Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
1/2/2020

Κινηματογραφική Γεωγραφία - 14η Συνάντηση: Κίνα - Χονγκ Κονγκ - Ταϊβάν

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, 8:00 μ.μ., Πάρνηθος 21

Κινηματογραφική Γεωγραφία - Συνάντηση 14η
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, 8:00μμ, Πάρνηθος 21
Θέμα: Κίνα η συνέχεια - Χονγκ Κονγκ - Ταϊβάν

Καθώς οι σκηνοθέτες σε όλη την περιοχή πειραματίζονταν, ριζοσπαστικές αλλαγές πραγματοποιούνταν στην κινηματογραφική κουλτούρα της ηπειρωτικής Κίνας και παράλληλα αλλάζει ο κινηματογράφος στο Χονγκ Κόνγκ και την Ταϊβάν. Αν και διαφέρουν σημαντικά από πολλές απόψεις, οι σχεδόν ταυτόχρονες κινηματογραφικές αναγεννήσεις που σημειώθηκαν σε αυτές τις δύο περιοχές μοιράζονται ισχυρούς δεσμούς και έχουν πολλά κοινά στοιχεία με την δουλειά των κινηματογραφιστών της 4ης και της 5ης γενιάς στην ηπειρωτική χώρα.

Συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων, κοινή και στις τρεις περιοχές, τα νέα κινηματογραφικά κινήματα έχουν προκαθορισμένους θηλυκούς χαρακτήρες, και συγκεκριμένες ηθοποιούς που τους υποδύονται. Το Νέο Κύμα του Χονγκ Κονγκ χαρακτηρίζεται από τον σκληρό κοινωνικό ρεαλισμό της Ann Hui και τον άκρως εφευρετικό εξτρεμισμό του Τσούι Χάρκ και αμφισβητεί την εμπορική βιομηχανία της περιοχής με ένα συνδυασμό περιθωριακού περιεχομένου, τοπικής ιδιαιτερότητας και κινηματογραφικής κομψότητας. Στην Ταϊβάν, όπου η αυστηρή λογοκρισία του καθεστώτος εξασθενεί, η εμφάνιση των Hou Hsiao- Ηsien και Edward Yang σημάδεψε την άφιξη μιας νέας γενιάς δημιουργών.

Το τέλος του 20ού αιώνα, χαρακτηρίστηκε από την ανάδειξη της ηπειρωτικής Κίνας σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, την εκπληκτικά ομαλή (μέχρι τις φετινές κινητοποιήσεις) επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική χώρα ως Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας και έναν κάποιον, όχι πολύ σοβαρό, εκδημοκρατισμό στην Ταϊβάν. Καθώς οι πολιτικές, πολιτιστικές και εμφύλιες συγκρούσεις φάνηκαν να υποχωρούν, η συλλογική συνείδηση που δέσμευε τις προηγούμενες γενιές άρχισε να διασκορπίζεται, επιτρέποντας στους πιο ξεχωριστούς κινηματογραφιστές να βγουν στο προσκήνιο του διεθνούς σινεμά. Στο Χονγκ Κονγκ, το δεύτερο κύμα με επικεφαλής τους Wong Kar-wai και Stanley Kwan οδήγησε στη δημιουργία απίστευτα πλούσιων, εξαιρετικά στυλιζαρισμένων ταινιών, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχουν οι In the Mood of Love, Wong's Chungking Express (1994) και άλλες. Αυτές οι ταινίες εισήγαγαν μια νέα ισχυρή κινηματογραφική αισθητική τέχνης στον διεθνή κινηματογράφο. Πιο συναρπαστικός σκηνοθέτης της Ταϊβάν θεωρείται σήμερα ο Tsai Ming-liang. Οι αισθητικοί πειραματισμοί των Wong Kar Wai και Tsai Ming-Liang αντικατοπτρίζονται στη δουλειά πολλών σκηνοθετών της ηπειρωτικής Κίνας.


Διδασκαλία: Παναγιώτης Δενδραμής, σκηνοθέτης και διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχή στις συζητήσεις:
www.cinedrasi.com
www.drasivrilissia.gr

Δηλώσεις συμμετοχής: στο τηλέφωνο 2111165797 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: cinedrasi2011@gmail.comreaders  150


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Μιχάλης Κατσαρός
Αν έχετε κλειστές τις πόρτες ούτε οράματα / ούτε μαρμαρυγές / εξακοντίζονται.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2020 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου