Σχόλια
Εκδρομή στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ με το Cine - Δράση
17/9/2021

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά η Μακρόνησος υπήρξε επίσης τόπος καραντίνας για τους πρόσφυγες από τον Πόντο το 1922. Εκεί πέθαναν από τύφο και άλλες κακουχίες πάρα πολλοί βασανισμένοι άνθρωποι! Ήταν τόσοι, που πολλοί έχουν ταφεί σε ομαδικούς τάφους χωρίς κανένα διακριτικό, κι άλλους τους πέταγαν στη θάλασσα. Κόκαλα εκείνων των αθώων έβρισκαν τυχαία μετά από δυόμισι δεκαετίες οι εκτοπισμένοι αριστεροί, χωρίς καν να έχουν ιδέα πως ήταν κόκαλα προσφύγων! Νομίζω πως επιβάλλεται να αναφερθείτε και σε αυτό, άλλωστε ήδη ετοιμάζεται μια σειρά σχετικών εκδηλώσεων από τον Σύλλογο Ποντίων "ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ", ένα μνημείο, ενώ έχουν γίνει αναφορές σε διάφορα βιβλία, κυκλοφορούν φωτογραφίες- ντοκουμέντα και ετοιμάζεται για πρώτη φορά ένα ολόοκληρο βιβλίο για το θέμα. Αν χρειάζεστε στοιχεία, επικοινωνείστε μαζί μου. Αν πάλι θέλετε να είναι η επίσκεψη αποκλειστικά για τους εκτοπισμένους, είναι σεβαστό.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Ένας χρόνος χωρίς τον Ρήγα
10/9/2021

Πάλι "ζωγράφισαν" τα "τοιχο-διωκτικά" με τον υπερρεαλιστή και πρωτοπόρο Εμπειρίκο! [Μέρες πούναι...!]

Τάκης Μάτσας
Χρηστικά
28/8/2021

Ο αξιακός πλούτος και η αληθινή χαρά, δεν πουλιούνται σε κανένα σούπερ μάρκετ αλλά απαιτούν βαθύ σκάψιμο και θυσίες.

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Αμαχητί σε όλα
9/8/2021

Πιστεύω πως η πιο πολλά υποσχόμενη επίκαιρη και ουσιαστική πολιτική αλληλεγγύης (την οποία απεχθάνεται η κρατική φιλανθρωπία) εστιάζεται στην επιδίωξη άμεσης επιστροφής των ανθρώπων στα σπίτια τους, τα χωριά τους και στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων τους, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΟΛΑΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ: Με την βοήθειά μας, να παραμείνουν όσοι δυνατόν περισσότεροι στην καμμένη γη ώστε να είναι ενεργοί και παρόντες όταν θα ξανανθίσει. Να τους ενθαρρύνουμε, με τις πρωτοβουλίες, την εργασία κ' συνεργασία τους να θεραπεύσουν όλες τις πληγές της γης τους και να την κάνουν ξανά κατοικήσιμη. Με το χρόνο θα επιστρέφουν και οι περισσότερο ευάλωτοι. Θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για κάθε αλληλέγγυο για "διακοπές στα καμμένα" για τη θεραπεία του ανθρώπινου πόνου, του φυσικού και κοινωνικού ανθρώπινου περίγυρου. Για μην πάνε τα θύματα σε "ανθρωπιστικά στρατόπεδα" που συνιστά πράξη συγκαλυμμένης κρατικής μισανθρωπίας, με οριστική κλοπή και ερήμωση της γης τους; το φαινόμενο αυτό χρειάζεται να αναστραφεί και η αντίστροφη κίνηση χρειάζεται να αρχίσει ΤΩΡΑ πάνω στα αποκαΐδια της εμπόλεμης "ειρήνης" που προωθούν οι κυβερνώντες και λοιποί παγκοσμιοποιητές.

Χαράλαμπος Λαζάνης
Έλα, Απόψε, Τυχαία
22/7/2021

Τρυφερο. Νοσταλγηκο.

Βυθουλκας νικος

Συγκεντρώνουμε υλικά για τους κατοίκους του Βουτά στην Εύβοια

Ανοιχτό καθημερινά το στέκι της ΔΡΑΣΗΣ, Πάρνηθος 21, Βριλήσσια

Θέλουμε κι εμείς να συμβάλουμε. Όπως πολλοί άλλοι. Όσο είναι δυνατό. Γνωρίζουμε καλά ότι αυτή είναι μια υποχρέωση που έχει η πολιτεία απέναντι στους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια και αλλού. Ξέρουμε, όμως, ακόμα καλύτερα, ότι η πολιτεία και αυτή τη φορά δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα και τα παρηγορητικά λόγια που ακούγονται από τα πλέον επίσημα χείλη. Συνεννοηθήκαμε με τον Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Βουτά, ενός πρώην καταπράσινου χωριού της Ιστιαίας στη Βόρεια Εύβοια, να βοηθήσουμε να συγκεντρωθούν ΚΥΡΙΩΣ τα παρακάτω υλικά που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι: Τροφές: μακαρόνια, ρύζι, ζάχαρη, αλεύρι λάδι, χυμοί ντομάτας και οποιαδήποτε στερεά τροφή μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είδη καθαρισμού: απορρυπαντικά, χαρτικά (χαρτοπετσέτες, χαρτιά κουζίνας), σφουγγάρια. Ζωοτροφές, κυρίως τροφές για σκύλους, που υπάρχουν πολλοί στο χωρίο. (Ιδανικά όχι σε μεγάλες συσκευασίες, ώστε να μπορούν να μοιραστούν εύκολα). Μάσκες Τύπου ΚΝ95 (FFP2), FFP3 και αλοιφές για εγκαύματα. Προσοχή! Επειδή τα σπίτια του χωριού δεν έχουν καταστραφεί δεν υπάρχει ανάγκη για είδη ένδυσης, εξοπλισμό σπιτιού, σεντόνια κλπ. Οι προσφορές θα συγκεντρώνονται στα γραφεία της ΔΡΑΣΗΣ, Πάρνηθος 21, Βριλήσσια, τηλέφωνα 2111165797, 6955686361. Καθημερινά το πρωί 10:00 - 14:00 και το απόγευμα 18:30 - 20:30, ξεκινώντας από την Παρασκευή 20 Αυγούστου. Η επιλογή του χωριού Βουτάς από τη ΔΡΑΣΗ, έγινε ως ελάχιστη κίνηση σεβασμού στην απόφαση των νέων του χωριού, οι οποίοι τηρώντας τις παραδόσεις, που σε αυτές τις περιπτώσεις θέλουν τους ικανούς για εργασία κατοίκους να υπερασπίζονται την κοινή τους περιουσία, αγνόησαν τις αντίθετες οδηγίες, παρέμειναν στο χώρο τους και έσωσαν οτιδήποτε σωζόταν. Τα υλικά θα παραδοθούν στους κατοίκους του χωριού από αντιπροσωπεία της ΔΡΑΣΗΣ. Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη Όλη νύχτα το χωριό Βουτάς είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες. Οι κάτοικοι το είχαν εκκενώσει, ωστόσο πίσω είχαν μείνει κάποιοι νεαροί οι οποίοι με γυμνά χέρια, με κουβάδες νερού, ακόμη και με κλαδιά προσπαθούσαν να μην αφήσουν τη φωτιά να περάσει μέσα στον οικισμό και κάψει τις περιουσίες τους. Και τα κατάφεραν. (Πηγή: www.tvopen.gr/) Η φωτογραφία από τον Βουτά (18/8/2021) είναι του Γ. Φακίτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ: Συμβαίνουν στην πόλη μας
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Θα περιμένουμε μην τυχόν περάσει Το τραίνο μας με το πολύτιμο φορτίο Το τραίνο μιας άλλης ώρας Μιας άλλης χώρας που σύνορα δεν έχει. Θα περιμένουμε μην τυχόν περάσει Το τραίνο που δεν μπορεί μια και ξεκίνησε να σταματήσει Τώρα σε σήραγγα μπορεί να βρίσκεται Μπορεί να βρίσκεται σε δύσκολο βουνό Ίσως σε κάμπο με πλημμύρα Σε τόπο που νά’ ναι μεσημέρι Ή σ’ άλλον που νά’ ναι βράδυ Μα θα περάσει.

[Θα Περιμένουμε] Του Ανδρέα Εμπειρίκου
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter