Σχόλια
Γιάννης Τσούτσιας στην εκδήλωση της ΔΡΑΣΗΣ: «Παρόλα αυτά, πάμε!»
13/2/2023

Η αλήθεια ΟΛΗ!

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Εξ Αίματος
9/2/2023

Μετα-Δημοκρατία!

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Περί βιβλιοθηκών ο λόγος...
7/2/2023

Ή μπορούμε εμείς οι δημότες να εκμεταλλευτούμε το Άρθρο 6 του Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου. Ξεκινήστε αυτή την Κυριακή στο ΤΥΠΕΤ τη συλλογή υπογραφών, θα είμαι εκεί να υπογράψω.

Δημήτρης Καλαμπούκας
Για ένα αναγνωστήριο!
7/2/2023

Κε Μπάμπη, όμορφα λόγια, όπως και εκείνα στο πρόσφατο άρθρο της κας Μάρη («Περί βιβλιοθηκών ο λόγος»). Τα είπε και ο κος Κρητικός στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου τον Δεκέμβριο του 2021 (το θυμάται κανείς;). Λόγια, λόγια, λόγια… Η μόνη λύση είναι να εκμεταλλευτούμε το Άρθρο 6 του Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου. Ξεκινήστε αυτή την Κυριακή στο ΤΥΠΕΤ τη συλλογή υπογραφών, θα είμαι εκεί να υπογράψω. ----Άρθρο 6 "Δημοσιότητα των συνεδριάσεων. Αναφορές - Προτάσεις - Πληροφόρηση Πολιτών " : Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ' αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη.---

Δημήτρης Καλαμπούκας
Μακριά
26/1/2023

...Και με τα μάτια κλειστά ή ανοιχτά και το φως σβηστό η αναμμένο στα πέρατα του νου!

Μπάμπης Δαμουλιάνος ευαγγελάτος

Ο εξοστρακισμός του Βάκχου

της Μαριάννας Χρυσικάκου

Κύμβαλα, τύμπανα και μελωδικά κρουστά συνόδευαν την είσοδο του καλλίπυγου στο μαντείο. Γύρω του χόρευαν αισθαντικά οι αυλήτριες, βέλαζαν χαρούμενα τα κοπάδια, έτρεχαν τα μικρά παιδιά. Αντηχούσαν περήφανα τα βουνά, ευωδίαζαν τα λιβάδια. Έρεαν κελαρυστά στα ρυάκια τα νερά. Έλαμπαν στιλπνά στον ήλιο τα μακριά του μαλλιά. Κοσμούσαν περήφανα το μέτωπο του μυημένου τα σύμβολα, άμωμου και τιμημένου αιώνια πέρα από τα ανθρώπινα αξιώματα. Σύρε Βάκχε το Χορό. Άξιε αντικαταστάτη του Δελφείου Απόλλωνα. Ως άλλο ταίρι του ουρανού, χθόνιε, ανέβα στις γης τα τιμημένα άρματα. Αφύπνισε τα ένστικτα και φώτισε την καρδιά. Γύρω ολούθε στα ελληνικά χώματα. Είναι ώρα τώρα. Που ο Φοίβος φεύγει και ανεβαίνει ψηλά στα ουράνια στρώματα. Και ο Άδης φυλάει τα στενά. Τη γη μας Βάκχε. Τη γη μας ω Βάκχε ποιος την κρατά; Είναι ώρα. Οι μουσικοί κραδαίνουν τα βιολιά, λειαίνουν μαεστρικά τα δοξάρια. Γεμίζουν οίνο τα ασκιά. Στρώνουν στις χλόες τα κιλίμια. Περνούν μαντήλια στα μαλλιά. Ήπειρος αντικριστά. Μάνη με τσαμπούνα. Κρήτη κραδασμικά. Και στα νησιά με πατινάδα. Αθήνα, με της Δημοκρατίας την ασπίδα. Και της Αρτεμίσιας τα στενά. Σε λαβή από τα χέρια. Τις πλάτες. Σε παράταξη. Σε κύκλο. Αντικριστά. Σε ζεύγη. Σε τριάδες. Ζαλίγκα τ ’άρματα. Με τον πρωτογιό και με την πρωτοκόρη. Με το στερνοπούλι που μόλις και χωρά στην αγκαλιά. Στο γάμο και στο θάνατο. Την γέννα και τον αρραβώνα. Την εθνική συμφορά. Το θερισμό και τη σπορά, τα πρώτα χιόνια. Αλλά και τα πρώτα φιλιά. Παρέα με τα σύννεφα. Τα ρυάκια. Τα όρη. Τις θάλασσες και τα ποτάμια. Τις πόλεις και τα χωριά. Πάντα μαζί. Ποτέ χώρια. Του πόνου η λύτρωσις. Ιερή μεταφορά. Του νεκρού το ξενύχτι. Του πένθους ο χορός δίπλα στο μνήμα. Της μάνας η στοργή και η ευχή του πατέρα. Το άγγιγμα του άντρα και της γυναίκας η μεταξένια πλεξούδα. Το γλυκό κερασάκι στο βάζο και το σταυροβελονάκι στο παραθύρι κέντημα. Τα κόλλυβα. Το άνοιγμα της στρόφιγγας. Ανάσα. Να γίνει ο πόνος πνοή και αορτικό κοχλάζον αίμα. Να γίνει η Άσμα. Και σαν άχρονη θυσία να ανέβει αισθαντικά εκεί ψηλά. Με το μυαλό, μόνο με το μυαλό πως είναι ποτέ δυνατόν να γίνουν όλα; Τυλίξαμε τη ζωή μες του μπακάλη την λαδόκολλα. Και την πετάξαμε στο ζύγι άγαρμπα και βιαστικά. Λουλούδι άοσμο και πλαστικό στης στέρφας λογικής τη γλάστρα. Φανερώσου Βάκχε. Ζωή δίχως άνοιξη για ζωή δε λογίζεται. Γι’ αυτό και η άνοιξη είναι πάντα υπόθεση προσωπική. Γι’ αυτό και η άνοιξη είναι πάντα υπόθεση κοινωνική. Γι’ αυτό και η άνοιξη είναι πάντα υπόθεση βαθιά πολιτειακή. Γι’ αυτό και η άνοιξη δεν είναι απλά Συνθήκη. Όπως το θέρος και ο χειμώνας. Η άνοιξη είναι και παραμένει. Υπέρβαση. Άθλος και προϋπόθεση για την ίδια τη Ζωή. Αθήνα, 9 Μαρτίου 2023 Μαριάννα Χρυσικάκου

ΣΧΕΤΙΚΑ: Ακροβάτες στο χαρτί
ΣΧΟΛΙΑ
Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Τὸ χάραμα ἐπῆρα / τοῦ Ἥλιου το δρόμο, κρεμῶντας τὴ λύρα / τὴ δίκαιη στὸν ὦμο,— κι ἀπ’ ὅπου χαράζει / ὼς ὅπου βυθά, τὰ μάτια μου δὲν εἶδαν τόπον ἐνδοξότερον ἀπὸ τοῦτο τὸ ἁλωνάκι.

Απόσπασμα από τους «Ελευθέρους Πολιορκημένους» του Διονύσιου Σολωμού
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter