Σχόλια
Τα πλούτια
29/5/2020

Συμβαίνει συχνά αλλά αυτό είναι ο άνθρωπος: Ελεύθερος και απρόβλεπτος!

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Σταγιάτες: Η ομορφιά θα νικήσει!
29/5/2020

Νοιώθω συνδημότης σας!

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Τα πλούτια
29/5/2020

Ναι. Χρηστακο. Γλαφυρο. Δθνατες εικονες. Προχωραμε.!!!!!

Νικος βυθουλκας
Σταγιάτες: Η ομορφιά θα νικήσει!
29/5/2020

Για αυτό το γαλατικό χωριό είχε αφιέρωμα πριν 2 χρόνια η ΕΡΤ3, στην εκπομπή Αντιδραστήριο (webtv.ert.gr/ert3/antidrastirio/11ion2018-antidrastirio-stagiates-pilioy-ena-aytodiacheirizomeno-chorio). Περίληψη: Εδώ και εννέα χρόνια, κάτοικοι του χωριού εργάζονται για να ξαναφυτέψουν το σπόρο του κοινοτικού τρόπου ζωής. Μέσα από συνελεύσεις του χωριού, αποφασίζουν και υλοποιούν από κοινού δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την προάσπιση και δημοκρατική διαχείριση των κοινών αγαθών, την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό, με στόχο, η κοινότητα να αυτοδιαχειρίζεται τα εγχειρήματά της, μέσα από την ενδυνάμωση και τη συμμετοχή όλων.

Δημήτρης Καλαμπούκας
6 προαπαιτούμενα για μια ουσιαστική διαβούλευση
26/5/2020

Κάποιοι μπερδεύουν τη διαβούλευση με την ανάκριση...

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος

Η Νεκρή

του Χρήστου Ι. Βατούσιου

Ήταν τότε, λίγο μετά το μεγάλο λοιμό, που πενθούσε το στερνοπούλι της και σώπαιναν ως κι οι Άγιοι μπρος τη συφορά της. Τι να ειπούν άλλωστε σε μια ψυχή που δεν είχε αναπαμό, που 'χε λησμονήσει το φως της ημέρας και το σκοτάδι βασίλευε τα μέσα της σε μια πνιγερή νεκρή ζήση. Κι εμείς καλά καλά δε ξέραμε το πως να φερθούμε. Τριγυρίζαμε μέσα στο σπίτι σα ξωτικά, και τη λέξη μάνα δε τη προφέραμε ποτές, μην τύχει και σκορπίσει τα σαλεμένα λογικά της. Πού την έχανες, πού την έβρισκες, μια βολόδερνε στα βουνά και τις λαγκάδες, μια στα μνήματα δοσμένη σε παραλογισμούς με τις ώρες. Ούτε οι χωριανοί της μιλούσαν πια. Σκιάζονταν την αυστηρή ματιά της και τα πέτρινα χείλη της. Μόνο καμιά φορά - καθώς λένε - ακούγονταν μέσα απ' το κοιμητήρι βαθύς συρμός σα κλάμα ζώου, που τους σήκωνε την τρίχα και παραπατούσαν απ' το φόβο τους. Παραμονές της Λαμπρής - χαρά θεού, Άνοιξη ο κόσμος - ήρθε και τηνε βρήκε στο σπίτι μας ο παπαλάμπρος σ' ένα μεσοδιάλειμμα του. Χρόνια πολλά, καλή Ανάσταση κυρά Μερσίνη. Να με συμπαθάς για την ενόχληση, μα θα 'θελα να σου πω ένα λόγο. Εκείνη, στάθηκε ανέκφραστη μπροστά του, κι έτσι αμίλητη δίχως να του πει να περάσει, ανέμενε το λόγο του. Ξέρεις... - σχώρα με θε μου - μα πάει καιρός που... Έχεις κι άλλα παιδιά κυρά Μερσίνη, που σε ζητούν κι έχουν την ανάγκη σου. Δε νομίζεις πια, πως πρέπει να κάνεις κουράγιο και να τα νοιαστείς; Πέρασαν κάμποσα λεπτά παγωμένης σιωπής, μέχρι που άνοιξε το στόμα της. Τράβα στους Άγιους σου παπά, τράβα να τους πεις πως για να ζήσεις πρέπει πρώτα να πεθάνεις. ΠΙΝΑΚΑΣ: Θεόδωρος Ράλλης, Μεγάλη Παρασκευή. 1885. ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΒΑΤΟΥΣΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ: Ακροβάτες στο χαρτί
ΣΧΟΛΙΑ
  1. Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
    15 Απριλίου 2020, 21:05

    Ασύμμετρα πολύς ο πόνος για λίγη γνώση και χαρά! Σαν άδικο μου μοιάζει...

  2. Κώστας Κωνσταντάτος
    15 Απριλίου 2020, 18:13

    Μέσα στο κλίμα της εβδομάδας των παθών, το παπαδιαμαντικής ατμόσφαιρας αλλά με τη γλώσσα του Βατούσιου αφήγημα...σαν πορεία μεταφυσική πρός την Ανάσταση μου μοιάζει.

Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Ο άνθρωπος επέζησε ως τώρα επειδή αγνοούσε πώς να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του. Τώρα που μπορεί να τις πραγματοποιήσει, είτε πρέπει να τις αλλάξει, είτε να αφανιστεί.

William Carlos Williams
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter