Σχόλια
Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ
19/11/2022

...με ρίζες βαθιές και ασύνορες ελπίδες...

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
H επίδραση της Τραγωδίας στο σινεμά και την τηλεόραση
14/9/2022

Έξοχη η παρέμβασή σας. Συμπληρώσατε ιδανικά το μικρό μου κείμενο και δώσατε αυτήν την διαλεκτική διάσταση της εξέλιξης του σινεμά που δεν τόνισα επαρκώς. Βεβαίως η κριτική στάση είναι σημαντικότατη, στην εξέλιξη συμμετέχουν ισότιμα δημιουργοί και θεατές. Από τη μεριά μου οφείλω να διευκρινίσω ότι δεν παίρνω θέση υπέρ των τραγικών ποιητών ή του Πλάτωνος, όπως δεν παίρνω θέση ας πούμε υπέρ της αποστασιοποίησης του Μπρεχτ. Όλες αυτές οι θέσεις και αντιθέσεις συμβάλλουν στην εξέλιξη, όπως, σε άλλη ασφαλώς κλίμακα, συμβάλλει και ο διάλογος από αυτό το βήμα. Ευχαριστώ εσάς και την Δράση για την ευκαιρία.

Γιώργος Σκιάνης
H επίδραση της Τραγωδίας στο σινεμά και την τηλεόραση
12/9/2022

Κύριε Σκιάνη, σας ευχαριστώ για τον σχολιασμό του σχολίου μου και με την αφορμή αυτή την έκθεση των σκέψεων σας τόσο για τον διδακτισμό της αρχαίας τραγωδίας, όσο και για τα διλήμματα που αυτή θέτει από την κυριαρχία των παθών. Τώρα, όσον αφορά για τον κορεσμό του κοινού κατά την εποχή του λαϊκού, εμπορικού κινηματογράφου που όλοι βιώσαμε με το happy end, την διαλεκτική υιοθέτηση από τον νεότερο των διλημμάτων της τραγωδίας το επακόλουθο μπέρδεμα των θεατών και την διαφαινόμενη κατ' εσάς μεταστροφή του σε έναν νέο διδακτισμό, ας ελπίσουμε ανώτερης ποιότητας, δεν θα διαφωνήσω. Θα είναι πάλι απαίτηση της διαλεκτικής πορείας του θεάματος, της τέχνης γενικότερα μέσα σε μια σύγρονη αγχώδη διαβίωση και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου για διλήμματα και σκέψη. Η ενδυνάμωση όμως του κριτικού πνεύματος από το πλατύ κοινό, θα παραμένει πάντα σαν το μεγάλο ζητούμενο.

Μπαμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
«Παιδεία 2022»: Η τελευταία καλοκαιρινή προβολή αφιερωμένη στα σχολεία μας.
12/9/2022

Δημήτρη συμφωνώ μαζί σου: Τέσσερα χρόνια πριν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Λιγότερο σύνθετα, όχι τόσο πολύπλοκα, ούτε το ίδιο απαιτητικά. Επίσης, πράγματι, αυτή η διαπίστωση είναι δυσβάσταχτη και απογοητευτική. Αρκετοί το νιώθουμε. Παρακάτω...

Γιάννης Τσούτσιας
«Παιδεία 2022»: Η τελευταία καλοκαιρινή προβολή αφιερωμένη στα σχολεία μας.
11/9/2022

Για να μπορέσει να υπάρξει ειλικρινής δημόσιος διάλογος για την Παιδεία προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ήτοι εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Οι τελευταίοι, που με τον ενθουσιασμό που τους χαρακτηρίζει θα μπορούσαν να ζωντανέψουν τη συζήτηση και να τη φέρουν στα πραγματικά προβλήματα που τους απασχολούν, απουσίαζαν. Οι δε γονείς (Σύλλογοι Γονέων ή απλά μέλη) για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσαν με εκκωφαντικό θόρυβο την πλήρη αδιαφορία τους. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, παραιτημένοι, κουρασμένοι, εγκλωβισμένοι στην εσωστρέφειά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, απόντες. Στο πάνελ 3 διευθυντές (νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, αλλά όχι λυκείου) που λίγο πολύ προσπάθησαν να παρουσιάσουν το θετικό τους έργο στο σχολείο τους, αλλά για την ταμπακιέρα, τις χρόνιες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος, σιωπή. Έκδηλη η αμηχανία στο ερώτημα γονέα «ποιον ρόλο του μαθητή θα έπρεπε το σχολείο να προάγει περισσότερο, του υπεύθυνου πολίτη, οικογενειάρχη ή επαγγελματία;», κανένα ίχνος αυτοκριτικής από πλευράς εκπαιδευτικών (δε φέρουν εκείνοι ευθύνες;), η γνωστή εύκολη και επαναλαμβανόμενη -πλην όμως δίκαιη- κριτική απέναντι στους γονείς που δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους και τα αφήνουν ώρες στα κινητά και τα τάμπλετ. Χλιαρή συζήτηση σε ένα ακροατήριο 20 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 60! Ε, δε θα το έλεγες και εποικοδομητική κουβέντα όλο αυτό για «το σχολείο των ονείρων μας»… Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, σε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα προεκλογική ομιλία της ΔΡΑΣΗΣ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι των Βριλησσίων, ήταν προσκεκλημένοι και μίλησαν ένας φοιτητής και δύο μαθήτριες εκπρόσωποι των 15μελών των σχολείων τους. Ο φρέσκος – και ουχί ξύλινος- λόγος τους με εντυπωσίασε και ένιωσα για πρώτη φορά μετά από χρόνια αισιοδοξία πως υπάρχει ελπίδα και μέλλον για την κοινωνία, όταν δίνεται βήμα στους νέους. Μετά από 4 χρόνια, και με την απόσταση που μας χωρίζει από εκείνη τη μέρα, έχω καταλήξει πως δυστυχώς επρόκειτο για ένα πυροτέχνημα, που ενδεχομένως να ξαναδούμε του χρόνου ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Παραφράζοντας το γνωστό ρητό, πλέον «δεν ελπίζω τίποτα, φοβάμαι για τα χειρότερα, είμαι συμβιβασμένος»

Δημήτρης Καλαμπούκας

Στολίδια Vs παιδικές χαρές!

Ακόμη μια ακατανόητη «αναμόρφωση» του προϋπολογισμού

Ζητήθηκε από τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν τηλεφωνικά , (προς διευκόλυνση της διοίκησης), σε «κατεπείγουσα - δια περιφοράς- συνεδρίαση» του δημοτικού συμβουλίου, (Παρασκευή 08/10/2021), επί της «6ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού», η οποία αφορούσε αποκλειστικά την αύξηση εξόδων κατά 74.400 ευρώ για «Μίσθωση ειδών φωτεινού διακόσμου» και 2.500 ευρώ για «δαπάνες δεξιώσεων και εθνικών ή τοπικών εορτών», ποσά που ισοσκελίστηκαν με την μείωση εξόδων κατά το αντίστοιχο ποσό (76.900 ευρώ) από τον κωδικό «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Βριλησσίων». Με άλλα λόγια η δημοτική αρχή στις 8 Οκτωβρίου ανακάλυψε ότι δεν είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2021 την πραγματοποίηση δαπανών στολισμού για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και «για την προετοιμασία ενεργειών που απαιτούνται για την περίοδο των Χριστουγέννων». Ακόμη χειρότερα, δεν προέβλεψε αυτές τις δαπάνες ούτε προ 20 ημερών, όταν στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 εισηγήθηκε την 5η αναμόρφωση προϋπολογισμού! Προφανώς κατά τους διοικούντες οι εθνικές επέτειοι και τα Χριστούγεννα αποτελούν «έκτακτα» γεγονότα... Εκτός κι αν η προχειρότητα είναι συνέπεια της βεβαιότητας, ότι με τις διατάξεις περί κυβερνησιμότητας για τον προϋπολογισμό, ό,τι κι αν εισηγηθούμε στο δημοτικό συμβούλιο θα καταγραφεί ως ομόφωνα δεκτό! Δεν είναι όμως αυτό το μόνο ζήτημα. Ενοχλητικό είναι και το κόστος των 74.400 ευρώ για τη «μίσθωση ειδών φωτεινού διακόσμου», (άλλα 2.500 ευρώ για «δαπάνες δεξιώσεων και εθνικών ή τοπικών εορτών»), σε μια περίοδο που ανησυχούμε για την οικονομική ευμάρεια του Δήμου Βριλησσίων. Όταν μάλιστα, αυτό περίπου το ποσό δαπανάται κάθε χρόνο για την ενοικίαση - τοποθέτηση και όχι για την προμήθεια των στολιδιών. Δεν μπορούμε επίσης να παραβλέψουμε το γεγονός ότι, για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, τα χρήματα αυτά αποσπώνται από το κονδύλι «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Βριλησσίων»! Αφαιρείται δηλαδή ένα σημαντικό ποσό από ένα έργο της πόλης, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει ήδη ανεπίτρεπτα καθυστερήσει, σε βάρος της ποιότητάς του και της ασφάλειας των υπηρεσιών που θα παρέχονται στα παιδιά. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να υπερψηφίζουμε εισηγήσεις που καθιστούν τον προϋπολογισμό διάτρητο. Εάν πάλι κάποιοι, που σε κάθε ευκαιρία, αντί διαλόγου επί των θεμάτων, αρέσκονται σε συκοφαντίες, αναλάβουν δράση, τους ενημερώνουμε για το αυτονόητο: Η αρνητική ψήφος στο συγκεκριμένο θέμα δεν σχετίζεται με έλλειψη πατριωτικών αισθημάτων. Αντιθέτως, θεωρούμε βαθιά πατριωτική πράξη την προστασία των οικονομικών αποθεμάτων του Δήμου από εξόφθαλμα επιπόλαιες αποφάσεις και πρακτικές. 8-10-2021 Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

ΣΧΕΤΙΚΑ: Δημοτικό Συμβούλιο
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

«Οι ευθύνες αρχίζουν από τα όνειρα...»

«Δοκιμές», Γιώργος Σεφέρης
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter