Σχόλια
Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ
19/11/2022

...με ρίζες βαθιές και ασύνορες ελπίδες...

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
H επίδραση της Τραγωδίας στο σινεμά και την τηλεόραση
14/9/2022

Έξοχη η παρέμβασή σας. Συμπληρώσατε ιδανικά το μικρό μου κείμενο και δώσατε αυτήν την διαλεκτική διάσταση της εξέλιξης του σινεμά που δεν τόνισα επαρκώς. Βεβαίως η κριτική στάση είναι σημαντικότατη, στην εξέλιξη συμμετέχουν ισότιμα δημιουργοί και θεατές. Από τη μεριά μου οφείλω να διευκρινίσω ότι δεν παίρνω θέση υπέρ των τραγικών ποιητών ή του Πλάτωνος, όπως δεν παίρνω θέση ας πούμε υπέρ της αποστασιοποίησης του Μπρεχτ. Όλες αυτές οι θέσεις και αντιθέσεις συμβάλλουν στην εξέλιξη, όπως, σε άλλη ασφαλώς κλίμακα, συμβάλλει και ο διάλογος από αυτό το βήμα. Ευχαριστώ εσάς και την Δράση για την ευκαιρία.

Γιώργος Σκιάνης
H επίδραση της Τραγωδίας στο σινεμά και την τηλεόραση
12/9/2022

Κύριε Σκιάνη, σας ευχαριστώ για τον σχολιασμό του σχολίου μου και με την αφορμή αυτή την έκθεση των σκέψεων σας τόσο για τον διδακτισμό της αρχαίας τραγωδίας, όσο και για τα διλήμματα που αυτή θέτει από την κυριαρχία των παθών. Τώρα, όσον αφορά για τον κορεσμό του κοινού κατά την εποχή του λαϊκού, εμπορικού κινηματογράφου που όλοι βιώσαμε με το happy end, την διαλεκτική υιοθέτηση από τον νεότερο των διλημμάτων της τραγωδίας το επακόλουθο μπέρδεμα των θεατών και την διαφαινόμενη κατ' εσάς μεταστροφή του σε έναν νέο διδακτισμό, ας ελπίσουμε ανώτερης ποιότητας, δεν θα διαφωνήσω. Θα είναι πάλι απαίτηση της διαλεκτικής πορείας του θεάματος, της τέχνης γενικότερα μέσα σε μια σύγρονη αγχώδη διαβίωση και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου για διλήμματα και σκέψη. Η ενδυνάμωση όμως του κριτικού πνεύματος από το πλατύ κοινό, θα παραμένει πάντα σαν το μεγάλο ζητούμενο.

Μπαμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
«Παιδεία 2022»: Η τελευταία καλοκαιρινή προβολή αφιερωμένη στα σχολεία μας.
12/9/2022

Δημήτρη συμφωνώ μαζί σου: Τέσσερα χρόνια πριν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Λιγότερο σύνθετα, όχι τόσο πολύπλοκα, ούτε το ίδιο απαιτητικά. Επίσης, πράγματι, αυτή η διαπίστωση είναι δυσβάσταχτη και απογοητευτική. Αρκετοί το νιώθουμε. Παρακάτω...

Γιάννης Τσούτσιας
«Παιδεία 2022»: Η τελευταία καλοκαιρινή προβολή αφιερωμένη στα σχολεία μας.
11/9/2022

Για να μπορέσει να υπάρξει ειλικρινής δημόσιος διάλογος για την Παιδεία προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ήτοι εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Οι τελευταίοι, που με τον ενθουσιασμό που τους χαρακτηρίζει θα μπορούσαν να ζωντανέψουν τη συζήτηση και να τη φέρουν στα πραγματικά προβλήματα που τους απασχολούν, απουσίαζαν. Οι δε γονείς (Σύλλογοι Γονέων ή απλά μέλη) για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσαν με εκκωφαντικό θόρυβο την πλήρη αδιαφορία τους. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, παραιτημένοι, κουρασμένοι, εγκλωβισμένοι στην εσωστρέφειά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, απόντες. Στο πάνελ 3 διευθυντές (νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, αλλά όχι λυκείου) που λίγο πολύ προσπάθησαν να παρουσιάσουν το θετικό τους έργο στο σχολείο τους, αλλά για την ταμπακιέρα, τις χρόνιες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος, σιωπή. Έκδηλη η αμηχανία στο ερώτημα γονέα «ποιον ρόλο του μαθητή θα έπρεπε το σχολείο να προάγει περισσότερο, του υπεύθυνου πολίτη, οικογενειάρχη ή επαγγελματία;», κανένα ίχνος αυτοκριτικής από πλευράς εκπαιδευτικών (δε φέρουν εκείνοι ευθύνες;), η γνωστή εύκολη και επαναλαμβανόμενη -πλην όμως δίκαιη- κριτική απέναντι στους γονείς που δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους και τα αφήνουν ώρες στα κινητά και τα τάμπλετ. Χλιαρή συζήτηση σε ένα ακροατήριο 20 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 60! Ε, δε θα το έλεγες και εποικοδομητική κουβέντα όλο αυτό για «το σχολείο των ονείρων μας»… Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, σε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα προεκλογική ομιλία της ΔΡΑΣΗΣ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι των Βριλησσίων, ήταν προσκεκλημένοι και μίλησαν ένας φοιτητής και δύο μαθήτριες εκπρόσωποι των 15μελών των σχολείων τους. Ο φρέσκος – και ουχί ξύλινος- λόγος τους με εντυπωσίασε και ένιωσα για πρώτη φορά μετά από χρόνια αισιοδοξία πως υπάρχει ελπίδα και μέλλον για την κοινωνία, όταν δίνεται βήμα στους νέους. Μετά από 4 χρόνια, και με την απόσταση που μας χωρίζει από εκείνη τη μέρα, έχω καταλήξει πως δυστυχώς επρόκειτο για ένα πυροτέχνημα, που ενδεχομένως να ξαναδούμε του χρόνου ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Παραφράζοντας το γνωστό ρητό, πλέον «δεν ελπίζω τίποτα, φοβάμαι για τα χειρότερα, είμαι συμβιβασμένος»

Δημήτρης Καλαμπούκας

Καταρρέει το σενάριο ΒΙΠΕ Γέρακα για τα απορριμματοφόρα του Δήμου Βριλησσίων

Σε αδιέξοδο οι τακτικισμοί του κ. Μανιατογιάννη

Έχουμε αναδείξει την τελευταία εβδομάδα, μόνη η ΔΡΑΣΗ απέναντι στη σιωπή όλων, το προκλητικά ασύμφορο της επιλογής της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά τη μίσθωση ακατάλληλων οικοπέδων στη βιομηχανική Περιοχή Γέρακα σε εξωφρενική τιμή, για την μεταφορά των απορριμματοφόρων του δήμου. Επισημάναμε την προχειρότητα με την οποία διευθέτησε η Οικονομική Επιτροπή το ζήτημα, ψηφίζοντας χωρίς κανείς να έχει δει τοπογραφικό, μιλώντας για όμορα οικόπεδα που δεν είναι όμορα, αλλά μεσολαβεί μεταξύ τους ένα ρέμα (!), με δημοτικούς συμβούλους (προς δόξαν της κυβερνησιμότητας, που έχει αποκλείσει τη ΔΡΑΣΗ), που δεν γνώριζαν τι ψήφισαν. Ζητήσαμε τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για όλα αυτά, αλλά η διοίκηση δεν συμπεριέλαβε το ζήτημα στα θέματα της σημερινής συνεδρίασης. Και έχουμε συχνά επισημάνει την αδιέξοδη πολυετή αδράνεια και την μικροπολιτική οπτική των δημοτικών διοικήσεων των Βριλησσίων, που δεν κατάφεραν ποτέ να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να λυθεί σοβαρά το ζήτημα του αμαξοστασίου –και όχι μόνο- εντός του Δήμου μας. Τώρα αποκαλύπτεται το δεύτερο, ακόμη πιο προκλητικό δείγμα προχειρότητας των αξιωματούχων της δημοτικής αρχής Βριλησσίων. Ο κ. Μανιατογιάννης υλοποιεί τη μεταφορά των απορριμματοφόρων του Δήμου μας στον Γέρακα, χωρίς να έχει ενημερώσει τον ομόλογό του δήμαρχο Παλλήνης, τον ίδιο δήμαρχο που είχε προσκαλέσει στη συνεδρίαση του Μαΐου του 2020 για να κατακεραυνώσει τους «αντιπάλους του», όταν ανέφεραν τη βιομηχανική περιοχή Γέρακα ως δυνατή επιλογή για τα απορριμματοφόρα μας. Εχθές, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος Παλλήνης κ. Ζούτσος συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης, με μοναδικό θέμα την «πρωτοφανή και αήθη προσπάθεια εξαπάτησής του» από τον κ. Μανιατογιάννη και το δημοτικό συμβούλιο των Βριλησσίων, οι οποίοι εν αγνοία του, «αντισυμβατικά και δόλια», επιδίωξαν να μεταφέρουν τα απορριμματοφόρα τους στον Γέρακα, θεωρώντας τους δημότες του «πολίτες Β’ κατηγορίας». Σύσσωμο το Δ.Σ. Παλλήνης αποφάσισε «να μην επιτρέψει, με κάθε μέσο, την εγκατάσταση αμαξοστασίου των Βριλησσίων στη ΒΙΠΕ Γέρακα», κινητοποιώντας και τους δημότες αν χρειαστεί! (Δεν αναφερόμαστε καν στα σκωπτικά μειδιάματα των δημοτικών συμβούλων της Παλλήνης για το ύψος του ενοικίου που αποφάσισε να καταβάλει ο Δήμος Βριλησσίων, ενδεικτικά, κάποιος ανέφερε ότι με τόσο υψηλό ενοίκιο τα Βριλήσσια μάλλον «προσπάθησαν να δελεάσουν» τους ιδιοκτήτες… ) Αντιλαμβάνεται κανείς, σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει ο Δήμος μας, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ειλημμένη απόφαση απομάκρυνσης των απορριμματοφόρων από την Ναυτική Βάση. Και πόσο, στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε για ακόμη μια φορά, στο σημείο μηδέν. Με μικροκόλπα και πονηριές, πολιτική δεν γίνεται. Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

ΣΧΕΤΙΚΑ: Δημοτικό Συμβούλιο
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

«Οι ευθύνες αρχίζουν από τα όνειρα...»

«Δοκιμές», Γιώργος Σεφέρης
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter