Σχόλια
Τα πλούτια
29/5/2020

Συμβαίνει συχνά αλλά αυτό είναι ο άνθρωπος: Ελεύθερος και απρόβλεπτος!

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Σταγιάτες: Η ομορφιά θα νικήσει!
29/5/2020

Νοιώθω συνδημότης σας!

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Τα πλούτια
29/5/2020

Ναι. Χρηστακο. Γλαφυρο. Δθνατες εικονες. Προχωραμε.!!!!!

Νικος βυθουλκας
Σταγιάτες: Η ομορφιά θα νικήσει!
29/5/2020

Για αυτό το γαλατικό χωριό είχε αφιέρωμα πριν 2 χρόνια η ΕΡΤ3, στην εκπομπή Αντιδραστήριο (webtv.ert.gr/ert3/antidrastirio/11ion2018-antidrastirio-stagiates-pilioy-ena-aytodiacheirizomeno-chorio). Περίληψη: Εδώ και εννέα χρόνια, κάτοικοι του χωριού εργάζονται για να ξαναφυτέψουν το σπόρο του κοινοτικού τρόπου ζωής. Μέσα από συνελεύσεις του χωριού, αποφασίζουν και υλοποιούν από κοινού δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την προάσπιση και δημοκρατική διαχείριση των κοινών αγαθών, την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό, με στόχο, η κοινότητα να αυτοδιαχειρίζεται τα εγχειρήματά της, μέσα από την ενδυνάμωση και τη συμμετοχή όλων.

Δημήτρης Καλαμπούκας
6 προαπαιτούμενα για μια ουσιαστική διαβούλευση
26/5/2020

Κάποιοι μπερδεύουν τη διαβούλευση με την ανάκριση...

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος

Περισσότερη δημοκρατία, ως ασφαλιστική δικλείδα χρηστής δημόσιας διοίκησης

του Βασίλη Καφίρη

"Είναι πραγματικά πολύ παράξενο. Σέβομαι απόλυτα αυτό που μου λέτε και θεωρώ ότι έχετε απόλυτο δίκιο που λέτε ότι εσείς γνωρίζετε τα πάντα εδώ. Όμως το ότι γνωρίζετε τα πάντα εδώ έχει κι ένα μειονέκτημα: Φοβάστε. Και ο φόβος παραμορφώνει την εικόνα αυτού που έχετε μπροστά σας". Καθώς ο Κ., ο πρωταγωνιστής του Πύργου του Κάφκα βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα στη δίνη της γραφειοκρατίας και του παραλόγου, οδηγείται σε ένα συντριπτικό συμπέρασμα. Όσο ισχυρότερος είναι ο φόβος απώλειας της εξουσίας, τόσο αυξάνεται ο έλεγχος και στενεύουν τα περιθώρια της δημοκρατίας. Αυτός ο φόβος στην ακραία του μορφή είναι η αφετηρία κάθε μορφής αυταρχισμού και κάθε μορφής βίας. Στη σύγχρονη πολιτική, εκδηλώνεται σε ήπια μορφή ως συγκεντρωτισμός και ακροβατεί ανάμεσα στα όρια της χρηστής διοίκησης και της κακοδιοίκησης. Όταν η διατήρηση της εξουσίας είναι αυτοσκοπός, τότε εμφανίζονται στρεβλώσεις από τη δομή μέχρι τον τρόπο άσκησης της διοίκησης. Ειδικά στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αποτελεί τη βασική δομική και λειτουργική μονάδα της δημόσιας διοίκησης, κυρίως εξαιτίας από τη μια της αποχής, της αδιαφορίας και της άγνοιας της πλειοψηφίας των δημοτών για τα κοινά, από την άλλη του συγκεντρωτισμού και της έλλειψης λογοδοσίας εκ μέρους της δημόσιας διοίκησης, συντηρείται ένα καφκικό περιβάλλον εκατέρωθεν αμφισβήτησης, αδιαφάνειας και αντιπαλότητας, μεταξύ διοικούντων και διοικούμενων. Αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, η οποία να ευνοεί την ουσιαστική και πρακτική συνεργασία μεταξύ των δυο αυτών ετέρων, η Πόλη θα συνεχίσει να είναι ένα περιβάλλον φόβου, παράλογου ή δικαιολογημένου. Ο ειρηνικός διάλογος, η δημόσια διαβούλευση και η ενεργή συμμετοχή στα κοινά, δηλαδή η περισσότερη δημοκρατία, είναι η μοναδική ασφαλιστική δικλείδα και παράλληλα υποχρέωση του κάθε δημότη, ώστε τελικά να αναπτυχθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης προς τη δημοτική αρχή και προστασίας απέναντι στην κακή χρήση της εξουσίας. Παράλληλα, η δημόσια διοίκηση μέσω της ανάπτυξης δημοκρατικών διαδικασιών συμμετοχής των δημοτών στις αποφάσεις, μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διοικουμένων και να εδραιώσει το αίσθημα δικαίου και τη νομιμότητα των ενεργειών της. Μια χρηστή δημόσια διοίκηση που ασκείται με αποτελεσματικότητα, δικαιοσύνη και πολυσυμμετοχικότητα, δύναται να απελευθερώσει την Πόλη από κάθε φόβο. Βασίλης Καφίρης Φωτογραφία: blog.dioptra.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ: Άρθρα
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Ο άνθρωπος επέζησε ως τώρα επειδή αγνοούσε πώς να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του. Τώρα που μπορεί να τις πραγματοποιήσει, είτε πρέπει να τις αλλάξει, είτε να αφανιστεί.

William Carlos Williams
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter