Σχόλια
Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ
20/11/2021

''Και να αδελφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα. δε χρειάζονται περσότερα! Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ,αδελφέ μου, απ' τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να ΣΜΙΞΟΥΜΕ τον κόσμο,! [Γ. ΡΙΤΣΟΣ ]

Τάκης Μάτσας [Το Πολυτεχνείο ζει]
Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Κοντογιώργης στα Βριλήσσια
7/11/2021

Δύο χρόνια μετά την ομιλία του κ. Κοντογιώργη, την οποία παρακολούθησα δια ζώσης, είδα ξανά το βίντεο, τα ερωτήματα παραμένουν: Δημοκρατία ή εκλόγιμη μοναρχία; Γενικό συμφέρον ή το συμφέρον της κοινωνίας; Πολιτική ως φαινόμενο ή ως θέσμιση; Ποιο είναι σήμερα το αξιακό σύστημα της κοινωνίας; Πως αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της κοινωνίας, ως ιδιώτη ή ως εταίρο της κοινωνίας; Τι είναι ο Δημοσκοπικός Δήμος, και γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο δήμου ή γειτονιάς; Τι ακριβώς σημαίνει μεταβολή της Πολιτείας; Γιατί δεν υπάρχει συμμετοχή των πολιτών, τη στιγμή που συντελείται ένας βίαιος κοινωνικός μετασχηματισμός; Είναι στραβός ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε; Πριν αρχίσουμε να αναζητούμε τις Απαντήσεις, δεν αρκεί μόνο να προβάλουμε τις Αρνήσεις, μα και να συστηματοποιήσουμε τις καίριες Ερωτήσεις, οι οποίες, όταν δεν είναι ξεκάθαρες, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητούνται στις αντιρρήσεις των άλλων. Αυτό είναι μια διαρκής διαδικασία που προϋποθέτει τη διαλογική συζήτηση των εμπλεκόμενων υποκειμένων, όπου πρέπει να μιλήσεις αλλά και να ακούσεις. Όχι την αντιπαράθεση/διαλογικό μονόλογο, όπου ο καθένας λέει αυτό που πιστεύει αλλά απορρίπτει τον άλλον, χωρίς καν να τον ακούει. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος σε κανένα επίπεδο.

Δημήτρης Καλαμπούκας
ΤΟ ΔΩΡΟ
31/10/2021

Πολύ δυνατή γραφή, στίχος ''κοφτερό μαχαίρι''! Λήδα σ' ευχαριστούμε! Νάσαι πάντα καλά! Έχεις πολλά να μας δώσεις ακόμα! Το ''δώρο'' σου ΔΩΡΟ για μας!!!

Τάκης Μάτσας
28η Οκτωβρίου
28/10/2021

Και τα πατήματα και τη νύχτα ατέλειωτη μια ζωή θυμάμαι...

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Ω, Κόσμε
14/10/2021

Η διαλεκτική της ύπαρξης.

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος

Για την οικονομική κατάσταση του Δήμου

Το χρονικό μιας αναπάντητης ερώτησης

Εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, προβληματιστήκαμε για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γι’ αυτήν. Ζητήσαμε λοιπόν ορισμένα στοιχεία από την διοίκηση (11669/20-2021), εύκολο να αντληθούν, ώστε να διαμορφώσουμε εικόνα. Συγκεκριμένα, ζητήσαμε ενημέρωση για... 1) Το ύψος των τυχόν απλήρωτων λογαριασμών του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ. 2) Το ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δήμου από έργα ή προμήθειες που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλ. ανεξόφλητες πλέον των 90 ημερών. 3) Tο χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου. Πράγματι, λίγες ημέρες μετά, μας εστάλη ως απάντηση στο αίτημά μας απόσπασμα από το «Μητρώο Δεσμεύσεων του Δήμου» της 31ης Αυγούστου, όπου φαίνεται ότι στις 31/8/2021 «το σύνολο των απλήρωτων υποχρεώσεων του Δήμου ήταν 2.434.443,12€ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 779.868,01€. Το δε χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου ήταν 1.753.102,44, από το οποίο περίπου το 1 εκατ. δεσμεύεται υποχρεωτικά για την μισθοδοσία δύο μηνών των δημοτικών υπαλλήλων. (Αντίστοιχα, στις 31/8/2020 ήταν 1.387.258,28€ και στις 31/8/2019 1.706.749,30€). Συμπέρασμα; Επειδή όσα ρωτήσαμε δεν απαντήθηκαν πλήρως, (οφειλές προς ΕΥΔΑΠ), επανήλθαμε με νέο ερώτημα στις 11 Οκτωβρίου, θέτοντας και κάποιες πρόσθετες διευκρινήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν ακριβώς από το απαντητικό Excel που μας είχε σταλεί, όπου π.χ. εμφανίζονταν ποσό ύψους 1.050.908,87€ με τίτλο «Νόμιμες καθ’ υπέρβαση πιστώσεις», το οποίο θα έπρεπε να αναλυθεί. Τελικά, όλα αυτά τέθηκαν ως ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Οκτωβρίου για να λάβουμε αντί απαντήσεων γενικόλογες διαπιστώσεις... Ο μεν Δήμαρχος επεσήμανε την «υστέρηση εσόδων λόγω κορωνοϊού» και χαρακτήρισε δύσκολες χρονιές το 2020 και το 2021, προστρέχοντας σε στοιχεία από το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου αναφέρθηκε ότι οι δήμοι δαπάνησαν 650εκ. ευρώ για την πανδημία ενώ επιχορηγήθηκαν μόλις με 170εκ. ενώ, επιπλέον, μας υπενθύμισε ότι αυτή την περίοδο ο Δήμος μας έχει μειωμένα έσοδα λόγω πολλών διακανονισμών των οφειλών των δημοτών και των τοπικών επιχειρήσεων. Στο ίδιο πνεύμα και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, επεσήμανε ότι οι Δήμοι δυσκολεύονται ακόμη και να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα, αναγνωρίζοντας πάντως, ότι από τα στοιχεία που μας δόθηκαν δεν μπορούν να εξαχθούν με σαφήνεια οι οφειλές του Δήμου Βριλησσίων. «Θα ελέγξω το ποσό του 1.050.908,87 ευρώ που αναφέρατε, το οποίο πάντως δεν είναι μια ενιαία δαπάνη και θα σας ενημερώσω». Το ζήτημα, συνεπώς, της ενημέρωσης των μελών του δημοτικού συμβουλίου παραμένει κρίσιμο. Ζητάς στοιχεία, και όταν αυτά σου χορηγηθούν, μετά από επιμονή, είναι ασαφή και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μια συζήτηση για το θέμα. Αν όμως αυτό συμβαίνει με μια δημοτική παράταξη, τότε τι είδους πληροφόρηση να περιμένει ο «απλός» δημότης; Τελικά, μ’ αυτά και μ’ αυτά... παραμένουμε ανήσυχοι!

ΣΧΕΤΙΚΑ: Δημοτικό Συμβούλιο
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Υπάρχουν στους ανθρώπους περισσότερα πράγματα να θαυμάσουμε, παρά να περιφρονήσουμε.

Αλμπέρ Καμύ
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter