Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
8/1/2020

Οικόπεδο στην είσοδο των Άνω Βριλησσίων: Διαλεκτική οικοδόμησης μιας πρότασης

του Μπάμπη Δαμουλιάνου - Ευαγγελάτου

Άρχισε με μια αυθαίρετη πράξη της δημοτικής αρχής από το παρκάρισμα των οχημάτων καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων της πόλης μας σε χώρο της πρώην ναυτικής βάσης.

Ακολούθησε καταγγελία από την Πολεοδομία και επιβολή ή απειλή επιβολής προστίμου. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο Δήμος σκέφτηκε για νέα στάθμευση των οχημάτων στο αδιαμόρφωτο τραπεζοειδές οικόπεδο το οριζόμενο από την κάθετη διασταύρωση των λεωφόρων ταχείας κυκλοφορίας Πεντέλης και Αναπαύσεως, την παράλληλη προς την δεύτερη οδό Βορ. Ηπείρου και των παρακείμενων οικιών της ανατολικής του πλευράς.

Τούτο καθώς ήταν φυσικό σήκωσε, προκάλεσε, την άμεση διαμαρτυρία των εκεί διαβιούντων συνδημοτών μας. Εκτός τούτου ο χώρος αυτός μάλλον δεν επαρκεί για τον αριθμό των οχημάτων, το απαραίτητο πλυντήριο, την αποθήκευση των κάδων και των άλλων συναφών αυτής της χρήσης εργασιών. Η σκέψη της κάθετης ανάπτυξης με υπογειοποίηση και υπερύψωση ίσως θα πρέπει να αποκλειστεί σαν κοστοβόρα, από τον συνυπάρχοντα βραχισμό του οικοπέδου.

Ακόμη ένας άλλος παράγοντας ψυχολογικός, αισθητικός αυτή τη φορά, δεν συνηγορεί κατά την γνώμη μου γι’ αυτή την επιλογή. Ο χώρος αυτός από τη θέση του στην είσοδο, την πρόσοψη, τη μόστρα και πρώτη εντύπωση στο έμπα του τμήματος εκείνου του Δήμου μας που αναφέρεται σαν Άνω Βριλήσσια βοά, φωνάζει για μια κατασκευή σε μορφή και λειτουργία που θα αναβαθμίζει την περιοχή και την πόλη μας όλη.

Έτσι με έναν προστατευτικό τοίχο αντιστήριξης στις δυτική (Λ. Πεντέλης) και νότια (Λ. Αναπαύσεως) πλευρές –μικρού σχετικά κόστους- το οικόπεδο μπορεί να οριζοντοποιηθεί και πάνω του να στηθεί ένα πολυδύναμο κέντρο πολιτισμού που θα συναντήσει τις συνεχώς αυξανόμενες πνευματικές ανάγκες της νεολαίας μέχρι και εκείνες των απομάχων της ζωής. Ήδη το ανάλογο υπάρχον στο πάρκο Μίκη Θεοδωράκη έχει φθάσει ήδη στα όρια του, ασφυκτιά, τη στιγμή που η πόλη μας ταχύτατα αναπτύσσεται και η ικανοποίηση αυτών των αναγκών θα πρέπει να αναζητηθεί εντός της με αξιοποίηση του δικού της δυναμικού και όχι εκτός των ορίων της, όπως συχνά συμβαίνει. Θα μπορούσε τουλάχιστον ν’ αρχίσει έστω και με μία αμφιθεατρική αίθουσα συνοδευόμενη από ένα κυλικείο για τις ώρες λειτουργίας της.

Την εισβολή της δοκιμασμένης πλέον νέας τεχνολογίας με τα σύγχρονα οικοδομικά υλικά που ανταγωνίζονται επάξια το μπετόν σε κόστος και υπερτερούν με ελαφρότερες αθρωτές κατασκευές υψηλής αντισεισμικότητας, αρχιτεκτονικής ευπλαστότητας, αξιόπιστη θερμική και ηχητική μόνωσης καθώς και ταχύτητα κατασκευής την βλέπουμε γύρω μας στα πολυκαταστήματα, τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακόμη και σε μικρές μονοκατοικίες.

Όραμα απαιτείται για πράξεις χρειαζούμενες κατά προτεραιότητα, σεβασμό στα οικονομικά του Δήμου, διαβούλευση με ενεργούς πολίτες και όχι προχειρότητες για απαράδεχτα κιτς και σπατάλες...
Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος, Βριλήσσιαreaders  323


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Μιχάλης Κατσαρός
Αν έχετε κλειστές τις πόρτες ούτε οράματα / ούτε μαρμαρυγές / εξακοντίζονται.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2020 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου