Σχόλια
Εκδρομή στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ με το Cine - Δράση
17/9/2021

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά η Μακρόνησος υπήρξε επίσης τόπος καραντίνας για τους πρόσφυγες από τον Πόντο το 1922. Εκεί πέθαναν από τύφο και άλλες κακουχίες πάρα πολλοί βασανισμένοι άνθρωποι! Ήταν τόσοι, που πολλοί έχουν ταφεί σε ομαδικούς τάφους χωρίς κανένα διακριτικό, κι άλλους τους πέταγαν στη θάλασσα. Κόκαλα εκείνων των αθώων έβρισκαν τυχαία μετά από δυόμισι δεκαετίες οι εκτοπισμένοι αριστεροί, χωρίς καν να έχουν ιδέα πως ήταν κόκαλα προσφύγων! Νομίζω πως επιβάλλεται να αναφερθείτε και σε αυτό, άλλωστε ήδη ετοιμάζεται μια σειρά σχετικών εκδηλώσεων από τον Σύλλογο Ποντίων "ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ", ένα μνημείο, ενώ έχουν γίνει αναφορές σε διάφορα βιβλία, κυκλοφορούν φωτογραφίες- ντοκουμέντα και ετοιμάζεται για πρώτη φορά ένα ολόοκληρο βιβλίο για το θέμα. Αν χρειάζεστε στοιχεία, επικοινωνείστε μαζί μου. Αν πάλι θέλετε να είναι η επίσκεψη αποκλειστικά για τους εκτοπισμένους, είναι σεβαστό.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Ένας χρόνος χωρίς τον Ρήγα
10/9/2021

Πάλι "ζωγράφισαν" τα "τοιχο-διωκτικά" με τον υπερρεαλιστή και πρωτοπόρο Εμπειρίκο! [Μέρες πούναι...!]

Τάκης Μάτσας
Χρηστικά
28/8/2021

Ο αξιακός πλούτος και η αληθινή χαρά, δεν πουλιούνται σε κανένα σούπερ μάρκετ αλλά απαιτούν βαθύ σκάψιμο και θυσίες.

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Αμαχητί σε όλα
9/8/2021

Πιστεύω πως η πιο πολλά υποσχόμενη επίκαιρη και ουσιαστική πολιτική αλληλεγγύης (την οποία απεχθάνεται η κρατική φιλανθρωπία) εστιάζεται στην επιδίωξη άμεσης επιστροφής των ανθρώπων στα σπίτια τους, τα χωριά τους και στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων τους, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΟΛΑΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ: Με την βοήθειά μας, να παραμείνουν όσοι δυνατόν περισσότεροι στην καμμένη γη ώστε να είναι ενεργοί και παρόντες όταν θα ξανανθίσει. Να τους ενθαρρύνουμε, με τις πρωτοβουλίες, την εργασία κ' συνεργασία τους να θεραπεύσουν όλες τις πληγές της γης τους και να την κάνουν ξανά κατοικήσιμη. Με το χρόνο θα επιστρέφουν και οι περισσότερο ευάλωτοι. Θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για κάθε αλληλέγγυο για "διακοπές στα καμμένα" για τη θεραπεία του ανθρώπινου πόνου, του φυσικού και κοινωνικού ανθρώπινου περίγυρου. Για μην πάνε τα θύματα σε "ανθρωπιστικά στρατόπεδα" που συνιστά πράξη συγκαλυμμένης κρατικής μισανθρωπίας, με οριστική κλοπή και ερήμωση της γης τους; το φαινόμενο αυτό χρειάζεται να αναστραφεί και η αντίστροφη κίνηση χρειάζεται να αρχίσει ΤΩΡΑ πάνω στα αποκαΐδια της εμπόλεμης "ειρήνης" που προωθούν οι κυβερνώντες και λοιποί παγκοσμιοποιητές.

Χαράλαμπος Λαζάνης
Έλα, Απόψε, Τυχαία
22/7/2021

Τρυφερο. Νοσταλγηκο.

Βυθουλκας νικος

«Ιδανικές μορφές»

του Χρήστου Ι. Βατούσιου

Δεν αλλάζουν τα πράγματα επί της ουσίας, αλλάζουν τα μάτια που τα βλέπουν. Δεν υπάρχουν ιδανικές ζωές, ιδανικοί άνθρωποι, ιδανικοί τόποι. Όλα αυτά είναι χαζολογίες που «φωτοβολούν» τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή, στην καλλίτερη περίπτωση, φιλολογίες γραφιάδων που παλεύουν - δήθεν νουθετώντας μας να πράξουμε τα δέοντα - μέσα στη χωματερή της πληροφορίας να αποθέσουν το σκουπίδι τους και μέσω της οσμής του, να καρπωθούν την προβολή της ασημαντότητάς τους, αναδεικνύοντας εαυτούς ως μέντορες πάσης φύσεως αφορισμών βιοτής. Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρα μια προσωπική - βιωματική υπόθεση, και δυστυχώς ή ευτυχώς στον πυρήνα της επικοινωνεί ελάχιστα ή καθόλου με το όποιο εξωτερικό περιβάλλον θα απλώσουμε τα «κουζινικά» της. Αντικειμενικό ( εξ ορισμού ) παραμένει το όποιο πεδίο θα στρώσουμε με λέξεις, έννοιες - συμβάσεις, με σκοπό την επικοινωνία - κατανόηση σε ένα πρώτο, χρηστικό επίπεδο. Τα υπόλοιπα (χαμένα στη μετάφραση) υποκειμενικά, απολύτως καθοριστικά για την οπτική, - σαν αντικαθρέφτισμα - της αίσθησης του κόσμου μας. Ακόμα πιο βαθιά, η υποκειμενικότητα του υποκειμένου αναλόγως την ψυχική κατάσταση - διάθεση που βρισκόμαστε πράττοντας ή βλέποντας το ίδιο πράγμα καθημερινά. Καθώς λοιπόν όλα και όλοι μπορούν δυνητικά προς στιγμήν να είναι τα πάντα (ιδανικά ή όχι) μέσα από την ψευδαίσθηση της εικονικής υποκειμενικότητας που βιώνουμε ως αποκλειστική μας πραγματικότητα, ανισορροπώντας ανάμεσα σε δαιμόνους και αγγέλους που αναδύονται από τα έγκατά μας, έχει μεγαλύτερη σημασία το τι πιστεύουμε, τι δημιουργούμε ως κατάσταση παρά τι υπάρχει, αν υπάρχει, που σίγουρα μας ξεπερνά. ΠΊΝΑΚΑΣ: W. Kandinsky, Ζευγάρι που ιππεύει. 1906. ΧΡΉΣΤΟΣ Ι. ΒΑΤΟΎΣΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ: Ακροβάτες στο χαρτί
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Θα περιμένουμε μην τυχόν περάσει Το τραίνο μας με το πολύτιμο φορτίο Το τραίνο μιας άλλης ώρας Μιας άλλης χώρας που σύνορα δεν έχει. Θα περιμένουμε μην τυχόν περάσει Το τραίνο που δεν μπορεί μια και ξεκίνησε να σταματήσει Τώρα σε σήραγγα μπορεί να βρίσκεται Μπορεί να βρίσκεται σε δύσκολο βουνό Ίσως σε κάμπο με πλημμύρα Σε τόπο που νά’ ναι μεσημέρι Ή σ’ άλλον που νά’ ναι βράδυ Μα θα περάσει.

[Θα Περιμένουμε] Του Ανδρέα Εμπειρίκου
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter