Σχόλια
Εκδρομή στη ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ με το Cine - Δράση
17/9/2021

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά η Μακρόνησος υπήρξε επίσης τόπος καραντίνας για τους πρόσφυγες από τον Πόντο το 1922. Εκεί πέθαναν από τύφο και άλλες κακουχίες πάρα πολλοί βασανισμένοι άνθρωποι! Ήταν τόσοι, που πολλοί έχουν ταφεί σε ομαδικούς τάφους χωρίς κανένα διακριτικό, κι άλλους τους πέταγαν στη θάλασσα. Κόκαλα εκείνων των αθώων έβρισκαν τυχαία μετά από δυόμισι δεκαετίες οι εκτοπισμένοι αριστεροί, χωρίς καν να έχουν ιδέα πως ήταν κόκαλα προσφύγων! Νομίζω πως επιβάλλεται να αναφερθείτε και σε αυτό, άλλωστε ήδη ετοιμάζεται μια σειρά σχετικών εκδηλώσεων από τον Σύλλογο Ποντίων "ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ", ένα μνημείο, ενώ έχουν γίνει αναφορές σε διάφορα βιβλία, κυκλοφορούν φωτογραφίες- ντοκουμέντα και ετοιμάζεται για πρώτη φορά ένα ολόοκληρο βιβλίο για το θέμα. Αν χρειάζεστε στοιχεία, επικοινωνείστε μαζί μου. Αν πάλι θέλετε να είναι η επίσκεψη αποκλειστικά για τους εκτοπισμένους, είναι σεβαστό.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Ένας χρόνος χωρίς τον Ρήγα
10/9/2021

Πάλι "ζωγράφισαν" τα "τοιχο-διωκτικά" με τον υπερρεαλιστή και πρωτοπόρο Εμπειρίκο! [Μέρες πούναι...!]

Τάκης Μάτσας
Χρηστικά
28/8/2021

Ο αξιακός πλούτος και η αληθινή χαρά, δεν πουλιούνται σε κανένα σούπερ μάρκετ αλλά απαιτούν βαθύ σκάψιμο και θυσίες.

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Αμαχητί σε όλα
9/8/2021

Πιστεύω πως η πιο πολλά υποσχόμενη επίκαιρη και ουσιαστική πολιτική αλληλεγγύης (την οποία απεχθάνεται η κρατική φιλανθρωπία) εστιάζεται στην επιδίωξη άμεσης επιστροφής των ανθρώπων στα σπίτια τους, τα χωριά τους και στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων τους, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΟΛΑΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ: Με την βοήθειά μας, να παραμείνουν όσοι δυνατόν περισσότεροι στην καμμένη γη ώστε να είναι ενεργοί και παρόντες όταν θα ξανανθίσει. Να τους ενθαρρύνουμε, με τις πρωτοβουλίες, την εργασία κ' συνεργασία τους να θεραπεύσουν όλες τις πληγές της γης τους και να την κάνουν ξανά κατοικήσιμη. Με το χρόνο θα επιστρέφουν και οι περισσότερο ευάλωτοι. Θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για κάθε αλληλέγγυο για "διακοπές στα καμμένα" για τη θεραπεία του ανθρώπινου πόνου, του φυσικού και κοινωνικού ανθρώπινου περίγυρου. Για μην πάνε τα θύματα σε "ανθρωπιστικά στρατόπεδα" που συνιστά πράξη συγκαλυμμένης κρατικής μισανθρωπίας, με οριστική κλοπή και ερήμωση της γης τους; το φαινόμενο αυτό χρειάζεται να αναστραφεί και η αντίστροφη κίνηση χρειάζεται να αρχίσει ΤΩΡΑ πάνω στα αποκαΐδια της εμπόλεμης "ειρήνης" που προωθούν οι κυβερνώντες και λοιποί παγκοσμιοποιητές.

Χαράλαμπος Λαζάνης
Έλα, Απόψε, Τυχαία
22/7/2021

Τρυφερο. Νοσταλγηκο.

Βυθουλκας νικος

Πάντα είναι και δικό μας θέμα!

Υστερόγραφο στην επίσκεψη της ΔΡΑΣΗΣ στην Εύβοια

Είναι αλήθεια ότι η δοκιμασία της φωτιάς στην Εύβοια – και αλλού –επέτρεψε στον λαϊκό παράγοντα, για μια ακόμη φορά, να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του και να δώσει ένα μήνυμα προσφοράς και ελπίδας εν μέσω της σκυθρωπής περίοδο που διανύουμε. Η κοινωνία είναι ζωντανή και ταυτόχρονα επιφυλακτική. Το είδαμε αυτό και στο χωριό που επισκεφτήκαμε, τον Βουτά της Β. Εύβοιας. Το είδαμε στην παραδειγματική αντίδραση των κατοίκων του, που μόνοι τους, με πείσμα και αυταπάρνηση, κατάφεραν, κυριολεκτικά στο παρά πέντε να σώσουν το χωριό τους από τις φλόγες και να παραδειγματίσουν και τα άλλα χωριά. Γι’ αυτό επιλέξαμε τον Βουτά. Για την αγωνιστικότητα των κατοίκων του. Για την υπενθύμιση ότι μπορούμε πολλά να κάνουμε. Θελήσαμε να συνεννοηθούμε απευθείας με τους κατοίκους, χωρίς ενδιάμεσους, φορείς και περιφερειακές αρχές. Γι’ αυτό αναζητήσαμε επικοινωνία με τον Εξωραϊστικό - Εκπολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και είχαμε τη τύχη να συνεργαστούμε με τον Θανάση Κομποθανάση, τον δραστήριο και δοτικό πρόεδρό του. Δώσαμε χέρι με χέρι όση βοήθεια καταφέραμε να συγκεντρώσουμε από τα Βριλήσσια, σύμφωνα με τις προτεραιότητες των ίδιων των κατοίκων. Η σύντομη επίσκεψη στον Βουτά ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Τα όρια της φωτιάς, το σύνορο ανάμεσα στο καμένο δάσος και το χωριό, έμοιαζε με πεδίο μάχης. Νοιώσαμε, όχι βέβαια σε πραγματικές διαστάσεις, τις καταστρεπτικές συνέπειες της φωτιάς στο μέλλον των κατοίκων. Τη χαμένη ρητίνη. Τα χαμένα μελίσσια, το χαμένο περιβάλλον τους. Τα βοσκοτόπια που δεν υπάρχουν πιά. Νοιώσαμε τον φόβο για τον επερχόμενο χειμώνα σ’ ένα χωριό που βρίσκεται πλέον γυμνό μέσα σε χαράδρα, με το ποτάμι απειλητικό. Με τους εργολάβους να έχουν ήδη αναλάβει την θωράκιση και την «αξιοποίηση» των καμένων περιοχών για τα επόμενα χρόνια... Δεν πρέπει να αφήσουμε μόνη την Εύβοια και καμιά άλλη περιοχή της χώρας μας. Δεν πρέπει να χαθεί κι άλλο δυναμικό από την επαρχία. Ευχαριστούμε τους κατοίκους του Βουτά για τα λίγα λόγια τους, για τη φευγαλέα γνωριμία μας, που ήταν όμως αληθινή. Χαμηλότονα, χωρίς φανφάρες, όπως είναι τα πράγματα. Ευχαριστούμε τον Θανάση Κομποθανάση που μας έδωσε την ευκαιρία να συμβάλουμε στον ελάχιστο αυτό βαθμό και τα μέλη του Συλλόγου που βοήθησαν να ξεφορτώσουμε στο εγκαταλειμμένο σχολείο, σήμερα έδρα του Συλλόγου. Ευχαριστούμε θερμά και τους φίλους μας από τα Βριλήσσια που ανταποκρίθηκαν και συνέβαλλαν να συγκεντρωθεί το υλικό που παραδώσαμε. Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

ΣΧΕΤΙΚΑ: Συμβαίνουν στην πόλη μας
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Θα περιμένουμε μην τυχόν περάσει Το τραίνο μας με το πολύτιμο φορτίο Το τραίνο μιας άλλης ώρας Μιας άλλης χώρας που σύνορα δεν έχει. Θα περιμένουμε μην τυχόν περάσει Το τραίνο που δεν μπορεί μια και ξεκίνησε να σταματήσει Τώρα σε σήραγγα μπορεί να βρίσκεται Μπορεί να βρίσκεται σε δύσκολο βουνό Ίσως σε κάμπο με πλημμύρα Σε τόπο που νά’ ναι μεσημέρι Ή σ’ άλλον που νά’ ναι βράδυ Μα θα περάσει.

[Θα Περιμένουμε] Του Ανδρέα Εμπειρίκου
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter