Σχόλια
ΣΤΕΛΙΟΣ
17/9/2022

Για έναν άκοσμο αξιακό κόσμο ανεξαρτήτου τάξεως! "Όμοιος ομοίω αεί πελάζει" ή αλλιώς "κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι".

Μπαμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
H επίδραση της Τραγωδίας στο σινεμά και την τηλεόραση
14/9/2022

Έξοχη η παρέμβασή σας. Συμπληρώσατε ιδανικά το μικρό μου κείμενο και δώσατε αυτήν την διαλεκτική διάσταση της εξέλιξης του σινεμά που δεν τόνισα επαρκώς. Βεβαίως η κριτική στάση είναι σημαντικότατη, στην εξέλιξη συμμετέχουν ισότιμα δημιουργοί και θεατές. Από τη μεριά μου οφείλω να διευκρινίσω ότι δεν παίρνω θέση υπέρ των τραγικών ποιητών ή του Πλάτωνος, όπως δεν παίρνω θέση ας πούμε υπέρ της αποστασιοποίησης του Μπρεχτ. Όλες αυτές οι θέσεις και αντιθέσεις συμβάλλουν στην εξέλιξη, όπως, σε άλλη ασφαλώς κλίμακα, συμβάλλει και ο διάλογος από αυτό το βήμα. Ευχαριστώ εσάς και την Δράση για την ευκαιρία.

Γιώργος Σκιάνης
H επίδραση της Τραγωδίας στο σινεμά και την τηλεόραση
12/9/2022

Κύριε Σκιάνη, σας ευχαριστώ για τον σχολιασμό του σχολίου μου και με την αφορμή αυτή την έκθεση των σκέψεων σας τόσο για τον διδακτισμό της αρχαίας τραγωδίας, όσο και για τα διλήμματα που αυτή θέτει από την κυριαρχία των παθών. Τώρα, όσον αφορά για τον κορεσμό του κοινού κατά την εποχή του λαϊκού, εμπορικού κινηματογράφου που όλοι βιώσαμε με το happy end, την διαλεκτική υιοθέτηση από τον νεότερο των διλημμάτων της τραγωδίας το επακόλουθο μπέρδεμα των θεατών και την διαφαινόμενη κατ' εσάς μεταστροφή του σε έναν νέο διδακτισμό, ας ελπίσουμε ανώτερης ποιότητας, δεν θα διαφωνήσω. Θα είναι πάλι απαίτηση της διαλεκτικής πορείας του θεάματος, της τέχνης γενικότερα μέσα σε μια σύγρονη αγχώδη διαβίωση και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου για διλήμματα και σκέψη. Η ενδυνάμωση όμως του κριτικού πνεύματος από το πλατύ κοινό, θα παραμένει πάντα σαν το μεγάλο ζητούμενο.

Μπαμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
«Παιδεία 2022»: Η τελευταία καλοκαιρινή προβολή αφιερωμένη στα σχολεία μας.
12/9/2022

Δημήτρη συμφωνώ μαζί σου: Τέσσερα χρόνια πριν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Λιγότερο σύνθετα, όχι τόσο πολύπλοκα, ούτε το ίδιο απαιτητικά. Επίσης, πράγματι, αυτή η διαπίστωση είναι δυσβάσταχτη και απογοητευτική. Αρκετοί το νιώθουμε. Παρακάτω...

Γιάννης Τσούτσιας
«Παιδεία 2022»: Η τελευταία καλοκαιρινή προβολή αφιερωμένη στα σχολεία μας.
11/9/2022

Για να μπορέσει να υπάρξει ειλικρινής δημόσιος διάλογος για την Παιδεία προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ήτοι εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Οι τελευταίοι, που με τον ενθουσιασμό που τους χαρακτηρίζει θα μπορούσαν να ζωντανέψουν τη συζήτηση και να τη φέρουν στα πραγματικά προβλήματα που τους απασχολούν, απουσίαζαν. Οι δε γονείς (Σύλλογοι Γονέων ή απλά μέλη) για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσαν με εκκωφαντικό θόρυβο την πλήρη αδιαφορία τους. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, παραιτημένοι, κουρασμένοι, εγκλωβισμένοι στην εσωστρέφειά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, απόντες. Στο πάνελ 3 διευθυντές (νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, αλλά όχι λυκείου) που λίγο πολύ προσπάθησαν να παρουσιάσουν το θετικό τους έργο στο σχολείο τους, αλλά για την ταμπακιέρα, τις χρόνιες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος, σιωπή. Έκδηλη η αμηχανία στο ερώτημα γονέα «ποιον ρόλο του μαθητή θα έπρεπε το σχολείο να προάγει περισσότερο, του υπεύθυνου πολίτη, οικογενειάρχη ή επαγγελματία;», κανένα ίχνος αυτοκριτικής από πλευράς εκπαιδευτικών (δε φέρουν εκείνοι ευθύνες;), η γνωστή εύκολη και επαναλαμβανόμενη -πλην όμως δίκαιη- κριτική απέναντι στους γονείς που δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους και τα αφήνουν ώρες στα κινητά και τα τάμπλετ. Χλιαρή συζήτηση σε ένα ακροατήριο 20 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 60! Ε, δε θα το έλεγες και εποικοδομητική κουβέντα όλο αυτό για «το σχολείο των ονείρων μας»… Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, σε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα προεκλογική ομιλία της ΔΡΑΣΗΣ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι των Βριλησσίων, ήταν προσκεκλημένοι και μίλησαν ένας φοιτητής και δύο μαθήτριες εκπρόσωποι των 15μελών των σχολείων τους. Ο φρέσκος – και ουχί ξύλινος- λόγος τους με εντυπωσίασε και ένιωσα για πρώτη φορά μετά από χρόνια αισιοδοξία πως υπάρχει ελπίδα και μέλλον για την κοινωνία, όταν δίνεται βήμα στους νέους. Μετά από 4 χρόνια, και με την απόσταση που μας χωρίζει από εκείνη τη μέρα, έχω καταλήξει πως δυστυχώς επρόκειτο για ένα πυροτέχνημα, που ενδεχομένως να ξαναδούμε του χρόνου ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Παραφράζοντας το γνωστό ρητό, πλέον «δεν ελπίζω τίποτα, φοβάμαι για τα χειρότερα, είμαι συμβιβασμένος»

Δημήτρης Καλαμπούκας

Τα ΓιωρΓέλια

του Χρήστου Ι. Βατούσιου

Το πρώτο μωρό της Ραλιώς, το Γιωργέλι, το γελαστό, χάθηκε νωρίς, προτού καλά καλά νιώσει τον κόσμο. Ξέφυγε απ' τα μάτια της μάνας του, ίσα που ορθώθηκε και παραπατούσε στη γης, κι έπεσε στο καζάνι που 'βραζε νερό για τ' άπλυτα, ζώντας φριχτό το τέλος του. Κατόπιν, η χαροκαμένη, έπιασε άλλα πέντε παιδιά. Δυο θηλυκά και τρία αρσενικά, και το στερνό, το μοσχοπούλι της, το 'βγαλε Γιωργή. Ο Γιωργής μου κι ο Γιωργής μου έλεγε και ξανάλεγε, σαν να μην άκουγε τα λόγια των γυναικών, που την σταύρωναν να μη δώσει σ' άλλο της παιδί τ' όνομα του χαμένου. Κι ο Γιωργής μεγάλωνε, μεγάλωνε και γινόταν όμορφος σα λιακάδα. Καμάρωνε κι η μάνα του για τ' αποφύσημά της, που πήρε πάνω του όλα τ' αστέρια τ' ουρανού. Κόντευε πια τα τριάντα, άντρας σωστός, δεμένος, πάνω στην ακμάδα του, όταν ήρθαν οι ξαδέλφες του απ' την Αμέρικα. Καλοκαίρι στο νησί, Άγιες μέρες, γέλαγε ο Θεός κι ευώδιαζε ο τόπος καρπούζι, κιοφτέδες κι αλμύρα, αλμύρα να φλομώνουν τα πνεμόνια σου. Πέρασαν κάνα δυο μέρες με καλωσορίσματα, φιλιά και ρεγάλα, και χτύπησε την πόρτα τους φρέσκος φρέσκος, λιόλουστος και γελαστός να τις επάρει στο μπάνιο. Άλλο που δεν ήθελαν και δαύτες, πέταξαν τα σκεπάσματα και μέχρι να πει δυο λόγους με τη θειά του, βρέθηκαν αγκαλιασμένοι να κακαρίζουν κατεβαίνοντας την πλαγιά για την χρυσή αμμουδιά. Πρώτος έπεσε ο Γιωργής, σαν άντρας και σαν οικοδεσπότης, και τις καλούσε με φωνές και γέλια να έρθουν κοντά του. Εδέησαν να έμπουν κι οι μικρές, παρότι το νερό είχε την ζωντάνια και τη δρόσο της πηγής. Έπαιζαν, χαίρονταν και κολυμπούσαν ένα γύρω, όταν η μικρότερη μεθυσμένη από χαρά ξανοίχτηκε λίγο παράμερα. Μια που την εφώναξε ο Γιωργής και μια που σήκωσε το χέρι της καλώντας σε βοήθεια. Δίχως σκέψη, χτυπώντας με λύσσα τα χέρια και τα πόδια του πάλευε να την προφτάσει. Μια έβλεπε το κεφάλι της και δυο το έχανε κάνοντας τη καρδιά του να σπαρταράει. Την άρπαξε απ' τα μαλλιά κι εκείνη γράπωσε το λαιμό του και τον έσφιγγε σα δαγκάνα. Πετάχτηκαν τα μάτια του όξω, γιόμισαν τρόμο και νερά τα στήθια του. Να, έτσι έγινε, αθέλητά της, τον έστειλε στο σκότος, παλεύοντας για φως. Τους έσυραν στην ακτή, εκείνη λιπόθυμη και κείνον τελειωμένο με μελανιασμένο το λαιμό. Τον έβαλαν στο μνήμα μαζί με τ' αδέρφι του. Στην πλάκα πάνω χάραξαν "Τα ΓιωρΓέλια" κι από τότες πάντα αφήνουν ένα κανάτι με νερό κι ένα κύπελλο, να ξεδιψούν οι αναπαμένοι. ΠΊΝΑΚΑΣ: Νίκος Λύτρας, Το ψάθινο καπέλο. Περίπου 1925. ΧΡΉΣΤΟΣ Ι. ΒΑΤΟΎΣΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ: Ακροβάτες στο χαρτί
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Ο χρόνος διαλύεται μέσα στη στιγμή το ελάχιστο γίνεται ο μέγιστος τύραννος. Βασανίζει ανθισμένες πληγές γεμάτες χαμόγελα και υποσχέσεις για κάτι άλλο, αυτό το άλλο είναι που ζούμε κάθε στιγμή νομίζοντας ότι ζούμε το άλλο. Όμως το άλλο δεν υπάρχει. Είμαστε εμείς η Μοίρα μας που μας λοξοκοιτάζει. Σφίγγα που ξέχασε το αίνιγμα δεν έχουμε τίποτα να λύσουμε. Δεν υπάρχει αίνιγμα δεν υπάρχει διαφυγή από τον πύρινο κύκλο του Ήλιου και του Θανάτου.

Ο χρόνος διαλύεται – Μίκης Θεοδωράκης
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter