Σχόλια
Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ
20/11/2021

''Και να αδελφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα. δε χρειάζονται περσότερα! Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ,αδελφέ μου, απ' τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να ΣΜΙΞΟΥΜΕ τον κόσμο,! [Γ. ΡΙΤΣΟΣ ]

Τάκης Μάτσας [Το Πολυτεχνείο ζει]
Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Κοντογιώργης στα Βριλήσσια
7/11/2021

Δύο χρόνια μετά την ομιλία του κ. Κοντογιώργη, την οποία παρακολούθησα δια ζώσης, είδα ξανά το βίντεο, τα ερωτήματα παραμένουν: Δημοκρατία ή εκλόγιμη μοναρχία; Γενικό συμφέρον ή το συμφέρον της κοινωνίας; Πολιτική ως φαινόμενο ή ως θέσμιση; Ποιο είναι σήμερα το αξιακό σύστημα της κοινωνίας; Πως αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της κοινωνίας, ως ιδιώτη ή ως εταίρο της κοινωνίας; Τι είναι ο Δημοσκοπικός Δήμος, και γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο δήμου ή γειτονιάς; Τι ακριβώς σημαίνει μεταβολή της Πολιτείας; Γιατί δεν υπάρχει συμμετοχή των πολιτών, τη στιγμή που συντελείται ένας βίαιος κοινωνικός μετασχηματισμός; Είναι στραβός ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε; Πριν αρχίσουμε να αναζητούμε τις Απαντήσεις, δεν αρκεί μόνο να προβάλουμε τις Αρνήσεις, μα και να συστηματοποιήσουμε τις καίριες Ερωτήσεις, οι οποίες, όταν δεν είναι ξεκάθαρες, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητούνται στις αντιρρήσεις των άλλων. Αυτό είναι μια διαρκής διαδικασία που προϋποθέτει τη διαλογική συζήτηση των εμπλεκόμενων υποκειμένων, όπου πρέπει να μιλήσεις αλλά και να ακούσεις. Όχι την αντιπαράθεση/διαλογικό μονόλογο, όπου ο καθένας λέει αυτό που πιστεύει αλλά απορρίπτει τον άλλον, χωρίς καν να τον ακούει. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος σε κανένα επίπεδο.

Δημήτρης Καλαμπούκας
ΤΟ ΔΩΡΟ
31/10/2021

Πολύ δυνατή γραφή, στίχος ''κοφτερό μαχαίρι''! Λήδα σ' ευχαριστούμε! Νάσαι πάντα καλά! Έχεις πολλά να μας δώσεις ακόμα! Το ''δώρο'' σου ΔΩΡΟ για μας!!!

Τάκης Μάτσας
28η Οκτωβρίου
28/10/2021

Και τα πατήματα και τη νύχτα ατέλειωτη μια ζωή θυμάμαι...

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Ω, Κόσμε
14/10/2021

Η διαλεκτική της ύπαρξης.

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος

Οι αρνητές του Πολυτεχνείου

της Μαρίνας Παπαχριστοδούλου

Οι αρνητές. Του κορωνοϊού, της μάσκας, του εμβολίου. Οι αρνητές της απογραφής. Αλλά κυρίως οι αρνητές του Πολυτεχνείου. Μόνιμοι σταθεροί, χρόνια τώρα, ξεσάλωσαν πάλι. Χωρίς πρωτοτυπία κανενός είδους στα επιχειρήματα τους. Υπήρξε, δεν υπήρξε, ήταν χολιγουντιανή παράσταση; Αμ οι νεκροί; Ήταν πραγματικοί ή ηθοποιοί; Υπήρξαν; Δεν υπήρξαν; Και αν υπήρξαν πόσοι ήταν; Και ήταν μέσα η έξω; Και τι ήθελαν μικρά παιδιά τέτοια ώρα έξω από το σπίτι τους; Γονείς δεν είχε ο Διομήδης Κομνηνός; Και γιατί παρακαλώ να είναι αργία, αναρωτιέται η εθνική μας Σώτη και απαιτεί την άμεση κατάργηση της. Άλλοι, πολλοί, έχουν πρόβλημα με τους αριστερούς. Πολύ επίμονοι είναι. Και τους πέφτει πλέον λόγος; Μήπως ήταν και εκεί; Αυτοί μόνο να καπηλεύονται ξέρουν. Τι στο διάβολο, πάλι θα μας χαλάσουν τη σούπα; Κι εγώ; Αλήθεια δεν με πειράζει που τα λένε. Τους συνήθισα. Δήθεν δημοκράτες, στην ουσία να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα προσπαθούν. Μισούν το λαό και ό, τι προέρχεται από αυτόν. Αλλά ενοχλούμαι που τα τελευταία χρόνια βρίσκουν ανταπόκριση σε νεαρά παιδιά. Γιατί μεγαλώνει μια γενιά που δεν ξέρει για αυτή την εξέγερση και δεν μαθαίνει. Το σχολείο αδιαφορεί. Μια τυπική παρουσία ήταν οι χθεσινές γιορτές. Πάνε οι ομιλίες, οι παραστάσεις, οι εκθέσεις που συνηθίζονταν τις πρώτες δεκαετίες. Τότε που θεωρούνταν ότι υπηρετούσε το εθνικό μας αφήγημα. Τώρα μάλλον πρέπει να το υποβαθμίσουμε, να το ξεχάσουμε. Τι τους χρειαζόμαστε τους ήρωες, τι μας προσφέρουν οι εξεγέρσεις; Ήδη οι «βάρβαροι» και ήλθαν και νομοθέτησαν, που θα έλεγε και ο Καβάφης. (Στη φωτογραφία, ένα παράδοξο (;) της, φύσης έξω από στο στέκι-βιβλιοθήκη της Δράσης. Δύο μουριές, η μία δίπλα στην άλλη. Η μία καταπράσινη, η άλλη κιτρίνισε. Άραγε, αυτές υπάρχουν;)

ΣΧΕΤΙΚΑ: Άρθρα
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Υπάρχουν στους ανθρώπους περισσότερα πράγματα να θαυμάσουμε, παρά να περιφρονήσουμε.

Αλμπέρ Καμύ
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter