Σχόλια
Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ
19/11/2022

...με ρίζες βαθιές και ασύνορες ελπίδες...

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
H επίδραση της Τραγωδίας στο σινεμά και την τηλεόραση
14/9/2022

Έξοχη η παρέμβασή σας. Συμπληρώσατε ιδανικά το μικρό μου κείμενο και δώσατε αυτήν την διαλεκτική διάσταση της εξέλιξης του σινεμά που δεν τόνισα επαρκώς. Βεβαίως η κριτική στάση είναι σημαντικότατη, στην εξέλιξη συμμετέχουν ισότιμα δημιουργοί και θεατές. Από τη μεριά μου οφείλω να διευκρινίσω ότι δεν παίρνω θέση υπέρ των τραγικών ποιητών ή του Πλάτωνος, όπως δεν παίρνω θέση ας πούμε υπέρ της αποστασιοποίησης του Μπρεχτ. Όλες αυτές οι θέσεις και αντιθέσεις συμβάλλουν στην εξέλιξη, όπως, σε άλλη ασφαλώς κλίμακα, συμβάλλει και ο διάλογος από αυτό το βήμα. Ευχαριστώ εσάς και την Δράση για την ευκαιρία.

Γιώργος Σκιάνης
H επίδραση της Τραγωδίας στο σινεμά και την τηλεόραση
12/9/2022

Κύριε Σκιάνη, σας ευχαριστώ για τον σχολιασμό του σχολίου μου και με την αφορμή αυτή την έκθεση των σκέψεων σας τόσο για τον διδακτισμό της αρχαίας τραγωδίας, όσο και για τα διλήμματα που αυτή θέτει από την κυριαρχία των παθών. Τώρα, όσον αφορά για τον κορεσμό του κοινού κατά την εποχή του λαϊκού, εμπορικού κινηματογράφου που όλοι βιώσαμε με το happy end, την διαλεκτική υιοθέτηση από τον νεότερο των διλημμάτων της τραγωδίας το επακόλουθο μπέρδεμα των θεατών και την διαφαινόμενη κατ' εσάς μεταστροφή του σε έναν νέο διδακτισμό, ας ελπίσουμε ανώτερης ποιότητας, δεν θα διαφωνήσω. Θα είναι πάλι απαίτηση της διαλεκτικής πορείας του θεάματος, της τέχνης γενικότερα μέσα σε μια σύγρονη αγχώδη διαβίωση και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου για διλήμματα και σκέψη. Η ενδυνάμωση όμως του κριτικού πνεύματος από το πλατύ κοινό, θα παραμένει πάντα σαν το μεγάλο ζητούμενο.

Μπαμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
«Παιδεία 2022»: Η τελευταία καλοκαιρινή προβολή αφιερωμένη στα σχολεία μας.
12/9/2022

Δημήτρη συμφωνώ μαζί σου: Τέσσερα χρόνια πριν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Λιγότερο σύνθετα, όχι τόσο πολύπλοκα, ούτε το ίδιο απαιτητικά. Επίσης, πράγματι, αυτή η διαπίστωση είναι δυσβάσταχτη και απογοητευτική. Αρκετοί το νιώθουμε. Παρακάτω...

Γιάννης Τσούτσιας
«Παιδεία 2022»: Η τελευταία καλοκαιρινή προβολή αφιερωμένη στα σχολεία μας.
11/9/2022

Για να μπορέσει να υπάρξει ειλικρινής δημόσιος διάλογος για την Παιδεία προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ήτοι εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Οι τελευταίοι, που με τον ενθουσιασμό που τους χαρακτηρίζει θα μπορούσαν να ζωντανέψουν τη συζήτηση και να τη φέρουν στα πραγματικά προβλήματα που τους απασχολούν, απουσίαζαν. Οι δε γονείς (Σύλλογοι Γονέων ή απλά μέλη) για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσαν με εκκωφαντικό θόρυβο την πλήρη αδιαφορία τους. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, παραιτημένοι, κουρασμένοι, εγκλωβισμένοι στην εσωστρέφειά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, απόντες. Στο πάνελ 3 διευθυντές (νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, αλλά όχι λυκείου) που λίγο πολύ προσπάθησαν να παρουσιάσουν το θετικό τους έργο στο σχολείο τους, αλλά για την ταμπακιέρα, τις χρόνιες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος, σιωπή. Έκδηλη η αμηχανία στο ερώτημα γονέα «ποιον ρόλο του μαθητή θα έπρεπε το σχολείο να προάγει περισσότερο, του υπεύθυνου πολίτη, οικογενειάρχη ή επαγγελματία;», κανένα ίχνος αυτοκριτικής από πλευράς εκπαιδευτικών (δε φέρουν εκείνοι ευθύνες;), η γνωστή εύκολη και επαναλαμβανόμενη -πλην όμως δίκαιη- κριτική απέναντι στους γονείς που δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους και τα αφήνουν ώρες στα κινητά και τα τάμπλετ. Χλιαρή συζήτηση σε ένα ακροατήριο 20 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 60! Ε, δε θα το έλεγες και εποικοδομητική κουβέντα όλο αυτό για «το σχολείο των ονείρων μας»… Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, σε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα προεκλογική ομιλία της ΔΡΑΣΗΣ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι των Βριλησσίων, ήταν προσκεκλημένοι και μίλησαν ένας φοιτητής και δύο μαθήτριες εκπρόσωποι των 15μελών των σχολείων τους. Ο φρέσκος – και ουχί ξύλινος- λόγος τους με εντυπωσίασε και ένιωσα για πρώτη φορά μετά από χρόνια αισιοδοξία πως υπάρχει ελπίδα και μέλλον για την κοινωνία, όταν δίνεται βήμα στους νέους. Μετά από 4 χρόνια, και με την απόσταση που μας χωρίζει από εκείνη τη μέρα, έχω καταλήξει πως δυστυχώς επρόκειτο για ένα πυροτέχνημα, που ενδεχομένως να ξαναδούμε του χρόνου ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Παραφράζοντας το γνωστό ρητό, πλέον «δεν ελπίζω τίποτα, φοβάμαι για τα χειρότερα, είμαι συμβιβασμένος»

Δημήτρης Καλαμπούκας

Αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος»: Μια ντροπή για την Πόλη

Χωρίς φρένο η απαξίωση του πολυσύχναστου δημοτικού χώρου

Βράδυ Σαββάτου. Και οι δύο είσοδοι του δημοτικού κτηρίου στο ΤΥΠΕΤ χωρίς φωτισμό, (όποιος έρχεται από άλλη περιοχή, χρειάζεται ειδικές οδηγίες για να αντιληφθεί τα σημεία εισόδου). Ο περιβάλλων χώρος σε άθλια κατάσταση, (καθαρίστριες δεν έχουν προβλεφθεί τα Σαββατοκύριακα, τότε ακριβώς που αυξάνεται η επισκεψιμότητα). Οι τουαλέτες σε κακή κατάσταση. Τα παράθυρα της κεντρικής αίθουσας -σε εποχές covid- δεν ανοίγουν. Οι υποτυπώδεις ηχητικές εγκαταστάσεις, παραμελημένες και δυσλειτουργικές. Το αναψυκτήριο που υπάρχει για να εξυπητετείται ο κόσμος και οι ομιλητές (ένα νερό!), κλειστό. Στο υπόγειο η φιλαρμονική κάνει πρόβες ή μαθήματα, διότι ουδείς την έχει ενημερώσει ότι την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί εκδήλωση! Και μόνον μια φιλότιμη δημοτική υπάλληλος να προσπαθεί για τα πάντα. Αυτή είναι η εικόνα ενός εκ των δύο χώρων πολιτισμού (υποτίθεται), που διαθέτει ο Δήμος Βριλησσίων. Μια αίθουσα («Ν. Εγγονόπουλος») και ένα Πάρκο («Μίκης Θεοδωράκης»), ανάξια των ονομάτων που φέρουν! Και αυτά, 11 μήνες πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές και 8 χρόνια από τότε που ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή. Το περασμένο Σάββατο το Cine-Δράση διοργάνωσε μια ακόμη εκδήλωση στο ΤΥΠΕΤ. (Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Ανδρουλιδάκη Το Δώρο της Σχέσης). Η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων και οι τέσσερεις ομιλητές, ήρθαν από άλλους Δήμους. Για να αντικρύσουν μια κατάσταση, στην οποία εμείς, προφανώς, με τις εβδομαδιαίες προβολές του Cine – Δράση, έχουμε εθιστεί. Το ζήτημα έχει επισημανθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί πραγματική ντροπή για τον Δήμο Βριλησσίων. Η συστηματική εγκατάλειψη και απαξίωση του χώρου, λόγω της αδιαφορίας των διοικούντων – γιατί πώς αλλιώς να ερμηνευτεί το επαναλαμβανόμενο της κατάστασης; - προκαλεί αγανάκτηση και θυμό, ακόμη και σε κάποιον που δεν έχει αντιπολιτευτική προδιάθεση. Λίγους μήνες πριν της επόμενες δημοτικές εκλογές και ενώ σύντομα οι «συστημικές» παρατάξεις του Δήμου, αυτές που διαδέχονται η μια την άλλη στα τοπικά αξιώματα, θα αρχίσουν τις παρουσιάσεις, τα λευκώματα, τις μακέτες, τα μεγαλεπήβολα σχέδια, τα πολυσέλιδα προγράμματα και τις υποσχέσεις, προκαταβολικά, σε όλα αυτά, η εικόνα του ΤΥΠΕΤ είναι η απάντηση. Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων ΔΡΑΣΗ για μια Άλλη Πόλη

ΣΧΕΤΙΚΑ: Συμβαίνουν στην πόλη μας
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

«Οι ευθύνες αρχίζουν από τα όνειρα...»

«Δοκιμές», Γιώργος Σεφέρης
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter