Σχόλια
Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ
20/11/2021

''Και να αδελφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα. δε χρειάζονται περσότερα! Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ,αδελφέ μου, απ' τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να ΣΜΙΞΟΥΜΕ τον κόσμο,! [Γ. ΡΙΤΣΟΣ ]

Τάκης Μάτσας [Το Πολυτεχνείο ζει]
Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Κοντογιώργης στα Βριλήσσια
7/11/2021

Δύο χρόνια μετά την ομιλία του κ. Κοντογιώργη, την οποία παρακολούθησα δια ζώσης, είδα ξανά το βίντεο, τα ερωτήματα παραμένουν: Δημοκρατία ή εκλόγιμη μοναρχία; Γενικό συμφέρον ή το συμφέρον της κοινωνίας; Πολιτική ως φαινόμενο ή ως θέσμιση; Ποιο είναι σήμερα το αξιακό σύστημα της κοινωνίας; Πως αντιλαμβανόμαστε το ρόλο της κοινωνίας, ως ιδιώτη ή ως εταίρο της κοινωνίας; Τι είναι ο Δημοσκοπικός Δήμος, και γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο δήμου ή γειτονιάς; Τι ακριβώς σημαίνει μεταβολή της Πολιτείας; Γιατί δεν υπάρχει συμμετοχή των πολιτών, τη στιγμή που συντελείται ένας βίαιος κοινωνικός μετασχηματισμός; Είναι στραβός ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε; Πριν αρχίσουμε να αναζητούμε τις Απαντήσεις, δεν αρκεί μόνο να προβάλουμε τις Αρνήσεις, μα και να συστηματοποιήσουμε τις καίριες Ερωτήσεις, οι οποίες, όταν δεν είναι ξεκάθαρες, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητούνται στις αντιρρήσεις των άλλων. Αυτό είναι μια διαρκής διαδικασία που προϋποθέτει τη διαλογική συζήτηση των εμπλεκόμενων υποκειμένων, όπου πρέπει να μιλήσεις αλλά και να ακούσεις. Όχι την αντιπαράθεση/διαλογικό μονόλογο, όπου ο καθένας λέει αυτό που πιστεύει αλλά απορρίπτει τον άλλον, χωρίς καν να τον ακούει. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος σε κανένα επίπεδο.

Δημήτρης Καλαμπούκας
ΤΟ ΔΩΡΟ
31/10/2021

Πολύ δυνατή γραφή, στίχος ''κοφτερό μαχαίρι''! Λήδα σ' ευχαριστούμε! Νάσαι πάντα καλά! Έχεις πολλά να μας δώσεις ακόμα! Το ''δώρο'' σου ΔΩΡΟ για μας!!!

Τάκης Μάτσας
28η Οκτωβρίου
28/10/2021

Και τα πατήματα και τη νύχτα ατέλειωτη μια ζωή θυμάμαι...

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Ω, Κόσμε
14/10/2021

Η διαλεκτική της ύπαρξης.

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος

Πέραμα - πεδίο βολής

Πολιτεία χωρίς δημοκρατικό έλεγχο;

38 κάλυκες, (μπορεί και 36), από όπλα αστυνομικών. 38 σφαίρες απέναντι σε τρείς άοπλους. Μία προς μία, από 7 ανθρώπους με πιστόλια (όχι «αυτόματα»). Μια καταιγίδα πυροβολισμών. Πυροβόλησαν όλοι, χωρίς εξαίρεση, σημάδεψαν 38 φορές. Τους έκαναν κόσκινο. Όπως στα αμερικάνικα έργα. Εκεί που μαζεύονται τα περιπολικά και πυροβολούν κατά ριπάς. Αλλά μην ανησυχείτε, ήταν Ρομά. Ήταν κλεφτρόνια. Τι 20, τι 18 ετών. Ο αυταρχισμός, οργανικό στοιχείο και της νέας πολιτικής. Βρίσκει εφαρμογή παντού. Απέναντι σε Ρομά, σε διαδηλωτές, σε νέους. Θα γίνει έρευνα... Με τον Υπουργό να επισκέπτεται «ανθρώπινα» και «συμβολικά» τους 7 αστυνομικούς! Σαφές το μήνυμα; Την ίδια ώρα, η αστυνομοκρατία βρίσκει αποδοχή στην κοινωνία. Ένας εύπεπτος κόσμος. Αποπροσανατολισμός; Από πουθενά δεν τίθεται θέμα δημοκρατικού ελέγχου. Δεν θέλουν τον έλεγχο. Δεν θέλουν κανόνες. Ούτε στην αστυνομία, ούτε σε κανέναν άλλο τομέα άσκησης πολιτικής. Νοείται όμως Πολιτεία χωρίς δημοκρατία; Νοείται Πολιτεία χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς μέτρο και πολιτειακή οπτική; Μπορεί να περνάει αδιαμαρτύρητα όλο αυτό; Μπορεί η αστυνομία να συμπεριφέρεται η ίδια ως συμμορία εκτελεστών; Και αύριο, απέναντι στα παιδιά μας, που δεν θα είναι Ρομά; Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση θα διοργανώσει εκδήλωση για την ελληνική εκδοχή του «I Can't Breathe» ή το συγκεκριμένο της πέφτει πολύ βαλκάνιο; Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη φωτογραφία: efsyn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ: Συμβαίνουν και αλλού
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Υπάρχουν στους ανθρώπους περισσότερα πράγματα να θαυμάσουμε, παρά να περιφρονήσουμε.

Αλμπέρ Καμύ
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter