλλον του σινεμά της χώρας τους.

Η θεματολογία του Ισλανδικού κινηματογράφου χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία. Κεντρικό θέμα, όμως, παραμένει πάντα η αντίθεση ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη Ισλανδία, ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Στη νέα χιλιετία η τάση είναι να απεικονίζεται η σύγχρονη αστική ζωή χωρίς τη νοσταλγική λαχτάρα για το μακρινό παρελθόν που χαρακτήριζε πολλές από τις ταινίες των παρελθόντων χρόνων.


Διδασκαλία: Παναγιώτης Δενδραμής, σκηνοθέτης και διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή στις συζητήσεις:
www.cinedrasi.com
www.drasivrilissia.gr

Δηλώσεις συμμετοχής: στο τηλέφωνο 2111165797 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: cinedrasi2011@gmail.comreaders  158


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Ράινερ Μαρία Ρίλκε
Το ωραίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η Αρχή του Τρομερού.


Τα σχόλια σας...
Πορεία -εν χαρά και δημιουργία- μέσα σε έρημο!13/1/2020 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Λόγος βαθιά ελληνικός με ρίζες που πάνε πίσω δυόμισι χιλιάδες χρόνια και πλέον. Όταν σ’ αυτόν τον τόπο που σήμερα πατούμε ζούσαν και τον έκτιζαν έλληνες πολίτες με έργα, λόγια γραφτά που έμειναν και θυσίες! Και εννοούμε τους πολίτες και όχι τους ιδιώτες με την έννοια που επέζησε στη γλώσσα την αγγλική. Και να σκεφτεί κανείς πως αυτό γινότανε όχι σε τριακόσιους περίπου δήμους που αριθμούμε σήμερα αλλά πολύ περισσότερους. Πάνω από χίλιες «πόλεις – κράτη» τότε ελληνικά, όπως πρόσφατα πληροφορήθηκα από χρονογράφημα πασίγνωστου στον κόσμο δημοσιογράφου μας , που η Δημοκρατία εδώ κι’ αλλού πολλά του οφείλει… Και η συλλογικότητα μας «Δράση για μια Άλλη Πόλη» επιμένει! Κι’ αν βαδίζουμε μέσα στην έρημο κατά τον ηγήτορα μας Γιάννη Τσούσια, άλλος δρόμος σωστός και όμορφος για μας δεν υπάρχει.


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2020 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου