Σχόλια
Τα πλούτια
29/5/2020

Συμβαίνει συχνά αλλά αυτό είναι ο άνθρωπος: Ελεύθερος και απρόβλεπτος!

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Σταγιάτες: Η ομορφιά θα νικήσει!
29/5/2020

Νοιώθω συνδημότης σας!

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Τα πλούτια
29/5/2020

Ναι. Χρηστακο. Γλαφυρο. Δθνατες εικονες. Προχωραμε.!!!!!

Νικος βυθουλκας
Σταγιάτες: Η ομορφιά θα νικήσει!
29/5/2020

Για αυτό το γαλατικό χωριό είχε αφιέρωμα πριν 2 χρόνια η ΕΡΤ3, στην εκπομπή Αντιδραστήριο (webtv.ert.gr/ert3/antidrastirio/11ion2018-antidrastirio-stagiates-pilioy-ena-aytodiacheirizomeno-chorio). Περίληψη: Εδώ και εννέα χρόνια, κάτοικοι του χωριού εργάζονται για να ξαναφυτέψουν το σπόρο του κοινοτικού τρόπου ζωής. Μέσα από συνελεύσεις του χωριού, αποφασίζουν και υλοποιούν από κοινού δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την προάσπιση και δημοκρατική διαχείριση των κοινών αγαθών, την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό, με στόχο, η κοινότητα να αυτοδιαχειρίζεται τα εγχειρήματά της, μέσα από την ενδυνάμωση και τη συμμετοχή όλων.

Δημήτρης Καλαμπούκας
6 προαπαιτούμενα για μια ουσιαστική διαβούλευση
26/5/2020

Κάποιοι μπερδεύουν τη διαβούλευση με την ανάκριση...

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος

Η επίκληση στον δημότη δεν μπορεί να είναι «α λα καρτ»

Σκέψεις απ' αφορμή το Δ.Σ. για το θέμα της Ναυτικής Βάσης

Αρχικά να σημειώσουμε πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολύ σοβαρό και δύσκολο ζήτημα. Κατά συνέπεια και οι λύσεις είναι δύσκολες. Τα εύκολα τελείωσαν. Το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί λύση βαραίνει όλους. Όμως οι ευθύνες είναι ανάλογες με το θεσμικό ρόλο που έχει ο καθένας μας στο Δήμο και κυρίως βέβαια τις διοικήσεις. Η παρούσα διοίκηση βρέθηκε προ τετελεσμένων, δηλαδή με το αμαξοστάσιο του Δήμου από το 2009 σε χώρο της Ναυτικής βάσης. Έτσι το παρέλαβε, το ίδιο όμως συνέχισε η ίδια κι έτσι μας το παραδίδει σήμερα, 5 χρόνια αργότερα. Ήταν το εύκολο, το βολικό. Βρισκόμαστε στο 2015. Εκπονείται το «Στρατηγικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων». Βαρύς τίτλος για πολύ σοβαρό ζήτημα. Εκεί λοιπόν στο άρθρο 3.8 διαβάζουμε τα εξής: «...το θέμα των χωροθετήσεων θ’ αποτελέσει το σημαντικότερο προς επίλυση ζήτημα.» Κι ενώ πολύ σωστά αναγνωρίζεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα, μετά πέντε χρόνια που βρισκόμαστε; Ποια βήματα έχουν γίνει εκεί που υποτίθεται θα έπρεπε να έχει πέσει όλο το βάρος και η προσοχή; Η απάντηση είναι ότι εν έτει 2020 δεν έχει προχωρήσει ούτε χιλιοστό. Έτσι λοιπόν μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, για την ακρίβεια που δημιουργήσατε, καλούμαστε με την πλάτη στον τοίχο να λάβουμε αποφάσεις. Χωρίς προετοιμασία, χωρίς στοιχεία, χωρίς προβλέψεις, χωρίς μελέτες. Αυτό είναι το πλαίσιο της συζήτησης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει τεράστια διάσταση λόγων και έργων. Μεγάλα λόγια - μηδέν πράξεις. Κι όταν συμβαίνει αυτό τότε η έννοια αξιοπιστία κατακρημνίζεται. Ένα δεύτερο στοιχείο που λείπει από τη συζήτηση και την οπτική της διοίκησης είναι ο δημότης. Ο δημότης που στην προεκλογική περίοδο έχει την τιμητική του. Στις ομιλίες από τα μπαλκόνια ακούμε ρήσεις του τύπου «μαζί θα προχωρήσουμε» κι άλλα όμορφα και κολακευτικά για να γεμίζουν οι πλατείες και να χειροκροτούν τον αρχηγό. Να όμως που έρχονται τα δύσκολα και πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του για σοβαρά ζητήματα. Τότε ποια τακτική ακολουθούν οι διοικήσεις; Αντί να απευθυνθούν στον πολίτη, η τακτική είναι το παρασκήνιο οι συνεννοήσεις οι γνωριμίες. Η επίκληση στον δημότη δεν μπορεί να είναι «α λα καρτ». Όταν θέλουν να υφαρπάσουν την ψήφο του να τον επικαλούνται ως απαραίτητο κι αναντικατάστατο συντελεστή του δημόσιου βίου, ενώ στα δύσκολα να τον ξεχνούν, να τον παραγκωνίζουν. Δυνατότητες στις μέρες μας υπάρχουν πολλές. Υπάρχει το θεσμοθετημένο όργανο της Επιτροπής Διαβούλευσης που είναι καταδικασμένο στον «πάγο», υπάρχει επίσης έτοιμη διαδικτυακή πλατφόρμα που μπορεί να αξιοποιηθεί αρκεί να το θελήσει η Διοίκηση. Χρόνος, λίγος, υπάρχει ακόμα, ας τον αξιοποιήσουμε προς το κοινό συμφέρον. Μάρκος Κρητικός Δημοτικός Σύμβουλος Βριλησσίων με τη ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

ΣΧΕΤΙΚΑ: Δημοτικό Συμβούλιο
ΣΧΟΛΙΑ
  1. Δημήτρης Καλαμπούκας
    9 Μαΐου 2020, 13:59

    “υπάρχει επίσης έτοιμη διαδικτυακή πλατφόρμα που μπορεί να αξιοποιηθεί αρκεί να το θελήσει η Διοίκηση” «Youth Participation Forumwww.youthparticipation.eu» Κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο και μπείτε να δείτε, είναι και στην κεντρική σελίδα του Δήμου Βριλησσίων, δεξιά, κάτω από το πεδίο της αναζήτησης, με τίτλο “Democracy values for youth participation” Δείτε πως ο Δήμος Τρικκαίων κάνει τη δημόσια διαβούλευση πραγματικότητα εδώ και χρόνια (αναζήτηση ως κάτωθι) "Πλατφόρμα Διαβούλευσης Δήμου Τρικκαίων - Crowdappshello.crowdapps.net › open-trikala" "Αναζήτηση σε Αποφάσεις | Δήμος Τρικκαίων" Ιδού η Ρόδος κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι… Θέστε το ως θέμα ημερησίας διάταξης στο επόμενο συμβούλιο και βάλτε το σε ψηφοφορία, να γνωρίζουμε ποιοι είναι υπέρ και ποιοι δεν το θέλουν. ΥΓ1: συγχαρητήρια σε όσους πρότειναν, αλλά και σε κείνους που δούλεψαν για να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα της ανοικτής διαδικτυακής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το ότι το παρακολούθησαν 70+ δημότες, αν και ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν και δεν το γνώριζε πολύς κόσμος, είναι αν μη τι άλλο ενθαρρυντικό και δίνει το μήνυμα πως οι Βριλησσιώτες δε θέλουν πια να είναι αμέτοχοι στα όσα συμβαίνουν στον δήμο μας. Ελπίζω να συνεχιστεί και στο μέλλον. ΥΓ2: Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το πολιτικό ήθος κάποιων, αλλά και την έλλειψη αυτού από κάποιους άλλους. Ελπίζω οι τελευταίοι να συνειδητοποίησαν πως όταν εκτίθεσαι δημόσια οφείλεις να είσαι σοβαρός και να σέβεσαι τους δημότες που σε ψήφισαν. ΥΓ3: Το chat room που έτρεχε παράλληλα στα δεξιά της οθόνης είναι ένα δυνατό εργαλείο που δίνει την αίσθηση στον δημότη πως επηρεάζει διαδραστικά με τον σχολιασμό του τη συζήτηση. Μακάρι να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και να δίνεται χρόνος στο τέλος και το προεδρείο να συγκεντρώνει ερωτήματα που να απευθύνονται στους δημοτικούς συμβούλους. Αυτό προϋποθέτει όμως σωστή διαχείριση χρόνου, να μην πλατιάζουν και να μην αναλίσκονται σε άσκοπους διαξιφισμούς και αλληλοκατηγορίες που ελάχιστους ενδιαφέρουν και γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο. Κρατήστε την ουσία κυρίες και κύριοι και δώστε μας και μας χρόνο να συμμετέχουμε ενεργά.

Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Ο άνθρωπος επέζησε ως τώρα επειδή αγνοούσε πώς να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του. Τώρα που μπορεί να τις πραγματοποιήσει, είτε πρέπει να τις αλλάξει, είτε να αφανιστεί.

William Carlos Williams
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter