Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
10/2/2020

Περισσότερη δημοκρατία, ως ασφαλιστική δικλείδα χρηστής δημόσιας διοίκησης

του Βασίλη Καφίρη

"Είναι πραγματικά πολύ παράξενο. Σέβομαι απόλυτα αυτό που μου λέτε και θεωρώ ότι έχετε απόλυτο δίκιο που λέτε ότι εσείς γνωρίζετε τα πάντα εδώ. Όμως το ότι γνωρίζετε τα πάντα εδώ έχει κι ένα μειονέκτημα: Φοβάστε. Και ο φόβος παραμορφώνει την εικόνα αυτού που έχετε μπροστά σας".

Καθώς ο Κ., ο πρωταγωνιστής του Πύργου του Κάφκα βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα στη δίνη της γραφειοκρατίας και του παραλόγου, οδηγείται σε ένα συντριπτικό συμπέρασμα. Όσο ισχυρότερος είναι ο φόβος απώλειας της εξουσίας, τόσο αυξάνεται ο έλεγχος και στενεύουν τα περιθώρια της δημοκρατίας. Αυτός ο φόβος στην ακραία του μορφή είναι η αφετηρία κάθε μορφής αυταρχισμού και κάθε μορφής βίας. Στη σύγχρονη πολιτική, εκδηλώνεται σε ήπια μορφή ως συγκεντρωτισμός και ακροβατεί ανάμεσα στα όρια της χρηστής διοίκησης και της κακοδιοίκησης.

Όταν η διατήρηση της εξουσίας είναι αυτοσκοπός, τότε εμφανίζονται στρεβλώσεις από τη δομή μέχρι τον τρόπο άσκησης της διοίκησης. Ειδικά στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αποτελεί τη βασική δομική και λειτουργική μονάδα της δημόσιας διοίκησης, κυρίως εξαιτίας από τη μια της αποχής, της αδιαφορίας και της άγνοιας της πλειοψηφίας των δημοτών για τα κοινά, από την άλλη του συγκεντρωτισμού και της έλλειψης λογοδοσίας εκ μέρους της δημόσιας διοίκησης, συντηρείται ένα καφκικό περιβάλλον εκατέρωθεν αμφισβήτησης, αδιαφάνειας και αντιπαλότητας, μεταξύ διοικούντων και διοικούμενων. Αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, η οποία να ευνοεί την ουσιαστική και πρακτική συνεργασία μεταξύ των δυο αυτών ετέρων, η Πόλη θα συνεχίσει να είναι ένα περιβάλλον φόβου, παράλογου ή δικαιολογημένου.

Ο ειρηνικός διάλογος, η δημόσια διαβούλευση και η ενεργή συμμετοχή στα κοινά, δηλαδή η περισσότερη δημοκρατία, είναι η μοναδική ασφαλιστική δικλείδα και παράλληλα υποχρέωση του κάθε δημότη, ώστε τελικά να αναπτυχθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης προς τη δημοτική αρχή και προστασίας απέναντι στην κακή χρήση της εξουσίας.

Παράλληλα, η δημόσια διοίκηση μέσω της ανάπτυξης δημοκρατικών διαδικασιών συμμετοχής των δημοτών στις αποφάσεις, μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διοικουμένων και να εδραιώσει το αίσθημα δικαίου και τη νομιμότητα των ενεργειών της. Μια χρηστή δημόσια διοίκηση που ασκείται με αποτελεσματικότητα, δικαιοσύνη και πολυσυμμετοχικότητα, δύναται να απελευθερώσει την Πόλη από κάθε φόβο.
Βασίλης ΚαφίρηςΦωτογραφία: blog.dioptra.gr/


readers  245


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
ΜΙΣΕΛ ΤΟΥΡΝΙΕ
Δεν υπάρχει καμία οργάνωση που να μπορεί να προστατευτεί από έναν κόκκο άμμου.


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2020 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου