Σχόλια
Πανδημία: μια δικαιολογία για όλα;
2/12/2020

Ευχαριστούμε Δημήτρη για τα πάντα εύστοχα σχόλιά σου.

admin
Πανδημία: μια δικαιολογία για όλα;
30/11/2020

Τίθεται πράγματι θέμα κατεπείγοντος χαρακτήρα; (παρακάτω η διατύπωση στη σχετική Εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ). Μετά από 7(;) μήνες που το ΔΣ αποφάσισε τη σύσταση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για τις διαδικασίες Διαβούλευσης; Που είναι ο περιβόητος δημόσιος διάλογος και για ποια συμμετοχή ενεργών μελών της κοινωνίας μιλάμε; Ποια είναι η στάση των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων; Γιατί να μη γίνει τηλεδιάσκεψη; Γιατί όλα να γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω; Κύριοι και κυρίες όλων των δημοτικών παρατάξεων, αποδείξτε έμπρακτα ότι πιστεύετε στην αρχή της συμμετοχικότητας.-------- --- Αριθμός Εγκυκλίου: 40, Α.Π.: 20930/31-03-2020… Συνεδρίαση δια περιφοράς Η δια περιφοράς συνεδρίαση, ερείδεται στις διατάξεις του άρθρου 67, παρ. 5 του ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκαν με τις αντίστοιχες του άρθρου 184, παρ.1, του ν. 4635/2019…. Σύμφωνα με αυτές «εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής, είναι δυνατόν, ύστερα από απόφαση του Προέδρου, οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα διά περιφοράς, με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών δημοτικού συμβουλίου.

Δημήτρης Καλαμπούκας
Ανακύκλωση: Τώρα μας φταίει (μόνον) ο κ. Πατούλης;
29/11/2020

Το άρθρο τούτο δημοσιευμένο έντυπα και σε μια φιλόξενη εφημερίδα («Αμαρυσία» της 26ης -11-2020) που έφθασε στα χέρια μου, μου έδωσε την ευκαιρία να το διαβάσω με περισσότερη ηρεμία, μαζί με τις παραπομπές του. Απαντά, υπενθυμίζει και εξηγεί την διαχρονική και αυξανόμενη ανάγκη μιας συνοικιακής κομποστοποίησης, τουλάχιστον των πράσινων απορριμμάτων (κλαδεμάτων) στην κηπούπολη μας για: 1) Την σημαντική μείωση του κόστους αποκομιδής των σκουπιδιών για όλους μας. 2) Πιθανώς νέες , δικαιολογημένες, και σταθερές στον ορατό ορίζοντα θέσεις εργασίας. 3) Περιβαλλοντολογική εκπαίδευση και επακόλουθη συνείδηση στην πράξη. 4) Παραγωγή μάλλον φθηνότερου δικού μας λιπάσματος για την φροντίδα από μια γλάστρας μέχρι και μιας συστηματικής οικολογικής καλλιέργειας. 5) Ευπρεπισμό του αστικού μας περίγυρου. Ανάγκη-αίτημα για το οποίο η κίνηση μας πρωτοπόρησε και επιμένει. Στην ίδια εφημερίδα και εφαπτόμενα, διάβασα και ένα άλλο αρθράκι αυτή την φορά του Δήμου Βριλησσίων, να μας καλεί για μια διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή τους με ατομική ευθύνη και αυτοεκπαίδευση παίζοντας, μάλιστα και με μπόνους! Με στοιχειώδη γνώση της πραγματικότητας, εισέπραξα την έκκληση αυτή σαν ευχή! Καλή ευχή, μόνο που έχω την αίσθηση πως θα παραμείνει ευχή με μηδενική ανταπόκριση… Αλλά η «Δράση για μια Άλλη Πόλη» μιλάει για κάτι άλλο. Την πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής για συγκρότηση μιας επιτροπής από στελέχη και υπαλλήλους του Δήμου αλλά και άλλων με έμμισθη απασχόληση, να εργασθούν για την πραγμάτωση μιας συνοικιακής κομποστοποίησης, αρχίζοντας από τα άφθονα διαθέσιμα κλαδέματα στους κήπους, τις πρασιές, στους δρόμους και τους άλλους δημόσιους χώρους της πόλης μας Όσον αφορά την περιβαλλοντική παιδεία μας, εξακολουθώ να επιμένω πως είναι θέμα συστηματικής εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Γυμνάσιο με έμμεση ταυτόχρονη ενημέρωση και ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης στους ενήλικες, από όλα τα διαθέσιμα εποπτικά μέσα.

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Δημοτική Επιτροπή Ισότητας: Ακόμη μια επιτροπή χωρίς αντίκρισμα;
21/11/2020

Καταρχάς να ομολογήσω πως διάβασα τις Αρμοδιότητες της Επιτροπής και δεν κατάλαβα τίποτα! Μια ακόμα ακαδημαϊκή πραγματεία για την πολιτική της ταυτότητας (id politics) σκέφτηκα, το πνεύμα των καιρών, που πασχίζει να χωρέσει την πραγματικότητα στα κουτάκια του πολιτικώς ορθού. Αμ το άλλο, «Έναν (1) εκπρόσωπο τοπικού γυναικείου/φεμινιστικού συλλόγου»; Έχει φεμινιστικό σύλλογο στα Βριλήσσια; Παρόλα αυτά, έχοντας λίγο χρόνο να σκοτώσω (τα καλά της καραντίνας), το έψαξα λίγο παραπάνω. Από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο των Φύλων αντιγράφω: «Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων είναι μια μοναδική μέθοδος μέτρησης που παρουσιάζει την πολυπλοκότητα της ισότητας των φύλων. Αναπτύχθηκε με βάση το πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνδράμει τους αρμόδιους φορείς στη διαχρονική παρακολούθηση της προόδου στον τομέα της ισότητας των φύλων σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων αποτελείται από έξι βασικούς τομείς (εργασία, χρήματα, γνώση, χρόνος, εξουσία και υγεία)…» Πλοηγώντας στο διαδίκτυο ενημερώθηκα πως η Ελλάδα για πάνω από μια δεκαετία βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά στην ισότητα των φύλων. Η δε εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει «…με τις διατάξεις του αρ.70Α του ν.3852/2010, όπως αυτό προστέθηκε με τις διατάξεις του αρ.6 του ν.4604/2019 (με την αριθμ.1/30.1.2020 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4604/2019), προβλέφθηκε η σύσταση σε κάθε Δήμο Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, ως συμβουλευτικό όργανο προς το Δημοτικό Συμβούλιο, και παράλληλα, όπως προκύπτει από την Αιτιολογική Εκθεση του ν.4604/2019, ως συνδετικός κρίκος της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων με την Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας, με αποκλειστικές αρμοδιότητες απαριθμούμενες περιοριστικά.» Στο τέλος, ξαναδιάβασα την τελευταία παράγραφο του άρθρου της Δράσης. Συμφωνώ και προσθέτω: Να’ χαμε να λέγαμε και τρίγωνο καρτέρι…

Δημήτρης Καλαμπούκας
Η Βασιλική, η Ολυμπία, η Ευαγγελία, η Άρτεμις, η Κατερίνα, η Μαλαματή, η Ευφροσύνη, η Ανθή, η Χρυσούλα και η Πηνελόπη.
19/11/2020

Κάπως έτσι ανάβουν οι λαϊκές πυρκαγιές και άντε να τις σβήσουν!...

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος

Όσοι δεν υπέγραψαν ενοχλούνται;

Ζητείται ενδιαφέρον και κανόνες για να διευθετούνται τα μικρά προβλήματα

Τον περασμένο Ιούλιο δημοσιοποιήσαμε επιστολή που μας έστειλαν κάτοικοι της οδού Μητροπούλου, οι οποίοι υπογράμμιζαν την ενόχλησή τους από τη λειτουργία νεοσύστατου συλλόγου τένις. Κυρίως επεσήμαναν θόρυβο σε ώρες κοινής ησυχίας και φωτορύπανση -έντονο φωτισμό- των οικιών τους. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, υπήρξε ανταλλαγή επιστολών με τον Δήμο, ο Δήμαρχος προχώρησε σε έγγραφες συστάσεις προς το σωματείο, αλλά παρά ταύτα οι περίοικοι δεν ικανοποιήθηκαν και ζήτησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Με αφορμή αυτή την ιστορία, και επειδή η λειτουργία τέτοιων χώρων κοντά σε κατοικίες εύκολα εγκυμονεί διενέξεις, επισημάναμε τότε ότι θα ήταν καλό ο Δήμος να βάλει εξαρχής τους κανόνες, πριν δημιουργηθούν προβλήματα. Μαθαίνουμε τώρα ότι έχει προγραμματιστεί η περίφημη συνάντηση των οχλούμενων με τον Δήμαρχο και αυτό είναι θετικό. Αλλά πάντως ΠΡΙΝ από αυτήν, ο Δήμος φρόντισε να ανανεώσει την παράταση της προσωρινής άδειας λειτουργίας του σωματείου, χωρίς προηγουμένως να ακούσει ποια ζητήματα θέτουν όσοι θεωρούν ότι θίγονται. (Η προσωρινή άδεια λειτουργίας του συλλόγου είχε χρονική ισχύ έως 18.04.2020. Στη συνέχεια, «λόγω Covid-19» δόθηκε παράταση έως 04.09.2020, και τώρα «λόγω έναρξης εργασιών κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων...» εγκρίθηκε νέα παράταση έως 04.12.2020.) Από μια άποψη όλα αυτά είναι δευτερεύοντα. Και είναι. Υποθέσεις διαχείρισης. Ούτε ο Δήμαρχος θα έπρεπε να ασχολείται, ούτε εμείς. Ούτε η ΔΡΑΣΗ να εμφανίζεται ως «ο κακός» της υπόθεσης, ούτε ο Δήμαρχος ο καλός. Τα ξέρουμε αυτά. Δεν αντιδικούμε με κανέναν. Δημοσιεύσαμε μια επιστολή κατοίκων (οι οποίοι δεν υπήρξαν δικοί μας πολιτικοί «φίλοι»...) γιατί αυτό έπρεπε να κάνουμε. Το πρόβλημα δεν είναι η επιστολή, ούτε το τένις. Είναι όσοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν απλές υποθέσεις και τις αφήνουν να διογκώνονται, ταλαιπωρώντας όλες τις πλευρές. Εάν ο μηχανισμός του Δήμου είχε ενδιαφερθεί, τα προβλήματα θα είχαν επιλυθεί. Αλλά μάλλον κάποιοι μετράνε πρώτα πόσοι θίγονται. Και εν προκειμένω θίγονται ελάχιστοι συγκριτικά με τους πολλούς που θα απολαύσουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Οπότε; Αφού λίγα σπίτια συνορεύουν με τα τένις, λίγοι θα επηρεάζονται. Είναι όμως όλα θέμα πλειοψηφιών; Προσέξτε τώρα το αμίμητο: Ανάμεσα στα πολλά «έχοντας υπόψη» στα οποία βασίστηκε η απόφαση παράτασης της προσωρινής άδειας λειτουργίας του τένις από την πλευρά του Δημάρχου, υπήρξε και η από 01.09.2020 επιστολή εκπροσώπου του σωματείου, «περί μη δημιουργίας προβλημάτων από τη λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης, υπογεγραμμένη από είκοσι τέσσερις (24) περιοίκους /αθλητές /δημότες»! Δηλαδή, είκοσι τέσσερις συνδημότες μας (και αθλούμενοι!) υπέγραψαν ότι δεν ενοχλούνται από τη δραστηριότητα του νεοσύστατου σωματείου! Ε, και; Έγινε δεκτό αυτό ως επιχείρημα; Θα κάνουμε ψηφοφορία για το πόσοι ενοχλούνται κάθε φορά και πόσοι όχι; Δηλαδή όσοι δεν υπέγραψαν ενοχλούνται; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

ΣΧΕΤΙΚΑ: Δημοτικό Συμβούλιο
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Έβγαλε βρωμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε, είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε, στο εξής θα παίζουμε σ’ αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα.

Κώστας Τριπολίτης
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter