Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
17/2/2020

Λίγα λόγια για τον Σάμη Γαβριηλίδη

της Φωτεινής Κατσαμπούρη

Τον Σάμη τον γνώρισα πριν πολλά χρόνια ως γείτονα στα Βριλήσσια σε φιλικές, κοινωνικές και επαγγελματικές συναναστροφές. Η καλλιέργεια του, η ποιότητα του χαρακτήρα του, η ανθρώπινη ζεστασιά που εξέπεμπε γίνονταν πολύ γρήγορα αντιληπτές σε όσους τον συναναστρέφονταν. Όμως, ο λόγος που γράφω αυτά τα λίγα λόγια γι’ αυτόν, είναι γιατί θεωρώ υποχρέωσή μου να κάνω γνωστή την έκφραση της γενναιοδωρίας του και της υψηλής πνευματικής και ψυχικής του καλλιέργειας, σε όφελος των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων στο οποίο υπηρέτησα ως Διευθύντρια για οκτώ έτη. Από την συνεργασία μου με τον Σάμη και την συνδρομή του ωφελήθηκαν δεκάδες μαθητές της γειτονιάς μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σάμης με βοήθησε, με τον καλύτερο τρόπο, να υλοποιήσω έναν από τους στόχους που έθεσα από την αρχή της θητείας μου με σοβαρότητα, συνέπεια και σεμνότητα, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Είχα την ιδέα να παρακινήσω τους μαθητές/τριες του σχολείου μας να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα όνειρά τους σε μορφή ποιημάτων ή πεζών και, στη συνέχεια, αυτά να εκδοθούν. Ζήτησα, λοιπόν, από τον Σάμη τις γνώσεις του για την υλοποίηση αυτής της δράσης και εκείνος όχι μόνο με βοήθησε αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου: αγκάλιασε με ενθουσιασμό την ιδέα και έγινε χορηγός της έκδοσης για όλα τα χρόνια της θητείας μου. Έτσι, στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς κυκλοφορούσε ένας τόμος με τον τίτλο «Εφηβικές σκέψεις και συναισθήματα» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Ασχολιόταν ο ίδιος με την έκδοση, μας τύπωνε έναν ικανό αριθμό αντιτύπων, ώστε οι μαθητές να πάρουν περισσότερα του ενός για να δώσουν και στα αγαπημένα τους πρόσωπα και να μείνει ένα απόθεμα για το αρχείο του σχολείου. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, παραχωρούσε το χώρο του, το χώρο των εκδόσεων, για να παρουσιάσουν τα παιδιά τις δημιουργίες τους, ως ποιητές. Αυτές οι βραδιές χάρισαν στα παιδιά μας, στους γονείς τους και σε μας τους εκπαιδευτικούς στιγμές μεγάλης χαράς και συγκίνησης.

Ο Σάμης μου πρότεινε αρκετές φορές να δώσουμε, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το κόστος της έκδοσης, αντίτυπα των βιβλίων με τα έργα των παιδιών στα βιβλιοπωλεία των Βριλησσίων με σκοπό να δουν οι μαθητές μας τις δημιουργίες τους στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, γεγονός που δεν ευοδώθηκε για λόγους νομικών διαδικασιών, που δεν μπορούσαμε, δυστυχώς, να παρακάμψουμε. Θεωρώ ότι περισσότεροι από διακόσιοι μαθητές μας συμμετείχαν κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της θητείας μου στο πρόγραμμα αυτό και με την συνδρομή του Σάμη είδαν τα γραπτά τους τυπωμένα σε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο τόμο, ισάξιο με οτιδήποτε άλλο εξέδιδε, τον οποίο φύλαξαν στο αρχείο τους, χάρισαν στα αγαπημένα τους πρόσωπα, διάβασαν στο κοινό. Μέσα από τη διαδικασία αυτή απέκτησαν την εμπειρία ενός άλλου ποιοτικού δρόμου προσέγγισης της καθημερινότητας, της ζωής, του μέλλοντος. Γιατί αυτές οι δράσεις αυτόν τον στόχο είχαν και ο Σάμης, που υπηρέτησε το βιβλίο, τον πολιτισμό και την τέχνη με συνέπεια, το γνώριζε καλά και ήθελε βαθιά να συμμετέχει στην μύηση των παιδιών στον κόσμο αυτό, με οποιοδήποτε δικό του κόστος.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο πολλές φορές μαζί συζητήσαμε ένα κοινό μας όραμα: να γίνουν τα σχολεία Πολιτιστικά Κέντρα και να μένουν ανοικτά τα απογεύματα. Με τον τρόπο αυτό, θα φιλοξενούσαν σημαντικούς ανθρώπους, εκδηλώσεις που θα αφορούσαν τα γράμματα και τις τέχνες, έτσι που οι μαθητές αλλά και το σύνολο των δημοτών θα έβλεπαν το σχολείο σε άλλες διαστάσεις. Ο Σάμης ήταν πρόθυμος να στηρίξει απόλυτα αυτήν την δράση υλοποιώντας την μέσω των προσωπικών του γνωριμιών και διασυνδέσεων, αρκεί να μπορούσε να ανταποκριθεί ο χώρος του σχολείου σε πρακτικά θέματα, πράγμα το οποίο, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί γιατί τα πρακτικά αυτά προβλήματα (π.χ. απογευματινής φύλαξης, καθαριότητα κ.λ.π.) δεν έγινε εφικτό να ξεπεραστούν.


Εκτός από τους προσωπικούς λόγους που με κάνουν να νιώθω αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό για τον Σάμη, είμαι σίγουρη ότι αποκλειστικά και μόνο αυτή η γενναιοδωρία, η ευγένεια ψυχής και η συμπεριφορά του απέναντι στα παιδιά και στο σχολείο που υπηρέτησα, θα αρκούσαν για να με κάνουν να νιώθω ευγνωμοσύνη για τον άνθρωπο που γνώρισα.

Ο Σάμης με την παρουσία του μας επιβεβαίωσε πόσο δυνατοί είναι μεταξύ των ανθρώπων οι πνευματικοί και κοινωνικοί δεσμοί ώστε να επιβιώνουν μετά από κάθε αποχωρισμό στο χρόνο και στο χώρο και με την απουσία του ότι μπορεί το εκείθεν να γίνει οικείο.

Θερμά συλλυπητήρια στην γυναίκα του Βάσω και στον γιο του Φοίβο.


Φωτεινή Κατσαμπούρη

Σημ. της ιστοσελίδας μας:

Η Δρ. Φωτεινή Κατσαμπούρη άφησε τη θέση της στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αθήνας, (Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Τομέας Παιδαγωγικής, Τμήμα Φ.Π.Ψ., Ε.Κ.Π.Α.), για να υπηρετήσει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως διευθύντρια στο 2ο Γυμνάσιο Βριλησσίων. Με την εργατικότητα και την βαθιά επαγγελματική της κατάρτιση, οκτώ χρόνια μετά, κατά γενική ομολογία, άφησε ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στα εκπαιδευτικά πράγματα της πόλης μας.
Η φωτογραφία αντλήθηκε από την ιστοσελίδα του 2ου Γυμνάσιου Βριλησσίων και αφορά στην παρουσίαση, για πέμπτη τότε χρονιά, (Μάιος 2017), των ποιημάτων των μαθητών του σχολείου στο χώρο των εκδόσεων Γαβριηλίδης.


readers  537


Σχόλια (1)


Θάνος Γκιώνης 17 Φεβ 2020, 10:41
Όμορφα λόγια!
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
ΜΙΣΕΛ ΤΟΥΡΝΙΕ
Δεν υπάρχει καμία οργάνωση που να μπορεί να προστατευτεί από έναν κόκκο άμμου.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2020 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου